oksijen sorunu


qeremÇevrim Dışı

Kayıt: 04/08/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 25
qeremÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2007 13:33
Yaklaşık on gün önce kurmuş olduğum 110*60*45 ölçülerindeki tropikal bitkili akvaryumumda 3 adet grolüx, 3 adet aquastar 30' ar wattlık toplam 6 florasan var. Mayalı co2 sistemi kullanıyorum. İlk bir haftada hiç bir sorunum yoktu ve hiç kaybım olmamıştı. Gerek bitkide gerekse balıklarda. Malum yaz günleri çok sıcak... Bir de 6 adet florasının günde oniki saat ışıklandırma ile akvaryuma verdiği sıcaklığı da hesaba katarsak derece ölçer 35'i gösteriyordu. Derecenin bozuk olduğunu düşünerek bir tane daha aldım... Fakat sonuç yine aynı.... Daha sonra bir tane bilgisayar kasasından çıkarmış olduğum fanı taktım ve şu anda akvaryumun derecesi 31'de ve sürekli sabit. Buraya kadar sorun yok. Bitkilerin gelişimi gayet güzel. 4 çeşit toplam 25-30 kök bitkim var. Co2 yi ışıklarla birlikte zamanlayıcıya bağladım ve 13.00 - 23.30 saatleri arasında birlikte çalışıyolar. Fakat fanı taktığımdan bugüne kadar yaklaşık iki üç gündür , sabahları akvaryuma baktığımda balıklarımın hepsinin suyun yüzeyinde dimdik havasız bi şekilde olduğunu görüyorum. Hemen biraz kafa motoruyla oksijen verdikten sonra normale dönüyorlar.  Fanı taktığımdan bugüne kadar 4 adet neon'umu kaybettim. Hep aynı cins balığın ölmesi dikkatimi çekti... Ya diğerlerine göre daha dayanıksızlar ya da gerçekten önemli bir sorun var akvaryumumda.
 
Not: akvaryumda 25 adet dişili erkekli tropik balıklar var...
 
Şimdi aklıma takılan şunlar;
 
1- Bitkiler yeterli oksijeni sağlayamadığı için mi balıklar havasız kalıyor?
2- Taktığım fanı da co2 ve ışıklarla birlikte çalıştırıyorum. Bitkiler ışık ve co2 ile birlikte oksijen verdiğini düşünerek; fan akvaryum içinde oluşan oksijeni alıp götürüyor mu?
 
 
 Şimdilik şöyle bir çözüm buldum. Gündüz kafa motoruyla co2 veriyorum, gece 24 den sonra kafa motoruna gelen mayalı sistemin hortumunu çıkartarak oksijen veriyorum ve gayet normal gözüküyorlar. Ama beni düşündüren bu sistem uzun vadede nekadar faydalı olacaktır bana? 
Tekrar söylemekte fayda buluyorum. Bitkilerde hiç bir sorunum yok. Tek sorunum balıklarımın oksijensiz kalması...
 
Bu konu hakkında yardım ve görüşlerinizi bekliyorum arkadaşlar.
 
Lütfen imla kurallarına uyalım.
 
qerem2007-08-27 17:22:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tayfun2607Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2006
İl: Isparta
Mesaj: 344
tayfun2607Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2007 00:46
Kerem Bey bende de aynı sorun oluyordu balıklarımı tek tek kaybettim. Sizde aynı benim ki gibi bir çözüm bulmuşsunuz gece oksijen gündüz karbondioksit, sanırım sorununuz çözülmüştür. Unutmadan verdiğiniz mayalı sistemden çıkan gazıda süzün, ben ilk başlarda süzmüyordum daha sonra suyu yüzeyin de beyaz bi tabakanın olduğunu farkettikten sonra süzmeye başladım baya işime yaradı hem bu beyaz tabaka gitti hem akvaryumum daha berraklaştı. Bu düzeneği yaptıktan sonra gaz çıkışı azalacaktır bu yüzden aldığınız sayılı kabarcığı akvaryumunuz da tutmaya bakın. 
Yiğit Beyin yaptığı çözümleyici gerçekten çok işe yarıyor.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

babatorikÇevrim Dışı

Kayıt: 31/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 675
babatorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2007 01:01
Kerem Bey balıklarınızın ölüm nedeni su sıcaklığının neonlar için çok yüksek olması olabilir. 28 derecenin üstünde tetralar pek sağlıklı yaşayamıyorlar. Birde akvaryumunuzda oksijenlenme sorunu varsa bundan ilk olarak tetraların etkilenmesi doğal diye düşünüyorum.

saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

qeremÇevrim Dışı

Kayıt: 04/08/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 25
qeremÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2007 10:46

Tayfun Bey,

sorunum iki üç gündür çözülmüş gibi. Tek endişem Bu sistemin uzun vade de sorun yaratacağı. Bitkilerin gelişmesini engellemesi falan gibi...
 
Dün akşam akvaryumuma baktığımda ilk defa bitkiler üzerinden suya karışan oksijen damlalarının bu kadar fazla olduğunu gördüm gibi. Asıl sorun dengeyi iyi ayarlamak diye düşünüyorum
 
 
Erdem Bey,
sıcaklık sorununu fan ile aştığını düşünüyorum. 30 derece civarında şu anda. öncelikli olarak oksijen olduğunun düşüncesindeyim. Dediğiniz gibi diğer balıklar yaşarken sadece neonlarımı kaybettim. Bu konuda sizinle  hem fikiriz. Ama Gece oksijen vermeden önce , sabah kalktığımda sadece neonların değil tüm balıklarımın suyun yüzeyinde dimdik bi şekilde havasız olduğunu görüyordum
 
 
qerem2007-08-28 10:52:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir