Poso Orange & Yellow & Black Rabbit Snail


mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 10:43
Bitki yemeyi seven bir türse passo bezelyeyi çok sevecektir. Bezelye vermeyi başlayınca, akvrayumdaki bitkileri yemeyi azaltacaktır  Bence sizde verin çünkü lepistesler saldırmaya başlayınca o bezelye parçalanıyor zeminede dökülüyor bu net yani kesin salyangozlarda nasiplenecektir. Zaten canlı doğuranlarda yiyorsa yesin onlarında ihtiyacını karşılar iyi gelir.mesutok2014-05-02 10:49:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Katsumoto_HalilÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2014
İl: Osmaniye
Mesaj: 136
Katsumoto_HalilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 11:28
Moss türlerinin tadı acıymış ondan posolar yemiyormuş doğru mu ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eozen81Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 854
eozen81Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 11:31
Mesut Bey,

Posoların şöyle bir durumu var, bendekilerin hiç bitki yediklerini görmedim lakin tele sarılı flame moss'lar üzerinden geçtiklerini veya yanlarında takıldıklarını görüyorum. Tabii bu yedikleri anlamına geliyor mu emin değilim çünkü form olarak mosslarda henüz bir sorun görmüyorum, yenmiş gibi değiller. 

Posoları normalde canlı doğuranlarla ya da karides harici canlılarla beslemek pek mantıklı değil gibi aslında, neden diyecek olursanız birinci konu yem bence. Malum canlı doğuranlar hareketli ve nispeten saldırgan daha doğrusu meraklı hayvanlar, her şeye "acaba bu yeniyor mu ulen" mantığıyla bakıp tadına bakan yaratıklar (şiş kürdanı, parmaklarım dahil ) Hâl böyle olunca akvaryumumda olan lepistesler marul, salatalık, kabak gibi şeyleri bile tırtıklıyorlar. Bunda biraz benim de yem konusunda cimri olmamın rolü var, ben çünkü sabah akşam az yemleme yapıyorum, bilerek çok yem vermiyorum ve nispeten aç geziyorlar (askeri usul eğitim uyguluyorum yani  )

Posoların dezavantajı ise, onlar salatalık, kabağa gidene kadar zaten akvaryumumdaki otocat ve lepistesler onları bir hâle getiriyor, zaten salatalık, kabak gibi dağılan sebzeleri suya 2 saatten fazla bırakırsak nispeten zararı olacakları için suda çok tutamıyorum yani çıkarmak zorunda olduğumdan posolar hiç tadına bile bakamıyor açıkçası bunların. Ama eminim Gökhan Bey gibi sadece poso besleyen tanklarda sebzeyi attığınızda hem canlı doğuran stresi olmadığından hem de posoların kokuyu çabuk almalarından olsa gerek posoların akvaryuma konan salatalık, kabak gibi sebzelere hücum etmesi çok normal.

Bu açıdan dediğiniz gibi bezelyenin dağılması bence bir umut olacak benim adıma, çünkü şu ana kadar bendeki posoların 1 hafta içinde aktif olarak yedikleri tek şey marul olabildi (marulu ne otocat'ler ne de lepistesler sevmiyor). Ayrıca marulu uzun süre suda bekletme şansımız da var (yani suya salatalık veya kabak gibi zarar vermiyor). Bir de akvaryumumda kurutulmuş yaprak var 2 ufak adet, birisi catappa yaprağı, yurtdışında okdugum kadarıyla bunları da seviyorlarmış ama yiyorlar mı yoksa altlarına girip kendilerine gölgelik mi yapıyorlar onu çözemedim, ama yaprak altında ve etrafında oldukça zaman geçiriyorlar  Aslında acaba posolar karanlık seviyor da onlara akvaryumda biraz daha saklanabilecekleri mağara gibi yerler mi yapsam diyorum, mesela bu sabah kalktığımda baktım 1 adet Poso ortada yok, iyice araştırınca hindistan cevizi kabugundan yaptığım mağara içine girdiğini ve orada takıldığını gördüm, bilemiyorum tesadüf müdür tabii.

Bunun dışında ara sıra Tetra Pleco vatoz yemi atıyorum haftada 1 kez, o da dağılıyor akvaryuma, umuyorum bu da Posolara yem oluyordur. Posoların beslenmeleriyle ilgili çok bilgili değilim yani, örnek veriyorum hiç marul vermesem veya hiç Tetra Pleco atmasam acaba elmalar veya Ramshorn'lar gibi döngüdeki mikroorganizmalarla ya da bitkilerle hayatta kalırlar mı, bunu çok merak ediyorum.
eozen812014-05-02 11:35:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 11:48
Bende elma salyangozları var votazların testisine girer oradaki artık yemleri yerler çıkarlar. Dip balıklarına yem vermek gerikyor ben her zaman veririm salyangozlar severek dip yemini yer ince taneli alır atarım poşeti 1 TL dip yemlerinin tavsiye ederim. Artık yemle dibe kalan dökülen yemle, beslenecek dip balıkları büyüdükçe besin ihtiyacı arttıkça pek sağlıklı olmazdar diye düşünyorum, hatta ölüyorlar. Ben herzaman her ögün salyangozlar ve diğer tüm balıklar için dip yemi atarım hepside yer ilk parti balıkarım japonlar 9.5 Sene yaşadı. Şimdi 4 söne önce kurduğum akvrayumdaki balıklar ise 4 yaşında ölenler tabi oldu ama çoğu 4 yaşında. Türlere göre 6-7 çeşit yem karışımı veririm, türler hoşuna gidenleri yerler, salyangozlar, çöpçüler, vatozlar dibe çöken heryemi yerler. 

Ufak taneli Dip yemi. poşeti 1.5 TL.


mesutok2014-05-02 11:50:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaleydoskopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/12/2010
İl: Yalova
Mesaj: 796
KaleydoskopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 17:49
Merhabalar...
Öncelikle herkese başlığa olan ilgi ve alakası için çok teşekkür ederim. Umarım faydalı bişeyler dönüyordur burada.Sayfamız 13'e ulaşmış.Umarım güzel paylaşımlarla dahada zenginleştirebiliriz burayı.

Emre Üstadım.
Hero'dan ümitliydim : ( Tankın başlı başına devrilmez kalesi olur diye hayal ediyordum ama maalesef düşündüğüm gibi olmadı. Bende artık benimkilere tedirgin bakar oldum. Hatta bazı anlarda öyle bir ruh haline düşüyorum ki acaba vazmıgeçsem bu sevdadan diye düşünmüyorda değilim. Birde yavru konusundaki belirsizlik iyicene canımı sıkar oldu. Balık gibi değiller ki kur yaptıklarını yada çiftleştiklerini görelim. İşimizi şansa bıraktık resmen. Biri çıksa dese ki şu düzeyde yemleme yapın, suyun özelliği şu olsun, sıcaklık şu olsun,dişisi şu erkeği şu,şöyle olursa yavru alırsın...Yok..Elde sadece gözlem var. Oda nereye kadar bilmiyorum. 11 adet içinden illa ki 1 tanesi dişidir elbet dimi ?

Öte yandan üstadım TDS/İletkenlik değeri ölçümünü yapmadım.Açıkçası yapmayı düşünmüyorum. Bahsettiğiniz gibi üremeleriyle doğru orantılı işleyen bir durumuda varsa yapacak bişey yok. Daha fazla üstüne düşemeyeceğim üstadım. Zaten Antalya'da özellikle yazın hava şartlarını bilmeyen yok. Birde o konuya girersek yandık. Yani biri derse ki 26 dereceyi geçerseniz yavru elde edemezsiniz diye hapı yuttuk demektir. Bu arada aklıma gelmişken ; uzun süredir su değişimi yapmıyorum. Birde böyle deneyeceğim. Ama ciddi anlamda su içinde yüzen pislikleri görmek mümkün. Evvelden bahsettiğiniz şekilde çamurumsu oluşumlardan hoşlanıp hoşlanmadıklarınıda gözlemlemiş olacağım. Yemlemede Bezelyeyi denemedim.En kısa sürede bu konuya el atacağım.

Özgür üstadım..
Sizlerinde yorumlarınız için teşekkür ederim. Emre üstadımın dediği gibi sayıyı arttırabilirsek eğer yavru alma ihtimaliniz belki biraz daha artar. Gerçi bende 11 tane olduğu halde tık yok ama su şartlarımız birbirinden farklı olduğu için üremeleri için istenilen şartları tespit etme açısından faydalı gözlemler yapabiliriz.

Mesut üstadım...
Paylaşımınızı büyük bir keyifler okudum.Yaşınız gereği size Mesut Abi diye hitap ederek teşekkür etmek isterim. 9.5 yıl yaşayan Japonlarım oldu deyince kafadan zaten 10 yıllık bir tecrübe ile karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Yemleme konusunda gözlemleriniz oldukça fazla. Bununla beraber bireysel çabalarla oluşturduğunuz Bezelye tecrübesi ise takdire şayan. En kısa sürede Posolarda deneyeceğim. Tekrardan teşekkürler.

Bugün bir geleneği bozup gece değil gündüz yemleme yapayım diyerekten salatalık verdim. Yine farklı bir şekilde sert kısımlarını keserek ortadaki çekirdekli/sulu kısmı bırakarak haşlamadan tankın dibine koydum. Salatalık su yüzüne çıktığı için bir kısmını kuma gömüyorum. Posolar vakit kaybetmeden hemen salatalığa koşuyorlar.Hallerinden memnun gibiler.

   

   

[VID]http://www.dailymotion.com/video/x1snodq_poso-orange-rabbit-snail_animals[/VID]  [VID]http://www.dailymotion.com/video/x1snohb_poso-orange-rabbit-snail-ii_animals[/VID]
Kaleydoskop2014-05-02 19:53:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eozen81Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 854
eozen81Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2014 09:23
Gökhan dostum selamlar,

Ne vazgeçmesi yahu senin sayende ben bu canlıları bu kadar yakındna görme ve deneyim elde etme şansı buldum, sakin ol şampiyon  Yavru konusunda haklısın, belirti yok ki tespit edelim. Mesela benim golden spotted'lardan bir tanesi baktım 24 saattir yaprak yanında duruyor ama yüzünü görüyorum, ulan dedim hasta mı acaba, dayanadım elime alıp baktım tepki veriyor mu diye  Sonra aklıma geldi, bir arkadaş doğum yapmadan önce uzun süre posoların hareketsiz kaldıgını belirtmişti, yahu dedim ya bu hayvan doğum süreci içindeyse biz de gittik elimize aldık işte salak gibi  Yani doğum süreci olmasa da elime almamam lazımdı ama işte kaybettiğim posolardan sonra her ne kadar takmamalıyım desem de takıyorum, olmuyor, değer veriyorum suç mu hakim Bey  Bu arada kocaman bir maşallah da birinci videodaki hızlıca koşan ufak yellow'a gelsin, çok şeker bi şey afacan.

Bu arada Mesut Bey'in bezelye önerisine istinaden baktım hanım zaten geçen yazdan şoklamış (ama haşlamadan) 15 dakika haşlayıp kabugunu soydum ve akvaryuma 2 tane attım. Sabah kalktığımda poso ve ramshorn ları üzerinde gördüm, gece bir hayli yemişler çok hoşuma gitti bu durum, bu açıdan Mesut Bey'e bir kez daha gönülden teşekkür ediyorum buradan 

Benim Golden Spotted Rabbit'lerde Allah'a şükür henüz  kötü bir durum yok, yalnız beslenme ile ilgili olarak artık elimde moss yediklerine dair kanıt var   Aşağıdaki videoda hem flame moss u yemekle meşgul olan bir rabbit'i hem de genel tankımı görebilirsiniz. Dikkat ettiğim bir husus, yemek sonrası uzun bir süre hareketsiz kalıyorlar eğer yanlış gözlemlemediysem ve bir hastalık durumu yoksa. 

https://www.youtube.com/watch?v=5SDjq08V220

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=5SDjq08V220[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2014 09:30
Tebrikler Emre bey sevindim yemelerine, haşlanmış bezelye çok iyidir verin yesinler bol bol yerler zaten. İçindeki B vitaminleri bitkisel protein onları çok iyi destekleyecektir 15 yıllık hobi hayatımda birçok balıkta denedim bazı türler reddetti hiç bakmadı melek balıkları, ama vantuz ağızlı dip balıkları vatozlar CAElar, özellikle salyangozlar asla reddetmedi. Dip yeminide severek yiyorlar elma salyangozlarım çokta geliştiricidir. Bir şey gerekiyor bunların haricinde suyu salyangozlarda sert tutmak ve salyangozlara kalsiyum kazandırmak ve temiz su şartları o zaman kabukta aşınmaz ilerleyen yıllarda kalsiyum kazandırması üzerinde fazla duramadım, çünkü balıkta çok akvaryumda beslediğim balıklar sert suyu sevmiyo beslediğim türler onun için zemine salyangozlar faydalansın diye mercan kırığı kumu seremiyorum, midye kırığı kumu seremiyor bunlarda salyangozlara aslında iyi geliyor.

Gökhan bey sizde sağolun Emre bey sizden önce davrandı iyi sonçlar aldı bezelyede  bezelye yalnız iyi haşlanmış olmalı yumuşacak çiğe ragbet göstermiyorlar ve dış zarı soyulup içi atılacak sadece birazcıkta parmağınızda hafif baskı uygulayıp ezerseniz bu ezme ufalama deği yani sadece çatlatma çünkü çatlanan yerden daha koyal dağıtıp emerler tüketirler.  Bezelye izlediğim kadar üremeyide tetikliyor.

Üstte resmini eklediğim dip yemini hafife almayın fiyatı ucuz diye çok etkilidir dip balıklarını beslemede, her tür balığınıza verin yesinler kiloluk poşetleri ise internette 13 Tl .

Emre bey sabah kaldığınızda salyangozları hala üzerinde gördüğünüze göre iyi haşlayamamışsınız sert olmuş zannedersem yoksa çok kısa sürede tüketirlerdi bu en fzala yarım saati bulamazdı bence :) zaten 15 dakkada zor haşlanır bezelye bir 45 dakka kuvvetli ısı gerekiyor düdüklü tencere daha iyi bir çözüm. Yumuşak olmayı yani suyla temas ettiğin dağılmaya meyilli olmalı. yemekte yediğiniz gibi y umuşak olmalı. Bakkalda kavanozlarda yarı haşlanmış bezelye satarlar oldukça yumuşak oluyor ama tuzlu işte bir zararı olmaz derseniz onlarıda deneyebilirsiniz kavanozu 3 TL.
mesutok2014-05-03 09:40:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaleydoskopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/12/2010
İl: Yalova
Mesaj: 796
KaleydoskopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2014 18:59
Selamlar yeniden.
Pazarla pek aram olmadığı için bugün eve gelirken markete uğrayarak konserve Bezelye aldım.
 Evdeki ıvır zıvır bir kaç işi hallettikten sonra ilk fırsatta Bezelye ile tanıştıracağım Posoları : )

  


Konserveyi açtıktan sonra bezelyeleri süzdüm ve tuzunu almak için süzgeçte güzelcene yıkadım. Bir kaç tane yedimki yumuşaklığını ölçeyim diye.Uzun süre su içinde beklediği için sanırım yumuşak gibi geldi.Hemen zarlarından sıyırmaya başladımki içinden bütün olarak değil yarım yarım çıktılar. Bıraktım tanka bezelyeleri ve afiyetle yediler : )

   

   

   

   

[VID]http://www.dailymotion.com/video/x1stib3_poso-bezelye-1_animals[/VID]  [VID]http://www.dailymotion.com/video/x1stid9_poso-bezelye-2_animals[/VID]
Kaleydoskop2014-05-04 09:43:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaleydoskopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/12/2010
İl: Yalova
Mesaj: 796
KaleydoskopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2014 22:04
Selamlar yeniden.
Bugün farklı bir tecrübe edindim. Yeni Dünya (Malta Eriği) verdim Posolara.Afiyetle tükettiler.
Diyet programına Bezelyeden sonra birde Malta Eriği'de katılmış oldu bu sayede.
Bir kaç kare ve Video.

   

   

   

[VID]http://www.dailymotion.com/video/x1t17o3_poso-orange-yeni-dunya_animals[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eozen81Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 854
eozen81Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2014 22:41
Malta eriği çok ilginç geldi bana GÖkhan dostum ama görünen o ki keyifler yerinde, hep sebze olacak değil ya bünye demek meyve de istiyor, yakında bir Adana kebap ya da kokoreç falan da götürür bunlar  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaleydoskopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/12/2010
İl: Yalova
Mesaj: 796
KaleydoskopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2014 10:40
Selamlar Emre Üstadım.

Valla ben o meyveyi hiç sevmem aslında : ) Fakat iç kısmının yumuşaklığı bende Flaş etkisi oluşturdu. Dış zarını ayıkladıktan sonra ince dilim şeklinde tankın içine bıraktım. Sonuç : Başarılı. Akşama Papaz Erik deneyeceğim : ) Beni sevindiren asıl kısım yavruların ilgi göstermesi. Hatta bazı yavrular ciddi anlamda büyümeye başladılar.

Üstadım...Dün aklıma takıldı.Biraz hareketlilik ve renk katmak için acaba sizin Black Poso türünden ilave etsemmi tanka ? Başlangıç için 2-3 taneyle giriş yapsam,gözlem yapıp duruma göre sayıyı arttırsammı ne dersiniz ?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eozen81Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 854
eozen81Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2014 10:53
Gökhan dostum merhaba,

Beslenme konusunda biraz tereddütlü bir adamımdır, şöyle ki denenmemiş bir şeyi akvaryuma atmak riskli geliyor bana ama sen maaşallah cup diye atmışsın yeni dünyayı  Yemleme sonrasındaki bir hafta içinde sıkıntı olmazsa sanırım rahatça bu meyveyi verebiliriz diyebilir miyiz?

Black poso konusunda bence hiç düşünme, akvaryumun çok müsait, aynen dediğin gibi bir renk olur. Çok güzel hayvanlar, elimde olsa bütün renklerinden temin etmeye çalışır akvaryumuna koyardım çünkü senin akvaryumun tamamen posolara özel.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaleydoskopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/12/2010
İl: Yalova
Mesaj: 796
KaleydoskopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2014 11:02
Üstadım...

Yeni Dünya meyvesinin bende oluşturduğu bitkisel izlenim yüzünden daha çok sebzeymiş gibi geliyor. O yüzden sanırım standartı aşmak istedim. Posolar için afrodizyak etkisi yapan besini bulana kadar devam edeceğim farklı şeylere : ) Bu aralar gözüme 3-5 Planaria çarpmaya başladı. Sanırım biyolojik savaş için yine yavru lepisteslere ihtiyacım olacak.

Black Posolar için özelden mesaj atıyorum..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2014 11:36
Yarım yarım çıkmışsa bezelye yine biraz çiğdir o biraz daha haşlanması lazım yani yumuşacık olmalı sende ısırdığında dağılmalı ağzında, salyangozda asırdığında rahat emmeli, biraz daha haşlanabilir sanki, çiğliğin bir setliği vardır o sertlik olmayacak. Birde bakkaldan marketten konserve almaya gerek yok bezelye mevsimi geldi yolda yürürken market önlerinde yığınla görüyorum çiğ bezelyeleri onlardan alın haşlayın bir iki kilo kilosu 2 Tl falandır, 15 gün sonra tam hasatlar çıkar piyasaya. Tabi kışın konserve tercih edilebilir. İyi oldu işte yeni bir sebze eklemiş oldunuz en iyi bitkisel protein barındıran bir bitki B vitaminleri yüksektir. Birde arada karides alın dardanelin çiğ karidesleri varya kabuğunu soyun içini bonfile gibi ezin atın arada bu çiğ karides etini yerlerse bence buda iyi olacaktır. Fazla abartmayın ama miktarı artık haftada bir iki verirsin, 2 haftada birmi birazda sizin tecrübenize kalmış, gözlemlerinize kalmış. mesutok2014-05-05 11:38:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir