ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
dioptri
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
08 Şubat 2006 16:14
Son Ziyaret:
21 Kasım 2006 14:43
Toplam Mesaj:
118 [0.02 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Diyarbakir
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

SON 10 MESAJI

SUBSTRAT kullanımı

Merhaba,

Substrat demekle kastınız Eheim substrat ise; madem para verdiniz almışken substrat pro alın derim.

Ama ben her ikisini almadım, almam. Küp şeklinde kesilmiş biyolojik sünger kullanıyorum, tavsiye ederim. Bu konuda daha önce yapılmış tartışmaları okumanızı öneririm.

Yeni kurulmuş akvaryumlarımızda bakteri oluşumu hemen başlar. Ancak amonyak-nitrit-nitrat döngüsünü sağlayacak sayıya ulaşması 4-6 hafta sürmektedir. Akvaryumunuz yeni kurulmamış ise normal şartlarda zaten bakteri florası kurulmuş demektir. Ancak yine de filtre temizliği-malzeme değişimi ile su değişimini aynı anda yapmamakta fayda var.

sıvı gubre

Mesut bey merhaba,

Formül ile ilgili kişisel fikrim:

1. Tehlikeli bir karışım

Birim dozda akvaryuma yaptığı makro besin desteği nedir?

Hangi dozda verilecek? Genelleme yapmak imkansız, hepimizin fosfat, nitrat ihtiyacı farklı. Mutlaka ölçüm yapılmalı varsa gereken miktarda eksik karşılanmalı (örneğin sadece potasyum nitrat)

2. Sera florena eşdeğeri değil.

Hatırladığım kadarıyla sera florena'da makro besin içermiyor. Sadece mikro...

3. Bitkiler nitratı halleder düşüncesine karşı; Balıklarımız da nitrat desteğini sağlıyor, o halde neden takviye...

Sonuç olarak yukarıdaki her iki genelleme de yanlış.

Akvaryumunuzda bitki fazla, balık yükü az ise veya bitki gelişimi hızlı ise: nitrat desteği neden olmasın...

4. Su mercimeği vb. bitkiler ile nitratın hızlı tüketilmesi hedeflendiğinde, diğer mikro ve makro besin tüketiminin de hızlanacağı için desteklenmesi gerekebileceği unutulmamalıdır. Ayrıca nitratın (ve diğer besinlerin) hızlı tüketilmeye çalışılması diğer ortam sakini bitkilerin aleyhine bir büyüme olabilir (besin açlığı)

Kişisel uygulamam:

Düzenli aralıklarla bitki gelişimini takip ederek mikro besin (PMDD) desteği sağlıyorum. Makro besinleri ise yemleme, balık artıkları ile çözmeye çalışıyorum.

Anyon Tutucu Reçineler

Ahmet bey merhaba,

Bize bu konu hakkında daha ayrıntılı bilgi verebilirmisiniz?

Etki mekanizması nedir, Nitrat ortadan kalkıyor ise -bitkisiz akvaryumlarda- su değişimine çözüm müdür?

Yazılarınızdan anladığım kH üzerinde etkili, bu etki nedir? Dolaylı olarak pH'a olması muhtemel etkisi nedir?

Akvaryumlarımızda kullanıma duyulan ihtiyaç ve kullanım şekli nedir?

Asıl merak ettiğim ise bitki akvaryumlarında yeri...

Bütün bunlar aklıma gelen ve peşi sıra yazdığım çömezce sorular. Siz bilgilerinizi paylaştıkça eminim bizim sorularımızın kalitesi ve sayısı çeşitlenecektir.

Teşekkürler...

Akvaryumumuz neden yeşilleniyor?

Şuayip bey tekrar merhaba,

Hastalığın adını koyduğumuza göre oluşum nedenlerini ve tedavisini konuşabiliriz.

Cevap yazan diğer arkadaşlarımızın verdikleri bilgilerin çoğu; tedavi değil, oluşum nedenleri başlığı altında yer almaktadır. Ancak verilen cevaplardan bir genellemeye varmayınız. Yani ''bu neden bende yok, o halde olamaz'' demeyiniz. Yazılanlardan bir tanesini incelersek sanırım kendimi daha iyi ifade edebilirim.

Akvaryum direkt güneş ışığı görüyorsa yeşil alg oluşabilir.

Yorum:

1. Direkt güneş ışığı alg oluşumunu tetikleyebilir. Bu alg, yeşil su'da olabilir. Ancak her güneş gören akvaryum'da yeşil su olacağı anlamına gelmez. Ayrıca yeşil su oluşmuş ise, güneş ışığından uzaklaştırmak çözüm değildir.

Yukarda örnekte verilen direkt güneş ışığı kelimelerini kaldırınız ve yerine diğer tüm nedenleri (aşırı nitrat, aşırı fosfat, yetersiz filtrasyon vb.) koyunuz. Verilen bilgi halen geçerli olacaktır.

Bu konu ile ilgili yapılabilecek tek genelleme: Yeşil su akvaryumdaki ekstrem (aşırı, uç diyelim) durumlarda görülür. Bu ekstrem durumlara bakıldığında yanlış ışık seçimi ön plandadır. 

Ekstrem durumlar ne idi derseniz - olay olduğu zamanki su değerlerinizi ölçmediğinizi varsayarak- kesin bir şey söylemek zor. Ancak daha sonra, dilerseniz akvaryumunuz hakkında daha ayrıntılı bilgi alıp risk faktörlerini belirleriz ve ortadan kaldırabiliriz.

Cümleniz:

İş arkadaşlarımında  ve benim de 1,5 yıldır akvaryumumuz var cichlit agırlıklı.Hiç birimizdede böyle bir sorun olmadı. dahası işyerindeki diger akvaryumda böyle bir sorun yok.

Yorum: Sizin durumunuz ''Hiç bir sorun görünmemesi, sorun olmadığı veya olmayacağı anlamına gelmez'' cümlesine çok iyi bir örnek.

Kırıkkale- Ankara arasını normalde 60 dakika sürerken, bir keresinde 32 dakikada -emniyet kemersiz- gitmiştik.(ambulans ile hasta nakli). Bu örneğe bakarak biz gittik bir şey olmadı, siz niye kaza yapıyorsunuz diyebilirmiyiz.

Örneğin: çevremde akvaryum su değişiminde doğrudan çeşme suyu kullanmayan bir tek ben varım gibi... Arkadaşların yorumlarına bakılırsa balıkları gayet sağlıklı bir anlamda ben boşuna uğraşıyorum. Gerçekten öyle mi?

Sonraki yorumlarımı sizi tenzih ederek yazıyorum. Kayıt tarihinize bakarak size ancak ''Hoş geldiniz'' diyebiliriz.  

Maalesef ''ben yaptım bir şey olmadı, kim komuş bu kuralı, yıllardır böyle yaparım-balıklarım sağlıklı'' türünden uygulamalar akvaryumseverler arasında sıkça mevcut. Arkadaşlarımıza kalkıp ''NH4 seviyen kaç, niye nitrat ölçmüyorsun'' diyemeyiz. Ancak şunu çok rahatlıkla söyleriz. ''Akvaryumlarımız ile ilgili elimizde sayılamayacak ölçüde bir bilgi birikimi var. Bunları kullanıp-kullanmama kararı senin. Ancak kendi yanlışlarını bilgi birikimine dahil edemezsin.'' 

Cümleniz:

...akvaryumumuzda bitki yok nitrat nitrit de yok çünkü suyu komple 2 veya 3 günde bir, sıklıkla degişmek ZORUNDA kalıyoruz.

Yorum:

Genellemeniz doğrudur. Yeşil su genelde bitki akvaryumlarında görülür. Sebebi ise: Yeşil su dahil tüm algler bitki gelişimi için benzer besinlere ihtiyaç duyar. Mevcut koşullar bitkinin aleyhine geliştiğinde (besinlerden bir veya birkaçının fazlalığı veya azlığı) bitkilerin tüketemediği besinleri algler alır. Biz bitkiseverler ise kendi elimizle bu besinleri çoğaltmaya çalışırken bazen kontrolü kaybederiz. Örneğin halen ''staghorne alg'' olduğunu tahmin ettiğim (türkçesini bulamadım) bir bela ile uğraşıyorum. Ancak bitki olsun olmasın her akvaryumda bu besinler vardır. Sadece varsayım: belki de akvaryumunuzda bitki olsaydı, yeşil su gelişimi için gerekli besinler tüketilecekti.

Tedavi kısmına gelince:

Tüm önerilerim burada yazıyor. http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=23154& PN=1&TPN=2

Yerinizde olsam bu linkte ismi geçen Mustafa bey (bignose) ile de temasa geçerdim. En güncel bilgi-tecrübe onda... 

Gelişmelerden bizleri de haberdar ederseniz seviniriz.

Saygılar.

 

iç filtre acil yardım lütfen

Merhaba,

Önerim, benim de malawi'de halen kullandığım Atman F103

Sirkülasyon: 1000 lt/st. Seramik mil kullanmışlar.

Fazla gelir derseniz, su çıkışını ayarlama imkanınız var.

Kendi kullanımımda ilk zamanlar gerçekten fazla idi ve sonuna kadar kıstım. Ancak balıklar büyüdükçe ve süngerin gözenekleri doldukça su çıkışını tersine giderek arttırdım.

Akvaryumumuz neden yeşilleniyor?

Şuayip bey merhaba,

Açıkçası yeşillenme derken neyi tarif ettiğinizi anlayamadım. Aklıma yeşil su geliyor ama, olmadığını söylemişsiniz.

[QUOTE=Şuayip ŞEN]....yeşil su olsa akvaryumumuzda bitki yok nitrat nitrit de yok çünkü suyu komple 2 veya 3 günde bir, sıklıkla degişmek ZORUNDA kalıyoruz. yem olarakta hepimizde aynı yemi kullanıyoruz. [/QUOTE]

Gerçi satır aralarına baktığımızda:

Verilen sayfadaki yeşil su tarifine uymuyor derseniz kabul. Ancak bitki ve nitrat olmamasından yola çıkarak olamaz diyorsanız; bu bilgi yanlış.

Aşağıda verilen fotoğraf sizin sorununuza benziyor mu?

(tekrar olacak ama lütfen bitki varlığını-yokluğunu dikkate almayın, ayrıca yeşillenmenin şiddeti değişken olabilir.)

 

kurtarın beni bu dertten(Fotolu)

Mustafa bey tekrar geçmiş olsun ve de tebrikler

''Koyun can, kasap et'' tarzı bir yaklaşım olacak ama, başınıza gelen bela sonrası hepimiz bilgilendik-güçlendik.

Ayrıca sayenizde sıkı bir yeşil su arşivimiz oldu.

Saygılar...

sarı prenses nyassayla eşleşirmi

Serkan bey ellerinize sağlık diyerek

Malawi sevdam giderek azalıyor. Askerliğimi yaptıktan sonra sanırım tanganika'ya geçeceğim. Bunu temel sebebini de Serkan bey çok güzel özetlemiş.

Ben daha açık ifade edeyim. Malawi'den soğyorum çünkü akvaryumumdaki balıkların ne olduğunu bilmiyorum. Yunuslarımın tamamı melez biliyorum. Sarı prenseslerimin latincesi bildiğiniz üzere Labidochrimis cereleus ama hangisi... (bkz. http://www.cichlid-forum.com/profiles/category.php?cat=2 )

Kırıkkaleden 15 gün önce rastladığım bir akvaryumcu anısı: Gözlerimin önünde erkek sarı prenses ile red snow diye satılan bir dişinin eşleştiğini gördüm. Öncesinde uzun uğraşlar sonucu bu balığın metraclima greyshakei-maylandia melezi olduğunu hatta bir parça pseudetropheus'da olabileceğini öğrendim. Peki bu balığın sarı prenses'ten olan yavruları ne olacak. Ben söyleyeyim: sarıya kaçarsa sarı prenses yoksa red snow deriz ve yola devam... Tüm bunlar da sıkıntıyı gidermez ise elimizde iki büyük güç var ''prenses'' ve ''imparator''

Malawi'nin değerinin düşük olmasının sebebi sanırım bilinçsizce üretilmesidir. Bunun ticari amaçla yapılmasına -karşı olsam da- şaşırmam. Ama amatör bir akvaryumsever olarak destek vermem.

Yine Serkan bey'in cümlesi ile bitireyim.

Kırdığım arkadaşlar olduysa da onlardan özür diler, saygılarımı sunarım.

Sağlıklı balıklar dileğiyle...

 

Bu kumun adı ve fiyatı?

Yukarda yazılanlara ve verilen kimyasal analize bakarak '' yoğun element desteği etkisi var'' anlamı çıkarıldığını düşünmüştüm. Sonrasında itiraz edercesine bir şeyler yazmıştım. Serhat bey'in aquaclay kullanımı ile ilgili yazısını görünce bir tek yanlış anlayanın ben olduğumu farkettim ve yazımı tekrar düzenledim.

Sonuçta da böyle gereksiz bir yazı çıktı kusuruma bakmayın

 

dioptri2006-5-27 12:37:51
Bu kumun adı ve fiyatı?

Fatih bey merhaba,

Belirttiğiniz gibi, gevşek yapısı ile ısıyı eşit dağıtması ve besinlerin köklere homojen dağılımını sağlamasında hemfikiriz. Serhat bey'in de vurguladığı gibi mikro gözenekleri ile biyolojik materyal olarak da üstünlüğü mevcut. Ancak bitki akvaryumunda  ilk kurulum esnasında zenginleştirilmiş taban malzemesi (derekumu, terralit, lavalit vb.) kullanılmasının tavsiye edildiğine sıklıkla rastladım. Bu andan itibaren ise şüphelerim başladı.

''Rastladım'' ve ''şüphelerim'' kelimelerini özellikle kullandım çünkü; akvaryumum kurulmuş olduğu için -biraz da tembellikten - pek de üstüne düşmedim.

Sizin de vurguladığınız gibi ben de aquaclay ile ilgili bir sıkıntı yaşamadım. Ancak diğer malzemeler ile ilgili övgülere bakarak ''neyi kaçırdığımı bilmiyorum'' diyebilirim.

Konu açılmışken, keşke bu konuda tecrübesi olan arkadaşlarımızdan birisi bu konuda bize bilgi verse...

Mesela şöyle bir başlık: Bitki akvaryumunda taban malzemesi seçimi

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.