Seri Balık Üretimi Hakkında Bilgi Edinelim


istanbul34Çevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 27
istanbul34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2012 17:54

     Üretim, tüm hobicilerin belli bir tecrübeye sahip olduktan sonra ilk istediği konudur. Yavru iken alıp özenle büyüttüğünüz balıklarınız bir gün size onlarca yavru hediye vereceklerdir. Elbette üretimde bir sanattır ve dikkat edilmesi gereken bazı hususları vardır. İşte bu yazımızda bu hususlara deyineceğim

     Bahse alacağımız balıklar tatlı su akvaryum balıkları olup,üretim türleri çeşitlilik göstermektedir.

   Bu konuları şu şekilde sıralayabiliriz.

   A) Ağızda kuluçka yapanlar

   B) Yumurta dizenler

   C) Canlı Doğuranlar 

   D) Yumurta Dökenler

Bu konuları aşağıda ayrıntılı olarak anlatacağım. 

     ÜRETİME HAZIRLIK

     İlk önce üretim için çevre faktörlerin mutlaka hazırlanması gerekmektedir.Bunlar yedek akvaryumdan tutunda karantina ve yavru akvaryumlarına kadar olmalıdır. Üretim için önerilen en uygun çevre faktörü üreticilerin tabiri ile "Set" kurmaktır. Set; Demir profilden 3 katlı yada 4 katlı yapılan raflara ve bu raflara koyulan aynı ölçüdeki akvaryumların tümüne denir. Filtreleme özellikleri iki çeşit olup bunlar hava filtersi yada Sump dediğimiz taşırma sistemli filtreler olabilir.

     Eğer filtreleme seçeneğini hava filtresi olarak öngörüyorsak. Bu setlere yetecek güçte bir hava motorumuzun olması gerekmektedir. Şu ana kadar tüm hazırlıklarımızı yapıp setlerimizi kurduk bundan sonra akvaryumların sularını doldurmaya ve filitrelerini çalıştırmaya geldi. Suyu doldurup filtreleri çalıştırdıktan sonra akvaryum ısılarını sabit tutmak için ısıtıcı veya merkezi ısıtma sistemi kullanabiliriz (Klima,soba vs.) Akvaryum setlerini kurduktan 3-4 gün sonra damızlık olarak yetiştirdiğimiz balıklarımızı yerlerine bırakmamız gerekecektir. Tavsiyem eğer bir set yapılacaksa en üst kata damızlık balıkları koymak en mantıklı olacaktır. Eğer daha fazla set kurulacaksa damızlıklar ayrı setlerde yavrular ayrı setlerde tutulmalıdır.

     BALIK ÜRETİMİ

A) Ağızda kuluçka yapanlar;

Bu guruba ağırlıklı olarak Malawi Gölü cichlidleri, Tanganika gurubu cichlidleri ve Victoria gölü cichlidleri dahildir. Çok nadir olarak diğer türlerden de Arowana gibi ağızda kuluçka yapanlar vardır. Malawi cichlidleri üretimi en basit olan türlerden biridir. Ortalama 8-12 aylık olduklarında cinsel olgunluğa ulaşıp yavrulama dönemine girerler.Genellikle erkekler dişilerden daha gösterişli daha canlı renkli,daha büyük olup anal ve sırt yüzgeçleri dişilere göre daha uzun ve sivridir. Dişi erkek oranı olarak 1 erkek 4-5 dişi tavsiye ederim. Üreme döneminde balıklarda yumurta tüpçükleri çıkacaktır. Bu dönemde balıkların üreyeceğini anlayabilirsiniz. Hazır olan dişi erkeğin çağırdığı bölgesine gider ve burada çiftleşme dansı yaparlar. Dişi yumurtalarını  dökerken erkek bir taraftan dölleme yapar ve diğer yaklaşan balıkları oradan kovalar.Dişi döllenmiş balıkları ağzında toplar ve kuluçka dönemi başlar. Kuluçka dönemi bu balıklarda 20-25 gündür. Seri üretimde dişi balığın fazla hırpalanmaması ve daha fazla yavru alımı için erken kusturma ve anne ağzı dışında kuluçkalama yapılır. Bu süre 8-10 günden önce olmamalıdır.Balık ağzında sürekli olarak yavrularını azaltıyorsa veya yavruları her seferde yutuyor/tükürüyorsa 4. günden sonra kusturulmalıdır. Ne kadar erken kusturursanız yumurtaların mantarlaşma olasılıkları o kadar yüksek olacaktır. Tanganika ağızda kuluçka yapan cichlidlerindede aynı durum geçerlidir. Yeni doğan yavrulara karınlarındaki yumurta sarısı yokulduğunda tercihen artemia verilmesi yerinde olacaktır. Fakat toz haline getirilmiş yemlerdende kullanabilirsiniz. Balıklarınız ortalama ayda 1-1,5 cm arasında büyümelidir.

Bir malawi cichlidi 20-150 arası yavru verebilir.Tanganikalarda ise 5-100 arasında değişir.Mesela tropheus türleri ve leptosoma türleri ağızlarında 3-7 adet yavru tutarlar. Aynı şekilde Frontosa Blue Zaire Moba diğer türdaşlarına nazaran çok daha az yavru vermektedir.

B) Yumurta Dizenler ;

Bu grup balıklarına genelde Amerika kıtasında yaşayan cichlid türleri girer. Tanganika türlerindede bu tür üreyen balıklar oldukça fazladırlar. Yumurta dizen balıklarda eş tutma olayı vardır. Aynı akvaryumda bulunan bir dişi bir erkekle eş tutup bir alanı sahiplenirler. Bu bölgede yumurtalarını döküp koruyacakları bir kovuk, taş, düz yüzey bulurlar ve yüzeyi temizleyip yumurtlamaya uygun hale getirirler. Dişi bu bölgeye yumurtalarını döküp yapıştırır erkekse arkasından gelip yumurtayı döller. Bu durum 1 saat kadar sürebilir.Yumurtalar döllendikten sonra anne ve baba için son derece yorucu bir yumurta koruması başlayacaktır. Bu alana her yaklaşan canlıyı bertaraf etmek için ellerinden geleni yaparlar.Yumurtalar 3 gün sonra çatlamaya başlar bu arada anne ve baba yumurtalar arasında mantarlaşanları temizler çatlayan yumurtalardan düşen yavruları tutup bütün yavruları bir araya getirmeye çabalarlar. Yavrular anne babaları tarafından büyüyene kadar bakılabilir fakat.Yumurtlamak için tekrar kızışan çift yavruları yiyebilirler. Bu yüzden ya yavrular ayrılmalı yada. Yavruların anne tarafından 2 haftalığa kadar büyütülmesi gerekir. Yavrulara mutlaka ilk doğduklarında artemia veya infusaria verilmesi gerekmektedir.Yoz yemler ilerleyen zamanlarda verilmelidir. Bu tür yavrular doğduklarında çok ufak olduklarından suları çok temiz tutulup hastalıklara yakalanmamalarına dikkat edilmelidir. Yumurta dökenler 100-1000 arası yumurta dökebilirler.Daha fazla döken türlerde vardır.

C) Canlı doğuranlar ;

Canlı doğuran balıklar ülkemize gelen ve bilinen adlarıyla Lepistes, Molly, Velifera, Kılıçkuyruk, Platy, Gambussia dır. Diğer türler ülkemize getirilmemiştir. Bu balıklara canlı doğuran isminin takılmasının nedeni yumurtaların anne karnında gelişip çatlamasından ve annenin karnından yavruların canlı çıkmasından dolayıdır. Bir kere döl almış dişi 3-4 kez erkeksiz yavru verebilir. Bu tür balıklar kendi yavrularını yerler o yüzden özel yavrulatma kafesleri yapmak yerinde olacaktır. Canlı doğuranlar 10-130 arası yavru verebilirler. Yavrular doğduktan sonra ufalanmış yemle rahatlıkla büyütülebilirler. Ayrıca damızlıklara canlı yem vermek üreme kondisyonlarını çok yüksek tutacaktır.

D) Yumurta dökenler ;

Characins gurubu balıklardır. Genellikle yavrulatılması ve yavruların büyütülmesi zaman ister. Piranha türleri, tetra türleri, sazansıgiller bu gruba girer.

Anne yumurtalarını bitki yapraklarının altına yada kütük altına dökerken erkekte bu arada döller ve yumurtalar sahipsiz kalır. Bu bölümde farklı olarak Piranha türleri yumurtalarına sahip çıkıp korurlar. Dökülen yumurtalar birkaç güne açılır ilk yem olarak infuseria verilmesi en iyisidir.

Yukarıda anlatılanlara göre en kolay ve en verimli olacak üretim ağızda kuluçka yapan balıkların üretimidir.

     BAKIM - YETİŞTİRME

    Yavru balıkların sağlıklı bir şekilde gelişmesi anaçların ise daha verimli olması için az ve sık yemlenmeli su değişimleri mutlaka uygun ölçüde yapılmalıdır. Yem seçeneğimiz geniş olmalı tek tür yemlemeden kaçınılmalı ve balıkların beslenme şekillerine göre  yem verilmelidir. Haftada bir 3/1 miktarda su değişimi yapılıp sert su cichlidi besliyorsanız tuz eklemesi yapılması uygun olacaktır.


Kaynak : http://www.izmirakvaryum.com

istanbul342012-08-27 17:08:39

Beğenenler: [T]188624,AcemiAquarist[/T][T]211689,Onur Özer[/T]
Teşekkür Edenler: [T]188624,AcemiAquarist[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir