SIFIRDAN KAPUMBAĞA AKVARYUMU KURULUMU (fotoğraflı)


nthereÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 264
nthereÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 17:34
      Herkese merhaba;
      Bu yazımda resimli olarak sıfırdan kaplumbağa akvaryumunun kurulumunu anlatacağım. Zaman içerisinde anlatmayı unuttuğum şeyleri yazıma ekleyeceğim. Önce kendimden bahsedeyim, daha önce farklı zamanlarda olmak üzere 4 tane kaplumbağamı kaybettim ve durum böyle olunca azmettim adam akıllı bir şekilde kaplumbağa bakmaya karar verdim.  Aslında bu kararı 3. ve 4. kaplumbağalarımda da almıştım fakat petshopların tavsiyeleriyle anca 1 sene yaşayabildiler. (Malum ölüm kapları) Uzun bir araştırma süreci içerisine girdim ve öğrenip uyguladıklarımı sizlerle paylaşmak istiyorum.
      Yazı içerisinde hatırladığım kadarıyla kullandığım malzemelerin fiyatlarınıda yazacağım ve sonuçta göreceksinizki kaplumbağalar balıklardan çok daha masraflılar Smile
      Yazımda kaplumbağaların beslenmesi yada cinsiyet ayrımı gibi konulara gerektiği kadar girmeyeceğim, bu yazıda sadece kurulumdan ve hangi malzemeyi neden kullandığımızdan bahsedeceğim.
      Bu işe girmeden önce ihtiyacınız olan en büyük şey sabır, kesinlikle acele etmemeniz lazım. Akvaryum hobisi sabır işidir zaten. En sonunda sabredemedim ve kaplumbağalarımı alırken dikkat etmediğim şeyler oldu bir tanesinin kuyruğu yok mesela Confused
      
       AKVARYUM
       
       Bu siteyi takip edenlerin hemkifir olduğu bir konu vardır o da kaplumbağaların kaplara hapsedilmemesi gerektiğidir. Zaman içerisinde bunun tam tersini savunan "benim kaplumbağam gayet mutlu yaşıyor o kapta" diyen bir kaç çatlak ses duydum fakat sonra onlarda doğru yolu buldular yada ben öyle sanıyorum. Smile
       Bu akvaryumu kurmamdaki en büyük yardımcım akvaryum.comdur. Sadece bilgi değil malzeme olarakda çok yardımı dokundu. Aşağıdaki resimlerde göreceğiniz akvaryumu siteye ilan veren bir arkadaştan aldım.
Akvaryumum 100x50x40(h) 200lt yağmur marka akvaryum. Altında demir profilden sehpası var. Kafamdaki bütün soru işaretlerini giderene kadar hiç bir malzeme almadım. Yabancı sitelerden araştırdığım kadarıyla bir kaplumbağanın akvaryum ortamında kısmen rahat edebilmesi için en az 40 litreye ihtiyacı varmış. Kaplumbağa başına 40lt!!! Ben bu akvaryumda 2 kaplumbağa besliyorum.
        Akvaryumumu profil sehpasıyla birlikte 150ytl karşılığında aldım yanında 200w atman ısıtıcısı ve atman 201 iç filtreside hediyesiydi, sanırım bu uğurda bana en az masraf olan şey akvaryumdu Smile 
 
     
      
       ZEMİN MALZEMESİ
 
          Zemin malzemesi için filtrasyonu ve dip çekimini zorlaştırmayacak taşlar kullandım. Nasıldır bu taşlar? 2-4 cm büyüklüğünde yuvarlak kenarlı beyaz taşlar kullandım. İşimi gerçekten kolaylaştırıyorlar ve kaplumbağalarımında rahatını bozmadığına eminim. Hatta taşlar kaplumbağaların çok işine yarıyor. Daha küçük oldukları için filtrenin akımına karşı koyamıyorlar ve zeminde taşlara tutunuyorlar. Smile 
 
 
      KURU ALAN
 
       Kuru alan için doğal bir görünüm oluşturması açısından mango kökünü tercih ettim. Hem kaplumbağamın yüzebilecek geniş yerleri olsun istiyordum hemde sıkışmadan saklanabileceği mağraları olsun. Mango köklerini ne kadar kaynatırsanız kaynatın ne kadar suda bekletirseniz bekletin ne kadar yıkarsanız yıkayın asıl görevi olan suya asidik özellik katma görevinden vazgeçmiyor. Suyu bir süre sonra sarartıyor. Ben kökleri 2 ay boyunca leğende beklettim ve 2 günde bir kaynar su ile suyunu değiştirdim. Sonuç gene aynı sarımsı bir su! Fakat kökü suda kaynatmak kökün temizliği açısından şart.
 
       
       Yapay bitkilerle birlikte mango köklerini birleştirdim ve çok güzel istediğim yükseklikte bir kuru alan elde etmiş oldum. Akvaryumun yapım aşaması uzun sürdüğü için çekilen resimlerin bazılarını kaybettim. Oyüzden bu kısımlarda resimler biraz yetersiz kalacak.       
 
       
       Mango köklerini akvaryum silikonu kullanarak birbirine yapıştırdım ve gerek silikonların gizlenmesi için gerekse kökün üstündeki kaplumbağaların sıkışmasına neden olacak küçük mağaraları kapamak için kullandım. Kuru alanıda bu şekilde halletmiş olduk.
        
 
 
          Mango köklerinide tabiki akvaryumcudan almadım. Yaptığım alışverişlerin hepsi ya akvaryum.comdan tanıştığım insanlar aracılığıyla yada online sitelerden alışveriş şeklindedir. Kuru alan yaratabilmek için çok miktarda kök aldım. Elimde 15 kadar kök var ve bunların sadece 5 tanesini aşağıda gördüğünüz kuru alanın yapımında kullandım ve 15 köke 100 ytl civarında para harcadım Confused Bu da kuru alanın son hali...
 
 
     
      ISIKLANDIRMA
 
       En önemli konulardan birine geldik. Kaplumbağalar için ışıklandırma araçları 2 iş için kullanılır. Bunlardan biri vücudlarında yiyeceklerden aldıkları D vitamininin sentezlenmesi için kullanılması mecbur olan UV ışık kaynağı. Diğeri ise kuru alanın üstüne konan ve kuru alanın üstünü su sıcaklığından 2 derece civarında daha sıcak tutmaya yarayacak olan normal lamba. Bu lamba dediğim gibi ışıklandırma için değil daha çok ısıtma görevi için kullanılır.
 
       UV lamba görevi görmesi için 30Wlık Sera UV florasan kullanıyorum, aynı modelin 18W olanı vardı fakat bu UV lambaların etkisi 15 cm uzaklıktan sonra azalmaya başlıyor ve yüksek Wattlı bir florasanın etki alanı daha büyük oyüzden yüksek wattlı olanı tercih ettim. Resimde 2 folarasan göreceksiniz, bunlardan bir tanesi UV bir taneside akvaryumun içinde gelen grolux florasan. Groluxu normal ışıklandırma için kullanıyorum. Akvaryumun kapağını biraz modifiye etmek zorunda kaldım, normalde 2 florasan akvaryumun kapağına sığmıyordu ve elektronik balastları kapağın üstüne monte ettim. Görüntü olarak biraz kötü gözüküyor fakat 2 florasanım var artık Smile UV lambalarda unutulmaması gereken 2 önemli noktadan bahsedeyim. Birincisi lambanın önüne hiçbir cam olmaması gerektiği. Yoksa ışıktan gereken verim alınamaz. İkinci nokta ise bu pahalı ampullerinin kullanım ömrünün 2000 saat civarında olduğu. Bu da küçük bir hesapla günde 8 saat kullanılan bir UV florasanın ömrünün 250 gün olduğunu göstermektedir ve yaklaşık 250 günde bir 55ytllik bir masraf demektir Smile
 
 
         Isıtıcı lambada aklıma orjinal sayılabilecek bir fikir geldi ve onu uyguladım çokta faydasını gördüm. 2 ytlye siyah bir cam boyası aldım ve ısıtıcı ampülümü boyadım. Artık karanlıkta ayışığı efekti veren ve asıl görevi ısı vermek olan bir ampülüm var Smile
 
 
      FİLTRASYON
 
         Filtrasyon kaplumbağa akvaryumlarında çok önemlidir çünkü çoğu balıktan yemek yiyişleriyle olsun dışkılarıyla olsun daha pis canlılardır. İç filtremi kaba pisliklerin temizlenmesine yardımcı olması için kullanıyorum. Sadece yardımcı olabiliyor, dip çekimi yapmazsam su çekilmez bir hal alır Smile Dış filtrem yok ve biyolojik filtrasyon içinde gene Atmanın Hf-600 şelale filtresini kullanıyorum. Fakat bu filtrede çeşitli sorunlar yaşadım. En önemlisi suyu çekememesiydi Smile Filtrenin yanında gelen emiş borusunun çapı geniş oldugundan ve akvaryumum ağzına kadar dolu olmadıgından suyu çekmekte zorlanıyordu. Bende plastik dar bir hortum alıp şelale filtremi biraz modifiye ettim. Uygun bir şekilde çalıstırmayı başardım.
 
      EK BİLGİLER
 
       Akvaryumun kurulumunu tamamladıktan sonra 2 hafta boyunca filtrelerimi çalıştırdım ve akvaryumun suyu tam oturunca kaplumbağalarımı aldım.
       Birazda yaptığım ek masraflarla birlikte toplam akvaryum masrafımı dile getiren bir liste çıkartalım.
 
1) Akvaryum- profil sehpa - Atman 200W ısıtıcı ve - Atman 201 iç filtre
150 ytl
 
2) Sera Terra UV-Special 30 W
56 ytl
 
3) Atman HF-600 şelale filtre
20 ytl
 
4) Balık kemiği (gaga taşı olarakda geçer)
1,5 ytl
 
5) Mango kökleri
100ytl 
 
6) Sista Akvaryum Silikonu
9,5ytl
 
7) Sera Raffy I (Gammarus) 100 ml + Sera Raffy P (Stick) 100 ml yem
5,5ytl + 5 ytl
 
8) Sera Reptilin 15 ml vitamin
17ytl
 
9) Tetra Tec GC 30 Dip Süpürgesi  
15ytl
 
10) Aquadene Dijital Derece 
1,5ytl
 
11)Plastik akvaryum bitkileri
12ytl
 
12) Zemin taşları
25ytl
 
13) 2 Kaplumbağa (o kadar masraftan sonra çok ucuz geliyorlar LOL)
3,5ytl + 3,5ytl

14) Eheim dış filtre
180 ytl
 
TOPLAM: 605 ytl... 

Çokmuş Hasta
 
       Bu masrafların içerisinde aklıma gelmeyenlerde var daha fazla gözünüzü korkutmadan akvaryumumun son halinin resimleriyle sizi başbaşa bırakıyorum. Bu işi hakkını vererek yaptığınızda bu masrafların çıkmaması imkansız ama şimdi içim rahat kaplumbağalarıma acı çektirmediğime ve rahat bir ortam sunduğuma eminim.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Forumda hep aynı sorular sorulmakta, yazımın bu forum kirliliğini biraz azaltacağını düşünüyorum, umarım yardımcı olabilmişimdir.
nthere2009-01-14 23:49:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 18:04
Emeğine sağlık,  çok süper anlatmıssın. Ama bir kaplumbağa için 425 ytl çok para.
 
 

 Forum kuralları 5.madde:

 

Türkçeye önem veriyoruz.

 

Mesajlarınızda yazım ve noktalama  kurallarına dikkat edin. 

Saygılar.

acemi412007-09-15 18:32:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

QuErorZÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/01/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 1483
QuErorZÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 18:09
2 kaplumbağa 200 litre mi dediniz?Tebrikler!Sizin kadar hayvanlarının rahatını düşünen birine ilk defa rastlıyorum.Bu arada dekoru çok hoş yapmışsınız.Ben de öyle yapıyorum.
 Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UzumakiNarutoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Hatay
Mesaj: 1905
UzumakiNarutoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 18:10
Elinize sağlık çok güzel olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koi-keeperÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/03/2007
İl: Bursa
Mesaj: 1494
Koi-keeperÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 18:12
Güzel paylaşım olmuş. Akvaryum arkasına güzel fonlardan koyabilirsin. Görüntü daha güzel olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emrah BalkeserÇevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2006
İl: Izmir
Mesaj: 532
Emrah BalkeserÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 18:14

Kesinlikle.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nthereÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 264
nthereÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 18:25
[QUOTE=MatRaXx]emeqine saqlık kardes çok süper anlatmıssın ama bi kaplubaqa için 425 ytl çoook para [/QUOTE]
 
Haklısınız 425ytl az para değil ama bu parayı biranda elinizden çıkartmadığınız için okadar dokunmuyor Smile Ben bu akvaryumu 4 ayda kurdum masraflarıda dörde bölersek ayda 107 ytl eder ve bu da günde 1 paket sigara içen insanın masrafından daha az Big%20smile
 
[QUOTE=QuErorZ]2 kaplumbağa 200 litre mi dediniz?Tebrikler!Sizin kadar hayvanlarının rahatını düşünen birine ilk defa rastlıyorum.Bu arada dekoru çok hoş yapmışsınız.Ben de öyle yapıyorum.
 Saygılar...
[/QUOTE]
 
Aslında önemli olan yüzdüğü alanın genişliği, akvaryum 200 litre fakat su kullandığım su 120litre. Akvaryum ağzına kadar dolu değil yüzey alanlarıda kaplumbağalarıma büyüdüklerinde kısmen yetecektir.
 
[QUOTE=Koi-keeper]Güzel paylaşım olmuş. Akvaryum arkasına güzel fonlardan koyabilirsin. Görüntü daha güzel olur.[/QUOTE]
 
Fonu daha önce düşünmüştüm ama pek aklıma yatmamıştı bunu tekrar düşüneceğim Smile
ceno2007-09-15 18:30:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FATİH26Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/07/2007
İl: Eskisehir
Mesaj: 94
FATİH26Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 18:26

Tebrik ederim çok güzel bir ortam yapmışsınızClap. Birde eleştiri gibi olmasın ama ısıtıcı biraz köşede kalmamışmı, yani sıcaklığı eşit dağıtması açısından.Smile

 
Sağlıklı kaplumbağalar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 18:27
Görünüm çok hoş kaplumbağalar içinde geniş bir alan büyümelerine de elverişli bende 75-30-30'luk bir tank'ı iki kapluşuma yapacağım ama biraz zaman gerek şuan tek kaplumbağa'm var 10litre içinde su bulunan bir kabın içerisinde. Yalnız benim esas merak ettiğim kaplumbağaları nereden aldığınız? Yani ben 6ytl'ye alırken yaşasın ucuza aldım şeklinde eve geldim genelde 7-8ytl oluyorlar:S

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nthereÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 264
nthereÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 18:29

[QUOTE=FATİH26]

Tebrik ederim çok güzel bir ortam yapmışsınızClap. Birde eleştiri gibi olmasın ama ısıtıcı biraz köşede kalmamışmı, yani sıcaklığı eşit dağıtması açısından.Smile

 
Sağlıklı kaplumbağalar

[/QUOTE]

 
Sıcaklığın dağılımı bir sorun olmuyor, iç filtre yeterli su hareketini sağlıyor zaten.
 
[QUOTE=Rammsteinfans]Görünüm çok hoş kaplumbağalar içinde geniş bir alan büyümelerine de elverişli bende 75-30-30'luk bir tank'ı iki kapluşuma yapacağım ama biraz zaman gerek şuan tek kaplumbağa'm var 10litre içinde su bulunan bir kabın içerisinde. Yalnız benim esas merak ettiğim kaplumbağaları nereden aldığınız? Yani ben 6ytl'ye alırken yaşasın ucuza aldım şeklinde eve geldim genelde 7-8ytl oluyorlar:S[/QUOTE]
 
 
Biraz şans oldu. Aynı petshop daha önceden sorduğumda 7 ytl demişti ve bu sefer 3,5 ytl dedi. Kırmızı yanaklılara rakip olarak yeni sarı yanaklı kaplumbağalar gelmiş onların fiyatları 10 ytlydi. Sanırım en büyük sebebi bu olsa gerek. Bakırköyde çağlar petshoptan aldım.

.

ceno2007-09-15 18:51:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 18:33
Ayrıca Mango köklerini çok pahalıya almışsınız! Tek parçasını 7.5ytl'ye bulmak mümkün 4 parça sanırım orda 30ytl eder...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5214
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 18:34
Ender Bey, akvaryumunuz çok güzel olmuş.Tebrik ederim.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nthereÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 264
nthereÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 18:35
[QUOTE=Rammsteinfans]Ayrıca Mango köklerini çok pahalıya almışsınız! Tek parçasını 7.5ytl'ye bulmak mümkün 4 parça sanırım orda 30ytl eder...[/QUOTE]
 
Orada kullandığım 5 parça köklerin en büyüğü 50 cm en küçüğü ise 30 cm. Bu boyuttaki kökler için fiyatların uygun olduğunu düşünüyorum. Akvaryumcularda gerçekten mango kökü olduğuna inandığım kökleri bu fiyata bulamadım. Genelde zeytin ağacı kökü gibi sahte kökler oluyorlar bunlara dikkat etmenizi öneririm
ceno2007-09-15 18:38:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nthereÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 264
nthereÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 18:50

Akvaryumumu beğenen herkese teşekkürler Smile

ceno2007-09-15 18:51:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir