Sonunda kararımı verdim " Deniz Akvaryumuna Geçiş"


MustafaSerkanÇevrim Dışı

Kayıt: 10/02/2010
İl: Erzurum
Mesaj: 77
MustafaSerkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2014 23:48

Arkadaşlar çok uzun zamandır sahip olmak istediğim deniz akvaryumu hayalimi gerçekleştirmeye karar verdim. Yaklaşık 20 yıldır tatlı su akvaryumum var. Son 8 yılımda ise tanganyika akvaryumuna sahibim. Tropheusların her türünü besledim desem yalan olmaz. 160*50*60 cm ölçülerindeki tankımın sakinlerini Pazar günü itibariyle yeni sahibine teslim edeceğim. Uzun zamandır hayalini kurduğum bir deniz akvaryumuna sahip olmak istiyorum. Mevcut tankımı deniz akvaryumuna çevirmek oldukça külfetli olacağından; fazla büyük olmayan bir tankta  canlı kayalar ve küçük palyaço balıkları beslemek istiyorum. İlk etapta hazır sistem bir akvaryum almam avantajlı olur mu? Hangi markanın hazır sistem deniz akvaryumunu tavsiye edersiniz. Erzurum'da yaşadığım için bu konuda yardım alabileceğim pek arkadaşım yok. Bu işin ticaretini yapan arkadaşlar ise çok çok afaki rakamlardan bahsediyorlar. Küçük ebatlı ideal bir deniz akvaryumu için yeterli ölçüler nelerdir? Tavsiye edebileceğiniz gerekli ekipmanları bana kargo yapabilecek ticari kimlikli bir arkadaş  var mı? Bu konuda değerli fikirlerinizi almak istiyorum bana yol göstererek yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Uzun zamandır forumdaki bir çok ilgili konuyu büyük bir zevkle okudum ve çoğu konuyu hala takip etmekteyim.

MustafaSerkan2014-11-07 23:51:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GETz READYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/10/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 1371
GETz READYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2014 12:01
Öncelikle hayırlı olsun diyorum,hazır sistem akvaryumlara bence hiç bulaşmayın dertten başka birşey değiller.Sump sistemi yapma imkanınız var ise sumplu 100x60x50h bir akvaryum edinmeniz en sağlıklısı ve kolayı olacaktır.Çünkü ufak sistemleri idame ettirilmesi pek kolay olmuyor su buharlaşması bile dengeleri altüst edebiliyor.Ölçüler büyük geldi ise daha ufak bir sumplu akvaryum yaptırabilirsiniz.Yada sump yapma imkanınız yok ise askı tip ps ile sorunu çözebilirsiniz ancak görsellik konusunda fazla hassas iseniz sizi pek tatmin etmeyecektir,canlı yükünüde fazla abartmazsanız rahatlıka askı tip bir ps sizi idare edebilir,mesela Tunze,Bubble Magus gibi markaların askı tip ps leri mevcut.Malzemeleri 2.el olarak temiz ürünlerden temin ederseniz maliyet düşecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MustafaSerkanÇevrim Dışı

Kayıt: 10/02/2010
İl: Erzurum
Mesaj: 77
MustafaSerkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2014 16:58
Uğur bey tecrübelerinizden yaralanmayı çok isterim. Açmış olduğunuz konu başlıklarını dikkatle takip etmekteyim. Ben bu gün 100*65*50 cm ölçülerinde sumplu ve dijital ısı ölçerli bir akvaryum siparişi verdim. Salı akşamı mevcut akvaryumumu ve balıklarımı alıp yeni tuzlu su akvaryumumu getirecekler. Bende Çarşamba günü itibariyle, bir aksilik olmazsa Deniz akvaryumumun kurulumuna başlayacağım. Kurulumun tüm aşamalarını elimden geldiğince fotoğraflayarak paylaşırım. Protein Skimmer'in siparişi (Aklımdaki Bubble Magus NAC7) yarın verilecek. Sumpta kafa motoru olarak Eheim Compact 2000 kullanacağım. Dalga Motoru olarakta Aquarium Systems NeWave 4000 modelini, sizce bunlar yeterli olurmu? Yeni akvaryumum için mercan kırığı kum kullanmayı düşünüyorum. Acaba miktarı ne kadar olmalı yada kalsiyum karbonatlı bir kummu kullanmalıyım? İlk etapta resif akvaryumu kuramayacağımı düşündüğüm için aydınlatmayı forumdan takip ettiğim kadar T5'lerle yapmayı düşünüyorum. Sera Marin Reef Salt kullanmayı düşünüyorum (Erzurum'da bu markayı bulabildim). Yaklaşık 300lt hacme sahip yeni akvaryumumda kaç kg canlı kaya kullanmam gerekir. Ben Akvaryumumun çok abartılı ve kalabalık görünmesini istemiyorum herşey yeterince ve ideal ölçülerinde olsun :) Tuz ölçer siparişlerini verdim. Elimde mevcut NO3, NO2, PH, GH ve KH testlerim hazırda bekliyor. Deniz akvaryumu için ideal su değerleri sizce nelerdir? Su arıtma cihazım olmadığı için PH seviyesi 7.5 olan yerel bir firmanın damacana suyunu kullanmam doğru olurmu? ve son olarak UV filtre kullanmalımıyım? Ben kullanmayı düşünüyorum bir marka tavsiyeniz varmı? Mesajı Uğur beye özel yazmış gibi oldum ama tüm arkadaşlarım cevap yazarlarsa çok mutlu olurum. Aklınıza gelen dikkat etmem gereken tüm konuları benimle paylaşın lütfen. Şimdiden tüm dostlara teşekkür ederim. Muhabbetle...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GETz READYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/10/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 1371
GETz READYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2014 13:40
Selamlar,hemen konuya girmek istiyorum.Nac7 fiyatına göre iyi bir ps dir ancak canlı yükü artınca pek yeterli gelemiyor bende kullandım ancak nac 66 ile değiştirdim.Kafa motorunu compact 3000 ile değiştirmenizi öneririm.Kum olarak aragonitten şaşmayın yada oolite olabilir ben size caribsea markasını tavsiye ederim.Akıntı motoru yeterli gelir ilk etapta,tüm malzemeleri bulunduğunuz ilden temin etmeye uğraşmayın interneti kullanın,canlı kaya olarak ben caribsea marka ölü kayalar aldım onları canlandırıyorum bu aralar tavsiye ederim hem görünümleri güzel,bol gözenekli ve zararlı gelme şansı yok tanka.Ama canlanmaları zaman alıyor.Bakteri kültürü girişi ve aşılama ile hallolur.Damacana su vs ile huç uğraşmayın bir ro cihazı edinin en garanti çözüm.Uv kullanımına hiç gerek yok kanımca.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MustafaSerkanÇevrim Dışı

Kayıt: 10/02/2010
İl: Erzurum
Mesaj: 77
MustafaSerkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2014 18:32
Akvaryumcu arkadaşımda sizinle aynı görüşte NAC7 ve UV filtre için. Compact 3000 biraz fazla gelmez mi diye düşünüyorum. Ama tavsiyelerinizi dikkate alacağım. Benim merak ettiğim. Akvaryuma canlı kayaları ekledikten sonra protein skimmeri çalıştırmalımıyım? ve ışıkları yakmalımıyım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MustafaSerkanÇevrim Dışı

Kayıt: 10/02/2010
İl: Erzurum
Mesaj: 77
MustafaSerkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2014 00:23

Tekrardan merhabalar. Nihayet 100*65*55cm ölçülerindeki Akvaryumum ve 90*35*45 cm ölçülerindeki sump sistemim ve 20 kg'lik Aquarium Marine Sand marka kumum, Red Sea Coral Pro Deniz tuzu bu gün itibariyle elime ulaştı. Protein Skimmer, Canlı kayalar, Refraktometre, Ph Monitörü, Gerekli testler şu anda kargodalar elime ulaşınca markalarıyla beraber paylaşacağım. Kuruluma başlamadan önce kafamdaki en büyük soru işareti olan kurulumda kullanacağım su sıkıntısını 8 Aşamalı Filmtec Membranlı RO cihazı sipariş ederek çözdüm. İnşallah beklentilerimi karşılayacak bir üründür. Aslında ilk tercihim 5 aşamalı RO cihazı almaktı ancak PH değerlerinin yüksek olması için tavsiye üzerine 8 aşamalı olanı tercih ettim. Böylelikle içme suyu sorunumuda çözmüş oldum. 

 


Arkadaşlar kürlenmiş canlı kayaları su dışında ne kadar ve nasıl muhafaza edebilirim? Canlı kayalar biraz erken elime ulaşacağından biraz telaşlandım. Çünkü RO cihazım pazartesi elimde olacak.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onur_0606Çevrimiçi

Özel Üye
[C]3,1,114398[/C] [B]8028,2[/B] [C]2,3,114398[/C]
Kayıt: 06/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 886
onur_0606Çevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2014 15:39
Mustafa Bey hayırlı olsun öncelikle. Emin olun tatlı sudan daha kolay tuzlu su,bu tamamen benim fikrim ve deneyimlerim. Gereken tek şey; işini iyi yapan ekipman ve bol bol sabır. Acele ederseniz sorunlar hızlı gelişir.
Ro cihazınızda tatlandırıcı filtre var mı? silikat filtresi?

Ek olarak canlı kayanın su dışında kaldığı her dakika dezavantajınıza olur. Çevrenizde tanıdığınız ve güvendiğiniz akvaryuma sahip biri varsa emanet bırakın. Su dışında maalesef bakteri ölümleri kaçınılmaz.
onur_06062014-12-28 15:41:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir