Su Değişimi


HefesÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 6
HefesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2018 22:37
300 litrelik akvaryumumda su değişikliği yapacağım üçte biri 100 lt yapıyor ben boşalttığım suyu çeşmeden dolduracağım ne kadar sodyum tiyosülfat koymam gerekir vereceğiniz ölçüyüde ne ile nasıl ölçerek koyacağım yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler[EDIT]Hefes,2018-11-26 22:38:07[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnginsaglamÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,3,161210[/C]
Kayıt: 22/04/2014
İl: Ankara
Mesaj: 2179
EnginsaglamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2018 23:16
[QUOTE=Hefes]300 litrelik akvaryumumda su değişikliği yapacağım üçte biri 100 lt yapıyor ben boşalttığım suyu çeşmeden dolduracağım ne kadar sodyum tiyosülfat koymam gerekir vereceğiniz ölçüyüde ne ile nasıl ölçerek koyacağım yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler[/QUOTE]
Ne tür canlı besliyorsunuz, ayrıca sodyum tiyosülfat neden ihtiyaç duyuyorsunuz, canlı çok özel türmü ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tuncays44Çevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2018
İl: Sanliurfa
Mesaj: 34
tuncays44Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2018 00:27
70 gr sodyum tiyosülfat 1 litre suya. Sonra o suyunda her 10 ml si 100 litre suya diye hatırlıyorum. Ama emin değilim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HefesÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 6
HefesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2018 10:32
Chiklet besliyorum sodyum tüyosülfat hiç koymasam etkilenirlermi acaba

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sorceresÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,108164[/C] [C]2,2,108164[/C] [B]13373,3[/B]
Kayıt: 05/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 4090
sorceresÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2018 10:43
Balık yoğunluğu çok mu fazla ? Normal yoğunlukta ise Haftalık 50-60 litre dinlenmiş su ile idame ettirebilirsiniz. Sodyum tüyosülfatı da ilk kez duydum. Bunca zaman hiç ihtiyaç duymadım.
Gereksiz bir kimyasal/element gibi duruyor.

Beğenenler: [T]161210,Enginsaglam[/T]
+1: [T]168086,brigantes[/T][T]209475,sobetta[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnginsaglamÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,3,161210[/C]
Kayıt: 22/04/2014
İl: Ankara
Mesaj: 2179
EnginsaglamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2018 23:43
[QUOTE=ringo]Hızlı çözüm için, sodyum tiyosülfat kullanabilirsiniz. 10-20 liraya yüzyıl yetecek kadar temin edebilirsiniz.
Herne kadar klor kloraminden pek birşey olmuyor gibi düşünenler olsa da, kimi zaman büyük akvaryumlarda direk musluktan su değişimi yapılabiliyor olsa da, şuna emin olun klor kloramin düşündüğümüzden çok daha zararlı, (balığın ölmemesi herşey değil)
saksı bitkilerinizde bile suyu dinlendirip kullandığınızda farkı görebilirsiniz. (bitkili akvaryumlarda da nazik bitkiler üzerinde etkisini hemen hissedebilirsiniz)
Klor kloramin iyi bir dezenfektan, bu sayade insanoğlunda yüzyıllardır eskisi gibi salgın hastalıklar olmuyor, (çünkü mikroorganizmaları öldürüyor) oturmuş sistemlerde akvaryumda aslında ciddi tahrifatlar yapan da birşey. İşi belli, en kötü ihtimal bakteri öldürüyor.
Çözümü hem basit, hem zor,
ya aktif karbon kullanmak gerekiyor, ya da sodyum tiyosülfat,
ancak her halükarda suyunuzda kloramin varsa bir miktar amonyak kalacaktır (varsa derken var anlamında yazdım, ocl kısa sürelerde uçtuğundan suya kloru kloramin olarak da katabiliyorlar, yani suya amonyak katmış oluyorlar), oturmuş bir akvaryum kısa sürede bu amonyağı elemine edeceğinden pek sorun da olmaz.
Ancak bağlı klor, yani amonyağa bağlı klor çok çok yüksek miktarlarda ise amonyak sorun oluşturabilir. (genelde biraz düşük ihtimal) Çoktan kasıt şu, 0,1mg/l balık öldürebilecek kadar çok olmuş oluyor.

Amonyağı kimyasal bir sıvı ile gideren sıradan bir ürün yok (en azından klor gidericiler arasında), bazı sıradan ürünler amonyağı gidermezler bildiğim kadarıyla dünyada tek bir firmanın patentli bir ürünü var (hidroksimetanosülfaton gibi birşeydi unuttum şimdi) o ürün haricinde piyasadan satın alacağınız ürün muhtemelen tiyosülfattır.
Karbon da tiyosülfat da, bağlı (monokloramin ve dikloramin gibi) veya bağlı olmayan ocl gibi klor formlarını giderebiliyorlar.

Bağlı olmayan klor sudan kendiliğinden kısa sürelerde çıkabilen bir şey, kloramin daha kalıcı ancak uzun dinlendirmelerle o da form değiştirip sonunda sudan çıkıyor, ancak tabiki bu dezenfektanların suda öldürdüğü organizmalar nedeniyle suda azot formu yani nh3 (amonyak) kalacaktır. Nh3 ün yoğunluğu klorun ne ölçüde kirli bir suya (öldürdüğü organik yapıya göre ve katılan kloramin miktarına göre) uygulandığına göre değişir.
(Amonyak derken suda amonyum/amonyak anlamında. Suda amonyak büyük oranda amonyum olarak bulunur ph bağımlı bir oranı vardır.)

Tabii aktif karbon kullanmanın şöyle bir avantajı da var, sudaki klor (ocl) formları sadece klor ve kloraminden ibaret olmuyor mesela kloroform kalabiliyor suda, bu açıdan aktif karbon daha iyidir denebilir.
Amonyağı kaldırmanın ilk yolu nitrifikasyondur, ancak dinlendirme tankında bunu sağlamak için filtre takmak gerekir ve suya biraz zaman tanımak gerekir, bu olmazsa su zeolitten geçirilebilir, en etkili ve pratik amonyak elemine etme yöntemleri bunlar.

Esasen en iyi yöntem şudur, su uzunca bir süre dinlendirilip havalandırılır, yine tedbiren bir süre aktif karbondan geçirildikten sonra zeolitten geçirilir ve gerçekten doğru bir su elde edilebilir. Doğru derken sudan klor formları ve amonyak ancak uzaklaştırılmış olur. Ancak bu şekilde dezenfektan yani zararlı klor formlarından ve amonyaktan kurtulmak mümkün olabilir.

Karbon ve zeolit kullanımı epeyce meşekkatli olabilir, sonuçta en pratik yöntem şudur,
suyu uzunca süreler dinlendirmek (10 gün kadar) ve aynı zamanda havalandırmak bir nebze amonyaktan da kurtulmaya yardımcı olacaktır. (amonyak aynı zamanda bir gaz)
İmkanlar elveriyorsa karbon ve zeolit de düşünülmelidir.
Büyükçe akvaryumları bulunup su dinlendirme şansı olmayanlar, ince uzun bir boruya bolca aktif karbon koyup, musluk suyunu yavaş bir tazyikle geçirmeleri de önemli ölçüde işlevsel olacaktır.
Ben kullandım birşey olmuyor diyenler olabiliyor, biz de zaman zaman o şekil kullanımlarda bulunduk ancak bunları da yazıyoruz kısacası herşeyi tecrübe ederek öğrenmek zorunda değiliz.
Bir ek daha, özellikle kurulum aşamasında klor-kloramin akvaryumda yararlı bakteri oluşturma sürecini ciddi şekilde sekteye uğratır, kurulumda klor giderici kullanıp amonyağı suda bırakmak ve yararlı bakterilerin amonyağı nitrit ve nitrata çevirmesini beklemek akıllıca olur.

Biraz karışık bir anlatım oldu kusura bakmayın,
Karbon ve tiyosülfat amonyağı nasıl gideriyor diye merak edenler, aşağıdaki formüllere bakabilirler.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/41753/Adsizv3.jpg[/IMG][/QUOTE]
++++++++++
ve şu konulara bakın
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/ucuza_mineral_katkilar_ve_su_hazirlayici_yapimi_k800916.asp[/URL]
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/akvaryum_icin_su_hazirlama_hakkinda_her_sey_k753360.asp#![/URL]


[EDIT]Enginsaglam,2018-11-27 23:47:17[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]108164,sorceres[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir