Optik Sistemle Bitki Üretmek


TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2009 02:10

Biraz uçuk bir fikir ama aklıma şöyle birşey geldi. Özellikle apartman altlarında bitki üretimi yapan dükkanlar için...

 
Diyelim ki en alt kattayız ve bir havalandırmamız var ve bitki üretimi için de malum ışığa ihtiyaç var. Bu ışığı çatıya kuracağımız bir optik sistemle üretimhaneye taşımak için can sıkıntısından şöyle bir sistem düşündüm ama nasıl olur acaba?
 
 
Çatıya düşen ışık, ince kenarlı mercekle toplanıp ayna vasıtasıyla havalandırma boşluğuna yönlendiriliyor. Havalandırma boşluğuna yerleştirilen aluminyum folyolu özel kanal boyunca ışık kaybı en aza indirilirek bulunduğumuz kata kadar ışık indiriliyor. Buradan sonra yine ikinci bir ayna ile ışık yönlendirilerek akvaryumların olduğu alana yönlendiriliyor. Burada kalın kenarlı mercek ile akvaryumlara dağıtılıyor.
 
hatta burada bir üçgen prizma kullanılarak fotosentezin en hızlı olduğu mavi ve kırmızı dalga boyundaki ışıklar bile ayrıştıralarak fotosentez hızı artırabilir.
 
Şimdi bu sistem olur olmasına da ortalama mercekler kaça mal olur. Bir de tabii apartman yönetiminden izin almak var.
 
Şu da var optik sistemi direk dükkanın önüne de kurabiliriz ama ağaçlar binalar filan kalite kaybolur. Çatı iyi gibi olmadı havalandırma boşluğundan değil de binanın yanından indiririz yansıtıcı silindir boruyu. Belki balkon filan da olur o çok sorun değil.
 
Aliminyum folyo pahalı olur derseniz bi sacdan da olabilir ama paslanma olasılığı var. En iyisi sırlı boya galiba...
 
Tabi yosun filan diyeceksiniz ama gerekli ışık için burada merceğin indisi önemli. Işıklandırma süresi zaten bizim elimizde sıkılınca sistem kapatılabilir tabii. Yosun işi kolay iş. Sistemi bu hale getirdikten sonra yerim ben o oluşan yosunu be :)
 
Kaça çıkar acaba mercekler?
 
hem ısıtıcı derdi de olmaz
Torik2009-09-12 02:36:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kartal77Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1342
Kartal77Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2009 14:26
Mantık olarak güzel, fakat olaya iktisadi açıdan bakacak olursak, yarım metrelik mercekler+yansıtıcılar +dev prizma+ güneşe duyarlı sensör ve incekenarlı merceği sürekli olarak gün ışığına dik konumlandıracak motor sistemi vs vs.
Yıllık elektirk masrafı+florasanlar ve armatürlerin masrafını 1,5 senede çıkarıyorsa ve bu işi sürekli yapıyorsanız deneyelim derim :)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BerlinerÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2009
İl: Yurtdisi
Mesaj: 31
BerlinerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2009 21:05
"hatta burada bir üçgen prizma kullanılarak fotosentezin en hızlı olduğu mavi ve kırmızı dalga boyundaki ışıklar bile ayrıştıralarak fotosentez hızı artırabilir"
 
 
En kaliteli optik merceklerin gecirgenligi "1" degildir. Her ne yaparsaniz yapin 1 in üzerinde gecirgenlik olacak buda daha az Fotosentez demektir. Ayrica günes isigini renklerine ayirmaya gerek yok birakin 100% kirmizi ve mavi dalga boyundaki isiklar beyaz olarak gecsin. Tabiki biz beyaz görüyoruz bitki kendine lazim olani icinden alir.Tebessüm
 
Saka bir yana o zaman isik gören odalarimizda neden Akvaryumlari direk günes isigi gören yerlerden uzak tutuyoruz. Birakalim bedavadan isik kullanalim. Aksamlarida sadece 1-2 lambayla seyir keyfine bakalim. O kadar lambaya masrafa da gerek kalmaz. Grolux mü slyvia mi derdi de kalmaz.Hepsi günes isiginda var. Benim akvaryum 1 ay önce pencereye yakindi 2 T5 le bitkiler gayet güzeldi glossa lar dahil. Simdi baska köseye aldim + 2 de lamba taktim gelisme yavasladi. Glossalar küflendi. Diger bitkiler delik desik oldu.
 
Bence direk isik almadan ama aydinlik ortamlar bitki gelisimi icin daha iyi gibi.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir