Sazansıgiller hakkında yazılmış bir metin


kubilay-28Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/02/2011
İl: Giresun
Mesaj: 886
kubilay-28Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2011 17:57
JAPON BALIKLARIYLA İLGİLİ...
   Japon balığı sazangiller ailesinden bir türdür. Çaprazlama yöntemi uygulanarak çok çeşitli vücut yapılarına ve renklere bürünmüşlerdir. Japon balıkları soğuk sularda yaşayabilirler. Tarihte japon balıklarının ataları da zaten derelerde yaşamaktaydılar. Anavatanları Asya'nın az akıntılı durgun gölleri ve nehirleridir. Bu balıkların insanlar tarafından üretilmeye ve çeşitli türleri ortaya çıkarılmadan önce renklerinin yeşil ve gri olduğu bilinmektedir. Ancak Uzakdoğu'da bu balıkların üretimini gerçekleştiren üretimevleri bu balıkların genlerinde bir takım değişiklikler yapıp tüm dünyaya pazarlamaktadırlar.
   

Japon balıkları akvaryumda tek tür olarak bakılıyorsa ısıtıcıya gerek yoktur. Ancak ısının 10 derecenin altına düşeceği bir ortamdaysanız ısıtıcı kullanmanız gerekebilir. Bunun yanı sıra su sıcaklığının 25 derecenin üzerinde olması da japon balıklarının sağlığını tehdit eder. Bu yüzden balıklarınızı 10-20 derece arasında yaşatmalısınız.
    Japon balıklarının hava motoruna ihtiyacı olmadığı tam bir yalandır. Her canlının havaya ihtiyacı vardır ve japon balığının da uzun süre havasız ortamda bırakılması hava kesesinin patlamasına dolayısıyla ölümüne yol açar. Bu yüzden akvaryumda çok titreşim yaratmayacak küçük watt'lı bir kompresör mutlaka olmalıdır. Aksi takdirde balıklarınızı kaybedebilirsiniz.
    Japon balıkları bir çok türün aksine sürekli bir arada gezen balıklar değillerdir. Yani sürü balığı olarak adlandırılamazlar. Yan yana gezdikleri tek dönem üreme dönemleridir ki, bunun gerçekleşmesi için en az 1 yaşında olmaları gerekir. Balıklarınızın çiftleşme döneminde olduğunu anlamanız hiç de zor değildir. Dişi balıkların karınları yumurtaları olgunlaştıgından belirgin biçimde şişer. Erkek balığınızında yüzgeçlerinde beyaz noktalar oluşur. Bunların hiçbiri olmayadabilir. Bu durumda birbirini kovalayan çiftler gördüğünüzde bilin ki; kovalayan olgunlaşmış erkek, kovalanan da olgunlaşmış dişidir.
   Balıklarınız üreme işlemini yumurtlayarak yaparlar ve bu işlem bittikten sonra büyük bir iştahla yumurtaları yemeye başlarlar. Bu durumda ya yumurtaları ya da ebeveynleri akvaryumdan ayırmalısınız. Yumurtalar beyazlaşırsa bilin ki o yumurtalar hiç bir zaman canlı olamayacaktır. Bu yumurtalara mantarlaşmış yumurta denir. Yumurtalara metilen mavisi ve bir miktar hava verirseniz yaşam şansları yükselir. Yumurtalar en fazla 6 gün içinde çatlarlar ve çatladıktan sonra 3-4 gün vücutlarında bulunan besin kesesiyle beslenirler. Serbestçe yüzmeye başladıklarında bu besinin bittiğini anlayabilirsiniz ve yumurta sarısı yada artemia vererek yavrularınızı beslemeye başlarsınız.
   Doğal yollarla üremeyen balıklara sağma yöntemi adı verilen bir yöntem uygulanır. Bu yöntemin profesyonel kişilerce yapılması her zaman vurgulanır. Çünkü bilinçsiz bir kişi balıklara geri dönüşü olmayan zararlar verebilir. Bu işlem için ilk önce bir kaba su doldurursunuz. Önce erkek balığı alıp elinizde ters çevirip karnından anüs bölgesine doğru çok hafif masaj yaparcasına bastırmalısınız. Bu balığın spermlerini bırakmasını sağlar. 2 dakika içerisinde aynı işlemi dişi balığa ve daha son olarak tekrar erkek balığa uygularsınız. Bu işlemler arasında en fazla 2 dakika geçmelidir. Yoksa yumurtalar ve spermler boşa gider. Bu işlemden sonra yumuşak ve ucu sivri olmayan bir çubukla yumurtaları karıştırmanız gerekir. Daha öncede belirttiğim gibi, az miktarda metilen mavisi ve hava da gerekli olacaktır.
   Anaç balıklarınızı bu işlemden sonra çok iyi beslemelisiniz. Çünkü güç kaybı olacaktır. Vitamin dahi vermeniz gerekebilir. Bu balığınızın direncine bağlıdır.
   Balıklarınızı yemleme konusunda ise akvaryumculardan bulabileceğiniz yemler dışında doğal yollardan verebileceğiniz bir kaç besin vardır. Bu balıklar otçul balıklardır. Bu yüzden yüksek oranda protein içeren besinler vermemelisiniz. Ispanak, kabak, salatalık ve bezelye vermeniz balığınız için çok faydalıdır. Bu besinler balığınızın bağırsaklarının kolay çalışmasını sağlar. Ayrıca bezelye japon balıkları için gerçekten çok önemli bir besindir. Hava kesesi problemi için de kullanılabilir. Çünkü bezelye bu balıkların sindirim sistemini güçlendireceğinden kabızlığı önler ve hava keselerindeki oluşmuş veya oluşabilecek problemlerle başa çıkmayı kolaylaştırır. Ayrıca yüksek oranda B1 vitamini içerir. Bu da balıkların mukozasını güçlendirir ve renk pigmentlerinin yapısını sağlamlaştırır. Ayrıca bezelyenin hayvanlarda kansere yakalanma riskini azalttığı da kanıtlanmış bir bilgidir. Bezelyeyi haşladıktan sonra üzerindeki zarı çıkarıp balıklarınıza verirseniz onlara büyük bir iyilik yapmış olursunuz.

 

Yazan : Nuran İPEK




ALINTIDIR


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serefkartalÇevrim Dışı

Kayıt: 06/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 4
serefkartalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2011 18:17
Nereden aldğınıda belirtir misin?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2011 18:44
Bazı eklemeler yapayım, 10 derecede tutmaya çalışmayın pek sevmezler bu kadar düşük ısıyı sadece adapte olmaya çalışırlar yaşamaya çalışırlar bu düşük ısıda, 10 derece adapte olanlar daha çok vahşiye yakın ırklardır, birde kim demiş, bunlar eş aramaz, sadece çiftleşmede yan yana gelir, yoksa birbirlerine bakmazlar ilgilenmezler diye, az izlenmiş ve japon balıklarının psikolojik davranışı hakkında, çabuk verilmiş bir karardır bu onlar bir arada oldukları için bunu belli etmiyorlar, ben biri hastalandığında eşini karantina tankına ayırdığımda, ikiside ayrı akvaryumda olsalarda akvaryumun aynı ucuna gidip birbirlerine bakıyorlar melün melun, üst yüzgeçlerini kısıyorlar, iştahtan kesiliyorlar yem yememeye başlıyorlar çok az yemeye başlıyorlar, birbirleri doğru yüzüp aynı ortama akvaryuma geçmeye çalışıyorlar. Aynı akvaryuma koyana kadar pek geniş yüzmüyorlar yeme iştahsızlık devam ediyor, aynı köşede birbirlerine bakıp kavuşmaya çalışıyorlar, tedavi bitince akvaryuma salar salmaz, hemen üst yüzgeçlerini açıyorlar seviniyorlar (üst yüzgeci olan her tür balık üst yüzgecini uzun süre düşürürse eğerse kaparsa, bilinki ya mutsuzdur yada onu rahatsız eden bir rahatsızlığı paraziti hastalığı ve benzeri stresleri vardır, akıntılı ortamda biraz kısarlar bu normal sonra akıntısız ortama geçince tekrar açarlar), eski  iştahları yerine geliyor seve seve yem yiyorlar, birbirleri kafalarıyla oyun yapıp yokluyorlar, yan yana zeminde oturuyorlar. Üsketi yazı yanlış anlaşılmaya mahal verecek şekilde yazılmış, yumurtaların mantarlaşması şöyle olur, yumurta ilk gün beyaz olur, sonraki günler siyahlaşır koyu bir hal alır, içinde çünkü yavru iyice olgunlaşır belirginleşir, bu koyulaşan siyahlaşmaya başlayan yumurta, sonradan süt beyaz hale dönerse ilerleyen günlerde, işte o zaman bu yumurta mantarlaşmış olur. mesutok2011-04-18 19:40:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kubilay-28Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/02/2011
İl: Giresun
Mesaj: 886
kubilay-28Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2011 19:26
Bende bayanın yorumu hoşuma gitti ve paylaşım dedim .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir