sarı prenses nyassayla eşleşirmi


serkandurmazÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 202
serkandurmazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2006 12:21

Bu kırma balık merakı nedir anlayamıyorum . Merak edenler için söyleyelim, çok zor birşey değil, birbirine renk veya gövde yapısı olarak benzeyen balıkları biraraya koyuyorsunuz. Onlar da nesillerini devam ettirebilmek için içgüdüsel olarak çiftleşiyorlar.

Sizlerden rica ediyorum, bunu yapmayın arkadaşlar. Neye benzeyeceğini merak ettiğimiz için böyle deneyler yapmayın. Aslanla kaplan karışımının neye benzediğini görmek için hayvanat bahçelerinde böyle deneyler mi yapalım? Ya da şempanze-insan kırması neye benzer acaba??? Ne de olsa genlerinin %99'u aynı. Benzer türler yani !!!

Hadi kaza ile oldu diyelim, bu kırma balıkları niye akvaryumculara, başka hobici arkadaşlara veriyorsunuz. Eğer böyle devam ederse yakında piyasada saf kan balık bulamayacağız. Forumda defalarca konuşuldu, biz amatör akvaryum severler, akvaryumculara güvenemediğimiz için kendi aramızda takas veya alışveriş yapalım diye.

Ortalıkta kırma türlerin kol gezdiği bir ortamda kim neye güvenip nasıl aradığı saf kan balığı bulsun? Soruyorum herkese...

Sağlıklı ve saf kan balıklar dileğiyle...

Az önce benzer bir başlıkta yazdım. Aynen aktarıyorum:

Amatör bir hobide- ki bunun akvaryum olması gerekmez, koleksiyonculuk, model uçak yapımı, kuşçuluk vb her hobide- herkes saf kan, nadir bulunan türler arayıp onlara sahip olmayı düşünürken (bazen hayal ederken), kırma türler elde etmeye veya sahip olmaya çalışmak çok yanlış geliyor bana. Hele ki afrika göllerinden gelen cichlidler gibi yüzlerce çeşidi olan balıklarla ilgilenen insanların sahip olmayı isteyeceği son şey kırma türler olsa gerek.

Forumda daha önce de zaman zaman yazdığım gibi, "Benim balığım saf mı?" gibi sorularla karşılaşmak istemiyorsak çapraz çiftleşmeyi engellemeye çalışmalı, kötü bir tesadüf sonucu oluşmuş ise de yayılmasını engellemeye çalışmalıyız. Bilinçli akvaristliğin temelinde de bu vardır.

Kırdığım arkadaşlar olduysa da onlardan özür diler, saygılarımı sunarım.

Sağlıklı balıklar dileğiyle...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dioptriÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2006
İl: Diyarbakir
Mesaj: 118
dioptriÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2006 14:30

Serkan bey ellerinize sağlık diyerek

Malawi sevdam giderek azalıyor. Askerliğimi yaptıktan sonra sanırım tanganika'ya geçeceğim. Bunu temel sebebini de Serkan bey çok güzel özetlemiş.

Ben daha açık ifade edeyim. Malawi'den soğyorum çünkü akvaryumumdaki balıkların ne olduğunu bilmiyorum. Yunuslarımın tamamı melez biliyorum. Sarı prenseslerimin latincesi bildiğiniz üzere Labidochrimis cereleus ama hangisi... (bkz. http://www.cichlid-forum.com/profiles/category.php?cat=2 )

Kırıkkaleden 15 gün önce rastladığım bir akvaryumcu anısı: Gözlerimin önünde erkek sarı prenses ile red snow diye satılan bir dişinin eşleştiğini gördüm. Öncesinde uzun uğraşlar sonucu bu balığın metraclima greyshakei-maylandia melezi olduğunu hatta bir parça pseudetropheus'da olabileceğini öğrendim. Peki bu balığın sarı prenses'ten olan yavruları ne olacak. Ben söyleyeyim: sarıya kaçarsa sarı prenses yoksa red snow deriz ve yola devam... Tüm bunlar da sıkıntıyı gidermez ise elimizde iki büyük güç var ''prenses'' ve ''imparator''

Malawi'nin değerinin düşük olmasının sebebi sanırım bilinçsizce üretilmesidir. Bunun ticari amaçla yapılmasına -karşı olsam da- şaşırmam. Ama amatör bir akvaryumsever olarak destek vermem.

Yine Serkan bey'in cümlesi ile bitireyim.

Kırdığım arkadaşlar olduysa da onlardan özür diler, saygılarımı sunarım.

Sağlıklı balıklar dileğiyle...

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dahmerÇevrim Dışı

Kayıt: 28/05/2006
İl: Bursa
Mesaj: 86
dahmerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2006 16:41
iyide bööle olması için herhangi bir uğraş vermedim akvaryumda 1 erkek dokuz sarı preses vardı bitanede calico nyasaa erkek onunda 2 dişisi vardı ama erkek vurarak öldürdü ben o erkeği idare edbilecek bir kaç dişi ararken bunlar eşleşmişbenim bundan yavruları aldıktan önce haberim oldu ondan önceki sülşfür kafa sun ve ahlinin birleşmesiyle olan yavrularda tamamamen rastlantısal birşeydi hatta onların hepsinin dişisi erkeği bile vardı ben bunları isteyerk yapmadım amacım yeni bi tür falan yaratmakta değil başıma geldi ve burda paylaştım ayrıca ben bu hobiyi en az bi10 yılı aşkın süredir yapıyorum  şuan elimde 5 akvaryum  var ve bunları 3 ü kurulu  yani burda hava atmak yada başka bi amaç için söylemiyorum balıları tanıyan biriyim daha önce böyle birşey duymadıım için burda paylaşmak  istedim imparator ların birbirleriy eşleştirenleri gördünm sarı prensesle beyazları eşleştirenleri gördüm ama bu balıklar ne birbirine yakın familyadan nede renk benzerlikleri var bu yüzden ilginç geldii için burda başına daha önce gelenler varmı diye sormak istedim saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir