Solucan bakımı...


akvaryum96Çevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 35
akvaryum96Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2013 07:16
Solucan bakımı hakkında bilgisi olan var mı nasıl bakılır nasıl bir kapta yaşar arada kaplumbağalarıma veriyorum her seferinde bahçeye inmek istemiyorum evde solucan bakımı hakkında, yardımcı olursanız sevinirim yardımlarınız için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RossLynchÇevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 142
RossLynchÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2013 17:28
Solucan bakmanıza gerek yok zaten baksanız da üretmek gerekir dişi erkek bulmak felan işkence. Zaten size önerim hemen petshopa gidip gammarus kurusu satılıyor 3 Lira. Canlı yem olarak un kurdu üretin çok basit google da araştırarak üretimi konusunda bilgi edinirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryum96Çevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 35
akvaryum96Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2013 19:47
Ben kendime eğlence aramıştım ama yinede teşekkürler , un kurdu bakabilirim o da güzele benziyor  kaplumbağa vitamini olarak ne tür vitaminler kullanabilirim hangi markaları öneririsiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oscarusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/07/2011
İl: Sivas
Mesaj: 3332
oscarusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2013 20:09
Bilindiği üzere solucanlar sık sık akvaryum hobisinde kullanılmaktadır. Özellikle iri balıklar, amfibiler ve benzeri canlıları besleyenler kimi zaman kuru yem kabul etmeyen canlılarda mecburen solucan yöntemine başvurabilmektedir.

Ben de kendi yöntemimi yazayım dedim. Benim kullandığım yöntem bir nebze forumumuzdaki aynı konulu bir makaleye benziyor. Tabii ufak farkların olması da normaldir ama temel mantık aynıdır.


Gerekli malzemeler:


- Su geçirmeyen ve toprağın konacağı üstü açık bir kap. (en az 30 cm kadar yüksekliğinin olması iyi olur)

- Kabın üstünü kapatmak için rutubetten etkilenmeyen, ışık geçirmeyen delikli bir kapak.(Delikli bir plastik de olabilir kabın kendi kapağı da olabilir. Önemli olan havalandırmaya yetecek kadar delik ve ışık geçirmemesi.)

- Kapta en az 5 cm derinliği sağlayacak kadar toprak.

- Organik bahçe toprağı (torf diye de satılabilmektedir)

- Cam temizleyiciler vb. bir üründen arta kalan ve çok iyi durulanmış fısfıs.



Hazırlık


Mümkün olduğunca yollardan ve tarlalardan uzak, yani temiz olan, mümkün olduğunca az kimyasal içeren, üzerinde ot bitmekte olan bir yer bulunur ve burada toprak 15-20 cm kadar kazılır. Bunun ardından ortaya çıkan katmandan yeterince toprak alınır. Kazmamızın sebebi toprağın yağmurla yıkanması ve al katmanlarda mineralleerin biraz daha fazla oluşudur Aslında genelleme yapacak olursak ne kadar kazarsak o kadar iyidir.

Bu toprak üzerindeki kimi olası diğer canlılara karşı tedbiren kurutulur. Kurutma işlemini toprağı bir kumaş veya naylonun üzerine mümkün olduğunca ince bir katman halinde sererek yapabilirsiniz. Bu şekilde topak havalanmış da olur.

Toprak yeterince kuruduğu zaman kullanmadan önce en iyi yöntem eleyerek, topakları ezerek toprağı mümkün olduğunca inceltmektir. Toprak ne kadar homojen olursa verim o kadar yüksek oluyor.

Kabın hazırlanışı:

Bu işlemler bitince hazırlanan toprağı her kilo başına bir avuç dolusu organik bahçe toprağı katarak zenginleştiriyoruz.

Kaba ilk olarak 1 cm kadar dinlenmiş su ekliyoruz.(iyi dinlenmiş olduğundan emin olunmalı. İçme suyu kullanılabilir)


Az önce bahsettiğim toprak karışımından kapta en az 5 cm yükseklikte olana kadar ekliyoruz. Yalnız ekleme yaparken toprağı karıştırmayın, dipteki suyu çok yukarılara çıkarmayacağız. Toprak suyu kendiliğinden emse çok daha iyi olur.

Bu işlem bitip toprağın üst kısmını düz bir cisimle düzeltip eğriliği aldıktan sonra 4-5 cm kadar organik bahçe toprağını kaba boca ediyoruz.

Bunun üzerine tercihen ince bir yaprak katmanı da konabilir.

Bu işlemler bittikten sonra kapağı kapatıyoruz. Yalnız kapaktaki deliğin havalandırmaya dikkat etmeliyiz. Ben 50x50 yüzeyi olan bir kapta her biri 1 liralık bozukluk kadar7-8 kadar delik kullanıyordum.

Bu işlemler bitince yüzeyi fısfıs ile iyice ıslatıyoruz. Yalnız eğer yaprak vb. bir katman kullanıldıysa en iyisi bu katmanı kaldırıp ıslatma işlemini ondan sonra yapmaktır.

Dinlenme süreci:


Tüm bu işlemlerden sonra sıra geliyor dinlenme sürecine. Bu sistem 2-3 hafta boyunca içine solucan konmadan dinlendirilmelidir. Her 2-3 günde bir fısfıs ile iyice ıslatıyoruz.

Solucanların eklenmesi ve yetiştirilmesi:

Dinlenme süreci bitince yine toprağı aldığımız gibi temiz bir yerden solucanları toplamak en iyi yöntemdir.

Solucanlar toplandıktan sonra nemli ortamda taşınmalıdır. Ne kadar çok toplanırsa o kadar iyidir. 3-4 solucan ile bu işe başlamayıp en az 50-60 adet solucan toplanmalıdır. Toplanan solucanların iri boy olmalarına dikkat ederseniz işiniz daha kolay olur.

Sistemin sıcaklığının 15-25 derece aralığında olmasına, bu değerlerin mümkün olduğunca dışına çıkmayacağı bir yerde bulunmasına özen gösteriniz. Kap ağır olacağı için sonradan taşıma şansınız olmayacaktır.

Solucanlar eklenmeden önce yüzey kuru ise yine ıslatılmalıdır.

Solucanları kaba bırakmanız yeterlidir, yollarını kendileri bulurlar.

Solucanlar eklendikten sonra yine dinlenme süreci ile aynı sıklıkta fısfıs ile nemlendirme yapılmalıdır. Nemlendirme işinde suyu aşırıya kaçmadıkça bol kullanmanız sorun yaratmaz.

Yetiştirme işlemi solucanları ekledikten sonra başlamıştır. Benim sistemimde gördüğünüz gibi iki katman kullanılmaktadır. Alt katmana hiç dokunmayınız, eğer solucan toplayacaksanız sadece üstteki organik toprağı karıştırarak toplama işlemi yapınız.

İlk 2 ay boyunca sistemden toplama yapmayınız. Her hafta 50x50 alan için 1 su bardağı içinde yapacağınız un-su bulamacını humuslu toprağı permağınızla kaldırıp 1. katmana dökünüz. (tek bir yere değil de rastgele 2-3 yere dökmek daha iyidir.)

2 ay içinde bolca yavru solucanınız olacaktır.

Her ne kadar elimizden geldiğince temiz davransak da solucanları haşlamadan balıklara vermeyiniz.

Solucanların da can sahibi olduğunu düşünerek sadece hayvanlarınızın kuru yem kabul etmemesi ve benzeri durumlarda bu yöntemi kullanmanızı öneririm.

Onur UYGUN

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryum96Çevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 35
akvaryum96Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2013 21:39
Çok teşekkür ederim kafamda solucan bakımı hakkındaki bütün soru işaretlerinin cevabı var 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir