Orinoco biyotop.(AGA sonuclari sayfa 23)


sinorÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,48207[/C]
Kayıt: 01/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 3480
sinorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2009 23:08
Teşekkürler Mustafa Abi . Bakalım benim tankta Otocincluslar kalabalık olacaklarından doğal davranışları gözlemleyebiliriz umarım .
 
Onur Abi şuanda İstanbul'da  Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2009 11:30
Vay Onur' a bak sen hiç haberde vermiyor geldiğini.
mustafaerdogar2009-07-22 22:00:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2009 22:23
Mustafa bey mert beyin sayfasında fotosentez ve O2 kabarcıklarıyla ilgili yapmış olduğunuz açıklama çok güzel. Yazınızdaki İlk paragrafı kopyalayıp yapıştırıyorum;
 
"Akvaryumda fotosentezin görülmesi, daha doğrusu fotosentez ile oluşan oksijen kabarcıklarının görülmesi olayını anlamak lazım öncelikle. Bu olayın gerçekleşmesi için sudaki çözünmüş oksijenin doygunluk değerinin üzerine çıkması gerekir. Yani su oksijence doygun hale geldiğinde suya oksijen vermeye devam ederseniz artık bu oksijen çözünemez ve gaz halinde (kabarcık olarak) yüzeye çıkar."
Bu bilgi
-- Su değişiminden sonra görülen fotosentez artışını...
-- Akvaryum ortamına  H2O2 verilişinden sonra bitkilerden artan kabarcık çıkışını...
--  Bazı arkadaşların ifade ettiği bitkili akvaryumda ışıkar yandıktan 4 saat sonra görülmeye başlanan oksijen kabarcıklarının görülüşünü (ortamda doygun O2 varken kabarcık görülme sürecinin ışılkar yandıktan sonra 10-15 dakikaya inebileceğini) ... Açıklıyor.
 
Yalnız anlayamadığım bir konu var; gerçi bunu ona sormam lazım ama, sizin de fikrinizi almak isterim; Dusco Bojic bitkili akvaryumda dış filte su veriş borusunun ortama O2 kazandırmak için yüzey ajitasyon yapacak şekilde ayarlanmasını öneriyor ....
Oysa fotosentez kabarcığı görmemiz buna gerek olmadığını bize söylüyor?
 
Teşekkür ederim...
 
 
Dusco Bojic e ait link;
 
Yukardaki linkten alıntı;
"Surface Agitation will insure sufficient gas exchange and will prevent the surface film from forming. Even though plants will provide lots of O2 through photosynthesis especially in CO2 injected systems it can’t hurt to add extra O2 via the surface agitation.
One should bear in mind that Oxygen is one of the most important electron acceptors involved in animal and bacterial metabolism.
At higher temperatures O2 levels decrease especially during the summer. When the temperature gets higher it is beneficial to create a strong surface agitation or add another power head for this purpose only. I have found that it is not the temperature that affects the fish/shrimp/plants during summer months but rather the low O2 levels. At higher temperatures the bacterial metabolism accelerates and uses up lots of O2 for nutrient recycling.

E.g. I live on the top floor and during the summer time the temperature of my tanks do go up to 31’Celsius. In the past I believed that this would harm fish, shrimps and plants. Now I know better. What I do under such extreme conditions is that I create a very strong (but no splashes) surface agitation in all my aquariums for good gas exchange and I never experience any problems with fish/crustaceans or plants.
In planted aquariums keeping good Oxygen levels is as important as keeping good CO2 levels."

 
 
 
 
 

 
emreutku2009-07-22 23:19:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2009 01:22
Suçlu insan teşrif etti nihayet.
 
Öncelikle meşe yaprağıyla başlayayım.Meşe yaprağını yüksek oranda kullanmadığımız takdirde suyu yeteri kadar sarı yapamıyor,burada haklısın Mustafa abi.Ancak çok uzun sürede çürüdüğü için biyolojik sisteme kendiliğinden dahil olması taraftarıyım ben.Zaten 10 ltye 1 yaprak kullanılabildiği için rahatlıkla 10-15 kadar meşe yaprağı suya ekleyebilirsin.Gerisini de kaynatarak koyabilirsin.
 
Yine bazı dallardan bahsetmişsin.Her çalının kullanılamayacağını düşünüyorum açıkçası.Çünkü hangi tip yağlar içerdiğinden tut,saldığı tanen miktarı vs ye kadar her şey önemli.Mesela söğüt dalı eklendiğinde su acayip sarı oluyor.Çünkü baya tanen içeriyor.Aşırı söğüt dalı kullanımı balıkların topyekün kaybedilmesi demek.
 
Kara yaşamını canlandırmak için çiçekli bitkinin şart olduğunu düşünüyorum.Çünkü sadece bir tek bacopa çiçeğine dahi 10 çeşit böcek geliyor.Velev ki bir sürü bacopa su üstünde olsa suda bir sürü böcek larvası olurdu.Hatta o gün riccialarımın arasında siyah ufak kurtlar buldum.Dokununca aşağı indiler ve siyah neonlara yem oldular.Elbette ki karasal alana bacopa konmayacak,bu sadece bir örnek. Farklı çiçekli bitkiler düşünülebilir.Bu da karadaki hareketliliği artırır ve doğal besin zinciri oluşturabilir.
 
Otocatlere gelirsek,otocatleri davranış ve üreme açısından corydoraslar ve vatozlar arasında geçiş balığı olarak yorumlayabiliriz.Otocatlerin ağız yapısı ve beslenmesi vatozlara benzerken,gezmeleri ve üremeleri de corydoraslara benziyor.Onlar da T pozisyonu alıp yumurta yapıştırıyor ve üreme mevsimlerinde hareketleniyor ama corydorasların aksine yağmur mevsiminde değil de yaz mevsiminde ürüyorlar.Fazla hayvansal gıda verildiğinde yumurta kabuğu kalınlaşıyor.Yumurta tıkanması gibi durumlar oluşuyor.Yine hayvanda karoten eksikliğine bağlı olarak yoğun renk kaybı görülebilir.Otocatler davranış olarak zaman zaman ve çoklukla da üreme davranışında sürü halinde olabilirler ancak Mustafa abinin dediği gibi bir corydoras sürüsü davranışı beklenmesin.Normal zamanlarda genelde herkes kafasına göre davranır.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2009 20:48
Tevfik Bey teşekkür ederim. Alıntısını yaptığınız Dusco Bojic' e ait yazıda eğer kaçırdığım bir nokta yoksa zaten CO2 enjekte edilen sistemlerde bitkilerin bolca oksijen ürettiğini belirtmiş. Yüzey ajitasyonu (yada yüzeyde çalkantı) oluşturmanın yüzeydeki yağlanmayı önlediği, ayrıca yazın su sıcaklığının düşmesine faydası olduğundan dolaylı olarak O2 kazandırdığı (sıcaklık düştükçe oksijen doygunluk değeri yükseleceğinden) gibi faydalarından bahsetmiş. Yinede kendisine konuyu açarsanız ve cavap gelirse bende bunları paylaşmanızdan memnuniyet duyarım :)

**********

Onur' cum hoşgeldin :) Katkıların için teşekkür ederim.

10 litre için 1 meşe yaprağı hesabını öğrenmiş olduk, iyi oldu. Böylece kaynatmadan kullanacaklar için kullanım miktarı belli oldu. Burada ortalama 7-10 cm boyunda yapraklardan bahsediyoruz sanırım. Malum yabanileri, aşılıları falan derken benim gördüğüm meşe yaprağı boyları 3 cm ila 12-13 cm arasında değişebiliyor. Benim tabanın yaklaşık yarısını kökler işgal ettiği halde kalan kısmı dekoratif açıdan yeterince yaprakla kaplamam için yaklaşık 30-35 yaprağa ihtiyacım oluyor. Dolayısıyla benim ve benim gibi dekoratif amaçlı kullanacakların hasaptan fazla yaprağı kaynatarak kullanmaları hatta kaynatmayla tamamen etkisi geçmiyorsa tüm yaprakları kaynatmaları uygun olabilir; ne dersin?

Ne olduğu bilinmeyen dallar konusunda birşeyler yazacağına emindim zaten :) Evet, kesinlikle her önümüze gelen, ne olduğunu bilmediğimiz dal yada köklerin kullanımı büyük risk taşıyor. Benim kullandıklarımı saolsun Batuhan Abi uzun süre tankında bulundurarak riski aldı. Birazda şansıma, kendisinin tankında dekor değişikliği yaptığımızda dallar bana geçti. Yoksa biraz zor kullanırdım sanırım :)

Hem yapraklar hemde dallar için kaynatmanın etkileri üzerinde biraz konuşmamız ve araştırma yapmamız çok faydalı olacak diye düşünüyorum. Kaynatma ile giderilebilen salınımlar, kaynatmanın diğer etkileri,kaynatmanın süresi ve tekrarı konularında biraz daha bilgi edinmek gerek.. Böylece dekorasyon için kullanabileceğimiz malzeme yelpazesini genişletme şansımız olabilir.

Çiçek konusu çok iyi fikir gerçekten Onur; şuan çiçek açan birtek Hydrocotyle ranunculoides var. Anthurium' da çiçek açabiliyor ama uzun süredir çiçeği yok. Tabi birde bunların çiçeklerinin böcekleri çekme özelliklerini incelemek lazım. Ayrıca uygun yeni çiçekli bitkilere bakmak lazım. Bu konuda araştırmalara ağırlık vereceğim.

Corydoras ve Otocinclus' lar ile ilgili verdiğin bilgiler içinde ayrıca teşekkürler.
mustafaerdogar2009-07-23 21:15:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2009 01:17
Tanenler sıcak suda hemen kendini salar.Çok güzel bir örnek vereyim.Mesela bitki çaylarını veya bizim siyah çayı ele alalım.Sadece sıcak su ilavesinde dahi su acayip renk değiştirir.Ve bazı çaylar yüksek tanen içerdiği için özellikle kışın tavsiye edilir.Kaynatılmadan,sadece üstüne sıcak su ilavesi yapılsa dahi o tanenler sıcakla beraber suya geçiyor ve yaprakta salınacak tanen kalmıyor.
 
Meşe yaprağı bouy konusunda haklısın.10 cm civarı olarak tahminleyebilirim.Genelde benim bulduğum ve koyduğum yapraklar o civarda oluyordu çünkü.
 
Dallar konusu elbette ki risk.Ancak benim söylediğim şeyler birkaçı dışında tamamen tahminleme.Bana birisi çam kullanayım mı dese ben kullanmayın derim.Ama bu çamın özelliğini net olarak bildiğimden veya denediğimden değil,tamamen bir varsayım.O yüzden denemek ve sonucunu görmek daha iyidir.Ancak açıkçası o kadar uğraşıp da elde ettiğim balıklarda veya sistemlerde buna kalkışacak cesaretim yok şu an.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2009 12:10
Mustafa bey merhaba,
barışın yazığı "Hcl kullanımı ile su yumuşatma yönteminde oldukça faydalı bir konu. Eminim pek çok kişinin işine yaramış ve daha da yarayacaktır"
cümle ilgimi çekti...CO2 verine tanklarda PH düşürmeye gerek varmı?
Kh değerleri CO2 verilen tanklarda çok önemli...Kh sabit iken diyelimki 6 iken CO2 verilen bir tankta HCl ile PH düşürmek nasıl etki eder merak ediyorum..
 
Örnek soru vermek gerekirse Ph 7.2 olan ve Kh 4 olan bir tankta 30 ppm CO2 elde etmek için, CO2 vererek Ph ı 6,6 ya düşürmemiz gerekiyor..
 
Ph hcl ile 6,6 ya düşürülmüş, Kh 4 olan bir tankta CO2 i 30 ppm e getirmek arasında nasıl bir fark olabilir?
 
Not: Ph 6,6 da ve Kh 4 değerinde CO2 verilen tankta CO2 30ppm dir..
 
 
İkinci sorum ise Auqaclay ve Lav Kırığı hakkında; Daha doğru aşağıda yazacağım çıkarım hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bilindiği gibi Aquaclay yüksek ısıya (1200 derece) tabii olmuş  kilin, gözenekli hale getirilmesiyle oluşuyor. Lav taşı kırığında da benzer özellikler var.. Aquaclay Ground 1-4 mm granüllü, lav taşınında kırarak aynı büyüklükte olmasını temin edersek arda pek fazla fark kalmıyor..
Her ikiside Aeorob bakteriler için iyi tutunma alanı oluşturuyor....
teşekkür ederim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2009 19:06
Merhabalar Tevfik Bey. Sorularınız hakkındaki görüşlerimi sırayla belirtmeye çalışayım:

İlk sorunuz hakkında;

Bildiğim kadarıyla HCL yada farklı bir asitle (fosforik asit gibi) düşürdüğünüz pH, CO2 ve KH' dan bağımsız oluyor. Sizin verdiğiniz örnekten yola çıkarsak;

HCL ile pH değerini 6,6' ya düşürdüğünüz, KH değeri 4 olan suda siz pH' ı düşürmeden önce ne kadar CO2 varsa yine o kadar vardır. Aslında burada kullanılan asitin kimyasal reaksiyonlar açısından CO2' ye etkisi olup olmadığı yada varsa ne derece ve ne şekilde olduğu konusunu tam olarak araştırmadım; sadece duyduğum ve okuduğum kadarıyla etkisi olmadığını düşünerek; farzedelim suda 5 ppm CO2 var. Siz 30 ppm CO2 elde etmek için 25 ppm CO2 eklemelisiniz. Buda tablodan 4 KH' da 0,8 lik bir pH düşüşü demek. Yani HCL ile 6,6 pH' a getirilmiş sudaki 5 ppm' lik CO2 konsantrasyonu 30 ppm' e çıkarıldığında pH 6,6 - 0,8 = 5,8' e düşmüş oluyor.

Bu anlamda özellikle yüksek KH değerine sahip su kullanan ve düşük pH isteyen akvaristlerin HCL kullanabileceklerini düşünüyorum. Böylece örneğin, 10 KH' da Ph 7 iken yeterli CO2' ye sahip olan bir tankta asit kullanarak örneğin 6,5 pH sağlanması mümkün. Böylece hem pH değeri balık ve bitkiler için daha uygun olabilir hemde CO2 fazla arttırılmamış olur. Burada önemli olan öncelikle asit eklemeyip CO2 yi ayarlamak, sonra asit ile istenilen pH değerine düşmek. Tabi asit kullanımının tehlikeleri, özellikle su değişimi yapılan tanklarda pH sabitleme açısından zorlukları olabilir.


İkinci sorunuz ile ilgili;

Aynı tane boyutundaki aquaclay ve lav kırığının birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları var bana göre. Şöyleki;

- Aquaclay hafif (özellikle bitki dikmek için dezavantaj), lav kırığı ağır (avantaj)
- Lav kırığı keskin hatlara sahip (özellikle dip balıkları için dezavantaj), aquaclay yuvarlak hatlara sahip (avantaj)

Bunlar dışındaki özellikleri için pratik açıdan bende kayda değer fark göremiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinorÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,48207[/C]
Kayıt: 01/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 3480
sinorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2009 19:24
Mustafa Abi merhabalar ;
 
Bugün youtube.com'da İvan Mikolji'nin Venezuela videolarını izlerken gözüme birşey çarptı Big%20smile Haliyle Venezuela'da Orinoco olduğu için ilgini çekeceğini ümit ediyorum . Su üstü görüntüleri gösterirken bir kurbağa gösterdi kurbağanın adı Phyllomedusa sp. . İnternet üzerinden kısa bir araştırma yaptım ve bir tür yaprak kurbağası olduğunu öğrendim . Sonunda sp. olduğu için tahminlerime göre kendi içinde de türlere ayrılıyordur .
 
 
 
 
 
 
Benim gördüğüm buna benziyordu ama gözleri kırmızı değildi . Ama bu türde olur herhalde . Senin Anthurium'un büyük yapraklarında dolaşan bu afacanlar tankına yeni bir boyut getirecektir bence ... Dil%20Çikarma
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2009 19:58
Cenk fotoğrafını verdiğin kurbağa benimde birkaç mesaj önce bahsettiğim Agalychnis callidryas. Yazıda bahsettiğin cins gerçekten güzelmiş. Oldukçada küçük türleri var. Aslında tam hangi tür olduğunu belki bu linkten tespit edebilirsin:

http://images.google.com.tr/images?hl=tr&client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla:tr:official&um=1&q=Phyllomedusa&sa=N&start=20&ndsp=20

Paylaştığın için teşekkür ederim.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinorÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,48207[/C]
Kayıt: 01/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 3480
sinorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2009 20:26
Mustafa Abi direk videodan screenshot yaptım . İşte gördüğüm tür bu ;
 
 
**********************************
 
Bunlarda internetten bulduğum resimleri . Türü büyük ihtimal Phyllomedusa Azurea ;
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2009 18:32
Büyük ihtimalle Cenk, azurea olabilir.

**********


Küçük bir video denemesi yaptım ve paylaşmak istedim:

[VID]http://www.dailymotion.com/video/x9zrs4_paludaryumum_animals[/VID]

İyi bir görüntü için video penceresinde sağ alt köşedeki "MENU" butonundan sırayla "Original size" ve "High quality" seçeneklerini işaretlemenizi öneririm.

İlerde farklı çekimleri birleştirip müzik eşliğinde sunmak suretiyle daha güzel birşeyler ortaya çıkarmayı umuyorum.
mustafaerdogar2009-07-28 18:38:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

katmerogluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 884
katmerogluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2009 18:41
Mustafa abi muhteşem bir video çekmişsin.Kara alanı ve kardinaller muhteşem gözüküyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinorÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,48207[/C]
Kayıt: 01/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 3480
sinorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2009 18:41
Mustafa Abi inan İvan Mikoljinin Venezuela videolarından farkı yok . Sadece ayakta alkışlıyorum inan diyecek birşey yok Kaçik

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir