Sebebini Çözemedim ( Staghorn Alg )


CihanAkgunÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 51
CihanAkgunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2012 15:23
Benzer yosunlar benim akvaryumumda da  sizinkinden cok daha az gecen hafta belirdi, mekanik temizlikle cogunu yok ettim. Mustafa beyin tavsiyesine uyup bende seachem purigen alip 2 gun once filtreme 15ml kadar ekledim. Benim net su hacmim 150lt kadar. Bu urunun surekli kullanimda nitrit, nitrat ve amonyak i duzenledigi soyleniyor sitesinden okudugum kadariyla fakat bu urun bu elementleri komple yok ediyor olabilir mi? sizce uzun sureli kullanimda ne gibi artilari yada eksileri vardir? Konunun yeri tam olarak burasi degil sanirim fakat tavsiye burada baslayinca bende buraya yazayim dedim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nasdaqÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2009
İl: Ankara
Mesaj: 262
nasdaqÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2012 17:37
Mustafa bey, merhaba. Bir iki soru sorup ondan sonra müsadenizle bende tavsiye vermek isterim.
1.Kullandığınız demir gübresi nedir?
2.CO2 değerleriniz nedir?
3.Sudaki akıntı durumu nasıl?
4.Dışarıdan aldığınız kara bitkileri için yapılan gübrelerden kullandınızmı?
5.Siyah hagen kumunuzda kahverengi yani paslanmış gibi olan kum tanecikleri varmı?
 
Gerçi verilebilecek bütün tavsiyeler Mustafa Erdoğar ve Fatih bey tarafından verilmiş. Sorduklarımın çoğu alıntı yapılan mesajınızda varmış kusura bakmayın hızlıca konu okursam olacağı bu.
Verilen tüm tavsiyelere ek olarak söyleyebileceğim, filtrenize güzel bir temizlik,excell i hemen tedarik edemediyseniz oksijenli su ile lokal olarak alg öldürme ve diğerlerinin aksine fosfat dozlaması yapmanız olacaktır. Muhtemel sebep demirin forforu bağlaması ve ölçümlerde görünen fosforunuzun aslında serbest olmayışı görünüyor. Bunları kesinlikle ve özellikle syn erdoğar ın tavsiyelerine ek olarak söylüyorum. Yani bu tedavide CO2 artışı,demir dozlaması yapılmaması ve filtrenizdeki tutucuların çıkartılması şart. Umarım kısa sürede sağlıklı bir akvaryuma kavuşursunuz.
nasdaq2012-01-16 18:19:50

Beğenenler: [T]180518,ceyar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafankaraÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,93623[/C] [B]7628,3[/B]
Kayıt: 21/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1102
mustafankaraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2012 18:50
[QUOTE=CihanAkgun]Benzer yosunlar benim akvaryumumda da  sizinkinden cok daha az gecen hafta belirdi, mekanik temizlikle cogunu yok ettim. Mustafa beyin tavsiyesine uyup bende seachem purigen alip 2 gun once filtreme 15ml kadar ekledim. Benim net su hacmim 150lt kadar. Bu urunun surekli kullanimda nitrit, nitrat ve amonyak i duzenledigi soyleniyor sitesinden okudugum kadariyla fakat bu urun bu elementleri komple yok ediyor olabilir mi? sizce uzun sureli kullanimda ne gibi artilari yada eksileri vardir? Konunun yeri tam olarak burasi degil sanirim fakat tavsiye burada baslayinca bende buraya yazayim dedim.  [/QUOTE]

Cihan Bey, mekanik temizlik elimden geldiğince yapıyorum ama bu alg sanki kayalara kütüklere bitkilere heryere japon yapıştırıcısıyla yapıştırılmış gibi. Yani diş fırçasıyla bu algi kolaylıkla temizliyorum ben diyen varsa, o temizlediği kesinlikle staghorn algi değildir.
Seachem purigeni bende cumartesi günü filtreme ekledi. 100ml ekledim ben. Kadın çorabı içine koydum. Mustafa Abi önerdiğine göre vardır bir bildiği dedim ve ekledim :) Artılarını eksilerini Mustafa Abi daha iyi açıklar sanırım.

[QUOTE=nasdaq] Mustafa bey, merhaba. Bir iki soru sorup ondan sonra müsadenizle bende tavsiye vermek isterim.
1.Kullandığınız demir gübresi nedir?
2.CO2 değerleriniz nedir?
3.Sudaki akıntı durumu nasıl?
4.Dışarıdan aldığınız kara bitkileri için yapılan gübrelerden kullandınızmı?
5.Siyah hagen kumunuzda kahverengi yani paslanmış gibi olan kum tanecikleri varmı?
[/QUOTE]

Levent Bey, öncelikle ilgi gösterip sorunu çözme adına yardımcı olmaya çalıştığınız için çok teşekkür ederim. Sorularınızı cevaplayım.
1-Kullandığım demir gübresi seachem marka demir gübresi. Ama sadece birkaç kez (2 ya da 3 gün) uygun dozlarda kullandım uzun zamandır da tanka hiç demir gübresi eklemedim.
2-Co2 değerimi ph/kh tablosuna göre değerlendiriyorum. Ph:6,7 Kh:8 tabloadan baktığımda co2 miktarı yaklaşık olarak 48ppm çıkıyor.
3-Su da en baştan beri saatte 1200 litre debili bir dış filtrem çalışıyordu sadece. Tankın sağ arka köşesinden, sol ön köşeye (ucunda şelale aparatsız, tek çıkış) akıntı yapacak şekilde duruyor. Son 5 gündür falan saatte 1200 litre debilir bir iç filtreyi kafası tabana yakın olacak şekilde sirkülasyon yapması için taktım ve oksijen vermeyecek şekilde 24 saat aktif durumda.
4-Tanka herhangi bir şekilde bu tarz bir gübre kullanmadım.
5-Siyah kumda bu tarz taneciklere hiç rast gelmedim. Bilakis hepsi temiz ve parlak gözüküyor. Fakat bir kısım silis kumlu. Silis kum baştan temizdi ama sonradan üzeri sarardı iyice ve alaca bulaca bir renk aldı silis kumlu bölgeler. Bej rengi olduğundan sanırım kiri çok belli ediyor. Bende elimden geldiğince su değişimlerinde silis kumlu bölgelerden dip çekimi yaparak suyu tazeliyorum.


Tank ile ilgili son bilgileri de buradan bildireyim.
Yukarıda da belirttiğim üzere, filtreye 100ml seachem purigen ekledim. Zeoliti ve fosfat tutucuyu çıkardım. Excel kullanmaya başlayalı bugün 3.gün. Hergün 25-30 ml arası yosunlu bölgelere şırıngayla sıkarak verdim. Yarın %25 su değişimi yapıp yine 3 gün boyunca bu sefer günlük 10ml vereceğim. 3 gün sonunda yine %25 su değişimi ve artık üzerinde yazan dozlarla vereceğim. Bu dozları bu şekilde vermemi Ergün Abi (erozdem) söyledi. Kendisi bu şekilde uygulayarak yosunların büyük çoğunluğundan kurtuldu. Denenmiş bir yöntem yani. Ölçümlerin sonucu ise şu şekilde.
Fosfat: 0,25
Nitrat: 0,5
Ph: 6,7
Kh: 8

Fatih Abi, Musfata Abi ve diğer tüm değerli hobicilerin yorumlarını önerilerini bekliyorum. Herkese tekrardan teker teker çok teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2012 11:16
Mustafa;

Öncelikle PH / KH tablosunda bir yanılgı var. Ona açıklık getirmekte yarar var. Tabloya göre çıkan miktar o an suda bulunan miktar olarak değil, suda maksimum çözünebilecek CO2 gazının ppm miktarı olarak yorumlanmalıdır. Yani çeşmeden akan suyun PH ve KH değerleri düşükse bu içerisinde 48 ppm CO2 gazı vardır diye yorumlanmamalı diye düşünüyorum. Tabi yanılıyor da olabilirim.
   
Fosfat ve nitratın oran olarak aralarında uçurum yok ama olabilecek en minimum seviyedeler. Ben  1/10 oranında bulundurmaya gayret ediyorum. Ayrıca bitkilere besin alımını potasyum gerçekleştirir. Dolayısıyla suda her zaman bulunması lazım ki diğer besinleri bitki kullanabilsin. Bu gübrelemenin yanında potasyum sülfat takviye oranın nedir?   


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafankaraÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,93623[/C] [B]7628,3[/B]
Kayıt: 21/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1102
mustafankaraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2012 11:44
Fatih Abi, ph/kh tablosunu ben öyle zannetmiyordum. Yani bir formül gibi görüp, sonunda co2 oranını bize veriyor sanıryordum  Co2 testi de alsaymışım keşke. Neyse ne almadık ki, onu da alırım 
Potasyum sülfatı, tankımı 220 litre baz alarak, 1 hafta boyunca toplamda 110ml (hergün 15ml civarında) olacak şekilde veriyorum. Bu da suya 25ppm potasyum katıyor sanırım. Potasyum gübresi kendi yapımım. Oranlar ve tablo senin hazırladığın excel dosyasındaki dozlamalar gibi  O tablodan yapıyorum potasyum, fosfat ve nitratın doz ayarlarını. O tablo için ayrı bir teşekkür ederim zaten 
Fakat Fatih Abi bu potasyumla ilgili merak ettiğim bir konu var. Şimdi malum potasyumun testi yok (ya da ben yok diye biliyorum) yani 25ppm e kadar alg yönünden pek sıkıntı yaratmadığından pek bir hatalı kullanımı söz konusu olmuyor. Fazla verilmiyor genelde az veriliyor. Benim tankıma mesela kendim yaptığım potasyum gübresinden, 110ml eklemem gerekiyor. Bu ekleme 1 haftalık mı 10 günlük mü bunu nasıl bilebiliriz? Ben haftada 2-3 kez su değişimi de yapıyorum. Yani sudaki potasyum oranı da azalıyodur muhtemelen. Ben de onun için günlük 15ml veriyorum fakat kafama da takılıyor bu konu işte. Acaba günlük değil de 110ml'in hepsini bir anda mı versem? Eğer hepsini bir an da verirsem bir sonraki 110ml'lik kısmı ne kadar sonra vermeliyim? Bu gübreleme gözleme mi dayanıyor yoksa? Çok soru sordum farkındayım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2012 12:25
Purigenden başlayayım;
Uzun süredir Purigen kullanan birisi olarak çok faydalı ve güzel bir ürün olduğunu söyleyebilirim. Amonyak,amonyum emiyor olması; bunlara bağlı yosun oluşumununda önüne geçiyor diye düşünüyorum. Sadece nitratıda azaltacağı yönünde endişelerim vardı fakat yaptığım testler neticesinde belirgin bir azalma farkı gözlemlemedim. Kısacası sürekli olarak bitki akvaryumlarında kullanılabilecek çok güzel bir malzeme. Yurt dışında da oldukça popüler.
 
Levent Bey demir ve fosforla ilgili bir karışılık yaşamış sanırım zira benim anladığım kadarıyla sürekli sıfır çıkan demirdi, fosfat değil. Dolayısıyla sıfır fosfat tedavisine bir süre devam edilmesi taraftarıyım. Excel kullanıldığından oksijenli suya gerek kalmamış durumda zaten.
 
 
Fatih Abi,
 
Mustafa doğru biliyor. Eğer tankta ek bir asit kaynağı yoksa (ki bitki akvaryumlarında pek olmaz zaten; belki bolca kök dal yada tabanda torf kullanımı sonucu ilk zamanlarda olabilir) o tablo doğrudan CO2 miktarını verir.
 
 
Mustafa,
 
Test sonuçları güzel görünüyor. Testi ne zaman yaptın ? Tam gübreleme öncesi yapman iyi olur. Ona göre eklemen gereken miktarları bulursun. Bir dahaki test sonucunda da fosfat çıkarsa bir süre tutucu kullanmanda iyi olabilir.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2012 12:37
Evet potasyumu test edebileceğimiz bir solüsyon yada cihaz yok. Bence potasyumun hepsini bir anda vermek yerine belirli oranlarda vermek gerekir. Hepsini bir anda verdiğinde bu kez potasyum tuz birikmesi olacaktır ki buda zararlıdır. Zaten fazla gelen potasyum hemen su yüzeyinde cıvık mantar oluşumuna neden oluyor. Gübrelemeyi bitki yoğunluğuna göre orantılayıp yapmakta yarar var. Hazırladığım programı yoğun bitki varmış düşüncesiyle hazırlamıştım. Bitki oranı az ise yarım doz verilebilir ki öyle olmasıda uygun olur.

Gelelim diğer konuya;

Staghorn ve siyah yosunlar öyle kolay geçecek bir tür değiller. Ben excel tedavisini şu şekilde uyguluyordum.

Suda sirkülasyon yapabilecek tüm cihazları kapatıyordum. Ardına tankın net hacmine orantılı olarak uygulayacağım exceli belirleyip şırınga ile yosunlu bölgeye yavaş bir şekilde exceli sıkıyordum. Yaklaşık yarım saat sonra dış filtreyi çalıştırıyordum. 2 gün sonra yine aynı uygulamayı yapıyordum. Zaten yosun 4-5 gün sonra tamamen çözünmeye başlıyor. 2. uygulamadan 2 gün sonrada normal su değişimimi  yapıyordum. Eğer ki bitkilere bulaşan alg var ise lokal excel uygulaması yerine suya günlük net hacme orantılı olarak verdiğimde yaklaşık 10-15 güne yosunlar çözünüp tamamen yok oluyordu. 

Şuan senin yapman gereken en önemli konular ise;

1 - Excel uygulayacak isen canlılara özellikle kabuklulara dikkat edip taş ve dallara lokal excel uygulaması

2 - Tabanı oynatmamak ( bitki yer değişimi gibi, yeni bitki eklenecekse tabanı mümkün olduğunda hareketlendirmeden eklemek veya geçici süreliğine saksı içinde bırakmak )

3 - Bitkiye besin alımını gerçekleştirip fotosentezi gerçekleştirmesi ( 1-0 öne geçebilmek için  )

4 - Düzenli su değişimi ( haftada 2 veya 3 )

5 - Su içinde sirkülasyonu sağlayıp suda CO2 ve besin ulaşmayan bölgeleri hareketlendirmek ( aşırı olmamak kaydıyla )

6 - Aydınlatmada daylight var ise çıkarıp grolüx eklemek, süresini 6 saate indirip bu zamanı aşmamak

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafankaraÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,93623[/C] [B]7628,3[/B]
Kayıt: 21/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1102
mustafankaraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2012 13:08
[QUOTE=mustafaerdogar]
 
Mustafa,
 
Test sonuçları güzel görünüyor. Testi ne zaman yaptın ? Tam gübreleme öncesi yapman iyi olur. Ona göre eklemen gereken miktarları bulursun. Bir dahaki test sonucunda da fosfat çıkarsa bir süre tutucu kullanmanda iyi olabilir.
 
 
[/QUOTE]

Mustafa Abi, testleri dün yaptım. Gübreleme olarak şu an için, hatada 2 kez seachem flourish (5ml), potasyum (110ml) ve nitrat (40ml) bu üçünden başka gübreleme yapmıyorum. Anladığım kadarıyla 30ml nitrat en fazla 5 günde tükeniyor tankta. Nitratı da günlük ayarlamayı düşünüyorum bundan sonra. Fosfat cumartesi gününden bu yana yükselme göstermiş bir miktar. Yani filtreden fosfat tutucuyu çıkardıktan sonra yükselmiş. 2-3 gün sonra bir ölçüm daha yapayım eğer yine artış gözlemlersem tutucuyu tekrar filtreye ekleyim abi. Buradan tekrar seninle paylaşırım değerleri. Çok teşekkürler abi.

[QUOTE=vuslat]Evet potasyumu test edebileceğimiz bir solüsyon yada cihaz yok. Bence potasyumun hepsini bir anda vermek yerine belirli oranlarda vermek gerekir. Hepsini bir anda verdiğinde bu kez potasyum tuz birikmesi olacaktır ki buda zararlıdır. Zaten fazla gelen potasyum hemen su yüzeyinde cıvık mantar oluşumuna neden oluyor. Gübrelemeyi bitki yoğunluğuna göre orantılayıp yapmakta yarar var. Hazırladığım programı yoğun bitki varmış düşüncesiyle hazırlamıştım. Bitki oranı az ise yarım doz verilebilir ki öyle olmasıda uygun olur.

Gelelim diğer konuya;

Staghorn ve siyah yosunlar öyle kolay geçecek bir tür değiller. Ben excel tedavisini şu şekilde uyguluyordum.

Suda sirkülasyon yapabilecek tüm cihazları kapatıyordum. Ardına tankın net hacmine orantılı olarak uygulayacağım exceli belirleyip şırınga ile yosunlu bölgeye yavaş bir şekilde exceli sıkıyordum. Yaklaşık yarım saat sonra dış filtreyi çalıştırıyordum. 2 gün sonra yine aynı uygulamayı yapıyordum. Zaten yosun 4-5 gün sonra tamamen çözünmeye başlıyor. 2. uygulamadan 2 gün sonrada normal su değişimimi  yapıyordum. Eğer ki bitkilere bulaşan alg var ise lokal excel uygulaması yerine suya günlük net hacme orantılı olarak verdiğimde yaklaşık 10-15 güne yosunlar çözünüp tamamen yok oluyordu. 

Şuan senin yapman gereken en önemli konular ise;

1 - Excel uygulayacak isen canlılara özellikle kabuklulara dikkat edip taş ve dallara lokal excel uygulaması

2 - Tabanı oynatmamak ( bitki yer değişimi gibi, yeni bitki eklenecekse tabanı mümkün olduğunda hareketlendirmeden eklemek veya geçici süreliğine saksı içinde bırakmak )

3 - Bitkiye besin alımını gerçekleştirip fotosentezi gerçekleştirmesi ( 1-0 öne geçebilmek için  )

4 - Düzenli su değişimi ( haftada 2 veya 3 )

5 - Su içinde sirkülasyonu sağlayıp suda CO2 ve besin ulaşmayan bölgeleri hareketlendirmek ( aşırı olmamak kaydıyla )

6 - Aydınlatmada daylight var ise çıkarıp grolüx eklemek, süresini 6 saate indirip bu zamanı aşmamak

 
[/QUOTE]

Fatih Abi, potasyumdan mıdır bilmiyorum ama sadece bir tane dalın üzerinde böyle jöle gibi bir tabaka oluşuyor sürekli. Işığa yakın bu dal biraz. Dal bildiğimiz yati dalı. Salınım yapacağını sanmıyorum. Temizledim birkaç sefer ama bu jölemsi tabaka 2 gün sonra tekrar oluşuyor. Bunun sebebi potasyum fazlalığı mı acaba?
Abi dediğin gibi staghorn öyle kolay geçecek gibi değil. Hele ki güzelim fissidenslerin üzerine öyle bir yapışmışlar ki içim gidiyor onları öyle biçare görünce Lokal olarak uyguladım hep bu zamana kadar. İnşallah bir sonuca varırım en kısa zamanda. Tabanı da dediğin gibi elimden geldiğince oynatmıyorum artık son zamanlarda. Düzenli su değişimlerine en başından beri devam ediyorum. Hiç aksatmadım daha. Sirkülasyonu da ek bir iç filtreyle gerçekleştiriyorum. Fakat debisi biraz yüksek acaba fazla mı geliyor bilemedim. Olmazsa biraz daha düşük debilisi var onu takarım. Abi son olarak aydınlatma konusunda elimde sadece aquastarla philips 865 var. Ve bu flolar da 9-10 aylık falanlar sanırım. Bunları değiştirme vakti de gelmiş olabilir. Ama en kısa zamanda 54w'lık bir grolux de alacağım. 2 aquastar 1 grolux 1 phlips 865 olarak düşünüyorum son durumu. Eğer grolux daha iyi olur dersen aquastarı 1'e de indirebilirim abi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2012 13:36
Araya gireyim  Bence 2 grolux 1 aquastar daha iyi olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafankaraÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,93623[/C] [B]7628,3[/B]
Kayıt: 21/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1102
mustafankaraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2012 14:14
Peki Mustafa Abi bir daha araya girsen ve söylesen bana , 2 tane giesemann aquaflora + 2 tane giesemann midday nasıl bir dörtlü oluşturur? Okuduğum kadarıyla herkes memnun ama sizin de görüşlerinizi almak istiyorum. Eğer Fatih Abi ve senden de olumlu yorumlar alırsam abi, muhtemelen 2-3 güne kadar alacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nasdaqÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2009
İl: Ankara
Mesaj: 262
nasdaqÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2012 14:21
[QUOTE=mustafaerdogar]
Levent Bey demir ve fosforla ilgili bir karışılık yaşamış sanırım zira benim anladığım kadarıyla sürekli sıfır çıkan demirdi, fosfat değil. Dolayısıyla sıfır fosfat tedavisine bir süre devam edilmesi taraftarıyım. Excel kullanıldığından oksijenli suya gerek kalmamış durumda zaten.
 
[/QUOTE]
 
 Mustafa bey, demir ve fosforla ilgili karışıklığa bir açıklama getireyim.
Algi algle öldürme çalışmaları yaparken bu tarz siyah alglerin oluşması için deney tanklarımda demir oksit(FeO) kullanıyorum. Dozlamayı yaptıktan en geç 48 saat içerisinde bu alg hızla oluşuyor.(Sebebi fosforu hızlıca bağlaması,bildiğiniz gibi demir etkileşime giren hızlı bir mineral ve sudaki ilk tercihide fosfor.Bu testlerde fosforu gösterir ama demirtesti bunu tespit edemez).Demirin sıfır çıkmasınıda buna bağlamıştım. Ardından silis tozu ile suya silikatın çözünmesini sağlayarak bildiğimiz kahverengi diatomu bu algin üzerine geliştiriyorum.Bu diğerini boğuyor. Ardındanda suyu oksijence zenginleştirerek kahverengi diatomu öldürüyorum. Neyse bu yöntemi kimseye tavsiye etmiyorum netekim bende henüz net bir tedaviye ulaştım diyemem.Ayrıca sadece test değerleri ile bunun böyle olduğunu söylemek zor. Özetle Mustafa beyin(mustafankara) bu oluşuma sahip olduğunu düşünerek birtakım sorular sormuştum. Lakin verdiğiniz tavsiyelerin üzerine eklenebilecek çokta birşey yoktu. Ben alg ile mücadele ederken suya gübre dozlaması yapılmasına karşıyım fakat mustafa bey gübrelemeye devam ettiği için fosforuda es geçmemesi gerektiğni düşünüyorum.Hatta madem gübre veriliyor, bu aşamada estimative index yöntemini kullanmasını şiddetle tavsiye ederim. 
 
  Son olarak Mustafa bey(mustafankara) eğer lokal excell uygulamanızda mevcut algleriniz kızarıp (yada beyazlaşıp) dökülmeye başlamadıysa uygulamanızda bir eksiklik var yada dozlarınızı çok korkarak yapıyorsunuz demektir. Bunun yerine excell in üzerinde yazan dozu ikiye katlayarak 2 gün ara ile dozlamanızı tavsiye ederim(lokal olarak değil!!). Şimdiye kadar algin öldüğüne dair izler oluşmalıydı çünkü lokal uygulama hızlı bir tedavidir.Korkmayın excell bu dozda ne balıklarınıza nede kabuklularınıza zarar vermeyecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2012 15:46
[QUOTE=mustafankara]Peki Mustafa Abi bir daha araya girsen ve söylesen bana , 2 tane giesemann aquaflora + 2 tane giesemann midday nasıl bir dörtlü oluşturur? Okuduğum kadarıyla herkes memnun ama sizin de görüşlerinizi almak istiyorum. Eğer Fatih Abi ve senden de olumlu yorumlar alırsam abi, muhtemelen 2-3 güne kadar alacağım.
[/QUOTE]
 
Mustafa Giesemann hiç kullanmadım ama methini çok duydum  Dolayısıyla fark edeceğine eminim ama ne derecede fark eder bilemiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2012 15:50
Bende kullanmadım. Ama genelde denizcilerden duyuyorum. İyiymiş ama bitki ürünleri ne kadar bende bilemiyorum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2012 15:54
[QUOTE=nasdaq] [QUOTE=mustafaerdogar]
Levent Bey demir ve fosforla ilgili bir karışılık yaşamış sanırım zira benim anladığım kadarıyla sürekli sıfır çıkan demirdi, fosfat değil. Dolayısıyla sıfır fosfat tedavisine bir süre devam edilmesi taraftarıyım. Excel kullanıldığından oksijenli suya gerek kalmamış durumda zaten.
 
[/QUOTE]
 
 Mustafa bey, demir ve fosforla ilgili karışıklığa bir açıklama getireyim.
Algi algle öldürme çalışmaları yaparken bu tarz siyah alglerin oluşması için deney tanklarımda demir oksit(FeO) kullanıyorum. Dozlamayı yaptıktan en geç 48 saat içerisinde bu alg hızla oluşuyor.(Sebebi fosforu hızlıca bağlaması,bildiğiniz gibi demir etkileşime giren hızlı bir mineral ve sudaki ilk tercihide fosfor.Bu testlerde fosforu gösterir ama demirtesti bunu tespit edemez).Demirin sıfır çıkmasınıda buna bağlamıştım. Ardından silis tozu ile suya silikatın çözünmesini sağlayarak bildiğimiz kahverengi diatomu bu algin üzerine geliştiriyorum.Bu diğerini boğuyor. Ardındanda suyu oksijence zenginleştirerek kahverengi diatomu öldürüyorum. Neyse bu yöntemi kimseye tavsiye etmiyorum netekim bende henüz net bir tedaviye ulaştım diyemem.Ayrıca sadece test değerleri ile bunun böyle olduğunu söylemek zor. Özetle Mustafa beyin(mustafankara) bu oluşuma sahip olduğunu düşünerek birtakım sorular sormuştum. Lakin verdiğiniz tavsiyelerin üzerine eklenebilecek çokta birşey yoktu. Ben alg ile mücadele ederken suya gübre dozlaması yapılmasına karşıyım fakat mustafa bey gübrelemeye devam ettiği için fosforuda es geçmemesi gerektiğni düşünüyorum.Hatta madem gübre veriliyor, bu aşamada estimative index yöntemini kullanmasını şiddetle tavsiye ederim. 
 
  Son olarak Mustafa bey(mustafankara) eğer lokal excell uygulamanızda mevcut algleriniz kızarıp (yada beyazlaşıp) dökülmeye başlamadıysa uygulamanızda bir eksiklik var yada dozlarınızı çok korkarak yapıyorsunuz demektir. Bunun yerine excell in üzerinde yazan dozu ikiye katlayarak 2 gün ara ile dozlamanızı tavsiye ederim(lokal olarak değil!!). Şimdiye kadar algin öldüğüne dair izler oluşmalıydı çünkü lokal uygulama hızlı bir tedavidir.Korkmayın excell bu dozda ne balıklarınıza nede kabuklularınıza zarar vermeyecektir.
[/QUOTE]
 
Levent Bey güzel çalışmalar yapmışsınız. Tankta Cladophora olmasaydı bende diğer gübreler gibi normal fosfat dozlamasına devam etmesini önerecektim Mustafa'ya. Fakat Cladophora ile ilgili başarılı olduğu bilinen benim bildiğim en iyi tedavi yönteminin fosfatı bir süreliğine sıfırlama olması nedeni ile böyle bir öneride bulundum. Yosun kaybolduğunda yada çok azaldığında tekrar normal düzeylere getirmesi uygun olacak kesinlikle.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir