Parazitten Arındırılmış Tubifex Üretimi


Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2010 10:16
PARASITE FREE TUBIFEX WORMS AND HOW TO GROW THEM
By Jim E. Quarles

PARAZİTTEN ARINDIRILMIŞ TUBİFEX KURTLARI VE ÜRETİMİ


Bu makalede sizlere parazitten arındırılmış tubifex kurtlarının nasıl üretildiğini anlatacağım. Başlarken, bir yanlış anlaşılmayı da düzeltelim ; tubifex kurdunun eti, parazitten arındırılmış ve sağlıklı bir besin olabilir. Sorun teşkil eden kurdun eti değil, ama kurdun yaşadığı ve toplandığı yer, özellikle de beslendiği ortamdır.

Tubifex kurtları kırmızı toprak kurtlarına benzer olup, özellikle sulu veya yarı sulu habitatta bulunurlar. Bunların arasında suçlananlar ise, doğadan toplanan ve şeritkurt taşıyıcısı olanlardır. Ayrıca bulundukları habitat dolayısı ile bu kurtlar çok sayıda bakteriyel hastalık taşıyıcılarıdır.

Hedefimiz bu kurtları temiz bir ortamda, temiz ve hastalıktan arı gıda ile beslemektir. Bu gerçekleştiğinde, lepistesler için kırmızı toprak kurtları kadar güvenli bir yem olabilirler.

Yaşadığım bölge Californiya’da 2 cins tubifex kurdu tespit ettim. Bunlardan biri çoğunlukla çamur zeminli bölgede bulunan ve renk olarak kırmızı kurtlara nazaran çok daha koyu hatta siyaha çalan renktedir. Diğer tür olan kırmızılar ise, akarsu kaynağının da içinden geçtiği kumluk bölgede bulduklarım. Bunları yumurta üreten tavuk çiftlikleri civarında buldum. İşte bunlar benim ürettiğim ve discus ve uaru’larımı beslediğim kurtlar.

Kültür kurtlarının elde edilmesinin yaşam döngüsü ve çevresel şartları şöyle olmalıdır;


En önemli faktör oksijence zengin, atık ve yabancı madde olmayan sudur. Tubifex kurtları gövdelerinin ön kısımlarını kuma veya çamura gömerler. Çok küçük organik partiküllerden birçok bakterilere kadar pekçok şeyi yiyerek beslenirler. Bu kurtlar normal şartlarda yaşarken kuyruk kısımları kumun veya çamurun dışında kalacak şekilde kendilerini tabana saplarlar. Bunu yapmalarının amacı, akan suya vücudlarının maksimum temasını sağlamaktır. İşte bu yüzden yaşatıldığı çevrede yeterli oksijenin olması onlar için hayatidir. Yeterli oksijenin olmaması durumunda sadece birkaç kurt yaşamayı ve üremeyi becerebilecektir. Oksijen seviyesinin düşmesi, toplu ölümlere neden olur ve tüm işlemleri baştan başlatmanız gerekir.

Kurtların gaz alışverişi için solungaçları veya başka organları yoktur. Solunum deri yüzeyi tarafından yayılma yolu ile gaz değişimini sağlar.

Tubifex kurtları yüksek ısı, tuzluluk ve kurumaya karşı çok hassastırlar. Bu kurtları kültürlerken aklınızdan çıkarmamanız gereken noktalar bunlardır.


ÜREME

Bu kurtlar kaybedilen organlarını yeniden oluşturma ve iki veya daha fazla parçaya bölünerek yeni bireyler oluşturma gibi özelliklere sahip değillerdir. Aseksüeldirler.

Yani bu yaratıklar seksüel olarak ürerler. Üreme organları gövdelerinin karın kısmı civarındadır. Her bir kurt erkek ve dişi üreme organlarına sahiptir. Bir başka deyişle, hermaphroditic’lerdir.

İki cinsel organ arası transferi kapsayan çiftleşme sonrası spermler dişi üreme organı açıklığının arkasında bulunan keselerde depolanır. Bu döllenmiş yumurtalar daha sonra kozalar halinde saçılır. Aslında tüm bu üreme işlemi burada anlatılandan çok daha karmaşıktır ama, size bu anlatım yeterli fikri verecektir.

Saçılan kozalardaki yumurtalar bir kaç gün içerisinde gelişir ve gelişim tamamlandığında yeni birey yumurtadan tam bir kurt olarak çıkar.


KULUÇKA KUTUSU


Yumurtadan yavru almak ve büyütmek için  değişik birkaç uygulama yaptım ve kısıtlı bir alanda kullanılabilecek en başarılı yöntemin, pleksiglas kutu veya benim yaptığım gibi kontrplak kutuyu fiber elyafı ve reçine ile yalıtmak olduğunu keşfettim. Yaptığım kutu 120 cm X 120 cm kare tabanlı ve 30 cm derinliğinde ve üstü açıktır. Tabanına yüzme havuzu filtrelerinde kullanılan kumu iyice yıkayarak 10 cm yüksekliğinde döşedim.

İki adet pvc’den yapılma geri dönüş borularını kutunun yan kenarlarını delerek kutuya, diğer uçlarını da kutudan 90 cm yukarıya kurduğum 140 litrelik tanka bağladım. Bir 3. boruyu da pompa ile kutudan içi su sünger dolu 140 litrelik tanka su basması için bağladım. Pompa suyu bu boru vasıtası ile filtre tankına çekiyor ve diğer iki boru da kutuya geri dönüş yapıyor.

Filtre tankımda sürekli tam güç ile çalışan 10 adet havataşım bulunmakta. Kültür kutusunun da 4 yanına bağlanmış spray çubuklarım 24 saat boyunca çalışarak su yüzeyini hızlı akımla hareketli tutuyor.

Bundan sonrası kolay. Ben kültürü akan suda çok iyi temizlenmiş 225 gram kırmızı tubifex kurdu kum tabana bırakarak başladım.

Burada bir ipucu vereyim, yaklaşık 4 kuşak sonra, aşılamadan kalma olasılığı bulunan parazitler tamamen yok olmuş oluyorlar. Yani her bir kuşak bir öncekinden daha az parazit ve bakteriye sahip.


YEM VE KURTLARI BESLEME

Kurtlara çok ince sayılabilecek hububat türevi yem veriliyor. Ben balık yeminin sade olanını elle toz haline getirerek veriyorum. Bazen yine toz haline getirilmiş yumurtalı şehriye de verdiğim oluyor. Bu yemleme çok az olmalı. Fazla yemleme kumun hemen kirlenmesine neden olabiliyor ve bu durumda temizlik epey zor. Haftada bir kez kumu karıştırarak yenmemiş artıkların filter tarafından çekilmesini sağlıyorum. Bu esnada büyük-küçük tüm kurtlar filtre tarafından çekilmeden hemen kuma geri saplanıyorlar. Elbette birkaç ölü kurda rastlamanız mümkün. Canlı kurtlar hemen toplanma, topak oluşturma eğilimde oluyorlar. Bu topakları da karıştırarak ölülerin canlılardan ayrılmasını ve filtre tarafından çekilmesini sağlıyorum.

Bu bir kutu ile 2 haftada yaklaşık 225 ile 350 gr. arası kurt elde ediyorum. Aralarında uygun mesafe bırakarak üst üste birkaç kutuda daha fazla üretmeyi planlıyorum.

Bu şekilde üretilen kurtlarda, şeritkurt taşıyıcılığı veya başka probleme rastlamadım. Diskusların en sevdiği besini üretmek sadece biraz yer ve günlük zamana ihtiyaç gösteriyor.

Akvaryum.com ve Lepistes Fun Kulübü için hazırlanmıştır.

KAYNAK: http://www.discusnews.com/article/cat-01/freetubifex.shtml Barış ER2010-06-14 10:16:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pusat58Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/03/2010
İl: Sivas
Mesaj: 942
pusat58Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2010 11:23
Su piresi üretiyorum ama tubifexide deneyeceğim. Tüm balık türlerinin hatta ördek vb su kuşlarının zevkle yediği bu kurtlar hakkında verdiğiniz bilgi için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2010 19:42
Tubifex üretecek arkadaşlara oldukça yardımcı olacaktır. Beslenme ve üreme konusunda oldukça detaylar mevcut.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2010 08:29
http://www.akvaryum.com/forum/tubifeksle_beslemek_k381481.asp

Konunun devamındaki bağlantılı yazının çevirisi de bu linktedir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murat35cemalÇevrim Dışı

Kayıt: 10/08/2012
İl: Izmir
Mesaj: 121
murat35cemalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2012 12:47
Gerçekten çok güzel bir paylaşım çok işime yaradı teşekkürler :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir