Siyah Yosun Problemi


AyToRÇevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2017
İl: Tekirdag
Mesaj: 99
AyToRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2023 12:18
Merhaba;

90 LT civarında bir akvaryumum var. içinde elma salyangozları, nerite salyangozları, neon tetralar ve kardiesler var. akvaryumda önceleri bolca da bitki vardı. Fakat görseldeki gibi siyah yosunlar oluşmaya başladı. Geçenlerde nekadar yosun bulaşmış bitki varsa budadım, tekrar uzarlar diye. Fakat şimdi hem zeminde hem de bitkilerde görüyorum. Karides olduğu için de herhangi bir ilaçla müdahale etmek istemiyorum.

Filtremi yılda 1 defa temizliyorum. Sıu değişimi ise 3 haftada 1 yapıyorum.

CO2 yi limon tuzu ve karbonat karışımı ile elde edip akvaryuma veriyorum.
1 ay kadar önce CO2 vermeyi durdurmuştum sanki ilk ozaman oluştuklarını gördüm ama emin değilim.

Düzeltmek için ne önerirsiniz?

Teşekkür ederim.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/195634/040520231218111.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/195634/040520231218061.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/195634/040520231218011.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/195634/040520231217531.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/195634/040520231217221.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erat07Çevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2022
İl: Antalya
Mesaj: 189
Erat07Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2023 12:33
Gübreleme ve armaturden de bahsedebilir misiniz ve bazı bitkiler yanlış budanmış birkaç yaprak biraksaydiniz oradan göz atabilirdi geçmiş olsun forumda birçok konu var farklı farklı denemelerle kurtulan arkadaşlar var yosun yiyici sae eklemeniz iyi olabilir fiziksel temizliğe devam edin bir arkadasimizdan şöyle bir alıntı birakiyorum [QUOTE=Kınayu]Selamlar ,
Sizdeki yosunlanma bu türe benziyor Formumuz konularından benzer sebep ve sorunlar için yazılmış açıklamalar yararı olması ve örnek teşkil etmesi bakımından .

Siyah Fırça yosunu ( Sakal ) :
Tüm iplik yosunları düşük veya dalgalı CO2 seviyelerine işaret eder! Karbon dioksit dalgalanmaları, düzgün olmayan CO2 seviyeleri (örneğin bir pH -metre nedeniyle) veya düzgün kurulmamış bir zamanlayıcıdan kaynaklanabilir. (CO2 seviyeleri, ışığın olduğu zamanda istenilen seviyelere gelmesi gerekir ). Üstelik odanız gün ışığı da aldığında görünür. Yeşil Sakal Algleri, Yeşil Kuştüyü(Fuzz) Alglerinden daha yayılmacıdır. İnce uzun iplikler bitkilere ve kayalara yapışır. Birkaç santimetre büyür ayrıca yüzeylerinde yoğun bir yeşil tabaka oluşturabilir. Bazen çok dekoratif olabilir. Yosun yiyenler çok beğenirler.

Yüzeye kuvvetlice tutunduğu için mekanik olarak çıkartılması zor olabilir. iplikler sümüklü ve incedir. Bitki içermeyen balık tanklarının tipik bir yosunudur, ancak mutlaka kötü su kalitesine işaret etmez!. Bitkili tanklarda aydınlatma süresinin çok uzun olduğunu (8 saate düşürün) veya CO2 seviyelerinin çok düşük olduğunu veya suda yeterli Nitrat olmadığını gösterir.

Siyah Fırça(sakal) Yosunu BBA (Black Brush Algae)

Kararsız CO2 seviyeleri BBA'ya yol açar!
Fırça yosunlarıyla mücadelenin en iyi yolu, CO2'yi 30 ppm'de, nitratları 15 ppm'de ve fosfatları 0.5 ppm'de tutmaktır. Çürümüş, yapısı bozulmuş yapraklar çıkarılmalıdır.
Gözlemler: BBA ile ilgili bir problem yaşadığımda her gün, 50 litreye 1 ml Easy Carbo (Flourish Excel'e eşdeğer) olacak şekilde, bir hafta boyunca dozlama yaptım. Yosunlar morumsu / pembe renge döndü ve kayboldu. Yeterli CO2 seviyesinin korunması ve bu alglerin kontrol edilmesinde en iyi yol budur. Siyam Alg Yiyiciler(sae), BBA’ları yiyecektir.

Genellikle Siyah Sakal Yosunları denir :
Bu kurtulması çok zor bir türdür! Küçük siyah, koyu gri veya kırmızımsı kıl topları, yarım santimetre uzunluğundadır, ince siyah püskül kümeleri veya yamaları halinde gelişir. Güçlü akışı olan yerleri sever, sert yapılara ve su altı ekipmana yapışabilir (filtre giriş ve çıkışları, iç filtreler, vb.) Sert suyunuz varsa, Kalsiyum, yosunun yapısına işler ve yosun yiyenler onu yiyemez. Siyam Yosun yiyenler(sae) ve Amano karidesler yerler, fakat bunlarda efektif değildir. Güçlü aydınlatmalı bir akvaryumda CO2 eksikliğinden veya CO2’nin düzensiz dağılımından kaynaklanabileceği için, bu sorunun çözümü, nihai çözüm olacaktır. Zayıf aydınlatmalı tanklarda ise su değişmeden önce suyu dinlendirmek yardımcı olacaktır. Çünkü musluk suyu (ve taze RO suyu) CO2 bakımından zengindir, bu yosunların lehinedir, fakat yavaş büyüyen bitkiler ve düşük teknolojili tanktaki bitkiler buradaki CO2’den faydalanamazlar.
Bu, kaldırılması gereken en zor alglerden biridir. Daha büyük tanklar, çok istikrarlı yemyeşil akvaryumlarda dahi bir neden bulunamasa da görülebilirler. Çoğu zaman tek çözüm yosunları çıkarmaktır - teker teker kahramanca fırçalamayla… Fakat bu, yine de geri gelmeyeceğini garanti etmez. Yosunun çıkarılması, bu araçla son derece yardımcı: (ADA Pro Picker) .
Sıvı karbon katkısı kullanmak(Excel) (filtreyi kapatın, şırınga ile lokal olarak uygulayın) bu alglerin öldürülmesine yardımcı olacaktır. Kaybolmadan önce kırmızıya ve beyaza dönecektir.[/QUOTE]

Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T]
Teşekkür Edenler: [T]195634,AyToR[/T]
+1: [T]81103,Kınayu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AyToRÇevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2017
İl: Tekirdag
Mesaj: 99
AyToRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2023 13:10
Bilgi için teşekkür ederim .Gübreleme şu an yapmıyorum. Haftada 1-2 defa soda döküyorum. Yarım kalan maden suları akvaryuma gidiyor 🙂

Armatürü de özel yaptırmıştım birkaç sene önce. Led değişik ışıklar var içerisinde uv sıcak soğuk vs. günde 9 saat civarı açık kalıyor, zamanlayıcım var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TTunaÇevrim Dışı

Kayıt: 08/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 690
TTunaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2023 18:52
Bir an önce sıfırdan kurulum yapmanızı tavsiye ederim çünkü zaman geçtikçe düzelmediğini görmek insanı hobiden soğutuyor. Benim de başıma geldi denemediğim şey kalmadı sıfırdan kurulum yaptım şu an kafam rahat

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sametyildizÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 345
sametyildizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2023 01:04
Selamlar,
Aylar önce bu kadar yoğun olmasada benzer sorunu bende yaşamıştım. Bu tip kurtulması zor yosunlar için excel kullanımı, çamaşır suyu uygulaması, sae edinme gibi bir kaç yöntem mevcut. Bir kaçını bende denedim. Etkili ama kısa vadeli çözümler oluyor bir yerde biterken başka yerde boy gösteriyor. Sorunun temelini tespit edip uzun vadeli bir çözüm aramak daha doğru. Tankda bu tarz istenmeyen yosun oluşumları sistemde bir arızanın olduğunun göstergesiymiş bu süreçte onu anladım. Tahminimce CO2 yi kestiğiniz de tanktaki denge değişmiş ve bitkilerin tüketebileceğinde fazla besin ve minarel birikmiş. Aynı şekilde su değişim sıklığınızında 3 hafta bir olması soruna yardımcı olmuyor. Kullandığınız çeşitli minareller içeren maden suyu da buna bir sebep gibi. Benim önerim su değişim sıklığını arttırarak maden suyu kullanmayı kesin ve bu arada tanktaki bitki yoğunluğunuz azaldığı için aydınlatma süresini de düşürün. Benzer sorun için açtığım konuyu ve yazılan yanıtları bir okumanızı tavsiye ederim.

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/low-tech_tanklarda_gubre_kullanimi_gerekli_mi_k987735.asp[/URL]

Low-Tech tanklar için açılmış ve konuşulmuş bir konu ama bitkilerin besin döngüsü için müthiş faydalı olmuştu benim için. Meselenin tanktaki doğru besin döngüsünü yakalamak olduğunu anladım. Konuda sonuca varıldığı gibi takviye gübre kullanımını düşürdüm ara ara kutudaki yazan ölçüye uyarak vermeye başladım ve bir kaç ay içinde siyah yosun oluşumu sıfırlandı. Hatta zamanla bitki yoğunluğum da oldukça arttı dip çekimini de azalttım. Durum kendini tekrarlamadı.

Umarım faydası olur tez vakitte kurtulursunuz.

Beğenenler: [T]236568,Erat07[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir