Su bulanıklığının çözümü.


PuPPeT666Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/05/2010
İl: Izmir
Mesaj: 682
PuPPeT666Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2010 22:08
Sercan Bey ve Refet Bey aslında konuya son noktayı koyacak şeyler yazmış,ama birkaç arkadaş inatla virgül atmaya çalışıyor gibi.
İbretle takip ediyorum konuyu...
Saygılar...
PuPPeT6662010-08-11 22:09:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2010 22:17
[QUOTE=Soleares]Refet Bey öncelikle konu önemli olduğu için bazı şeylerle ilgili yorum eklemek istedim umarım yanlış anlamazsınız...

Aquaponic sistem + Lemna minor ve su sümbülü + akvaryum bitkileri + yaz ayları için sadece buharlaşma oranında su ekleyerek sistemi sağlıklı tutmak mümkün...6 ay su değiştirmemeyi hiç denedim şahsen ama ortalama 1-1,5 ay kadar aralıklarla ve aquaponic sistem haricinde kalanlarla balıklarda herhangi bir sorunla karşılaşmadım.

Son iki haftadır ise aquaponic sistemi kurdum ancak şu an için lemna minor ve su sümbülüm yok...

Yine de bu ergin balıklar için uygulanabilir; yavrularda özellikle de melek yavrularında su değişimi kesinlikle ve sürekli gerekiyor.

Yeni başlayanlar için ise dinlendirilmiş su ile az miktarlarda su değişimi yapmaları ve akvaryumu dengede tutmaya çalışmaları balıkların sağlığı için yararlı olacaktır düşüncesindeyim.

Saygılar,
[/QUOTE]

Bu şekilde dediğiniz gibi azotlu bileşikler sudan uzaklaştırılabilir ve güçlü bir bakterileşmeye gerek yoktur zira bu bitkiler nitrattansa amonyağı tercih ederler :)

Asıl mesele şu, yemle beraber sisteme azotlu bileşik eklersiniz, bu azot aynı hızda veya daha hızlı olarak tüketilebiliyorsa ne güzel, azotlu bileşikler yüzünden su değiştirmeye gerek kalmaz, ancak bu durum yetmiyorsa su değişimi gerekir.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SolearesÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 358
SolearesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2010 22:31
Cevabınız için teşekkürler...Tabii ki sizinle de aynı fikirdeyim. Akvaryum ortamına göre değişen oranlarda su değişimi yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ama bu yapılmadan da 6 ay kadar bir süre balıklar yaşatılabilir gibi geliyor. Aziz Bey'in anlatmak istediği sanırım buydu ama dediğim gibi o kadar uzun süre denemedim ki benim için su değişimi oldukça eğlenceli bir uğraş.

Ozan Bey (Belki ben alınganlık gösteriyorumdur) yanlış anlamayın ama neden ibretle okuduğunuzu anlayamadım sadece fikir teatisi yapılıyor forum da-ki forumun amacı herkesin susup dinlediği ve büyüklerin konuştuğu bir kız isteme merasimi değildir. Elbette fikir ayrılıkları eklemeler, görüş sormalar, yanlış anlaşılabilecek şeyleri düzeltmeler ve eleştiriler olacaktır önemli olan eleştirmeden önce anlamaya çalışmak, eleştirirken iyi olanı alıp eleştirdiğinizin yerine daha iyi bir öneri sunabilmek ve dolayısyla yapıcı olmaktır. Fikirler olabildiğince eleştirilmelidir ki yenilenerek daha güçlü fikirlere zemin oluşturabilsin. Şahısların kimlikleri, kişilikleri değil fikirleri eleştirildiği sürece sorun olmadığı düşüncesindeyim..

Saygılar,
Soleares2010-08-11 22:45:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2010 00:55
Refet bey öncelikle beni uyarmakta haklısınız ama konuyu kişisele çevirmek değildi benim amacım. Arkadaş burada akvaryum suyunun neden bulanık olduğunu sormuş. Hepimiz akvaryum suyu neden bulanır bunu biliyoruzdur ve filtrasyon malzemelerinin ne iş yaptıklarını ne denli sağlıklı olduklarını da rahatlıkla araştırıp bulabiliriz. Akvaryumunuza arıtma cihazından alınan bir kömürü koyun 50 litreye 10 tane astronot koyun emin olun ki o akvaryumun suyu cam gibi olacaktır. Nasıl bir sistemdir bunu bilmiyorum ama akvaryum suyunu cam kıvamına getirecektir.
Benim burda karşı çıktığım, yüklendiğim şey benim bu siteye üye olmayan ve benim tavsiyelerimi önemsemeyen arkadaşlarım var. 25litrede pengasus besleyeninden, fanusa 5 japon balığı koyanına eminim hepinizinde vardır peki biz neden akvaryum.com'a üyeyiz ve neden saatlerimizi harcayarak burada bilgi paylaşımı yapıyoruz? Amacımız balık yaşatmak mı yoksa bu iş en sağlıklı ve hayvan haklarına en yakışır şekilde nasıl yapılır onu tartışmak mı?
Bu yazı da kişisel boyut kazanmasın; Bu gibi sorular nedeniyle burada bir tavsiye yapıyorsak tavsiyemizi kendi doğrularımıza göre yapmamalıyız. Arkadaşımızın suyu bulanık ve eminim kaç kişiye sorsak akvaryumundaki balık yoğunluğu ve uyumsuzluğundan söz edecektir. Verilen cevapta ise balık yoğunluğu nedenini ortadan kaldırabilecek ve bu sorunun aşılabileceği cevabı vardı. Bende dayanamayarak cevap yazdım.
Ve şunun üstüne basarak söylüyorum ki 20litrede 20 yunusa bakabilirim. Ve öldürmemde. Özetle önyargılı yaklaşmadım, beslenemez ölürler demedim ama beslenmez dedim. Ve buradaki sorun suyun bulanık olmasıysa ve bunun nedeni balık yoğunluğu ve yanlış seçimi ise bu konuları tartışarak da konuyu dağıtmış olmaz konuya çözüm getirmiş oluruz. Üslubum durumu biraz kişiselleştirdi ise özür dilerim yaşça sizden küçüğüm arada fevri de hareket ediyorum sanırım Aziz bey, Onur bey ve Refet bey tartışma ve kişisel tutum için de sizlerden özür dilerim.

Su değişimi konusunda da balıklar yaşar mı yaşamaz mı durumuna şöyle cevap vermek istiyorum. Site ile tanışalı 4 yıl oluyor. O halde 5 yıl öncesine döneyim. 5 yıl öncede benim balıklarım pek ölmüyordu ve akvaryumu komple boşaltıp temizlemek (yanlış) veya tür değişikliği yapmak haricinde suyu hiç değiştirmiyordum. Daha öncesine dönersek de durum değişmez. Ama su değişimi yapmaya başladıktan sonra özellikle yavru büyümesini ne denli etkilediğini gördüm.

Ayrıca burası biraz kişisel olabilir bunun için özür dilerim ama kaç senedir balık beslediğim ve arıtma hakkında ne bildiğim sorulmuş cevap hakkı doğuyor :D Arıtma hakkında size bilgi vermem aksine alırım çünki konunun uzmanı bunun üniversitesini okuyan sizsiniz ki mesajlarımda da bir arıtma tavsiyesinde yada arıtma tavsiyesine karşı gelen bir yorumda bulunmadım. Kaç senedir balık besliyorum? İnanın bilmiyorum doğduğumdan beri evde varlar ne zaman tam devraldım bu işi hatırlamıyorum ama örnek veriyorum ilk çöpçü yavrumu tahminen 5-6 sene önce almışımdır. Bugune kadar ürettiğim, beslediğim ve sattığım türleri de emin olun saymam epey zaman alır ve buna rağmen forumda gezerken bu balık ne, aaa bu bilgide nereden çıktı, ben bunu bilmiyorum demediğim gün yok.
OrdiBuko2010-08-12 01:25:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir