Su Kaplumbağası Hakkında Birkaç Soru


animetrkÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2016
İl: Ankara
Mesaj: 7
animetrkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2016 01:14
Herkese merhaba. Uzun bir süredir araştırıyor ve istiyordum, sonunda bugün ben de bir kırmızı yanaklı su kaplumbağası edindim. Öğrenci olduğum için maddi durumum el verdiğince ve bildiğim kadarıyla ortamını yaratmaya çalıştım fakat sorularım var. Öncelikle kurduğum teraryumdan bahsedeyim. İlerde 2 kaplumbağayı zaptetmek zor olur diye 1 kaplumbağam var. Kaplumbağa alacaklara ve benim gibi soruları olanlara da yardımcı olur umarım.

40cm boy X 29cm en X 15cm yükseklik normal cam akvaryum. Çeşme suyunu dinlendirerek 5cm kadar doldurdum. Adalar pahalı olduğu için bir inşaatta bulduğum taşı bol suyla durulayıp sabunla yıkadım sonra da akvaryuma koydum. İnternetten termometre sipariş ettim ayrıca kloru ve ağır metalleri temizlemesi için Sera Aquatan da sipariş ettim.

Isıtıcı Xilong marka 25W'lık ve ayarı 27 derecede.

Filtre Xilong marka 5W'lık suyu süngerden geçirip devir-daim yapan basit bir filtre.

Resimler:
[IMG]http://i.hizliresim.com/OAOzo3.jpg[/IMG]
[IMG]http://i.hizliresim.com/z5qp0g.jpg[/IMG]
[IMG]http://i.hizliresim.com/GRX49v.jpg[/IMG]

Besin olarak da şuan elimde yukarıdaki resimde gördüğünüz Biyo Torvit vitamin ve Tetra Gammarus var. İnternetten de Tetra Reptomin sipariş ettim ikisini karışık vermeyi düşünüyorum.

[B]Sorularım:[/B]
1) Kaplumbağayı bugün aldım okuduklarıma göre 2-5 gün kadar utangaç ve korkak olurlarmış, benimki de sürekli taşın arkasına ya da ısıtıcının altına kafasını sokup saklanıyor benden. Kuru alan olarak taşın üstünü düşünmüştüm ama daha hiç çıkmadı, normal mi?

2) Filtre bana çok dandik geldi, sudaki tüm parçacıkları toplamıyor gibi. Sizce bir süre iş görür mü yoksa daha iyi bir model mi almalıyım?

3) [S]Güzel ve şuan kullandığım taştan daha yüksek bir ada alıp su seviyesini yükseltmek istiyorum, uygun fiyatlı önerileriniz var mı? [/S]
Strafordan ada yapın önerisi geldi, öyle yaptım ben de fotoğraflarını yüklerim sonra.

4)[S] Kaplumbağamın boyu 6cm olana kadar UVB lamba alınmasına gerek yok diye okudum, doğru mudur? Onun dışında adayı aldığım zaman akkor lamba alıp kuru alanın ısısını yükselteceğim. Aynı zamanda zaman ayarlı priz de alacağım.[/S]
Dayanamayıp Exo Terra Reptil Glo 5.0 13W aldım, kuru alandaki ısıyı da spot lamba ile sağlıyorum.

5) Akvaryumu biraz göze güzel gözükmesi için süslemeyi düşünüyorum, tabanına ince plaj kumu koysam zararı olur mu(ufak parçaları yuttuklarını okudum). Önerileriniz neler, ilham vermesi için sizin fotoğraflarınızı da bekliyorum [:)].

6) [S]Hiç bir yerde tam olarak ne kadar besin vermem gerektiğini yazmamışlar. Herkes her gün kafası kadar demiş fakat bunu biraz daha açar mısınız? Mühendislik öğrencisi olduğum için kafam saçma sapan yerlere gidiyor, hacim olarak mı boy olarak mı en olarak mı kafası? [/S][:D]
Yorum geldi, hacim olarak verilmesi gerekiyormuş.

7) Bunlar dışında besin/teraryum herhangi bir şey hakkında tüm eleştirilerinize açığım. O ısıtıcıyı öyle koyma böyle koy gibi yorumlarınıza kadar açığım çünkü bu benim kendi imkanlarımla beslediğim ilk evcil hayvanım ve özen göstermek istiyorum.

Şimdiden teşekkür ederim.[EDIT]animetrk,2016-04-10 01:10:34[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CHUCKYÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 280
CHUCKYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2016 01:16
İyi geceler. Su kaplumbağası konusunda kubilay kardeşimiz size en iyi şekilde yardımcı olacaktır. Özelden mesajta atabilirsiniz. Kendisi yıllardır kaplumbağa beslemekte. Şu an offline.

İsim; Kubilay Sakarya [;)]

Teşekkür Edenler: [T]184937,animetrk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ferhat ÖzarslanÇevrim Dışı

Kayıt: 02/09/2015
İl: Denizli
Mesaj: 603
Ferhat ÖzarslanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2016 08:30
Merak eden herkesin öğrenmesi için özel mesajdan ziyade konuda tartışılması daha doğru olur bence.

+1: [T]184937,animetrk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OuzzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 385
OuzzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2016 08:47
Merhabalar;
Forumda arama yaparsaniz strafordan maliyesiz ada yapimiyla ilgili basliklar vardi. Onlardan yapabilirsiniz.

Teşekkür Edenler: [T]184937,animetrk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HakkıPakizeÇevrim Dışı

Kayıt: 06/04/2016
İl: Agri
Mesaj: 28
HakkıPakizeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2016 10:10
Merhaba,
Hazir kuru alan almaktansa yapmayi tercih ederim alternatif bir kuru alan yapimini Kubilay bey bu konusunda bizlere anlatmiş

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/strafordan_maliyetsiz_kuru_alan_yapimigorsel_k869176.asp[/URL]
Kendisine teşekkür eder herkese iyi günler dilerim.

Teşekkür Edenler: [T]184937,animetrk[/T][T]184058,mstf08[/T][T]183528,Kubilay Sakarya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

animetrkÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2016
İl: Ankara
Mesaj: 7
animetrkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2016 12:21
Yanıtlarınız için teşekkürler. Ben de soruların cevaplarının konuda olmasından yana olduğum için Kubilay Bey'e özel mesaj atıp konuya davet ettim umarım gelip aydınlatır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BabySoulÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 4186
BabySoulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2016 12:40
Filtre ve suyun temizliği en büyük sorundur, bunu aşmanın tek yolu ya sürekli su değişimi ya da mini boy bir dış filtre. Su kaplumbağaları suyu çok fazla kirletirler, boyları büyüdükçe bu daha büyük bir sorun haline geliyor. Kaplumbağanızı günde 2-3 saat güneş alan bir yere su içinde ve çıkıp güneşlenebileceği bir taş olan kap içinde cam kenarı ya da balkona koyarsanız UV lambası kışa kadar gerekmez. Tabi güneşe koyarken bulunduğu alanın bir kısmını gölgede bırakmanız gereklidir. Güneş olsun Uv lamba olsun kabuk gelişimi için önemlidir, D vitamini ihtiyacını karşılaması gerekir. Bunun harici kabuk için kabuk sertleştirici ve parlatıcı ile pamuk ile haftada 1-2 defa kabuğunu silebilirsiniz. Aldığınız yemlere alternatif olarak evde yağsız tavuk ve dana eti, marul, karides, kılçıksız balık, yumurta beyazı, tatlı su balıklarının etleri kurutulmuş balık, karideste verebilirsiniz.

Teşekkür Edenler: [T]184937,animetrk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihhERÇevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 76
fatihhERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2016 12:53
Hayirlivolsun oncelikle dostum kablumba kucuk suanlik bir sikinti olmaz ama buyuyunce akvaryumuda buyutmen lazim su seviyesini yukseltmeni oneririm kablumbaglar dibe dalmayi severler iri olmayan kum koyarsanda iyi olur havalar isindi istici kullanmana gerek yok dinlenme yeri olarak cd kabindan platform yapabilirsin arastirirsan nasil yapilicagi var ayriyeten o kayayi cikarmani tavsiye ediyorum cunku kaplumbaglarinin alt kabugu ust kabugungan daha narin cizilebilir alt kabugu. Uv lambalar var aydinlatma olarak onu kullanman iyi olur altina gecer bacaklarini dumduz uzatir dinlenir mutlaka dinlenebilecegi platform yapmalisin ada olarak ve pilastik olarak cikip dinlenecegi hazir satilan urunler var kendim yapicam diyosan ya kayalarla sivri kayalar olmasin yada cd kabindan yapabilirsin cd kabina cikarken kaymamasi icin hali kaydirmaz kullanabilirsin

Teşekkür Edenler: [T]184937,animetrk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

animetrkÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2016
İl: Ankara
Mesaj: 7
animetrkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2016 13:06
[QUOTE=BabySoul]Filtre ve suyun temizliği en büyük sorundur, bunu aşmanın tek yolu ya sürekli su değişimi ya da mini boy bir dış filtre. Su kaplumbağaları suyu çok fazla kirletirler, boyları büyüdükçe bu daha büyük bir sorun haline geliyor. Kaplumbağanızı günde 2-3 saat güneş alan bir yere su içinde ve çıkıp güneşlenebileceği bir taş olan kap içinde cam kenarı ya da balkona koyarsanız UV lambası kışa kadar gerekmez. Tabi güneşe koyarken bulunduğu alanın bir kısmını gölgede bırakmanız gereklidir. Güneş olsun Uv lamba olsun kabuk gelişimi için önemlidir, D vitamini ihtiyacını karşılaması gerekir. Bunun harici kabuk için kabuk sertleştirici ve parlatıcı ile pamuk ile haftada 1-2 defa kabuğunu silebilirsiniz. Aldığınız yemlere alternatif olarak evde yağsız tavuk ve dana eti, marul, karides, kılçıksız balık, yumurta beyazı, tatlı su balıklarının etleri kurutulmuş balık, karideste verebilirsiniz. [/QUOTE]

Hocam teşekkürler cevabınız için fakat çoğu yerde kaplumbağanın kabuğuna bir şeyler sürmenin zararlı olduğunu, suyuna karışınca enfeksiyon kapıp kör edebildiğini okudum. Onun dışında birazdan spot lamba almaya çıkacağım. UVB lambalar pahalı olduğu ve şuan için bütçem olmadığı için onu sonraya bırakmayı düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mstf08Çevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 74
mstf08Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2016 23:30
Kesinlikle sera raffy p alman gerekiyor icinde kirmizi mineral yemde var

sabah p aksam gammarus 3 gunde birde p yerine mineral aticaksin p nin kutusunun icinde karisik gelir

minerali duzgun kullanirsan vitamin damlaya gerek kalmaz. raffy p ve ı simdilik yeterli olur.

kuru alani daha da yukseltmem gerek yalniz sert ve kesici taslari kullanma kaplumbaga daha kucuk alt derisine zarar verir canini acitabilir bu yuzden kuru alana cikmak istemeyebilir.

akvaryumun bir kosesinin camini bir sekilde yukselt ornegin duvar ve ya dolap vb kenarina yanastirarak kacis alani yaratma ve kuru alani oraya ayarla bu sayede suyu yukseltebilirsin.

suyu yukseltigin zamam 2cm kadar akvaryuma silis kum ekle 2 paket yeterlidir vitasand marka 0.7mm olsun 2-3tl dir.

kuru alan isitma lamban olmak zorunda kiskacli bir lamba alip 25w e27 bildigim ampul ile kuru alana 20 25cm uzaktan aydinlar kuru alan isinsin kuru alan sicakligi 30-32c arasi olmalidir

Size sukaplumabagali icin ozel acilmis daha detaylo bilgi ogrenebileceginiz sukaplumbagasiforumu oneriyom bende oraya kayitliyim daha detayli bilgi edinebilirsiniz.

Teşekkür Edenler: [T]184937,animetrk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

animetrkÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2016
İl: Ankara
Mesaj: 7
animetrkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2016 23:47
[QUOTE=mstf08]Kesinlikle sera raffy p alman gerekiyor icinde kirmizi mineral yemde var

sabah p aksam gammarus 3 gunde birde p yerine mineral aticaksin p nin kutusunun icinde karisik gelir

minerali duzgun kullanirsan vitamin damlaya gerek kalmaz. raffy p ve ı simdilik yeterli olur.

kuru alani daha da yukseltmem gerek yalniz sert ve kesici taslari kullanma kaplumbaga daha kucuk alt derisine zarar verir canini acitabilir bu yuzden kuru alana cikmak istemeyebilir.

akvaryumun bir kosesinin camini bir sekilde yukselt ornegin duvar ve ya dolap vb kenarina yanastirarak kacis alani yaratma ve kuru alani oraya ayarla bu sayede suyu yukseltebilirsin.

suyu yukseltigin zamam 2cm kadar akvaryuma silis kum ekle 2 paket yeterlidir vitasand marka 0.7mm olsun 2-3tl dir.

kuru alan isitma lamban olmak zorunda kiskacli bir lamba alip 25w e27 bildigim ampul ile kuru alana 20 25cm uzaktan aydinlar kuru alan isinsin kuru alan sicakligi 30-32c arasi olmalidir

Size sukaplumabagali icin ozel acilmis daha detaylo bilgi ogrenebileceginiz sukaplumbagasiforumu oneriyom bende oraya kayitliyim daha detayli bilgi edinebilirsiniz.[/QUOTE]

Hocam yem için sipariş vermiş bulundum, şimdi elimden bir sürü yem olmasın ama bitince yem tavsiyenizi uygulayacağım. Bugün yukarıdaki yorumdaki linkteki gibi strafordan ada yaptım, taşa çıkmaya başlamıştı aslında ışığı aldıktan sonra ama şimdi strafora çıkmıyor, alışması gerek galiba. Suyu 9-10cm'ye kadar yükselttim az daha kaçıyordu ben de biraz alçalttım. Silis kum siparişi ve UVB lamba siparişi de verdim, yakın zamanda eksiksiz bir teraryumum olacak inşallah.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mstf08Çevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 74
mstf08Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2016 23:53
[QUOTE=animetrk]

Hocam yem için sipariş vermiş bulundum, şimdi elimden bir sürü yem olmasın ama bitince yem tavsiyenizi uygulayacağım. Bugün yukarıdaki yorumdaki linkteki gibi strafordan ada yaptım, taşa çıkmaya başlamıştı aslında ışığı aldıktan sonra ama şimdi strafora çıkmıyor, alışması gerek galiba. Suyu 9-10cm'ye kadar yükselttim az daha kaçıyordu ben de biraz alçalttım. Silis kum siparişi ve UVB lamba siparişi de verdim, yakın zamanda eksiksiz bir teraryumum olacak inşallah.[/QUOTE]

Sadece gammarus ile beslenmez raffy p ilk onceligin olmali

uvb lamba olarak ne aldin lambalarinda kendi icinde cesitleri var

daha bu akvaryuma para harcama amacin akvaryumu buyutmek olmali 3-4 ay icinde duzgun beslenen kaplumbaga sigmaz artik bu akvaryuma

kusura bakma reptomin siparis verdigini gormemisim gunluk yemlemen hayvanin kafa hacmi kadar olsun buda yaklasik 2 reptomin 2 gammarus a denk geliyor sabah ve aksam verirsin haftada bir reptomine 1 damla.vitamin damlat ve yemin vitamini emmesini beklet sonra vitamin suya karisisr ve faydasi cok azalir vitamin yeme damlatilmali suya degil.

kuru alana alismasi icin zaman ver elinle bir kaz kez koy hemen kacicaktir zaten daha elleme kendi ogrendimi çıkar

suyu 28c ayarla hayvan daha kucuk ani degisimler esinti hasta edebilir çin mali isiticilarin termostatina guven olmuyor bu yuzden civali derece ile isiticiyi kalibre et.

Örnegin
Isitici 28c ayarli iken suyu 30c yapabiliyor bunu termometle ile takip edip 28c icin neye ayarlaman gerektigini bulabilirsin
benimki 26c ayarli 28-29c arasi isitiyor [EDIT]mstf08,2016-04-10 00:10:34[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]184937,animetrk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

animetrkÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2016
İl: Ankara
Mesaj: 7
animetrkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2016 00:13
[QUOTE=mstf08]

Sadece gammarus ile beslenmez raffy p ilk onceligin olmali

uvb lamba olarak ne aldin lambalarinda kendi icinde cesitleri var

daha bu akvaryuma para harcama amacin akvaryumu buyutmek olmali 3-4 ay icinde duzgun beslenen kaplumbaga sigmaz artik bu akvaryuma[/QUOTE]

Teşekkürler önerileriniz için. UVB olarak da en çok önerilen Exo Terra Repti Glo 5.0 siparişi verdim. Başka alınacak bir şey kalmadı zaten. Akvaruyum dediğiniz gibi 3-4 ay sonra yetmez mi gerçekten? Ben en az 1 sene idare eder diye düşünmüştüm alırken bilseydim daha büyüğünü alırdım.[EDIT]animetrk,2016-04-10 00:15:01[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mstf08Çevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 74
mstf08Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2016 00:23
[QUOTE=animetrk]

Teşekkürler önerileriniz için. UVB olarak da en çok önerilen Exo Terra Repti Glo 5.0 siparişi verdim. Başka alınacak bir şey kalmadı zaten. Akvaruyum dediğiniz gibi 3-4 ay sonra yetmez mi gerçekten? Ben en az 1 sene idare eder diye düşünmüştüm alırken bilseydim daha büyüğünü alırdım.[/QUOTE]

Akvaryumuz totalde 9 kusur su aliyor.bu haliyle bile yeterli degil imkanizinz varsa simdiden 50lt bir akvaryuma gecin 1-2 yil kullanirsiniz sonra omurluk 150-200lt akvaryuma gecis yaparsiniz

Uvb yi dogru secim almissiniz kac w lik modelini aldiniz acaba ?

sera aqutan almissiniz bunh simdi kullanmayin buyuk bir tanka gectiginizde kullanirsiniz akvaryum litresi kucuk oldugu için duzenli damacana suyu ile degisim en sagliklisi olucaktir[EDIT]mstf08,2016-04-10 00:28:22[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir