Pangasus ve Tetra Acemiliği


h.atmanÇevrim Dışı

Kayıt: 13/06/2013
İl: Ankara
Mesaj: 2
h.atmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2013 01:04
Merhabalar, aranıza yeni katıldım haliyle soracak sorularım var :)

2 aydır ilgileniyorum akvaryumla, 50 litrelik bir akvaryumum var. Şuan 6 tetra ve 2 pangasusum var (4 tane sp ve 1 çöpçü yakın zamanda vefat etti) Çok şükür kalanlar gayet sağlıklı, fakat akvaryumum çok boş kaldı. Bütün balıklarım daha yavru bu sebeple dikkatli bakmadıkça bir doluluk gözükmüyor akvaryumda :D

Tür uyum cetvelinden tetra ve pangasuslarla kesin olarak yaşayan;

Barblar

Daniolar

Gökkuşağı

Vatoz

Loachlar

Türlerini çıkardım. Hangilerini almalıyım hangilerine daha rahat bakarım açıkçası net bir bilgiye ulaşamadım forumda. Sadece gökkuşaklarının boyalı olduğu, alınmaması gerektiği söylenmiş. Kısacası yardımlarınıza ihtiyacım var. İstediğim biraz renk katması ve dayanıklı balıklar olması. Üreme olayları şimdilik biraz uzak bana, tecrübelenmem lazım.


Bu arada başka bir konu; Ankara'da yaşıyorum bahçeli-emek arasında oturuyorum(musa akvaryumun sokağında). Ucuz ve sağlıklı balık bulabileceğim bir akvaryumcu tavsiye ederseniz çok sevinirim :) (şimdiye kadar hep 7 ve 3. caddenin arasındaki bahçeli pet shoptan alışveriş yaptım çok da iyi insanlar çok yardımcı oldular fakat orda pek bir tür yok çok kısıtlı. değişik ufuklara yelken açmak istiyorum :)


Yardımcı olan olmayan herkese çok teşekkürler.. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetakselÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2013
İl: Izmir
Mesaj: 778
mehmetakselÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2013 01:28
Öncelikle biraz klasik ama gerçek bit şey söylüyormuş pengasus chlanger cinsi petshoplarda köpek balığı diye satılan dev kedi balıkları akvayum için uygun hayvanlar değil 1/1.5 metreye rahatlıkla ulaşıyorlar ve sizin sorunuza gelelim bence o 50 litrede 10/15 tane neon tetra 3/4 çöpçü ve 1/2 cüce vatoz koyun neon tetra gibi ufak balıklar sürü balığıdır tetrazon vb.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

h.atmanÇevrim Dışı

Kayıt: 13/06/2013
İl: Ankara
Mesaj: 2
h.atmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2013 01:35
[QUOTE=mehmetaksel]Öncelikle biraz klasik ama gerçek bit şey söylüyormuş pengasus chlanger cinsi petshoplarda köpek balığı diye satılan dev kedi balıkları akvayum için uygun hayvanlar değil 1/1.5 metreye rahatlıkla ulaşıyorlar ve sizin sorunuza gelelim bence o 50 litrede 10/15 tane neon tetra 3/4 çöpçü ve 1/2 cüce vatoz koyun neon tetra gibi ufak balıklar sürü balığıdır tetrazon vb.[/QUOTE]

Pangasusların boyut olayını ben de yeni öğrendim ve üzüldüm açıkçası ama geri veremicek kadar da bağlandım balıklara, huyunu suyunu çok sevdim keretaların. Geri versem de pet shopun 20 30 litre akvaryumunda daha çok eziyet çekicekler..

Ben de tetraları çoğaltmak niyetindeyim fakat daha canlı ve büyük balıklar koyabilir miyim acaba bunu merak ediyorum. Mesela 10 tetra, 4 ciklet ya da yunus alsam. Barblar renkli balıklar sanırım. Sırf güzel gözüksün diye akvaryumda kavga çıkarmak da istemiyorum  tavsiyeleriniz için çok teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetakselÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2013
İl: Izmir
Mesaj: 778
mehmetakselÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2013 01:46
50 litre için çok fazla canlı istiyorsunuz bence ben daha çok Güney Amerikan cikleti ve labirentli ganı betta ve astronot green terror vb balık seviyorum ama benim bildiğim kadarı ile yunus 1 erkek 3 dişi için ve üreme boyuna gelmişler için konuşuyorum en az 150/200 litre siye biliyorum ve eğer akvaryumda aniden 1 fen fazla canlı ölüyorsa fazla balıktan stres yapıp ölen çok okur çiklet derken sarı prenses mavi prenses imparator filan kastettiniz galiba eğer bunlar ise yine yunusta dediğim gibi aynı şart be koşullarda +120 litre gerekiyor eğer litrede bir hata yaptıysam tecrübeliler düzeltsin ve neon üretimine gelirsek onlar yavruları yumurtadan çıkınca direk yer bu yüzden yumurtalama ve sperm aktarım işlemi bitince direk ayırmak lazım .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2771
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2013 01:52
Pengasusları elinizden çıkarmanızı tavsiye ediyorum, büyük boyalara ulaşıyorlar. Akvaryumun görsel olması tabi ki önemlidir ancak hayvanların sağlığı daha da önemlidir. Bu yüzden akvaryumu balıkla doldurmak yerine bitki ile doldurmanızı, elinizdeki az sayıda balıkla görselliği yakalamanızı tavsiye ediyorum. Elinizdeki balıklar küçük olabilir ancak bu her zaman küçük kalacakları anlamına gelmez, bu yüzden balık/litre hesabı yapılırken balıkların erişkin boyları hesaba katılır. Eledoa, anubias gibi bitkiler hem bakımı kolaydır, hem de akvaryumun dengesini korumaya yardımcı olur. Sadece floresan sistemi takarak bu bitkileri gayet güzel geliştirebilirsiniz. Bunların yanına sarı elma salyangozu, otocat, panda çöpçü, neon tetra ve rasbora türü balıkların hepsini bir arada mutlu mesut yaşatabilirsiniz, hem görsellik (neonlar var rasboralar 6 bireyle sürü özelliği gösterir) hem de sağlıklı bir akvaryum kurabilirsiniz. Duyduğum şöyle bir şey var, tankta onlara tehdit olacak bir balık olduğunda bu türler sürü özelliklerini daha iyi gösteriyorlar, bunu sağlamak için de onlara zarar vermeyecek karaktere sahip  bir betta (her bettanın karakteri farklılık gösterir) tavsiye ediyorum. Bu şekilde akvaryumun ağası olarak görev yapacak ana balığınız betta olur, neon ve rasboralar sürüleriniz olur, aşağıya kadar sürünmemek için paraşütle atlar gibi akvaryumun aşağısına inen tatlı mı tatlı salyangoz camlar ve artık yem konusunda yardımcı olur, çöpçüler de artık yemleri yer ve kumu havalandırarak pisliklerin filtreye gitmesine yardımcı olur, otocat denen küçük vatoz ise görebileceğiniz en çalışkan camsillerden biridir. 

Yani kısaca 6 adet panda çöpçü (komando çöpçü litrenize göre büyük olabilir, panda gibi küçük çöpçüler uygundur), 6 adet neon tetra, 6 adet rasbora, 1-2 adet salyangoz (erkek-dişi olursa kolayca  çiftleşirler, yavruları ayrı bir yerde büyütebilirsiniz isterseniz), bir adet otocat, ve nihayet özenle seçeceğiniz betta. Ben olsam bu karmayı oluştururdum. Bu saydığım türler su değerleri olarak da birbirleri ile tutarlı (yanlışsam lütfen düzeltin), betta agresif çıkmazsa birbirleri ile de uyumludur. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetakselÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2013
İl: Izmir
Mesaj: 778
mehmetakselÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2013 01:59
Benim betam dün bir neon tetramı yemleme yaptıktan 3 saat sonra yedi kurtarmadım karnını deşti resmen 1 dk az sürede balık kepçesini alıp kurtarmaya çalışana kadar medya olur bende astronotlarıma verdim afiyetle yiyip kavga ettiler :).

Pardon medya okur yazmışım telefondan giriyorum otomatik düzeltme var arada saçmalıyor böyle acilen bu sitenin iPhone için bir sütüm yapması lazım:).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2771
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2013 02:21
[QUOTE=mehmetaksel]Benim betam dün bir neon tetramı yemleme yaptıktan 3 saat sonra yedi kurtarmadım karnını deşti resmen 1 dk az sürede balık kepçesini alıp kurtarmaya çalışana kadar medya olur bende astronotlarıma verdim afiyetle yiyip kavga ettiler :).

Pardon medya okur yazmışım telefondan giriyorum otomatik düzeltme var arada saçmalıyor böyle acilen bu sitenin iPhone için bir sütüm yapması lazım:).[/QUOTE]

Her betta bunu yapmayabilir. Barışçıl karakterli bettalar da mevcuttur. Zaten agresifliğe yatkın bir tür, bir de üstüne hayatları boyunca karma tank görmemiş bir çoğu, bardak gibi küçük alanla yaşamışlar, hırçınlıklarını körüklemiş bu durum biraz. Buna karşın bir betta uysal olabilir, benim 2 tane erkek bettam oldu, ilki hiçbir balığa hiçbir şekilde zarar vermedi, ikincisi ise sadece yemleme zamanlarında çevresindeki balıkları kovaladı, yakaladıklarına da bir şey yapmadı, sizin bettanız ise neonu öldürmüş. Bu aslında piyango oynamaya benziyor, tutturduğunda çok güzel bir karma akvaryum balığın oluyor. Bence petshoplarda karma tankta yaşayan balık görürseniz kaçırmayın. Kızılay Selanikte bir petshopta lepisteslerle yaşayan erkek betta vardı. Bir yerde daha görmüştüm, şu an hatırlamıyorum. Yani ararsanız (bu aralar aramayın tabi) sakin bir betta bulabilirsiniz.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir