Overflow Sump Sistemi Hakkında


BurakimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/11/2010
İl: Bayburt
Mesaj: 829
BurakimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 01:43
Subuask nickli arkadaşımızın bizlere tanıttığı overflow sistemini kurdum deneme aşamasında bir problemle karşılaştım bunu sizlerle paylaşmak istedim.
 
Önce bilgiler:
Akvaryum 100 litre
Sump havuzu hazır 27 litre net
Overlorf sistemi bir boru vasıtasıyla dipten su çekmekte.
 
Sistemi yerleştirmeden önce ufak bir denemeden geçirmek istedim.
 
Bu şekilde sistem çalışıyor herşey mükemmel su seviyesi biryere kadar düşüyor daha sonra duruyor.
Su seviyesini yükselttiğimizde (motorun çalıştığını varsayarsak) sistem tekrar devreye giriyor herhangi bir hava yapma yada aksilikle karşılaşılmıyor anlatıldığıyla aynı hatasız çalışıyor.
 
Sorun borudan akan sıyın çok az olması onuda ölçtüm dakikada 1 litre su geliyor.Buda demek oluyorki 100 litre bir tank için çok çok az en az 4 litre olması gerekiyordu.
 
Sorun çözüm tahminleri
Sistem kovanın boy yetersizliğinden dolayı yan duruyor  tam anlamıyla çalışmıyor olabilirmi ?
 
Su seviyesi overflow un izin verdiği seviyenin ne kadar üstündeyse o kadar hızlı akıyor basınçla ilgili sanırım tahminimce akvaryumdaki basınç daha yüksek olacağından problem kendi kendine hallolurmu ?
 
Montajlamada yapılan herhangi bir hata buna neden olmuş olabilirmi ? (ki bu kadar olacağını sanmıyorum muhtemelen başka bir problem var)
 
Örnek aldığım şekilde akvaryumun içinde kalan boruda delikler var benim yaptığımda şuan için yok sebebi bu olabilirmi ?
 
kullandığım borular normal temiz su boruları çapları yetersiz olabilirmi ? (400lt lik tanklarda dahi bu boruların kullanıldığını gördüm)
 
 
Bu resimde örnek aldığım overflow
 
Gelen yorumlar dahilinde sistemi biraz daha geliştirdikki şöyle açıklayalım.
Sump yapımında ilk başlamamız gereken yer elbetteki suyun sump havuzuna inişi ki en can alıcı nokta burası aslında birçok tehlikeyi içinde barındıran kısım burası çünkü.
 
Değiştirdiğimiz kısım aynen resimde olduğu gibi eğer verim alabilirsek sistemi tam anlamıyla açıklayan yeni bir konu açacağım.resimlere geçelim
 
Yukardaki deneyde görüldüğü overflow sistemini şu şekilde değiştirdik.
daha önce T boru olan kısmı çıkarıp bu şekilde yaptık.
 
Bunu yaparken dikkat edilmesi gereken tabiki sızdırmazlık emin olmak için slikonu içten dıştan boşluk kalmadığından emin oluncaya dek kullanın.
 
 
boruların yanı sıra benim gibi kapaklı bir kutu kullanıyorsanız mutlaka kapak kısımlarınıda sızdırmaz bir hale getirin.
 
Bütcem kısıtlı olduğundan sınırlı malzeme kullanıyorum ancak yaza kadar idare etmesini ümidediyorum.
 
İşçiliğim çok iyi değil tek başıma çalıştığım için kusura bakmayın eminim çok daha iyilerini yapabilecek arkadaşlarım vardır.
 
 
Birazda sump havuzundan bahsedelim
Akvaryumdaki suyu bu şekilde yeterli miktarda indirebileceğimizi düşünerek sumpun içine geçelim.
 
Buda forumdan öğrendiğim çekmece sistemi bence çok mantıklı ve akıl dolu bir fikir tabi büyük akvaryumlarda uygulanması çok sağlıklı olmayabilir.
 
çekmecelerin altına mümkün olduğu kadar çok delik açmamız gerekiyorki sistemin içine giren su bir an önce dışarı atılsın.Ve dikkat etmemiz gereken bir başka nokta cekmeceler arası mümkün olduğunca sızdırma olmadığından emin olalım suyun tam olarak filtreleme işleminden geçmesi için.
 
 yanlızca en alt çekmecede alt kısımdan başlayarak yarıya kadar delikler açabiliriz suyun çıkışını dahada rahatlatmak için diğer çekmecelerde bunu yapmayın.
 
Daha yapmadım ama çekmeceleri sump havuzuna yerleştirirken tabandan yukarda tutabilecek bacaklar yapın suyun alttan rahatca çıkabilmesi için.
 
Suyu filtreden geçirdik
 
 
Resimde görüldüğü gibi su ilerleyecek.
 
Değinmek istediğim nokta yağmurlama kısmının yapılması burayı pleksiglass kullanarak yapabiliriz.
Harcama yapmaya gerek yok arada bir selam verdğiniz mahalle camcısından rica ederseniz atık parçalardan işinizi görecek kadar alabilirsiniz.
 
Daha sonra bunu havya dediğimiz lehim makinası yardımıyla delebiliriz matkap kesinlikle önermiyorum çünkü kırıcaktır en kolay yolu yavya kullanmak.Deldikten sonra bir problem daha var eiyen kısımlar yüzeyde yükselti oluşturacaktır bu yükseltileri maket bıçağıyla düzeltebilirsiniz.Çünkü mümkün olduğu kadar çok suyu oksijenle tanıştırmamız gerekiyor.
 
Buradan akan su ses çıkaracaktır o yüzden altına tekrardan sünger ve elyaf koyabilirsiniz seramik halkaların üzerine elyaf parçası bütün sesi keser ki bunları rahatca söküp çıkarabilmeniz için tavsiyem yağmurlama parçasını cama tek çizgi halinde slikonlayın uç kısımlarınada bunu düz tutacak şekilde bacaklar yapın daha sonra rahatca açıp kapatabilirsiniz çok incitmeden açılıp kapatılırsa kopma yapmaz bence.
 
 
artık su akvaryuma dönmeye hazır.Son bölümde kafa motorunuz ve ısıtıcınızın bölümü bana göre ısıtıcının bulunması gereken en uygun yer burası şelalede üstten akan su ısı kaybedeceğinden burası en doğru nokta.
 
 
 Lütfen yorumlarınızı iyi kötü eleştirilerinizi ve fikirlerinizi eksik etmeyin lütfen.
Kötü bir fikir bile çok önemli onu düzeltip yeni bir yöntem geliştirebiliriz.
 
 
Burakim2010-12-16 00:19:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fearless_3327Çevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 89
fearless_3327Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 11:36
Selamlar...

Eleştirimi sakın yanlış anlamayın bir çok kişi bu sistemden memnun kaldığını söyledi. Ama ben sistemin sizin bahsettiğiniz sorun dahilinde çok verimsiz olduğunu düşünüyorum. Ve herkeste sorun aynı az su gelişi. Az su gelmesi gayette mantıklı zaten.

Tanım
T borunun açık olan tarafı sistemin vazgeçilmez parçası. Ama bu kısım aynı zamanda suyun çekim kuvvetini tamamen sıfırlıyor. Örneğin sumpa inen kısımı uzun tuttuğunuzu varsayalım, eğer t boru olmasaydı aşağı inen borunun bittiği yer ile akvaryum suyunun üst çizgisi arasındaki mesafe kadar su basıncı olacak ve debi artacaktı. Yükseklik farkı var neticede.  Ama t boru varken ( ki mecbur olacak yoksa su akışı durmaz )  sanki akvaryumun yanında bir delik varmış  gibi akar su sump sistemine. Yani yükseklik farkından kaynaklı önemli bir basınç oluşmaz. Öyle çok şiddetli bir aşık beklemeyin... Deneme amaçlı kurduğunuz kısıma motoru da dahil edin. *Bakın bakalım motorun yukarı bastığı tüm su aynı anda owerflowdan aşağıya inebiliyor mu ?   Asıl bakmanız gereken debi burası.* Hepimizin bildiği gibi bu sistem de motor akvaryuma dakikada ne kadar su basarsa o kadar kısım akvaryumdan aşağı akar. *Motorun bastığı su tamamen aşağı akıyorsa boru hacmi yeterlidir demektir. * ( buraya kadar anlattıklarım mantıklı gelse de ince bir mantık hatası var. )  

"Asıl sorun borunun hacmi motorun bastığı bu suyu rahatlıkla geçirebilmesi. "

Denemenizi öneririm... Owerflow kurulu iken, akvaryum suyu overflow la aynı hizadayken bir sürahi suyu akvaryuma hızlı bir şekilde boşaltın. Sürahi bitecek ama overflowunuz akmaya devam edecek. Belki eklediğiniz suyun boşalma süresi iki katına çıkacak... Deneyin eğer bu oluyorsa şimdi söyleyeceğim teoride haklıyım demektir. Olmuyorsa okumayın bile yazdıklarımı.

(rakamlar temsili ) Diyelim ki siz beş snde eklediniz bir sürahi suyu. Owerflow siz bitirdikten 10sn sonra akışı durdurdu. Yani eklediğiniz suyu 15 sn de boşalttı. Bu aşamada owerflow debinizi 3 te 2 düşürüyor demek ki. Üst üste 4 sürahi boşatın 20 sn sürdü. Ölçün tekrar bu sefer ilki gibi oranlı olmaz. Aynı oranda artmaz, Bu örnektekine göre  aynı şekilde 3 katına çıkmaz. Biraz daha az sürer . Toplam süre 40sn   olur debi yarıya iner..  Deneyin görün...   Olmuyorsa akış farkı affedin beni :) 


Peki neden.
Sorun yuvarlak borularda tamamen. Alın aynı sistemi dikdörtgen kutulu bir sisteme yerleştirin. Siz sürahilerde defalarca su koyun. Siz eklemeyi bitirdiğinizde o da akmayı bitirir. Çünkü akışın sağlandığı kısım düz ve geniş. Borulu istemde küçük vede  yuvarlak. Yuvarlak olmasının zararına gelince..

Borunun çapı çok geniş 4cm  diyelim. Bunu akvaryumun camına yandan delip yerleştirelim. ( owerflowların üstü açık olduğu için mantığı aynıdır, yandaki delik gibi akar.) şimdi biz akvaryum suyunu bir snde  0.5mm yükseltelim. 1m x 50 cmlik bir akvaryumda 0.5 mm yükseklik için 250mm su yeterlidir. Yandaki borudan akmaya başlayacak su. Ama 0.5 mm yükseklikte yaklaşık 2,5cm genişliğe bir dairenin kenar kısımındaki minik bir aralıktan akacak. Buranın alanı yaklaşık olarak. 0.6cm2. Yani yan tarafta 4cm lik borudan dahi olsa su geçebileceği alan az olduğu için 8 mm e 8mm lik kare bir alandan  bir alandan geçiş hızına denk bir hızla akacak demek.  Akış hızı mecburen düşük olacak.  Boruyu 2 cm yapın 250 mm su eklediğinizde suyun geçeceği kısım neredeyse bir hava hortumunun içi kadar olur!!! .. Sizin owerflowunuz da sanki ince hortumla su akışı yapıyormuş gibi az akıyor mu ? Sebebi bu, akabileceği alan çok az...

Soru: peki ya akvaryuma sniyede 250 mm su koymak az bir hacim değil mi ? . Bu yaklaşık saatte akvaryumun içinde 900 litre su basan bir motorun saniyede akvaryuma koyduğu miktardır. 

Soru: Motor her saniye su basıyor akvaryuma owerflow azar azar akıtıyor. Suyun fazlası nereye gidiyor? Net bir şekilde su belirli bir yüksekliğe çıkana kadar yükseliyor. rahatça akabileceği bir alan elde edene kadar. Belki 2mm belki 1mm. Zaten debiyi düşüren asıl etkenlerden biri de bu. Bu fark direk motorun borusundan motorun bulunduğu kısıma basınç yapıyor. Yani fazla su,  akan kısım dışında kalanlar, motorun olduğu bölüme gitme eğiliminde oluyor. Ve motorunuzu debisini düşürüyor. 

Soru: 
 Ne kadarlık bir debi kaybı olur? Benim tahminimle saatte 900 litre basan bir motor 2 cmlik borudan yapılmış bir owerflowda yaklaşık olarak saatte 250 litrelik verimle çalışır.  



Çözüm ne peki ? 


Suyun akacağı alanın düz ve geniş olması..  Akvaryumun yan tarafına düz bir şekilde 10cmlik bir kesik açtığınızı düşünün.. Değil 250 mm 1 damacana su da boşaltsanız aynen yan taraftan akar değil mi? T boru yerine düz bir şey koyacağız. Üstü açık olacak 4 köşe dikdörtgen bir plastik kap olabilir... Bu kabın altından boruyla içine su gelsin. T boruyu taktığınız yere takın.. Kabın bir yanını düz bir şekilde kesin Bu kesik en uzun kenarda olsun. Sonra istediğiniz kadar su ekleyin aynen boşalır buradan... Debi kaybı sıfıra iner..

Basite indirgemek için hesaplamalarda kayda değer görmediğim bir çok kısımı atladım. Alan hesaplamalarında yaklaşık değerleri aldım. Onun dışında söylediklerimin arkasındayım..  
 

Saygılarımla... 

 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/11/2010
İl: Bayburt
Mesaj: 829
BurakimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 12:49
Yorumunu büyük bir dikkatle okudum böylesi detaylı bir açıklama yaptığın için çok teşekkür ederim.
Bende seninle aynı fikirdeyim çok hesaplamalar yaptım ancak bu debinin yeterli gelmesi imkansız aynı boru sisteminden 4 tane koysam ancak yeter zaten.Aslında yapsam dipten ortadan yüzeyden ve akvaryumun farklı noktalarından çeksek çok daha güzel olur ama çok zahmetli olacağı için uğraşacak vaktim yok. Kap ile çok daha verimli olur demişsin akvaryumu delmeden nasıl yapabilirim bu konuda da yardımcı olursan minnettar olurum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 12:53
Merhabalar.
Tahliye borusunun ordaki ek yerini daha aşağıya çekin. Debi bir hayli artacaktır.
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/11/2010
İl: Bayburt
Mesaj: 829
BurakimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 12:59
Ümit bey tahliye borusunu aşağı indirdiğimizde sumpa geri dönen su miktarı sumpu taşırmaya yetecektir sorun ondan kaynaklanıyor kısa vadede çözüm ancak uzun vadede tehlikeli elektrik kesintilerinde çok sıkıntı çıkarabilir

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fearless_3327Çevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 89
fearless_3327Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 13:40
Bahsettiğim sistem için basitçe şu şekilde bir çizim yaptım..  Bu şekli ile suyun akış alanı yuvarlak içinden yatay geçişte olduğu gibi çok az olmaz, çemberin her tarafından aynı anda akacağından debi kaybı da yaşanmaz. Şiddetle denemeni öneririm.. 






Saygılarımla ( forumda benzer örnekleri de vardır eminim. ) 
fearless_33272010-12-14 13:41:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/11/2010
İl: Bayburt
Mesaj: 829
BurakimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 17:29
Bu resimde iptal ettiğimiz T boru yerine aşağıdaki pleksiden imal edilmiş kutu ile bahsettiğiniz şekilde yapsak hava yerinide monte etsek sorunumuz çözülürmü sizce teşekürler



kutu pleksiden imal edilmiş kapaklı bir kutu sızıntıları akvaryum slikonuyla engelleyebilirim yeterki sorun çözülsün.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fearless_3327Çevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 89
fearless_3327Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 17:45
Hava yeri için kap yukarıdan hava alsın yeter minik bir delik iş görecektir. Boru bu kutunun içine girecek. Akvaryumda su seviyesi arttıkça kaptaki su  yükseltecek ve kaptan geniş bir alanda rahat rahat akacak...  Eğer sizi çok uğraştırmayacaksa ve bir sorun olması dahilinde bana çok kızmayacaksanız mutlaka deneyin derim. Benim hesaplamalarım tamamı ile kağıt üzerinde, siz deney kısmını yapmış olacaksınız. Umarım başarılı olur ve boru tipi overflow sistemine bu sayede kafa kafaya verip bir çözüm bulmuş oluruz. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/11/2010
İl: Bayburt
Mesaj: 829
BurakimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 18:40
Kesinlikle deneyeceğimden emin olabilirsiniz kızmak ne demek aksine çok çok mutlu oldum böyle birşey verimli çalışırsa çok iyi.Ve bunu balık sever dostlarımızla paylaşmak dahada gurur verici birşey.

Tahminimce bu kabın üst seviyesini su seviyesi ile eşitlersek basınç istediğimiz ölçüde gelecektir.
Tabi bunu yaparken sistemi durduracak seviyeye ininceye kadar akacak su miktarının yerini sumpta hazır etmek gerekiyor olası bir su taşmasını engellemek için.

bunun içinde birşey tasarlıyorum silikonla sumpun çevresine cam kaynatacağım bir kenar pleksi olcak ve ordan bir taşma sistemiyle aşağıda hazır bulunan 20lt lik damacanaya aktaracağım ne olur ne olmaz olası bir su taşmasında döşemeler kullanılamaz hale geleceğinden ailemle aram bozulabilir çünkü hala kendi evimin kaptanı olamadım (:

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fearless_3327Çevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 89
fearless_3327Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 19:31
Gelişmelerden mutlaka bizleri de haberdar et..

 Kolay gelsin... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/11/2010
İl: Bayburt
Mesaj: 829
BurakimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 23:51
Teşekkür ederim kutuyu slikonla yapıştırdım ancak çıkış borusunu yapmak için giriş borusunun donması gerekiyor ve bunlara birde sabit tutabilmek için destek gerekiyor onuda halledebilirsem denemeye hazır olur yarın akşam biteceğini umuyorum.İnşallah bu kez olacak kullandığım iç filtrenin kafa motoru gerekli suyu basabiliyor 10 saniyeden kısa sürede 1 litreyi geçti buda bana yeterli bir seviye zaten sumpun çekmeceleri hazır yağmurlama sistemi hazır sayılır şunu anladımki fiberglass amatörlerin biçimlendireceği bir malzeme değil matkapla her denememde kırıldı malesef sabah lehim makinası ile delmeye karar verdim.
 
Tek problem suyu akvaryumdan çıkarmak alternatif yöntem önerebilecek biri varmı arkadaşlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MuhendisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 713
MuhendisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2010 23:34
Bende sizin gibi borudan bir sistem yaptım.Henüz denemedim. Plexy kabın yüzeyini geniş tutmak işe yarayacaktır.Böylelikle daha çok su birikebilir.
10*15*10h bir kap uygun olur sanırım.
 
destiny062010-12-15 23:35:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/11/2010
İl: Bayburt
Mesaj: 829
BurakimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2010 00:23

Şuan sistem kurumada yarın akşam deneyeceğim inanın sabırsızlanmaya başladım şimdiden.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EgeUSÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 153
EgeUSÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2010 00:51
Sayın Burak o kullandığın beyaz şey ne akvaryum silikonumu.Ben Mastiğe benzettimde eğer öyleyse
balıklara gaz maskesi tak.
Pleksi çekmecelerin insanların işine yaraması da hoşuma gitmiyor değil.Islik 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir