Soyu Tükenme Tehlikesi Altındaki Türler


iezgiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 718
iezgiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2017 12:07
Merhaba arkadaşlar,
İnternet'te gezinirken Wikipedia'nın türü doğada yok olma tehlikesi altında olan akvaryum balıkları derlemesine denk geldim, sizlerle de paylaşmak istedim.

Beni en çok şaşırtan türler ise Rainbow, silver ve redtail shark'lar oldular. Bunlar hemen hepimizin tanklarına o veya şu vesile ile bir dönem girmiş hayvanlar. Ayrıca gene şaşırtıcı olarak kırmızı Gökkuşakları da tehlike altındalarmış [:(]
Silversark balıklarının hepsi Endonezya'da insan eli ile üretilen balıklarmış, soylarıın tehlikede olması çevre kirliliğine bağlanıyormış, akvaryum ticareti ile alakası kanıtlanamamış. Kaynak: http://animal-world.com/encyclo/fresh/cyprinids/balashark.php#Habitat: Distribution / Background
Redtail shark'lar ise 1996'da soyları tükendi diye ilan edilmiş, son zamanlarda ise çok ufak bir grup keşfedilmiş ve ciddi tükenme tehlikesi altında olan türler kategorisine girmişler. Kaynak: https://aquariumtidings.com/red-tail-shark/
Arowana'larla alakalalı yakın zamanda izlediğim bir belgeselde ise, bu türlerin uzun zamandır insan eli ile üretildiği ancak gerek yaşam alanlarının yok edilmesi, gerek ise zamanında inanılmaz paralara hobicilere satıldıkları için aşırı derecede çok avlanmaları sebebiyle doğada yok olma tehlikesi altındalarmış.
O belgeselin linki de şu ilgilenen arkadaşlara tavsiye ederim: https://www.youtube.com/watch?v=J-7oNbTRteI

Wiki linki de şu:
http://www.theaquariumwiki.com/wiki/Category:Endangered_Fish_Species

Eğer bunlar dışında bu konuda bilgi sahibi iseniz, konuyu hep birlikte geliştirelim derim. Özellike akvaryumlarımız için doğadan toplanarak soyları tehlikeye atılan balık türleri biliyorsanız derleyip bir liste çıkartmanın faydalı olacağı kanaatindeyim.



[EDIT]iezgi,2017-12-06 12:23:47[/EDIT]

Beğenenler: [T]200234,Gtuncay[/T][T]162390,ismailtel[/T]
Teşekkür Edenler: [T]71002,Emre Zaim[/T][T]176810,Kromatit[/T][T]200234,Gtuncay[/T][T]121610,ekcinar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BadWolfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 6350
BadWolfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2017 17:31
Sahte frontosa, Haplochromis sp. ''Flameback'' gibi pek çok viktoria gölüne ait afrika cichlidi nin soyu tehlikede; Kiraz barb, Butterfly Geoodeid ve Christmas Fulu gibi pek çok türün de soyu çoktan tükenmiştir. Ancak bu türler hobici desteği ile üretilip tamamen yok olmaktan korunan türler. Yapabileceklerin alıp üretmesi gerekir..

Beğenenler: [T]71002,Emre Zaim[/T][T]164705,iezgi[/T]
+1: [T]71002,Emre Zaim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

iezgiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 718
iezgiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2017 18:15
[QUOTE=BadWolf]Sahte frontosa, Haplochromis sp. ''Flameback'' gibi pek çok viktoria gölüne ait afrika cichlidi nin soyu tehlikede; Kiraz barb, Butterfly Geoodeid ve Christmas Fulu gibi pek çok türün de soyu çoktan tükenmiştir. Ancak bu türler hobici desteği ile üretilip tamamen yok olmaktan korunan türler. Yapabileceklerin alıp üretmesi gerekir..[/QUOTE]

Viktoria golu chiclid lari buyuk oranda Nil levregi'nin gole salinmasi sebebiyle tehlikeye girmisler. Kirlilikten de bahsediliyor.

Bir de ilgilenen arkadaslar icin soyle bir site var; merak edilen canlinin adini aratip tehlike altinda olup olmadigi ogrenilebiliyor:

http://www.iucnredlist.org

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir