Su değerleri üzerine mütalaa


DemasoniloverÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6521,2[/B]
Kayıt: 09/08/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1213
DemasoniloverÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2012 14:16
Ben moss kadar saçma sapan bir bitki görmedim, adamlar resmen akvaryum bilimini inkar ediyorlar. Mis gibi bitkili akvaryumumda kütüğe sardıklarım çok uzayıp iplik yosun tutunca budayıp yosunlu olanları tamamen ışıksız, gübresiz, su değişimi bile yapmadığım ısının 16-17 derece olduğu tanka attım.

Bütün yosunlarından kurtuldular ve inanılmaz bir hızla büyüyorlar orada

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2012 14:26
[QUOTE=Demasonilover]O suyu nasıl ıslah edebileceğinizi sanırım biliyorum. RO her zaman bir çözümdür tabi lakin o derece sert bir suyu RO ile arıtmaya çalışırsanız sanırım 2 3 ayda bir reçinelerini değişmek zorunda kalırsınızki RO maliyetinin üzerine birde reçine fiyatları binecektir malesef.

Önerim Mix Pad reçine satın almanız olacaktır. Normal reçinelerin aksine mix pad reçineler suya sodyum salmazlar. Özel içerikleri sayesinde sodyumda dahil olmak üzere sudaki sodyum ve magnezyum minerallerini yüksek oranda tutarlar diye biliyorum.

35 Gh ile tek sorunun yosun olmasıda bana çok tuhaf geldi açıkçası. Canlılar ve bitkilerin tamamında anormallikler ile karşılaşmayı beklerdim ben teorik olarak. Oldukça ilginç.

Bahsettiğim reçineleri sanırım şu linkten buylabilirsiniz.

http://www.toptansuaritma.com/suaritma/iletisim.html
[/QUOTE]

Reçine kullanmaya gerek yok, hatta kullanılmaması çok daha iyi olur. RO'da amaç suda çözünmüş maddelerin miktarını azaltmak. Reçine buna ters etki yapıyor. Reçineler suyu içilebilir hale getirmek için. Malum vücudumuzun ihtiyaç duyduğu elementlerin çoğunu sudan karşılıyoruz, devamlı safa yakın su içersek sonu iyi olmayabilir. Yalnız akvaryumda RO kullanma amacımız çözünmüş maddelerin miktarını mümkün olduğunca düşürmek olduğundan reçine amacımıza ters etkide...

Bu değerlerde RO'dan alınan suya %10 şebeke suyu eklemesi ile her tür yumuşak su ihtiyacı olan canlıya bakılır. Eğer kaliteli bir membran kullanılırsa deniz suyu hatta lağım suyu kullanarak altum bakılabilir. Tek sorun bu tip mineralce zengin sularda membran ömrü kısalıyor. Ortalama bir membran mesela 50000 litreye kadar dayanıyorsa bu tip bir suda 40000'e falan düşer.(tahmini)

Mosslara gelince; Harun Bey mosslar bitki değil malum. İşin kötü yanı ani su değeri değişikliklerinde adapte olmaları zor yalnız uzun vadeli bakarsak pek çok su değerine adapte olabiliyorlar. Tür açısından birbirlerinden farkları tabii ki vardır. Fakat türlerini ayırt etmek uzmanlık isteyen bir iş.
onuruygun2012-02-27 14:31:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReaLiSTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1961
ReaLiSTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2012 14:43
Dediğim gibi, moss konusunda çok keyifli değilim, üç beş çeşit moss türü denedim ama hiç birisinden doğru dürüst verim alamadım. Hatta zemin bitkilerim mosslardan en az 3*5 kat daha hızlı çoğalıyorlar.

Bu arada yeşil nokta yosununu arka camdan maket bıçağı ile kazığımda bir hafta sürmeden tekrar tabaka haline ulaşmış oluyor.

Sonuç olarak, yeşil nokta yosunu için fosfat ve nitrat dengesine müdahale edip gözlemleme yapmaya çalışacağım. Gelişmeleri aktarırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir