Ön plan-Arka plan önerisi


QazxiÇevrim Dışı

Kayıt: 06/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 18
QazxiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2012 17:44
Merhabalar
200 lt bitkili akvaryumum var, tanıtım sayfası aşağıda:


Tanıtımından da anlayacağınız gibi bu benim ilk bitkili tecrübem. Edindiğim tecrübelerle bazı değişiklikler yapmak istiyorum ve fikir ve yardıma ihtiyacım var.

Öncelikle arka plan için kolay olsun diye elodea kullanmıştım. Şimdi tövbe edip daha aklı başında bir bitkiye geçmek istiyorum. Bu elodea kökü olmadığından sürekli yerinden çıkıyordu. Çöp şiş çubuklarına ya da taşlara bağlayıp demetler yaptım, gene olmadı. Bir süre sonra genede kurtulup serbest yüzmeye başlıyorlar. Yerinden çıkmayanlar ise hızla uzayıp yüzeye ulaşıyor, akvaryumun üstünü kapatıyorlar. Bu hızlı büyüme aynı zamanda diğer bitkilerin gelişimini de yavaşlatıyor sanırım. Sonuç olarak elodea yerine kullanbileceğim, kökü olup yerinden çıkmayacak, fazla ışık ve Co2 ihtiyacı fazla olmayan, düşük destekli akvaryuma uygun, aynı zamanda fotoğraflarda gördüğünüz şekilde elodeaların yerini alacak miktarı cebimi yakmayacak bir bitki önerebilir misiniz?

Gene resimlrde göreceğiniz gibi akvaryumun zemini çıplak. Kuruluşdan itibaren bir kaç bitki denedim. Belki düşük destekli olmasından, belki de elodeaların bolluğundan hiçbiri tutmadı.  Java moss larımı çoğaltıp zemine yaymayı planlıyordum ama sanırım bu koşullarda bir yılı bulur. Cuba da bulamıyorum. Hem pahalı hem de tutmamasından çekiniyorum. Bu konuda gene aynı koşulları sağlayan bir ön plan bitkisi ne önerirsiniz? 







Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2011
İl: Aksaray
Mesaj: 252
Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2012 19:24
Merhaba Emre Bey. Öncelikle tebrik ederim ilk deneme için olağanüstü güzel bir bitkili akvaryum yapmışsınız. Elodea yerine Tilki kuyruğu kullanılabilir. Fakat bu bitki de yüzeye ulaşıp yüzeye yayılmaya devam eder. Hatta Elodea'dan da hızlıdır. Eğer akvaryum yüksekliği yeterliyse Tütün veya Limon da koyulabilir. Ben 35 cm yüksekliğindeki akvaryumlarımda denediğimde Tütün ve Limon yüzeye ulaşıp ağaç gibi uzamaya devam etti. :) Bu yüzden en az 45 cm. lik bir yükseklik gerekiyor bunlara. Bunların dışında Saz da kullanılabilir fakat Saz konusunda benim tecrübem yok.
Bitkili akvaryumlarda çeşitli başbelası yosun sorunlarıyla karşılaşmanız da olasıdır. Bu yüzden Karides mutlaka olmalı. Karides dışında Cüce Vatoz ve Moli gibi yosun yiyen canlılar da olursa çok iyi olur.
Sağlıklı balıklar ve bitkiler dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kemal.dÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2011
İl: Izmir
Mesaj: 115
kemal.dÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2012 21:45
Ben size rotala rotundifolia öneririm. Yüksek ışıkta kızarır fakat ortalama düzeyde bir ışıktata sağlıklı şekilde gelişir. Bunun dışında bacopa monnieri de kolay ve güzel bir bitkidir. Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir