Sadece neonlar ölüyor.


alperaktasÇevrim Dışı

Kayıt: 12/12/2012
İl: Manisa
Mesaj: 281
alperaktasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2013 14:59
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler:


Akvaryum Kapasitesi (litre):

Akvaryumdaki Diğer Canlılar:

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):

Filitrasyon:

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :


Merhaba arkadaşlar 135 lt akvaryumda lepistes,rasbora,red danio zebra,moli ve saeden oluşan karma bir akvaryuma sahibim. Akvaryumumda dış filtre mevcut ve çok bol derecede bitki var. Diğer hiçbir balıkta sorun olmamasına rağmen 2 şer gün arayla 5 adet neon tetramı kaybettim. Ölmeden önceki belirtisi suyun yüzeyinde dik bir şekilde duruyor ve ertesi gün balığı kaybediyorum sizce sebebi ne olabilir?



Özkoçak2013-01-26 18:15:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

axiboymasÇevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 642
axiboymasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2013 17:10
Suyun yüzeyinde dik durması havasız kalmasının belirtisi ama durum başka bir durum hava motorunu tam güç çalıştırmayı dene

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AlpÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2012
İl: Içel
Mesaj: 765
AlpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2013 20:33
Neonlar çok hassas benimde öldü 10 tane neonum sonra bir daha almadım 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alperaktasÇevrim Dışı

Kayıt: 12/12/2012
İl: Manisa
Mesaj: 281
alperaktasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2013 22:20
Havasız kalma gibi bir durum söz konusu değil kesinlikle çünkü çok bol derecede bitki var ve şelale filtre ile hava veriyorum ayrıca dış filtrem de var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KulAhmetÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 31/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 340
KulAhmetÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2013 20:00
Neonlar eski ama temiz suyu severler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oscarusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/07/2011
İl: Sivas
Mesaj: 3332
oscarusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2013 20:11
Hastalığın tanımlanması: Sanıldığından daha yaygın bir hastalıktır ve neon dışındaki balıkları da etkiler. İlk görüldüğü balık olan neon tetranın ismini almıştır ve birçok tetra türünde de görülür. Bununla birlikte, diğer birçok popüler akvaryum balığının da bu hastalığa karşı bağışıklığı yoktur.

Melek balığı gibi cichlidler ve rasbora, barb vb. sazansılar da bu hastalığın kurbanı olur. Hatta Japon balıkları bile enfeksiyon kapabilir. İlginç bir şekilde, kardinal tetralar neon tetra hastalığına karşı dayanıklıdır. Pleistophora hyphessobryconis ismindeki bir sporozoon, neon tetralarda hızlı şekilde yüksek bir ölüm oranına neden olur. Şu an itibariyle bilinen bir tedavisi yoktur, yapılabilecek tek şey hastalıklı balığı ayırıp diğer balıkları koruma altına almaktır.

Balığın ölü bir balığın vücudunu veya tubifex gibi taşıyıcı olabilen canlı yemleri yemesi sonucu parazit sporları vücuduna almasıyla hastalık dönemi başlar.

Bağırsak sistemine ulaştıklarında, yeni embriyolar bağırsak duvarlarına oyuk açar ve kas dokusu içinde kist üretirler. Kist taşıyan kaslar ölmeye başlar; çürüyen doku soluklaşır ve sonuçta beyaz bir renk alır.




Belirtiler:
* Huzursuzluk
* Renk kaybı, solukluk
* Kist oluşumu yüzünden yumrulu vücut
* İlerlemiş durumlarda omurga yamukluğu
* İkincil hastalık olarak yüzgeç erimesi ve bloat

Başlangıç aşamasında, tek belirti özellikle geceleri ortaya çıkan huzursuzluk olabilir. Çoğunlukla akvaristin farkedeceği ilk şey, hastalığın etkilediği balığın sürüden ayrı durmasıdır. Yüzme çok düzensizleşir ve balığın sağlıklı olmadığı açık bir hâle gelir.

Hastalık ilerledikçe etkilenmiş kas dokusu, genellikle renk şeridinin içinden omurga boyunca uzanan bir alan dahilinde beyazlaşır. Kas dokuları enfeksiyon kapmaya devam ettikçe, soluk renk yayılır. Kaslarda meydana gelen hasar, vücutta eğriliğe veya omurgada yamulmaya yol açabilir ve bu durum balıkta yüzme zorluğuna neden olur. Kaslardaki kistler yüzünden balığın vücudunda yumrular oluşması sıradışı bir durum değildir.

Yüzgeç erimeleri, özellikle de kuyruk erimesi yaygın olarak görülür. Ancak, bu durum hastalığın nedeni değil, bir etkisi olarak ortaya çıkar. Bloat da yüzgeç erimesi gibi ikincil hastalık olarak ortaya çıkabilir. (Kas ve bağışıklık sistemi bozulan balıkta farklı hastalıkların çıkması mümkündür.)


Tedavi:
* Yoktur. Hastalıklı balık ayrılmalı veya acı çektirmeden öldürülmelidir.

Tedavisi olmayan bir hastalıktır. Bütün balıkları kaybetmemek amacıyla hastalıklı balık ayrılmalıdır. Melek balığı gibi bazı balıklar, belli bir süre daha yaşayabilir. Ancak onlar da hastalığı diğer balıklara bulaştırmadan akvaryumdan çıkarılmalıdır.


Önlem:
* Hastalık belirtisine sahip balık almamak
* Yeni balıkları iki hafta karantinaya almak
* Su kalitesini yüksek tutmak

En iyi önlem, hastalıklı balık almamak ve su kalitesini yüksek tutmaktır. Akvaryumcuda balık almadan önce dikkatlice gözlem yapılmalıdır. Hâlsiz, hasta veya ölmüş balıkların bulunduğu akvaryumlardan balık alınmamalıdır. Özellikle tetra türlerinde, sürüden ayrı bir şekilde duran balıklara şüphe ile yaklaşılmalıdır.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir