Su Kaplumbağası Bakımı ve Akvaryum


riddeckÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2009
Mesaj: 1
riddeckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2009 20:57

Merhaba Arkadaşlar

Size bir sorum olacak. Forumu gezdim dolaştım ama soruma cevap bulamadım ne yazık ki. Bende soruyu sizlere sormamın daha doğru olacağını düşündüm..

3 aydır baktığım bir kablumbağam var. Yaklaşık 2 hafta önce kablumbağıma bir arkadaş geldi. Kablumbağamla aynı boyutta... (Aynı boyutta olmasına özen gösterdim ) Iste sorunda burda baslıyor... Akvaryumun özellikleri gayet yerinde. Filitreden ısıtıcısına kadar herşey mevcut yani yaşam ortamları idealde diyebilirim ama en son gelen kablumbağa 2 haftadır çok ürkek bir tavır sergiliyor. Doğru düzgün yem yediği yok...Beni gördüğü zaman kaçacak delik arıyor diyebilirim. İlk başlarda ortamına alışamadığı için böyle davrandığını düşündüm ama aradan geçen 2 hafta boyunca ne yazık ki hiçbir şekilde ilerleme olmadı. Ortada gözüken bir sağlık problemide yok...

Bu konu hakkında düşüncelerinizi bekliyorum arkadaşlar..

Şimdiden teşekkürler..

Mustafa

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2009 21:00
Yem yemeyen bir canlı eğer adaptasyon süresi de geçmişse (ki 2 hafta kaplumbağalar için yeterli bir süre mi bilmiyorum) Büyük ihtimalle hastadır. Özellikle kaplumbağalarda balıklarda olduğu gibi net belirtiler göstermez ama ustalar ayrıntı verebilir.

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrdertliÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2009
Mesaj: 1
mrdertliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2009 22:25
Merhaba.
 
Benim çok karaktersiz bir arkadaşım tam oalrak 1 ay önce bir tane kızıl yanak su kaplumbağası aldı. Bildiğimiz fanuslu  palmiyeli. Bu akılsız hiçbir bilgi edinmeden hayvana her türlü eziyeti etti. Suyunu sürekli farklı sıcaklıkta olan sularla değiştirdi. Hayvanın üzerine çıkabilecek bir kuru taşı bile yoktu. Arkadaşla aynı yurtta kalmaktayız. Yurt ortamında fanus içerisindeki bir kaplumbağanın ne kadar sağlıklı olacağını siz düşünün artık.
 
Arkadaşın kendisi biraz akıllı geçinen bir tip. İşte yok bunlar şu sıcaklıkta bile yaşıyormuş yok şu kadar gün yemsiz yaşıyormuş. Hayvana ketılda kaynattıkları sudan bile koymuşlar. Hayvanı suda ters çevirmişler... Neler neler etmişler...
 
Ben tatilden dönünce baktım kaplumbağa çok kötğ durumda hep uyuyor, bir araştırma yaptım. Birçok şey öğrendim. Baktım arkadaşın morali bozuk kötü durumda. Bir kaplumbağa da ben aldım. Onunkinin yanına koydum. Akvaryum ayarlayacak ne maddi durumumuz  ne de vaktimiz vardı. Ben fanusun içine bir ısıtıcı aldım, deniz kabukları ve bir de üzerine çıkabilecekleri taştan yapılmış ada aldım. Bir süre sonra arkadaşın kaplumbağası biraz düzelir gibi oldu ama benim kanımca hastaydı o hayvan ve zatüreydi. baktı kendi hayvanı ölmek üzere. Attı bir köşeye hiç ilgilenmedi fanusla. Çok kinci karaktersiz birisi olduğunu o zaman öğrendim ben. Kendi kaplumbağası öldü tabi. Ayrıca benim aldığım kaplumbağa da geldiğinde hastaymış.
 
Aldım hemen fanusunu temizledim. Fakat bir sabah gördüm ki ısıtıcısı çatlamış bozulmuştu. Suyun için simsiyahtı hayvan telef olmuştu. Bir güzel yıkadım hayvanı temizledim. Sonra o fanusun etrafın suyun içine yarı girecek şekilde izole edilmiş 3 tane küçük ampul yerleştirdim. Ampulun birisni de kayanın altına yerleştirdim. İşin şaşılacak yanı suyun sıcaklığı ne olursa olsun 28 dereceye sabit kalmıştı.
 
Benim kaplumbağam sürekli uyuyordu. Suda nefes alamıyordu. Burnu tıkalıydı. Ağzından nefes almaya çalışıyordu. Sonra ben elimdeki antibiyotikleri bir doktor tanıdığıma danışarak sürekli yemine damlatılmış şekilde kaplumbağaya verdim. Bir de baktım 1 hafta sonra hayvan kalkmış yüzüyor. Burnundan nefes alıyor. Herşeyden öte yemek yemeye başlamıştı. Üstelik çok da iştahlanmıştı.
 
Şimdi fanusun içi hem sıcak hem aydınlık hem de şık oldu. Biliyorum bu on çok mutlu edemiyor. Ama ben uzak bir ildeyim ve onu İstanbula götüremeyeceğim. Kimse de almıyor. Annemin zaten psikolojik durumu onun kokusuna el vermeycek.
 
Size birşey soracağım şimdi: Kaplumbağayı götürüp göle bırakabilir miyim? Yaşayabilir mi? Durumu ne olur? Nasıl bir çözüm bulmalıyım?
 
Herkese ilgisinden dolayı teşekkür ederim. İyi günler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muradÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/10/2007
İl: Usak
Mesaj: 2323
muradÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2009 22:34
Çevrenizde kaplumbağaya bilinçli bir biçimde bakacak kimse yoksa maalesef yapmanız gereken onu bir petshopa vermektir belki şansı dönerde emin ellere gider, bu canlılar ülkemize ait olmadıkları için doğaya bırakılmaları doğru değildir. (Doğa şartlarına adapte olup olamayacakları konusunu hiç açmıyorum.)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ninja&HımbılÇevrim Dışı

Kayıt: 06/06/2009
İl: Izmir
Mesaj: 1
Ninja&HımbılÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2009 23:34
Merhaba,
Kaplumbağamın gözlerinde mantar oluşmuş ve 1haftadan fazladır açamıyor.Bende buradaki tavsiyeler ve petshop sahibinin söylediğine dayanarak 4 gündür günde bir kez göz Terramycin'i sürüyorum.Ama gözlerinde pek bir iyileşme yok gibi geliyor bana.Normalde kaç günde gözlerinin açılması gerek ve acaba günde 1 kez sürmek yeterli oluyor mudur?

Tesekkürederim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muradÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/10/2007
İl: Usak
Mesaj: 2323
muradÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2009 23:39
Kaplumbağanızın bakım şartlarını yazarsanız (su ısısı,kuru bölge,akvaryum vb.) sağlıklı yorumlar yapılabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FrankaabiÇevrim Dışı

Kayıt: 01/07/2009
İl: Adiyaman
Mesaj: 2
FrankaabiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2009 15:12
Merhaba, iki gün önce adının "ölüm fanusu" diye geçtiğini öğrendiğim bir plastik kap içinde iki kaplumbağa aldım. o kap içinde bir gün geçirdiler. Ardından o plastiğin "namını" duyunca kaplumbağaları bir leğene taşıdım ve bir süre yaşamaları  için uygun bir ortam yaratmaya çalışıyorum. Yakında bir akvaryuma taşıyacağım. Leğen onlar için uygun bir ortam mı? 10 cmlik bir su derinliği yeterli mi? Isıtma için bir masa lambası kullanıyorum. Kullandığım yem ise sanyu marka ve kaplumbağaları aldığım kişi sabah akşam bir adet yem vermemi söyledi. Acaba daha kısa periyotlarla mı beslemeliyim?
 
Gelecek öneriler ve cevaplar için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muradÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/10/2007
İl: Usak
Mesaj: 2323
muradÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2009 02:27
[QUOTE=Frankaabi]Merhaba, iki gün önce adının "ölüm fanusu" diye geçtiğini öğrendiğim bir plastik kap içinde iki kaplumbağa aldım. o kap içinde bir gün geçirdiler. Ardından o plastiğin "namını" duyunca kaplumbağaları bir leğene taşıdım ve bir süre yaşamaları  için uygun bir ortam yaratmaya çalışıyorum. Yakında bir akvaryuma taşıyacağım. Leğen onlar için uygun bir ortam mı? 10 cmlik bir su derinliği yeterli mi? Isıtma için bir masa lambası kullanıyorum. Kullandığım yem ise sanyu marka ve kaplumbağaları aldığım kişi sabah akşam bir adet yem vermemi söyledi. Acaba daha kısa periyotlarla mı beslemeliyim?
 
Gelecek öneriler ve cevaplar için teşekkürler.
[/QUOTE]
 
Leğen ölüm kabından biraz daha iyice olsa da kaplumbağalar için uygun değil en kısa zamanda bir akvaryum ve gerekli ekipmanları edinmelisiniz, henüz akvaryumu almadıysanız alabileceğiniz en büyük akvaryumu almanızı tavsiye ederim.
 
Yem olarak sera-tetra gibi kaliteli ve kolay bulunan markalardan şaşmayın derim, kaplumbağalarınız yavru oldukları için az oranlarda sık yemleme yaparsanız gelişimleri için faydalı olur, günlük yem miktarını ise ihtiyaçları doğrultusunda zamanla kendiniz tecrübe ederek ayarlamalısınız, genelde tavsiye edilen ölçü ise kaplumbağanın kafasının hacmi kadar yem verilmesi yönünde. (Ne kadar bilimsel ve doğru olduğu tartışmaya açıktır.)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2009 14:27
Kaplumbağa akvaryumu çizdim cam olabildiğince kalın olmalı, su akvaryuma 35 cm derinlikte doldurulacak.
mesutok2009-07-08 14:30:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

melikem_hilÇevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2009
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 1
melikem_hilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2009 09:58
Bende bi sey sorabilir miyim ?



ocak ayından itibaren beslediğim iki tane su kaplumbagam var ve böyle tepesi açık bi naylon kapta satıldı bana. Satılan yerde doğru düzgün sayılmazdı zaten küçücük kabın icinde 50 tane kaplumbağa birden dizilmiş her neyse bana orada satıcı (akvaryumcudan aldım) bi yem verdi. Ama su an kabını attıgım icin adını bilmiyorum balık yemi gibi kücük kahverengi bi sey günlük 1 tane vermemi söyledi verdim ama son 1 ay icinde günde 6 7 tane yemeye basladılar önceleri saat 19. 00 da birer tane yem veriyodum ama yaz tatili dolasıyla islerim oldu bu yüzden saat gece 12 de vermeye basladım bi baktım ben verdikce istiyo günde 6 tane yedi bu normal mi yoksa fazla mı mesela dün verdim 3 tane daha istiyo ama vermesemde icim rahat degil ac mı kalıyo diyorum ama sizce normal mi bu ? ve galiba bi akvaryum almam şart bi de sadece bu yem yeterli mi onlar icin baska neler verebilirim bu arada benim yasadıgım yer kısıtlı öyle bi veteriner yok ve öyle pet shoplarda yok o yüzden ne yapabilirim ?.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aysunÇevrim Dışı

Kayıt: 17/07/2009
İl: Adana
Mesaj: 2
aysunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2009 22:01
Merhaba

Çok acil yardıma ihtiyacım var yardımcı olursanız çok sevinirim.
Bir yıldır iki tane su kaplumbağam var. Bir iki haftadır evde değildim ve abim suyunu değiştirmeyi unutmuş. Bi süredir fazla yem de yemiyorlardı kış uykusuna yatacaklarını düşünmüştüm. Bugün geldiğimde büyük olanın gözleri şişmişti küçük olan ise hareketsiz yatıyordu. Neyse mikrop kaptığını düşündüm bi kaç yerde krem sürülmesi gerektiğini okumuştum ve sürdüm. Ama diğer kaplumbağamın öldüğünü düşündüm elime filan aldım hiç hareket etmiyordu:( Tam gömecekken birden kafasını kaldırdı ağzını açtı nefes aldı ve kafası geri düşdü. Hemen tekrar temiz suya koydum. Aynı şekilde hareketsiz yatıyor arada bir resmen birden dirilip nefes alıp sonra tekrar eski haline dönüyor. Ne yapacağım bilmiyorum. Ölmesini istemiyorum lütfen yardım edin.

Şimdiden teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NinjaÇevrim Dışı

Kayıt: 19/05/2009
İl: Izmir
Mesaj: 93
NinjaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2009 15:42
Linklerden bir kaçı ölmüş.

@ Melike Hanım, kaplumbağanıza 2-3 dakika içerisinde tüketebileceği kadar yem verin fazlasına gerek yok. Naz yapmalarına bakmayın hep yem isterler Tebessüm
Ninja2009-07-22 15:46:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MissSevdaÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1479
MissSevdaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2009 22:56
[QUOTE=Erhan147**]

Selam ben daha bugün üye oldum

benim bir kaplumbağam var 5-6 aydır benle birlikte
kapluşumun kafasının altında bir yer var her zaman şişiyor  iniyor bu normal bir şey mi?
Plastik yuvarlak bir kapta besliyorum küçük plastik ağacı var suya koyunca hemen batıyor çıkmaya çalışıyor ama yapamıyor turtle stick kullanıyorum yem olarak bir tane de kabuk sertleştirici kullanıyorum.
[/QUOTE]
Amfibyumlar gibi nefes alma sekli o sisip inme, akvaryum almanizi tavsiye ederim o plastik kapta yeri kisitli oldugu için istedigi kadar yüzemiyor ve hemen hasta olur. Kabuk sertlestiriciye inanmiyorum tek kabuk sertlestirici mürekkep baligi kemigidir ve salyangoz. Yemlerle ilgili forumda bir çok konu mecvut arastirmanizi tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enesoeÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2009
Mesaj: 2
enesoeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2009 18:06
Arkadaşlar sormak istediğim birşey var. yeni bir kağlumbağa aldım ve çeşitli forum sitelerinden aldığım bilgilere dayanarak akvaryumda gerekli düzeni sağladım. ancak şu UV lambası konusunda hala aklımda sorular var.. Kimileri "UV lambası zararlıdır, sudaki organizmaları öldürür ve dolayısıyla kaplumbağanızada zarar verir" diyor. ancak burdada okuduğum kadarıyla UV lambası şartmış. özelliklede benim kapluşum için(bulunduğu bölge direk güneş ışığı almıyor..). sizce ne yapmalıyım? UV lambası almalımıyım? alırsam nasıl yerleştirmeliyim? ve ne tür bir UV lambası tavsiye edersiniz??

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir