Salyangoz Cinsiyetleri ile İlgili


viridisÇevrim Dışı

Kayıt: 29/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 97
viridisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2014 03:38
Merhabalar, akvaryumlarda bakmaya hemen hemen hepimizin alışık olduğu en çok satılan iki salyangoz türü ile ilgili kulaktan dolma ile akvaryum.com ansiklopedisi bilgilerini karşılaştırıp, işin doğrusu ile ilgili bu canlılarla yakından ilgilenen arkadaşların yorumlarını rica edeceğim.

Anentome Helena - Katil Salyangoz

Akvaryum.com: Hermafrodit değildirler, fakat cins ayrımı çok zor yapılmaktadır.
Çeşitli petshoplar ve akvaristler: Tek başına yumurta bırakır, cinsiyeti yok onların.
Benim tecrübem: Tek bir adet sağlıklı helenam, bol bitkili yosunlu ve çokça adi salyangozlu olan akvaryumda o tek bireyden 30'dan fazlaya çıkmayı başardı. Bu durumda hermafrodit olduklarından bahsetmemiz mümkün değil midir?

Pomacea Bridgesii - Elma Salyangoz

Akvaryum.com: Spiral kısımları daha koyu olan dişidir. Dişilerin ağız kısmı da farklılık gösterir.
Çeşitli petshoplar ve akvaristler: Bir çift alman yeterli onlar uygun ortamlarda ürerler. Hiç farketmez iki tane oldu mu çiftleşirler onlar hermafroditdir... gibi.
Benim tecrübem: Çok sayıda birey edinmeme, sağlıklı biçimde büyütmeme, birlikte yıllar geçirmeme ramen bir kez dahi yumurta bıraktıklarına şahit olmadım. Aynı tankta 4 bireye kadar baktığım ve spirallerinin beyazına siyahına da dikkat ettiğim halde.

Elma salyangozdaki asıl konu şu. Ben bu işe senelerini vermiş ve çok uzun süredir toptancıdan v.s.den balık ya da canlı almamış sadece bu işi ticaret olarak yapmayan abilerimden ve bir akranım arkadaştan bu "herhangi iki tanesi çiftleşecektir." hikayesini dinledim. Yanıldıklarını da düşünmüyorum açıkçası, eğer yanılıyorlarsa da olan şeyin izahati hakkında bilgi almak isterim. 

Helenada ise eğer cinsiyet ayrımı var ise, eşeysiz üreme göstermesi ilginç değil mi? Bunu hem böyle dinledim hem de kendim tecrübe ettim çünkü. Benim biyolojik olarak kaçırdığım bir nokta olabilir tabi çok da hakim sayılmam konuya.

Bilgilerinize arz ediyorum. 
viridis2014-02-13 11:10:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

viridisÇevrim Dışı

Kayıt: 29/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 97
viridisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2014 20:56
Bir up yapayım dedim. Birçok bu konuda bilgisi olan insan olduğuna eminim. Denk mi gelmedi acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir