Oda parfümü motorundan yem makinesi


osdoctorÇevrim Dışı

Kayıt: 17/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 246
osdoctorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2013 18:50
   En dalgın olduğumuz anlarda pısst diye ses çıkartıp az korkutmadı bu hain makineler. Gün bunları parçalama günüdür :) 
   Şaka bir yana bu tür fikirleri yabana atmamak lazım. Sonuçta yem makinelerini üreten firmanın mühendislerinin aklında bir anda parladığını düşünmüyorum bu mekanizmaların. Onların da akıllarına bu tür basit fikirler geliyor. Bu fikirleri resim ve yazıya dökerek üzerinde çalışıyorlar. Onların tek ayrıcalıklı yanı istedikleri makinenin şeklinde yaptırabilecekleri kalıp makineleri ve motor mekanik sistemleri var. 
   Bu fikirler böyle ortamlarda paylaşıldıkça üzerinde uğraşıldıkça mükemmele doğru gidilir.Şu anda kullandığımız arabaların ilk hallerini düşününce fikirlerin üzerine birşeyler ekleyerek yeni fikirlere açık olarak nereden nerelere gelinebildiği anlaşılır. Arkadaşımız bir fikir ortaya atmış. Bir başkası motor mekaniği ve çipi hakkında bilgi vermiş. Bir başkası cd kutusu sistemi ile yemleme saati düzeneğini anlatmış. Başkası milin her oynayışında bir diş ileri atması gerektiğini söylemiş. Ne güzel; bir şeyler ortaya çıkmaya başlamış. Benim de şırıngadan hava motoru yapma fikrim var mesela. 
   Aslında bu tür fikirlerin daha geniş tartışılabileceği bir arge bölümü açılsa daha iyi olur. Fikri olanlar bir araya gelip birşeyler yapmaya çalışır bakarsınız güzel bir ürün çıkar ortaya akvaryum.com markasıyla satışı yapılır ya da ne bileyim insanların kullanımına sunulur. İlerisi içinde yurt dışına bağımlılıktan kurtulunur. 
   Bir yem makinesi en dandiği nerden baksanız 50tl bunun 10 tlsi kar olsa 40 tl yrt dışına gidiyo demektir. Bu ülkemizde kalsa ne güzel olur. 

Baya uzun oldu kusuruma bakmayın. Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FrkAslanÇevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2013
İl: Bursa
Mesaj: 15
FrkAslanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2013 22:29
Tuğrul bey gerçekten yazınızı okumaktan büyük zevk aldım yorumlarınız ve düşünceleriniz için teşekkür ederim. Bu hobiye gönül veren biri olarak akvaryum ve içerisinde gözümüz gibi baktığımız balıklar için birşeyler yapmak huzur veriyor bana :) Mesela bugün ihtiyacım olmamasına rağmen damacanadan dış filtre yaptım tek eksiği içerisine koyacağım elyaf seramik vs. eklemek kaldı :) Bu yemleme makinesi elektronikci olmadığım için kafamı baya yordu ve şimdilik önerileri okuyup yeni fikirler çıktıkça ona göre devam etmek istiyorum. Bende çok konuştum galiba ama bu hobi sadece balık beslemekle değil sohbetiyle de güzel :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

spinachristşÇevrim Dışı

Kayıt: 29/12/2013
İl: Kocaeli
Mesaj: 15
spinachristşÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2014 00:29
Evdekini açmak için elimde alyan yoktu üçgen başlı bi alyan lazım. Devrenin fotosunu yükleyebilirseniz elimden geldiğince yardımcı olurum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ken4nÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2016
İl: Ankara
Mesaj: 27
Ken4nÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2016 21:37
Aranıza yeni katıldım. Eski bir konuyuda hortlatıyorum.. 2004'te başlamadan bitirdiğim çoklarca düşüncelerden biriside Akvaryum merakım ve çevresidir.. Bu sebeple var olan malzemeler ile olması gerekenleri ozamandan beri kolay ve ucuza mal etmeyi hep düşünmüşümdür. Bunlardan ilki zaman ayarlı yemleme!... Tabiki elektronik işidir. temel ve pratikte orta üst seviye bilgim var ancak bilgi kullanılmadığında hiç bir işe yaramıyor. Gelişen Forumlar aracılığıyla bu gün çok pratik zamanlama devreleri, basit ve ucuza mal edilerek biraz el becerisi olan herkesçe yapılabilmekte. Fazla uzatmayım diyorum bu konuya söyleyecek çok şey var. ..
Ancak Rabbimizin yaratcılığında İnsan,hayat ve kainat'a baktığımızda işleri en kolay yoldan yapan İlah'ı görüyoruz!. Yapmak istediklerine sadece "ol " der ve olur,bilirsiniz.. Pekiya yaratılmış birşeyin nasıl olduğuna baktığımızda bazen çok basit elementlerin birleşimi bazen çok karmaşık ve çok ince orantıları görürsünüz. Bunları tektet tamda ayarına getirerek kopya etmek istersiniz ancak sonuç vermez. İnsanın yapabilmesi için çok uzun bir yoldur. Örneğin ELMA. bunun için baharı yapmanız gerekir ... gibi!!!
Bir diğer örnek çok kolay olan SU.. iki yanıcı madde. Bu gün bile yanyana getirip Su üretemezsiniz! Üretilende o içtiğimiz SU olmayacaktır :)
[K]Konumuza dönelim.. 2 -3 yıllık bir zaman geçmiş netice alabilen oldu mu?[/K]

**Yemleme için Spreyin baskı yapan mekanik/plastik ünitesi..
**Evet bi mekanik'çiye ihtiyaç olabilir. (insanları birbirine bağlı kılan Allah. Herşeye ulaşabiliyor olsaydık Kimseyle de işimiz olmazdı)
+Kısa ve pratik olarak spreyin baskı ucunu hareket mesafesini yemboyutuna , balık sayısına, göz kararımıza göre ayarlayacağımız bir mekanizma çizmek istiyorum, (yazıdan sonra çizebilirsem göndercem) Plastik malzemelerden kesilerekte yapılabilir.
Hamle; Tükenmez kalem'in dışı gibi genişlikte (incelen uç kısmını ihtiyaca göre kullanmayarak) Bir yem tüpü elde ediyoruz.
Bu yem Tüpü dikey duracak! ve
Spreye baskı yapan mekanik kısım'a monte edeceğimiz Plastik yada metal 1-2cm plaka (yem tüpümüzün alt kısmına tam temas ederek kapak görevi görecek)
Buraya kadar iş tamam, Ancan en nihayetinde Elektronik zamanlama devresine dönüyoruz. Bize lazım olan ortalama 12 saatlik bir zaman geciktirici devre..

Zaman ayarlı devre tasarımından vaz geçmişiz, doğrudan eldeki malzemeyi kullanmak istemişiz. En pratiğe gideceğiz!... Çarklı önerileri yapan arkadaşlara da hayran kaldım. Güzel sistemler ancak yemlemede değil başka işlerde daha güzel sonuçları alabiliriz zaten söylenmiş..
Bu durumu bir sonuca ulaştırmayı isterim varsa sonucun paylaşılmasını rica ederim.
Eğer mekanik aksamla, çark sistemiyle (disklerle) - saatle yapılabilecek bir formüle ulaşılmışsa ne ala. Ulaşılamamışsa ben elektronik zamanlama devresi hazır olanlara yöneleceğim. Hazır baskılı devre'ler üzerinden yapımıda anlatabilirim ancak En pratik en kolay çözüm herzaman makuldur.
2 tane Betta'yla kafayı yedim. Şu sıra Erkek'te beyaz benek var uğraş dur işin yoksa.. Daha dip çekimi için hortum ayarlayacam. hava motoru yapacam felan ..[:?][EDIT]Ken4n,2016-03-16 21:41:18[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ziyasenkayaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/10/2015
İl: Tekirdag
Mesaj: 862
ziyasenkayaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2016 22:11
Eğer konu hala aktifse pic programlama öğrenin derim. Bu sayede ister yemleme makinası isterseniz hava motorunun çalışma saatleri, belirli saatlerde açılıp kapanan aydınlatma sistemi, yani sınır yok. Sizin hayal gücünüze kalmış. Hepsi de hobi elektroniği adı altında kolayca bulunabilecek malzemeler. Bir dönem ben de çok uğraştım, sonra zaman darlığından bıraktım. MikroC öğrenerek bu işleri başarabilirsiniz. Otomatik yemleme makinesi WT-180 kullanıyorum çok ta memnunum. Aynısını biraz uğraşarak siz de yapabilirsiniz. [8)]

Beğenenler: [T]184141,Ken4n[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ken4nÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2016
İl: Ankara
Mesaj: 27
Ken4nÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2016 01:10
O makinalar epeydir var güzel şeyler , ancak fiyatlarda o güzelliğe uygun..
Pic programlama üzerine düşmeyle yapılabilecek birşey.. Ancak sıfırdan başlandığında uğraşa ve harcanan bütçeye değmeyecektir. Hazır cihaza yöneliş oluyor. Bütçeyi minimuma indirgeyecek ve eşdeğer sorunsuz çalışmayı yakalayacak bir şeyler yapmaktan yanayım her zaman. Tabii olasılık oldukça düşük. Piyasaya farklı amaçlarla farklı çözümler için çıkarılan ürünlerde böylesi işlere çevirebileceğimiz ürünlere bkmakta fayda var. Belki şuanda da var ancak , araştırmak bulmak gerekiyordur. Yada bekliycez..

Bu arada kullanmadığım bir ağız duşu var.. Bunun tank kısmı suyu vakumluyor mu diyerek test ettim, yapmıyor. Sabah dükkana götüreceğim içini açıp nasıl bir motoru ve prensibi var bakıcam doğrudan filtre için kullanabilirmiyim diye testler yapcam ;) Bikaç yıl önce 25tl ye felan aldım diye hatırlıyorum. Bu örnekte olduğu gibi Hazır malzemeden çıkarabileceğimiz işler gerekiyor. Hali hazırdaki bazı Filtre fiyatına göre yüksek tabi. Kafa motoruyla çocukların yaptığı (youtube'da bolca var)filtreler gibi..

Emeksiz yemek olmaz. Emek harcıycaz balıklar Auto beslenecek ;) Bekleyelim bakalım.

Beğenenler: [T]178865,ziyasenkaya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ziyasenkayaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/10/2015
İl: Tekirdag
Mesaj: 862
ziyasenkayaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2016 08:01
Tabiki de uğraşmadan bir şey olmaz. Mesela pic devresinde timer kontrolü yapan bir arkadaşa rastlamıştım. Timer tetiklemesiyle bir step motorunu çalıştırıyordu. Motorun ucunda da bildiğiniz alçıpan dübeli vardı. Step motorunun tur sayısı dübeli döndürerek kaptaki yemi akvaryuma düşürüyordu. Biraz daha profesyonellik katıp dübel yerine basit bir helezon yapılabilir. 4 satır lcd ekleyip 50-100 satır arası bir kodlamayla bir menü oluşturup yemleme saatleri ayarlanabilir. İmkansız yada zor değil sadeve biraz vakit ayırmak gerekiyor. 2032 pil desteğiyle de timer sürekli aktif tutulup elektrik kesintisinde bile yemleme saatinin şaşmaması sağlanabilir. [:iyi:]

Beğenenler: [T]184141,Ken4n[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ken4nÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2016
İl: Ankara
Mesaj: 27
Ken4nÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2016 03:12
Harikasınız... Ancak şu sıra Balıkların hastalıklarıyla uğraşıyorum. [B]Konu açtım tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum.[/B] Yemleme işinide aciliyet, özel durum olmadığı müddetçe elle yapmak bu işin ayrı bir tadı. Vakit ayıramıyoruz ve bu konuda malzeme sıkıntısı çekiyoruz hesaplamalarıma göre aşağı yukarı piyasa ürünleriyle aynı veya daha fazla ücrete tekabul edecektir. Vakit , emek, sermaye harcanacak, olmaz değil ancak harcananlara karşın tam sonuç alınamadığında durumu kaldırabilmek önemli olan..
Yapılabilir olduğunun teorik ve pratik kanıtı var.
Artık yapan olursa birde video atar, bekleriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvartronikÇevrim Dışı

Kayıt: 04/05/2014
İl: Tekirdag
Mesaj: 81
akvartronikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2016 07:23
[QUOTE=ziyasenkaya]Tabiki de uğraşmadan bir şey olmaz. Mesela pic devresinde timer kontrolü yapan bir arkadaşa rastlamıştım. Timer tetiklemesiyle bir step motorunu çalıştırıyordu. Motorun ucunda da bildiğiniz alçıpan dübeli vardı. Step motorunun tur sayısı dübeli döndürerek kaptaki yemi akvaryuma düşürüyordu. Biraz daha profesyonellik katıp dübel yerine basit bir helezon yapılabilir. 4 satır lcd ekleyip 50-100 satır arası bir kodlamayla bir menü oluşturup yemleme saatleri ayarlanabilir. İmkansız yada zor değil sadeve biraz vakit ayırmak gerekiyor. 2032 pil desteğiyle de timer sürekli aktif tutulup elektrik kesintisinde bile yemleme saatinin şaşmaması sağlanabilir. [:iyi:][/QUOTE]

O arkadaş benim :) Nacizane örnek aşağıdadır.
Yaptığım yemleme makinesini hala kullanıyorum.
Dediğiniz gibi geliştirilebilir. İsteğiniz saatte istediğiniz kadar yem vermesi ayarlanabilir.
Yalnız şu da var LCD ekran ve gerçek zaman entegresi eklediğiniz zaman fiyat 45 TL civarı oluyor.
O zaman da kendin yapmanın zevki saklı kalmak kaydıyla, hazırını almak seçeneği cazip gelebiliyor.
Beni en çok zorlayan helezon kısmı olmuştu. Piyasada helezon ararken, bir nalbur bana alçıpan dübeli önermişti ve çok mutlu olmuştum :)
Piyasada biraz daha geniş adımlı ve uzun versiyonu bulunabilirse bu dübellerin daha kullanışlı olacağını düşünüyorum.
Ben piyasada helezon bulamadığım bu alternatifi üretmek zorunda kaldım.

[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/diy_otomatik_yemleme_makinesi_ayarli_videolu_k844157.asp[/URL]

[QUOTE=Ken4n]Harikasınız... Ancak şu sıra Balıkların hastalıklarıyla uğraşıyorum. [B]Konu açtım tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum.[/B] Yemleme işinide aciliyet, özel durum olmadığı müddetçe elle yapmak bu işin ayrı bir tadı. Vakit ayıramıyoruz ve bu konuda malzeme sıkıntısı çekiyoruz hesaplamalarıma göre aşağı yukarı piyasa ürünleriyle aynı veya daha fazla ücrete tekabul edecektir. Vakit , emek, sermaye harcanacak, olmaz değil ancak harcananlara karşın tam sonuç alınamadığında durumu kaldırabilmek önemli olan..
Yapılabilir olduğunun teorik ve pratik kanıtı var.
Artık yapan olursa birde video atar, bekleriz.[/QUOTE]

YDS sınavından sonra yardım etmeye çalışacağım.
Elinizdeki oda parfümünün markası nedir?
ya da devresinin fotoğafı olsaydı iyi olurdu.
Zamanlamayı entegreye bağlı direnç-kondansatör değerleriyle sağlıyorsa, 36 dk artırılabilir.
Ama çok uzun zamanlı gecikme devreleri o kadar sağlıklı çalışmaz. Yani 24 saatta bir olsun ya da 8 saatte bir olsun derseniz hayal kırıklığı yaşabilirsiniz.
bir gün 30 saat bir gün 20 saat sonra çalışabilir. Ortam ısısı bile bu zamanı etkiler.

Beğenenler: [T]178865,ziyasenkaya[/T]
Teşekkür Edenler: [T]178865,ziyasenkaya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ziyasenkayaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/10/2015
İl: Tekirdag
Mesaj: 862
ziyasenkayaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2016 08:01
Tebrik ederim başarınız için tekrar. Ben de o dönem pic işine çok heveslendim ve çuvalla malzeme aldım. Tüm programları indirdim internetten. Sonra devam edemeyince hepsi elimde kaldı. Yakında onları bir siteye yükleyip elden çıkartacağım. Hem boşuna evde durmamış olurlar, hem de akvaryuma maddi kaynak sağlarım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir