resimdeki yedi hatayı bulunuz-alg veErime


mandylionÇevrim Dışı

Kayıt: 03/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 207
mandylionÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2007 21:40

 

Akvaryum hobisine başlayalı 4 ay kadar bir zaman oldu. Hiç bir şey bilmeden sıfırdan başladım. Yoğun araştırmalarla bir çok konu hakkında bilgi sahibi oldum. Ama hala cevapsız sorularım var. Onlardan birincisi anubiasımın yapraklarında rastladığım kahverengi alglerin sebepleri. İkincisi bacopa'larımın yapraklarında erime başlaması. Aşağıya akvaryumumun resmini koyuyorum, tesbit ettiğiniz bitki veya balık sağlığı konusunda yanlış bir uygulamam varsa yardımcı olursanız çok sevinirim.

Balıklar 3 plati, 1moly, 6neon, 2 yavru lepistes

Bitkiler: Anubias, burgulu saz, demersum, x willisi, wenthi-brown, bacoba (emin değilim, erime bu bitkide, resimde sağ ön kısımda) java moss, çınar, gül,

Sıcaklık: 24-25 derece

Filtre: atman101(resimde bitkilerde budama yaptığım için filtreyi çıkarmıştım, ayrıca suda görülen bulanıklık da aynı sebeptendir.)

Tuz kullanmıyorum, ancak 2 haftada bir çıkarıp, yıkayıp verdiğim artemialarla,-iyi yıkadığımı düşünsem bile- akvaryuma tuz karıştırıyor olabilir miyim?

Kum: Beyaz kum (açıkçası tam olarak bilmiyorum)

Küçük bir mango kökü, sertliği azaltsın diye.

Bitkilerimi aynı şartlara ihtiyaç duyan ve ışık, ısı, ph değişimlerine toleransı olan bitkilerden seçmeye çalıştım. Erime gözlenen bacopa 2 haftadır akvaryumda.

Haftada bir sera sıvı gübre takviye ediyorum. Erime gözlenen bitki dışında diğer bitkilerimin gelişim hızları gayet iyi. (6günde 1 %30 su değişimi bitkisiz bölümlerden dip çekimi)

Işık konusunda hata yaptığımı öğrendim ve normal bir florasan varken bunu çıkarıp yerine resun marka 15 watt grolüx pembe ışık yerleştirdim.(Daha dün uyguladım bu işlemi.)

Soru 1. Işığı değiştirmem, anubiasın yapraklarında oluşan küçük kahverengi algleri yok etmemi sağlar mı (sae gibi bir balık eklemek dışında fikir verirseniz sevinirim, akvaryumumda zaten yeterince balık var.)

soru 2.Yaprak erimesini durdurmak için ne yapabilirim?

Soru 3. İç filtrenin önünde kalan bitki, akıntıdan ne şekilde etkilenir?

Akvaryum boyutları: 50x30(yükseklik)x20

Böylesine uzun bir yazı yazdığım için okuyan herkesden özür diliyorum, ve teşekkür ediyorum şimdiden.

 

mandylion2007-3-15 22:3:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

perculaÇevrim Dışı

[B]2424,2[/B]
Kayıt: 22/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2245
perculaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2007 04:08
Kahverengi alg ler için yorum yapamayacağım bende de var der etmiyorum. Ama eriyen bitkiniz (bu  bitki cambomba caroilana resimde sağda olan) için birde tablet gübre kullanınız. Bazı bitkiler besinlerini yapraklarından sıvı gübre ve sudaki eser elementlerden toplalar; bazıları ise besinlerini köklerinden toplayarak beslenirler. Köklerinide çok fazla kuma gömmediğinizden emin olun su sirkulasyonu olmuyo ve bitki havasız kalıyo olabilir.

Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2007 10:06

Sn Şirin Uzun,

Güzel bir akvaryum olmuş ellerinize sağlık.

Sorularınız bitkilerle ilgili olduğundan balıklarla aynı düzeyde veya daha fazla bitkilere ilgi duyduğunuzu tahmin ediyorum.

Aydınlatma konusunundan başlarsak benim 60*50*35 akvaryumumda 1 adet aqua gro 20 watt, 1 adet sera plant 18 watt, 1 adet sera tropic sun 18 watt floresans var. Tavsiyem bitkilere yönelik ekipman kullanmanız.

Anubiaslardaki kahverengi algler bende de vardı. Ayrıca sakal yosunu da vardı 4 adet sae aldım. Bütün yosunları temizlediler kimyasal kullanmanızı tavsiye etmem. Akvaryumunuz biraz daha platy ve  mollyi kaldırabilir. Bu balıklarda yosunları (Sakal Yosunu hariç) severek yerler.

Foto.da geri plan çok karanlık fakat vallisnera ve cabomba c. eğiminden filtrenin sağ arkada olduğunu tahmin ediyorum su akımının bitkilerin salınımından başka bir etkisi yoktur.

Bacobalar (doğru tahmin) genelde zor bir bitki türüdür kök yapıları yavaş geliştiğinden tutunma sıkıntısı yaşarlar. Gerekli besinleri daha çok sudan alırlar ve ışığa çok ihtiyaç duyarlar. Bol ışık altında süratli bir şekilde uzarlar.

Hava taşınızı çok öne yerleştirmişsiniz. Arka ortaya almanızı tavsiye ederim.

Balık seçiminize gelince, ise canlı doğranlarla neonlar bir arada yaşar, fakat doğacak yavrularınızı neonlar büyük bir iştahla yerler.  

Kendi akvaryumumda seachem marka sıvı ve katı gübre kullanıyorum. Çok verimli bitkilerin gün be gün gelişimlerini gözlemleyebiliyorum. Çınar ve zeytinlerim 50 cm.boya ulaştılar. Cabombalarım budamasam 1mt olacaklar. Çok memnunum tavsiye ederim.

Balıklarıma hiç canlı yem vermedim. Hastalık bulaşma ihtimali çok yüksek, onun yerine sera marka kurutulmuş canlı yem haplarını kullanıyorum.

Sağlıklı akvaryumlar

egemen19622007-3-16 10:8:7

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sudamlasıÇevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 831
sudamlasıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2007 10:07
Trafik ışığı çok hoşuma gitti

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sbtutuÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2006
İl: Izmir
Mesaj: 213
sbtutuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2007 10:14

 Bir yıl önceye kadar, anubias yaprakları üzerinde oluşan kahverengi yosunlardan oldukça rahatsız oluyordum. İlk başta denediğim, bitkiyi bir köke misinayla tutturmak ve de ayda bir gibi kütüğü ve ona bağlı olan bitkiyi akvaryumdan çıkararak mekanik temizlik yapmak oldu. Fakat her seferinde de bitki zarar görecek diye tedirginlik yaşıyordum. Sonunda bir cüce vatozla problem çözüldü. Bir yıldır bu problemi yaşamıyorum. 

 Bacopa, muhtemelen yetersiz ışıktan eriyor olabilir. Siz yine de artemia süzme işlemine daha dikkat gösterin. Ayrıca saz ve bacopa için tablet gübre daha etkili olacaktır.

 Eğer akvaryum kapağınız tam kapalı tipte değilse, bu hacimdeki bir akvaryumda şelale filtre kullanmayı düşünmeniz yerinde olur. Böylece hem biyolojik filtrasyonu kuvvetlendirmiş, hem yer kazanmış, hem de bitkiler için daha az çalkantılı bir ortam elde etmiş olursunuz.

sbtutu2007-3-16 10:24:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

...HolloW...Çevrim Dışı

Kayıt: 19/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 75
...HolloW...Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2007 15:51

Benim yorumum kahverengi algler veya bacopa erimeleri ile ilgili değil ama söylemeden edemeyeceğim.

Tabanda kullandığınız kumun miktarı bu kadar güzel bir akvaryum için yeterli gelmedi bana. En az 6-8 cm taban malzemesi kullanmanızı tavsiye ederim. Benim 200 lt'lik akvaryumumda önlerde 10-12 cm, arka kısımlarda ise 14-16 cm arası taban malzemem var... 

Arkadaki kum yüksekliğini daha da artırırsanız akvaryumunuza ayrı bir derinlik de katmış olursunuz.

Ayrıca hava hortumu kumların arasına saklarsanız daha güzel bir görüntü elde edeceğinizi düşünüyorum.

Bunun dışında yukarıdaki başka bir arkadaşın değindiği gibi ışık gücünüzü biraz daha artırmanızı tavsiye ediyorum. Kapağın içini aluminyum folyo gibi yanısıtıcı bir malzeme ile kaplarsanız ışıklandırma sisteminden daha iyi bir verim alırsınız.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mandylionÇevrim Dışı

Kayıt: 03/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 207
mandylionÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2007 17:04

Yardımcı olan arkadaşlara çok teşekkür ederim. Sizin yönlendirmelerinizle ilgili bir iki sorum daha olacak.Soracağım iki konuyla ilgili forumda çok araştırma yaptım ama kafam öyle karıştı ki bir sonuca varamadım;

1. Akvaryumumun kapağı yarım kapak. O yüzden tek bir aydınlatma daha yerleştirebilirim. Şuan 15 watt pembe grolüx kullanıyorum.Kapak boyunun 50 cm olduğu düşünülürse 45 cmlik (onlarda 15 watt, gördüğüm kadarıyla) bir aydınlatma daha yerleştirebilirim. Şuan elimde akvaryum için olmayan sıradan bir beyaz ışık florasan var, bunu kullanabilir miyim, yoksa bu floresanlar yosunlaşmaya sebep olur diye başka bir floresan mı almalıyım akvaryum için özel?Eğer yeni bir aydınlatma öneriyorsanız ne gibi şartları aramalıyım? Sanırım bir daylight şeklinde lambaya ihtiyacım olacak. Seranın veya böyle bir marka olmasının bir önemi var mı, yoksa elimdeki floresan veya enerji tasarruflu bir floresan da aynı işlevi görür mü?

2. Hava taşını kuma gömsem bile kum seviyesi az olduğu için hava taşı üzerindeki kumları açıyor. İlave taban malzemesi eklemeyi düşünüyorum ama forum öylesine kafamı karıştırdı ki. Böylece kalmasına karar vermiştim. X willisi isimli bir bitkim yerine alıştıktan 1 ay sonra gelişimine başlayan bir bitki ve yeni yeni gelişime başlamışken taban malzemesini kaldırıp yerinden oynatıp tekrar 0'a dönmek istemememden, java mossun yerleştirilmesinde de sıkıntı yaşamak istemediğimden taban malzemesini kaldırmak istemiyorum. Bu şartlarda kaban malzemesi kalınlığını artırmak için aynı cins kumdan alıp üzerine eklememi mi yoksa bitki kumu, dere kumu, siyah kum, iri taneli, küçük taneli kum gibi farklı bir kum alıp eklememimi önerirsiniz? Kumun cinsi ne kadar önemli bir faktör bitki gelişiminde? Yoksa uygun şartlar sağlandığında her çeşit kumda bitki yetiştirilebilir mi?

Yine uzun bir yazı dizisi oldu ama kusura bakmayın

(Egemen Bey'in yavru balıklar ile söylediğine atfen; bir avuç moly yavrusuna java moss'um ev sahipliği yapıyor 10 gündür)

mandylion2007-3-16 17:8:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

perculaÇevrim Dışı

[B]2424,2[/B]
Kayıt: 22/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2245
perculaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2007 18:34
Neslihan Hanım

1. Elinizdeki beyaz florasan ve daylight florasanlar ki ikisi aynıdır. Işık gücü olarak bazılarının arasında farklar vardır. Uzun zamanda çok yosun yapar. Işık ihtiyacı hissetmiyorsanız. (bitkiler ışıksızlıktan solomuyorsa ellemeyin) Daha fazla ışık eklemeyin. Ne kadar çok ışık o kadar fazla gübre CO2 tüketimi demek. Yürüyen sistemi bozmamaya çalışın. (kalıcı ve ilerici değişiklikler yapmıyorsanız)

2. Kum çok detaylı bir konu. Elinizdeki kumun üzerine ek yapabilirsiniz. Aquaclay yada dere kumu tavsiye ederim. Üzerine ek yapacağınız için kalın taneli kum seçmeye çalışın. Çok kalın bir tabakada yaratmayın pislik tıtar aralarında. 2 yada 3 cm eklerseniz yeterli gelecektir diye düşünüyorum.

Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sbtutuÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2006
İl: Izmir
Mesaj: 213
sbtutuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2007 08:48
Litre ve yüksekliğe göre kullanmakta olduğunuz ışık yeterli olabilir, onun için bir müddet daha gözlem yapın. Enerji tasarruflu floresan iyi sonuç vermeyecektir. Ama, 4000 ya da 3000 K bir floresan lamba yosun oluşumunda minumum etki yapacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

spartaÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2006
İl: Eskisehir
Mesaj: 49
spartaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2007 18:26
cabomba türü bitkilerin ışığa ihtiyacı su götürmez bir gerçektir bunun yanında her ne kadar aksi şeyler önünüze sunulmuş olsada kendi tecrübelerime dayanarak sıcaklığın ve tuzluluğun cabombaların erimesinde ki etkisi çok büyük. sıcaklık 27 derecenin üzerine çıkartmasanız iyi olur ve olabildiğince tuz kullanmayın ben her türlü balık için 5 senedir hiç tuz kullanmıyorum(deniz akvaryumu hariç :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir