pangasus ve beyaz benek ?


talha87Çevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2007
İl: Içel
Mesaj: 30
talha87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2007 22:41

Başlıktada belirttiğim gibi pangasus köpek balığımda beyaz beyaz benekler var sanırım beyaz benek hastalığı var.Beyaz benek hastalığını araştırdım genelde kaya tuzunda bekletiliyor bende balığımı bekletsem herhangi bir sorun olur mu? şimdiden teşekkür ederim saygılar. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

WaNTeD..Çevrim Dışı

Kayıt: 31/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 5
WaNTeD..Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2007 22:47
Yaklaşık 5 6 yıldır pengasus beslerim.. En etkili olan ilaçtır..tuzun fazla bi yararını görmedim..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

talha87Çevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2007
İl: Içel
Mesaj: 30
talha87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2007 22:51

Tuzu tavsiye etmiyorsanız en etkili ilaç hangisi?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

WaNTeD..Çevrim Dışı

Kayıt: 31/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 5
WaNTeD..Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2007 22:53
İchthyo çözelti..2-3 gün içinde benekleri yok edecektir.. lafayette2007-12-21 11:45:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2007 21:16

Balıklarının yerini değiştirdiysen onunda etkisi olabilir akvaryumun için.Akvaryumu stresten olabiliyor.

lafayette2007-12-24 12:03:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AQUAGENÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 2119
AQUAGENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2007 21:26
Balıkların için yapabiliceğin en iyi şey şudur diye düşünüyorum ; Isıyı 32 dereceye getirmen , ilaç kullanman reçetesine uyarak , ertesi gün ısıyı 34 dereceye çıkarman, bol oksijen vermen ve filtreleri kapaman gereklidir. Balığın bu dönem içersinde yem yemiyecektir . Bu arada her gün düzenli dip çekimi ve %30 su değişimi yapman gerekmektedir.Bu tedavi yöntemi 4 gün sürebilir ve 4 günün sonrasında balığın 2 gün daha yem yemiyebilir . Stres yok olunca yem yemeye devam edicektir ve hastalık dönemi boyunca çok az yem atmalısınız. Geçmiş olsun , saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

schreiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/07/2007
İl: Bursa
Mesaj: 589
schreiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2007 21:42
Ufuk Bey'in dediği gibi ısıyı yükseltmen gerek.Beyaz beneklerin tek ilacı ısıdır.Dip çekimi ve diğer ilaçlar sadece yardımcıdır.Sen kademeli olarak ısıyı 30 a çıkar,iki gün sonra aradaki farkı göreceksin.Çünkü benekler sadece oldunlaşmak için balık bedenine ihtiyaç duyarlar.30 derece sıcaklıkta bir beyaz benek 4 saat içinde olgunlaşır ve akabinde balık bedenini terkeder.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

talha87Çevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2007
İl: Içel
Mesaj: 30
talha87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2007 22:20

Yorumlarınız İçin Teşekür Ederim Saygılar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AQUAGENÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 2119
AQUAGENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2007 00:05
[QUOTE=WaNTeD..]Yaklaşık 5 6 yıldır pengasus beslerim.. En etkili olan ilaçtır..tuzun fazla bi yararını görmedim..[/QUOTE]
 
 
Orhan beyede katılıyorum . Bu hobiye ilk başladığımda challenger besliyordum ve amatördüm. Balıklarımı beyaz benekten kurtaramıyordum. Akvaryumcumun bana verdığı tavsıye şuydu : Küçük bir kap , leğen vs. balığı koy tuzu bas içine ilacı komple dök 40 saniye beklet. Diğeri ise kepçe ile balığı al üzerine ilacı dök , tuzuda dök bol miktarda sonra akvaryuma bırak. Bir nevi iyi düşününce yararlı gibi geliyor ama balığın bir turşu olmadığı kalıyordu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

schreiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/07/2007
İl: Bursa
Mesaj: 589
schreiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2007 04:37
Acemilik zamanımda bu hastalıktan bende çok balık kaybettim.17 yıldır bu hobinin içindeyim.Rahat 8 yıldır hiç benek yüzünden balık kaybetmedim.site içinde bu hastalıkla ilgili çok fazla makale var.Ben sizin için ikna edici bir özet hazırladım.Umarım diğer arkadaşlarda faydalanır çünkü bu hastalık gerçekten çok basit. Sabırla okuyun lütfen

 Beyaz benek yapıştığı yerdeki deriyi yok ederek vücut sıvısına ulaşır ve beslenir. 0.5 ile 1.5 mm arasındalardır. Beyaz benekler açık suda iyi yüzücülerdir. Gelişmiş parazit balıktan ayrılır, sakin bir yer bulur ve kendini bir nesneye yapıştırır. Ardından bölünmeye başlar 2, 4, 8, 16, 32 ... derken suyun sıcaklığına göre 8-24 saat içinde sayısı 1000'e ulaşır. Yeni parazitler 30 - 50 mikron arası olurlar ve yeni balık avına çıkarlar. Eğer 48 saat içinde yeni bir konak bulamazlarsa ölürler. Üzerindeki balık ölürse balığı birkaç saat içinde terk ederler.

Stres, kötü su şartları, ani sıcaklık değişimler ve balık taşınması balığı bu parazite açık hale getirir. Yeni getirilen balık aniden beyaz beneğe yakalanabilir. Bu akvaryumdaki mevcut parazitlerden olmuştur ancak genelde satıcı bu durum için haksız yere suçlanır.

Tedavi için balık tolere edebilecekse sıcaklık yavaş yavaş 33 dereceye çıkarılmalı ve sıcaklık en az 10 gün bu şekilde tutulmalıdır. Sıcak suda oksijen daha az çözündüğünden çok iyi havalandırma yapılmalıdır.  Akvaryum ortamında en fazla rastlanan parazitsel hastalıklardan biri olan Beyaz Benek (Ichthyophthirius Multifiliis), her balık için ölümcül sonuçlar doğurabilir. Diğer parazitlerden farklı olarak, çok karmaşık bir yaşam evresine sahip olduğundan, tedavisi de farklı tedavi yöntemlerin birleşimini içerir. Gözle farkedilebilen bir parazit türü olduğundan teşhis konulması oldukça kolaydır. Çapları yarım milimetre civarında, beyaz noktalar olarak balığın dersinde görülebilir. Çoğunlukla ilk olarak balığın yüzgeç, kuyruk, solungaç ve kafa bölümlerinde görülür ve zamanla bütün vücuduna yayılır. Deride görülen her beyaz nokta Ich paraziti olamayabileceği gibi, deride beyaz noktalar görülmediğinde de balıklar bu hastalığa yakalanmış olabilir. Bu durumda parazitler balığın solungaç altlarına yerleşirler.
  
    Oluşum:
    Ich paraziti, akvaryum içerisine dışarıdan konulan balık ve ekipmanlarla taşınabileceği gibi, su içinde kendisi de oluşabilir. Normalde balıkların olduğu her ortamda çoğunlukla bu parazitler de bulunur, ancak balıkların herzaman bu parazitlerin saldırısına maruz kalmamalarının nedeni balıkların bu tip parazitlere karşı bağışıklık sistemine sahip olmasıdır. Balığın bağışıklık sisteminde kırılma veya zayıflama olmaya başladığı anda bu parazitlerde balığın derisine yapışır. Balığın bağışıklık sisteminin zayıflaması şu gibi durumlarda ortaya çıkar:
    -Olumsuz su şartları. (Kirli, aşırı asidik veya aşırı nitrik, sıcaklığı yetersiz veya fazla, salınımlı su)
    -Ani sıcaklık değişimleri. (Su değişiminde veya balıkların taşınmasında iki ortam arasında fazla sıcaklık farkının bulunması.)
    -Kalabalık veya dar ortam. (Çok fazla balığın bir arada tutulması veya balığın boyuna uygun olmayan akvaryum kullanılması.)
    -Uyumsuz türlerin birarada bulunması. (Birbirlerine saldırma, yaralama ihtimali olan, anlaşamayan balıkların bir arada tutulması.)
    -Dengesiz, yetersiz beslenme. (Gereğinden az miktarda veya balığın doğal diyetinde bulunmayan besinlerle besleme.)
    Bütün bu durumlar balığın strese girmesine ve hastalanmasına, dolayısı ile bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olacaktır.
 
    Gelişim:
    Ich parazitleri balığın derisine yapıştıktan sonra, su sıcaklığına bağlı olmakla beraber yaklaşık 8 saat içerisinde deriyi kazarak deri altına yerleşir. Balık bu anda sivrisinek ısırığı gibi hafif acı ve kaşıntı hisseder. Deri altında balığın ölü deri altı hücreleri ve vücut sıvısı ile beslenir. Gelişimini tamamladığında balığın vücudundan ayrılıp ya tabana düşer ya da su içerisinde sabit bir cisme tutunur. 10 saat içerisinde tutunduğu yerde bölünerek çoğalır ve gelişebileceği yeni balık vücutları aramaya başlar.
    Parazitin yaşam döngüsünü tamamlaması tamamen su sıcaklığına bağlıdır. Örneğin 25 oC sıcaklıkta bu süreç bir hafta sürerken, 16 oC sıcaklıkta dört hafta, 30 oC sıcaklıkta dört gün sürebilmektedir.
 
    Etki:
    Parazit yaşam döngüsünün %95’lik bölümünü balığın vücudunda beslenerek geçirir. Bu süre içerisinde balığın vücut sıvıları ile beslenir ve balığın kısa süre içerisinde halsiz, güçsüz düşmesine neden olur. Ayrıca bu evrede balıklarda ortaya çıkan iştahsızlık nedeni ile balık, kaybettiği enerjiyi yenileyemez ve her geçen saat dahada güçsüzleşir ve eğer parazit gelişimini halen tamamlayamamışsa balık ölür. Parazit, ölen balığın vücudunu birkaç saat içinde terk eder.
    Bir diğer etkisi de, balıkta güçlü kaşıntıya ve hafif acı ve yanma hissine neden olmasıdır. Bu etkiler altında balık sürekli olarak sert birşeylere sürtünerek kaşıntısını gidermeye çalışır. Bu arada çok hassas olan derisine zarar verir.
 
    Belirtiler:
    Göz muayenesi ile, balık vücudunda çapı yarım milimetre civarı beyaz noktalar görülür. (bkz:Tanım) Balıkta sürekli rahatsızlık hali, kaşınma, sürtünme isteği ve ileriki evrelerde iştahsızlık, halsizlik, güçsüzlük ve saklanma isteği gözlemlenir.
 
    Tedavi:
    Parazitin deri altına inmesinden, balığın vücudunu terketmesine kadar yapılacak hiçbir ilaç tedavisi sonuç vermeyecektir. Parazit deri altında, dışarıdaki (sıcaklık hariç) hiçbir durumdan etkilenmez. Tedaviyi uygulayabilmek için, paraziti öncelikle balığın vücudundan dışarı çıkarmak gerekmektedir. Bunu yapmanın tek yolu, parazitin gelişimini tamamlayıp vücudu terketmesini beklemektir. Yukarıda da belirtttiğim gibi parazit gelişimini su sıcaklığına bağlı olarak tamamlamaktadır. (bkz: Gelişim) Bu durumda su sıcaklığını kademeli olarak arttırmak parazitin gelişimini daha erken tamamlamasını ve biran önce balığın vücudunu terk etmesini sağlayacaktır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken konu, balığın cinsine göre hangi sıcaklık aralığında yaşabildiğini bilmek ve sıcaklığı üst seviyenin üzerine çıkarmamaktır. Aksi taktirde balık ölür. Birçok beyaz benek vakasında balıklar parazite bağlı olarak değil de, balık sahiplerinin bilinçsiz uygulamaları sonucu ölmektedir. Isıyı fazla yükseltmek, parazitin gelişim döneminde gereksiz ilaç kullanmak gibi birçok yanlış uygulama sonucu balıklar zarar görmektedir. Parazitler önce vücuttan atılmalı ardından ilaç yardımı ile öldürülmelidir. İzlenmesi gereken yol özet olarak şöyledir:
    -Parazite neden olan faktörü tespit edebildiyseniz (bkz:Oluşum) derhal o olumsuzluğu ortadan kaldırın.
    -Beyaz benek farkedildiğinde ilk olarak aklınıza getirmeniz gereken nokta, parazite balığın üzerinde iken hiçbir müdahelede bulunamayacağınız olmalıdır. Bu aşamda herhangi bir ilaç, tuz, limon... vb gibi maddeler kullanımı hastalığın iyileştirilmesinde hiçbir fayda sağlamayacağı gibi, balığınıza birçok zarar verecektir. Özellikle tuz banyosu gibi balığı ölüme götürebilecek uygulamalardan kesinlikle sakının.
    -Sıcaklığı, her gün 1 oC olmak üzere, kademeli olarak balığın yaşayabileceği üst sınıra yakın bir seviyeye getirin.
    -Her gün balıklarınızı gözlemleyin. Günden güne noktalar azalacak ve yavaş yavaş ortadan kalkacak. Kaşınma, sürtünme hareketleri azalacak.
    -Balık üzerinde hiçbir nokta kalmadığında sıcaklığı tekrar kademeli olarak (günde 1 oC) eski seviyesine getirmeye başlayın.
    -Bu arada vakit kaybetmeden dip çekimi yapın. Akvaryumun bütün tabanını çekin. Fakat bu seviyede %20 - %30’dan fazla su çekmeyin. Eksilen su yerine dinlenmiş aynı sıcaklıkta su ekleyin.
    -Akvaryumunuzun kapasitesine uygun miktarda Metilen Mavisi ekleyin. Bu aşamada kaya tuzu da ekleyebilirsiniz ancak beslediğiniz balık türünü ve akvaryumunuzda bulunan canlı bitkileri dikkate almalısınız. Bazı balık ve canlı bitki türleri tuza karşı hassastır ve hastalanıp ölebilirler.
    -12 saat sonra akvaryumunuza kapsamlı bir dip çekimi uygulayın. Bütün dibi çektiğinize emin olana kadar tekrarlayın. Eksilen su yerine dinlenmiş ve aynı sıcaklıkta su ekleyin.
    -Bu aşamada tekrar Metilen Mavisi kullanabilirsiniz ancak miktarına çok dikkat edin. Az miktarda ekleyebilirsiniz.
    -Balıklarınızı uygun miktarda ve sağlıklı olarak beslemeye başlayın.
  
    Korunma:
     Beyaz Benekten korunmanın en etkili yolu, balıklarınızın her daim sağlıklı ve rahat olmasıdır. Bu sayede bağışıklık sistemi sürekli güçlü kalacak ve parazit balığa yerleşemeyecektir.
    Dışarıdan giren parazitlere karşı korunma ise, yeni aldığınız balığı veya aksesuarı bir hafta boyunca tankınıza koymadan önce karantinaya almanızdır. Yeni aldğınız balıkta beyaz benek olmadığına emin olduktan sonra ana tankınıza alabilirsiniz.
 
    Notlar:
    -Bir kez beyaz benek hastalığına yakalanan ve bu hastalığı atlatabilen bir balığın, bu hastalığa tekrar yakalanma oranının düşütüğü, yani balığın bu parazite karşı fazladan bağışıklık sistemi geliştirdiği, yönünde ispatlanmamış bilgiler mevcut. Bu hastalığa birden fazla kez yakalanan birkaç tane balığım olmuştu. Hastalığı atlatan balığın tekrar yakalanma oranının düşmesi fikrine çok fazla katılmamakla beraber, ikinci kez yakalandığında hastalığı daha kolay atlattığını gözlemledim. Yani ilk yakalanışındaki halsizlik, saklanma, iştahsızlık belirtilerini, ikinci yakalanmasında çok fazla göremedim. İlkine oranla daha canlı, daha iştahlı ve daha hareketli olarak hastalık evresini geçirdi.
    -Ölümcül bir hastalık olmasına ramen kesinlikle korkulacak bir hastalık değildir. Yukarıda bahsedilenler tam olarak anlaşılıp uygulandığı taktirde hastalık önemsizleşiyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efendy06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1077
efendy06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2007 19:44
Beyaz benek bir dış parazit hastalığıdır ve çoğu dış parazit hastalığı gibi, ısıyı kademeli olarak tolere edebilir türler için 33 dereceye çıkartmak, aynı zamanda ilaç kullanımına yönelmektir. Bunların yanında suda vatoz ve bitki yoksa kaya tuzu kullanımı faydalı olacaktır. Beyaz benek yüksek ısıda çoğalır. Çoğalmak için balıktan yani konaktan ayrılır ve dibe çöker. Tam bu esnada suya eklenen kaya tuzu görevini yerine getirir ve paraziti ortadan kaldırmada bize yardımcı olur. Gerekli durumlarda tuz banyosu yaptırılmasıda başarılı olduğu tarafımdan gözlemlenmiş bir tedavi yöntemidir. Permasol kullanımı son çare olarak başvurulabilir etkili bir çözümdür ancak her zaman söylediğim gibi dezenfektan kullanımı son çare olmalıdır.
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir