sera costapur problemi-kedi kumu!


kribÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 26/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 403
kribÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2008 17:40
Fotoğraf:yok

Canlıdaki Belirtiler: Beyaz benek

Akvaryum Kapasitesi (litre): 100

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: 8 kırmızı burun tetra,  1 boynuzlu cüce vatoz, 1 sae, 2 otocinclus

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): pH 7, sıcaklık 28 derece, amonyak-nitrat yok

Filitrasyon: 400l/saat debili iç filtre (karbon yok)

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Sera costapur

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : İlaç uygulamadan önce %25 su degisimi

Merhaba,

Yaklaşık 9 gün önce aldığım kırmızı burunlu tetralar aldığımın ertesi gününden beri beyaz beneğe yakanmış durumdalar. Hastalığı erken teşhis etmeme  rağmen hala tedavide başarılı olamadım. Önce internetten yaptığım araştırma sonucu sera costapuru yarım doz kullanmaya karar verdim (Kırmızı burunların çok hassas oldukları ve teralar için genel olarak yarım doz kullanılması gerektiği yazıyor pek çok yerde) Bununla beraber akvaryumun sıcaklığını paratizin yaşayamacağı söylenen 32 dereceye çıkardım. Parazit sonraki 6-7 gün boyunca yayılmadı ama tamamen yok da olmadı. Bu arada hastalık  kırmızı burunlar dışındaki balıklara (daha önceden akvaryumda bulunan) nedense bulaşmıyor. 7. gün 32 derecelik ısının bir işe yaramadığına kanaat getirip tedavi için uygun bir ısı olan 28 dereceye düşürdüm ve normal doza geçtim. (ısı düşüşünü 2 güne yaydım)  Ne olduysa ondan sonra oldu, dozu arttırmış olmama rağmen hastalık kırmızı burunlular arasında feci şekilde yayıldı. Henüz akvaryumdan atlayarak intihar eden bir tane kırmızı burun dışında balık kaybetmedim ancak parazitin 32 dereceden ve ilaçtan etkilenmemesi beni endişelendiriyor. Bazı yerlerde dozun iki katına çıkarılabileceği yazıyor ama akvaryumdaki canlılarla buna cesaret edemiyorum (kırmızı burun, otocinclus ve bitkiler) Sera costapurun dozajlaması konusunda deneyimi olanlar varsa paylaşırlarsa sevinirim.

Bu arada malahit yeşili ışıkta bozuluyor diye uzun zamandır ışığı kapalı tutuyorum. Filtremde karbon yok, su değerlerim gayet iyi, hasta olanlar dahil tüm balıklar çok iştahlı ve haraketli, kırmızı burunlar hastalıklarına rağmen kur bile yapıyorlar.

Bir diğer merak ettiğim konu ise tabanda kullandığım çarli marka kedi kumunun ilacı emiyor olup olamayacağı. Sanırım biryerlerde karbon benzeri emici özelliği olduğunu okumuştum ancak şimdi araştırınca bulamadım.

krib2008-06-21 16:44:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kribÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 26/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 403
kribÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Haziran 2008 16:43
Bugun akvaryumda ince kumun uzerine cikan kedi kumu taneciklerinin renginin mavi-yesil arasi oldugunu gordum. Demek ki uzeri yeterince ortulmez ise kedi kumu ilac ve benzeri (bu ornekte malahit yesili) kimyasallari emebiliyor. Belki asagidakiler de az miktarda emmistir ancak renklerini degistirecek kadar ilaca maruz kalmamislar.

Her ne kadar basliga ilgi gosteren olmadi ise de bu sonucu bitkili akvaryum kuran-kuracak olan pek cok kisinin bilmesi gerekiyor. En azindan kedi kumu olan akvaryumlarda ilacli tedavi uygulmaktan kacinmak gerekli.

Belki de bu bilginin bitkili akvaryumlar bolumune tasinmasi gereklidir.


Beğenenler: [T]234618,FarukGorgun[/T]
Teşekkür Edenler: [T]234618,FarukGorgun[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir