SU BAKIMI VE TAVSİYELER


ErenkztÇevrim Dışı

[B]14158,3[/B]
Kayıt: 07/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 22
ErenkztÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2008 13:23
Bu konu birçok akvartis'in mutlaka bildiği bir konu ve bilgilerdir. Akvaryum hobisine gönül veren, yeni başlayan arkadaşlarımıza yardımcı olmak ve bilen dostlarımızında bilgilerini tazelemesi için araştırıp yazdım. Eksik veya hatalı bir bölüm olursa şimdiden özür diler, tecrübeli arkadaşlarımızdan hatalı yada eksik kısmın düzeltilmesini rica ederim.
Saygılarımla.

Su bir doğal ortamdır.

Deniz suyu, içme suyu ve doğal tatlı su arasında tat, koku, hissedilebilirlik ve görünüm
açısından farklılıklar vardır. Bunun nedenleriden bazıları organik ve inorganik içerikler,
iklim etkileri ve su kimyasını etkileyen maddelerdir. Bu yüzden her suyun kendi karakteri vardır. Akvaryumlar küçük alanlı kapalı sistemler olup, suya etki eden cok sayıda hayvanlar ve bitkiler içerirler. Balığınızın sağlığının devamlılığı için, doğal ortamlardan yaşadıkları suya yakın olacak şekilde bulunduğu suyu ayarlamalısınız.

Doğal bir modeldir
Akavryum sahiplerinin amaçları seçtikleri canlının ihtiyaclarına göre belli bir suya benzer bir doğal ortam yaratmak, onu kopyalamaktır.

Su bakım ister
Akvaryum için en uygun su bölgesel özlliğine göre kimyasal bileşimi olan musluk suyudur. Hijyenik nedenlerden dolayı, içme suyuna zaman zaman klor eklenir.
İçme suyundaki klor konsantrasyonu , insanlar için tehlikeli değildir.Balıklar içinse
bileşimideki çok küçük değişim bile tehlikeli olabilir. Balığa zara veren diğer maddeler,
örneğin çinko hatta bazen kurşun, musluk suyunda bulunabilirler. Bundan dolayı, belıkların ve bitkilerin güvenliğini sağlamak için, bir akvaryum kurulurken veya her kısmi su değişimde içme suyuna bakım yapılmalıdır.
Bakım için k hızlı bir şekilde ağır metalleri bağlayan ve zararlı kloru etkisiz hale getirebilen su düzenleyicileri kullanmakta fayda vardır.
Örnek olarak :Sera Aqutan - Tatra Aqua safe ve Azoo Aquaguard.

Önemli olan su değerleridir.
Sertlik (GH): Doğada yüzeydeki sular yağmur suyundan oluşur, mesela toprağın içine
girerler ve başka bir yerden tekrar su yüzeyine çıkarlar. Sızıntı sırasında, diğer şeylerle beraber, kalsiyum ve magnezyum topraktan serbest kalabilir. Su, yüksek içerik durumunda sert, düşük içerik durumun'da ise yumuşak sayılır. Genel sertlik dh= Alman sertlik derecesi, kesinlikle sudaki tüm organizmaların organik fonksiyonlarını etkiler ve özellikle çok sayıda balık bulunan akvaryumlarda önemli rol oynar.Balık türleri doğal yaşam sularındaki sertliğe alıştıklarından, benzer koşullar yaratıldığında daha huzurlu olurlar.

Karbonat sertliği (KH): Tüm sertliklerin yanında özellikle karbonat sertliği akvaryumlarda izlenmelidir. Karbonat sertliği, tamponlama etkisi ile pH değerini sabitler. Karbonat sertliği suda çözünen hidrojen karbonat içeriği ile belirlenir.
pH tamponlayıcı olarak görev yapıp, örneğin; asitlikteki ani bir düşüş gibi,
pH değerinde'ki çarpıcı ve ani değişimi önler. Karbonat sertliği statik bir değer değildir ve bazı durumlarda, akvaryumdaki biyolojik işlevlerden dolayı değişebilir.


pH Değerleri :
Suyun her doğal yapısı, çözünen asitler ve alkaliler içerir. Bunun ölçümü, pH değeri olarakda bilinen, asitlik değeridir.Birçok suyun doğal yapısında, pH değerleri 4 ila 9 arasında değişir. Tropikal balıklar özellikle türlerine uygun ve göreceli sabit pH değerinde kendilerini evlerinde hissederler. Eğer suyun pH deperi yeterince sabit değilse çok asidik veya alkali ise, hem balılklar hem de bitkiler ve diğer canlılar için zararlı olabilir.

Karbon dioksit (CO2): Balıklar solunum yaparken oksijen kullanırlar. Metabolizmanın bir ürünü olarak CO2 suya bırakılır. Gün içinde bitkiler CO2 tüketirer
ve bundan dolayı da ihtiyaçlarından daha fazla oksijen üretirler. Ancak balıklar ve mikro-organizmalar gibi, geceleri bitkilerin oksijene ihtiyacları vardır ve karbondioksit üretirler. eğer CO2 içeriği çok fazla ise, balıKlar içinzararlı olabilir. CO2 üretimi ve tüketimi ile bu değerin KH ve pH değerleri ile etkileşimi, akvaryum yaşayanları üstünde önemli etkiye sahiptir.

Etkileşim: Eğer suyun karbonat sertliği düşükse, hatta akvaryumda CO2 konsantrasyonunda çok kücük dalgalanmalar da olsa, bu durum pH değerlerinde önemli değişiklikler oluşturur. Bu düşük stabile olarak bilinir. Eğer karbonat sertliği yüksekse, balıklar için son derece önemli olan pH değeride yükselir. Bu etkileşimin akvaryum sahipleri için bir önemli sonucu vardır: Düşük karbonat sertliğine sahip su, yüksek karbonat sertli sudan daha düşük bir pH değerine sabittir ve bundan dolayı da daha sıkı test yapılmalıdır.

Akvaryum suyunuzun tüm değerlerini tesbit etmek ve gerekli müdaheleri yapmak için piyasadan su testleri ve test sonucunuza göre yapacağınız müdahele için gerekli su düzenleyicileri temin edebilirsiniz Örenk ( Sera - Tetra ve Azoo) gibi markalar.

Doğaya göre uygun su filitreleme
Doğada su değişik zeminlerden geçer ve böylece mekanik bir temizleme oluşur.
Mikro organizmalar sudaki zehirli maddelere dönüşür.Su, membalardan, kücük akar sulara, nehirlere, göllere gider. Bu sularda mikro organizmalar (''temizleme bakteriler'')
Biyolojik bir şekilde zehirli maddeleri, örneğin; balık atıkları veya ölmüş bitkileri temizler. Akvaryum suyunun temizlenmesi de aynı şekilde filitre sistemi ile yapılır.

Teknik ekipman: Akvaryum kapasitenize göre piyasadan filitre sistemleri bulmanız cok rahat. 60 litre ve daha yukarı kapasiteli akvaryumlarda dış filitre kullnamak akvaryum fonksiyonlarını uzun süre ve etkili devam etmesi acısından en uygun sistemdir.

Örnek olarak 3 kademeli bir dış filitre aldığınızı varsayalım.
En alt kademe ile mekanik temizleme yapacağız bunun için Biofibres veya biyolojik sünger kullanabiliriz.Bu kısım
Büyük parcaları ve suda yüzen parçaları filitreler.
Orta kısımda Biyolojik temizleme yapacağız bunun için biyolojik seremaik halkalar kullanacağız. Bu seramik halkaların yüksek bir yüzey alanı vardır ve içlerinde küçük delikler mevcuttur. Bu delikler sayesinde bakteriler, zehirli maddeleri biyolojik bir şekilde filitreleyerek akvaryum suyunu temizlemek konusunda başarılı olurlar.
En üst kısımda diğer kısımlardan gecen daha ufak parcaları tutmak için filitre pamuğu veya elyafı kullanıp mekanik temizle işlemi yapabilirz.
Böylece doğaya uygun en basit şeklide filitreleme işlemimizi tamamlamış oluruz.

Bu basit bir örnektir. Akvaryumda yasayan canlı ceşidinize ve akvaryum suyunuzun durumuna , ihtiyacınıza ve filitre kademe sayınıza göre (ben 3 kademeli örnek verdim 5 kademeye kadar filitre çeşitleri bulunmaktadır.) filitre malzemeleriniz değişiklik gösterebilir. Gerekirse aktif karbon ,filitre tortu,bio ball, lav taşları zeolit v.b filitre malzemeleri kullanmanız gerekebilir.


Dış filitre olarak Eheim - Tetra - Lifetec - Sera gibi markaları taviye edebilirim
Bunun dışında yapacağınız düzenli su değişimleri'de akvaryumunuzda olusturduğunuz doğal oratam, yasayan canlılarınız ve su kaliteniz için büyük fayda sağlayacaktır.

Teşekkür Edenler: [T]188740,Engin_35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HıcınÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1143
HıcınÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2008 13:35
Eren bey teşekkürler, çok yararlı bir çalışma olmuş.
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir