Su Üzerindeki Tabakanın Sırrı Çözüldü


SercettinÇevrim Dışı

Kayıt: 24/04/2012
İl: Düzce
Mesaj: 525
SercettinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2012 13:59
Bu işin kesin çözümü pipo filtredir arkadaşlar. Suyun yüzeyi neredeyse kaplıydı pipo filtre ile hemen yok oldular. Üstelik filtreyi kapatsam bile yeniden ortaya çıkmıyor. Sanırım suya karışıp filtreye yapışıyorlar. .
Onur Yıldız2012-08-07 03:02:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

h!doÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2012
İl: Kütahya
Mesaj: 115
h!doÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2012 02:47
Benim çöpçülerle vatoz yiyor :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MUSTAFAYASARÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1251
MUSTAFAYASARÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2012 05:01
Sumplı akvaryumlarda bu durum olmuyor.Çünkü su yüzeyden gidip sumpa iniyor.Diğer akvayumlarda oluşması bence zararlı değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SaNaLKRaL63Çevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2010
İl: Sanliurfa
Mesaj: 123
SaNaLKRaL63Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2012 23:59
Arkadaşlar bende aynı durumla karşılaştım akvaryumda sadece kaya ve mercan kırığı kum var komple yeniledim suyu akvaryumuda komple yıkadım şuan içinde balıkta yok bir hafta oldu suyu dinlendirmek için doldurdum hiçbir aparatını çalıştırmadım bugün dikkatimi çekti aşırı şekilde bu yağ tabakası oluşmuş Şanlıurfa çok sıcak şuan bence bunun oluşumundaki en önemli tetikleyici sıcaklık komple akvaryumu boşalttım kalicı bir çözüm bulunur umarım 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

3rturkÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2011
İl: Kayseri
Mesaj: 207
3rturkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2012 20:58
[QUOTE=RuPTuR]
Pseudomonas aeruginosa
 
Pseudomonas aeruginosa, çoğu toprak ve suda bulunur. Glikozu oksidasyon yoluyla parçalayan fakat fermentasyon yapmayan bakterilerdir.

Katalaz (+), insan patojeni, gram (-), sitrat (+), metil kırmızısı (-), Voges Proskauer(-), aerobik, polar flagellası (0.5*1.5-3 mikron boyutlarınada) ile hareket edebilen çubuk şekilli bakterilerdir. Ekseriye tek hücreler halinde görünürler, fakat bazen üreme esnasında birkaç hücre bitişik kalarak kısa zincirler teşkil ettikleri görülür. Genç kültürler, üzerinde büyüyebildiği ortamlarda genellikle mavi-yeşil bir pigment çıkarır. Kültür yaşlandıkça bu renkler kahverengine döner. Proteolitik ve lipolitik aktivite göstermektedirler. Aerobik olmaları nedeni ile gıdaların yüzeyinde hızlı gelişebilmeleri sonucu okside ürünler ve mukoz madde oluştururlar. Kendi gelişmeleri için gerekli gelişme faktörleri ve vitaminleri sentezleme yeteneğindedirler.

Diğer Pseudomonadlar gibi Pseudomonas aeruginosa da piyosiyanin {mavi-yeşil), piyorubin (kırmızı-kahverengi) ve flöressein (yeşil-sarı ve flöresan) gibi pigmentler üretir. Flöresseini tüm Pseudomaslar oluşturablirken; piyosiyanini sadece Pseudomonas aeruginosa oluşturabilir. Pseudomonadların pigment üretimlerini arttırmak için Pseudomonas agar P-F gibi özel besiyerleri geliştirilmiştir. Hemoglobini tam olarak hemoliz ettiğinden kanlı agar besiyerindeki kolonilerin etrafında temiz ve berrak zon oluşturur. Pseudomonas aeruginosa in-vitro koşullarda, inci beyazı koloni görüntüsü ve üzümsü kokusuyla tanınır. Organizmanın kesin tanısı 42 °C de üreme yetisinin ve pigment üretiminin incelenmesiyle konur. Kurumaya dirençlilikleri zayıftır. Pseudomonas aeruginosa motorin ve karosen içinde büyüyebilir. Süt içindede iyi ürer, sütün pıhtılaşmasında ve çıkardığı pigmentten dolayı yeşil renk almasına neden olur. Bu özelliği sayesinde “hidrokarbon kullanan bakteriler (HUM)“ ünvanını kazanmıştır. HUM bakterileri mikrobiyal korozyona sebep olurlar. HUM bakterileri, hidrokarbon bazlı yakıtların üzerinde bazen yanlışlıkla “algae“ olarak adlandırılan, koyu yeşil ve jölemsi katmanlar oluştururlar.

Alıntı:http://tr.wikipedia.org/wiki/Pseudomonas_aeruginosa
Ev arkadaşım mkalper ile üzerinde anlaştığımız ve infeksiyon hocamızın da yönlendirmesiyle etkenin bu olduğuna kanaat getirilmiş olup bakterinin özellikleri buraya eklenmiştir.[/QUOTE]

Merhaba arkadaşlar... Ben de sorunun yukarıda tanımlanmış bakteriler olduğunu düşünüyorum. Yüzeyi dalgalandırmanın hiçbir işe yaramadığını akvaryumunuza kuvvetli bir ışık tutarak anlayabilirsiniz. Bakteriler sadece serbest bir şekilde akvaryumunuzda yüzüyor.. 

Yukarıda "Kendi gelişmeleri için gerekli gelişme faktörleri ve vitaminleri sentezleme yeteneğindedirler." yazmaktadır. Eğer bu cümle, vitaminle beslenebildikleri de anlamı taşıyorsa, vitamin ve protein içerikli yemler kullandığım da sayıca arttıklarını farkettiğimi söylemeliyim.

Akvaryumum bitkili değil ve kahverengi yosunla birlikte bu sorun başladı. Ciddiye alınacak boyutta bir sorun yaşamıyorum ama suyumu bulandırdı ve bu bununla mücadele etmem gerekiyor. Umarım bu bakteri ile nasıl mücadele edilebildiği konusunda da bir şeyler yazılır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SaNaLKRaL63Çevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2010
İl: Sanliurfa
Mesaj: 123
SaNaLKRaL63Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2012 00:15
Arkadaşlar yaklaşık 2 ay önce bu yağ tabakası denen bakteriyle karşılaştım şehir dışında olduğumdan dolayı akvaryum uzun süredir boş duruyordu bugün suyu doldurdum yine aynı tabaka anında oluştu sadece suyu doldurdum ne iç filitre nede dış filitreyi çalıştırmadım çok değişik bir şey sonuç bulan arkadaşlarımız lütfen bilgilerini paylaşsın.... SaNaLKRaL632012-11-15 00:16:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

goker.cebeciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/04/2012
İl: Edirne
Mesaj: 20
goker.cebeciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2012 03:19
İki hafta önce sıfırdan kurduğum akvaryumda, bir hafta sonra böyle bir tabaka oluştu ve su bulanmaya başladı. (Suda protein fazlası olduyemlemeden dolaylı.) %50 Su değişim yaptım iki defa banamısın demedi.

Üç gün önce diğer akvayumdaki midyeyi attım akvaryuma, su berraklaştı ama camlarda öbekleşmeler olmaya başladı. Su yüzeyindeki katman azalsada hala var.

Zargana, senegal bişiri, yılan balığı beslediğimden canlı yem kullanıyorum. Akvaryum tabanında illa tubifeks fazlası oluyor. Bunların haricinde elma salyangozu, minare ve birkaç kök anubias var.

Balıklarda hallerindne gayet memnun duruyorlar bir huzursuzluk yok. Ama dediğim gibi camda bir tabaka olarak birikmeye başladılar ve netliği bozuyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilef2008Çevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 242
ilef2008Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2013 00:46
An itibariyle yoğurdun kaymağından kurtuldum.
ÇözümGluteraldehit. 
Dıy excell diye aldım akvaryum kendine geldi. Ankara'daki arkadaşlar Göktürk Seyhan adlı arkadaştan alabilirler. 
Normal dozda kullandım yosunları azaltırken yan etki olarak bu tabaka da gitti. Herkese kolay gelsin.

Şu an yeniden oluşmaya başladılar :(ilef20082013-03-07 12:43:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alisamiÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 40
alisamiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2013 22:42
3 Akvaryumumdan ikisinde su üzerinde tabaka yok, sadece son kurduğumda vardı. Su değişimlerini düzenli yapmama rağmen yağsı tabaka yok olmuyordu. Orda olmayan tek şeyde lepisteslerdi. Yağsı tabaka olan akvaryuma 5 adet lepistes ekledim ve 1 gün içinde tabaka yok oldu :)
Kesinlikle denemelisiniz...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dbasolÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 40
dbasolÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2013 22:15
Benim kaplumbağamı beslediğim yaklaşık 70-80 litre suyun olduğu kuru alanlı tankımda da aynı sorun var. Ne olursa olsun su üstündeki tabaka gitmiyor. Sanki yat limanlarının yanındaki denizin üstündeki tabaka gibi bir tabaka var. Vitamin ve protein ağırlıklı yemlerin tabakayı fazlaca arttırdığına eminim gözlemlerim sonucunda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13070,2[/B]
Kayıt: 30/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2406
fkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2013 17:05
Refet konuyu açtığında  su yüzeyinde ki tabakanın bakteri olduğunu söylemişti, bir su düzenleyici firmanın nitrat ve fosfat giderici su düzenleyicisinin kullanım talimatında yazdıkları da bunu destekler biçimde. Gerçi burda su yüzeyinde ki tabaka değilde sudaki özellikle yeni kurulan ve suyun oturmasından önce oluşan beyaz dumansı bulanıklıktan bahsediliyor ama mantıken durum aynı gibi.

Kullanım talimatındaki açıklamayı aşağıya ekledim.
---------------------------------------------------
Nitrat ve fosfat tüketerek yaşamlarını sürdüren faydalı bakterilerin hızla üremesini sağlayacak çeşitli besinler içerir. Bu faydalı bakterilerin akvaryum ortamına hızla üreyerek biyolojik temizlik işlemini geçekleştirmelerine uygun ortamı hazırlar.

Tatlı ve tuzlu su akvaryumlarında sudaki nitrat ve fosfat seviyelerini düşürmekte çok etkilidir.

Kullanım Talimatı

100 lt’ye 2-3 günde bir 2 ml kullanılması tavsiye edilir. Nitrat seviyeniz 20 ppm’in üzerinde ise tavsiye edilen miktarın iki katını kullanabilirsiniz.

Haftada bir kez test yaparak akvaryumdaki nitrat ve fosfat seviyesini ölçünüz. Nitrat seviyeniz 2 ppm’e düştüğünde veya fosfat seviyeniz 0,02 ppm’e düştüğünde ürünü kullanmayı kesiniz.

Bir günde 100 lt için 5 ml’den fazla, uzun süreli kullanımda 100 lt için günlük 1 ml’den fazla kullanılmamalıdır.

Doz aşımı durumunda veya gerekli biyolojik şartların oluşması durumunda bakteri popülasyonu bir anda istenilenden fazla artarak suda beyaz bir bulanıklık oluşturabilir. Bu durum canlılarınıza zarar vermez.

Aşırı bakteri artışı ile karşılaşılırsa;

Bulanıklık tamamen geçene kadar ürünü eklemeyi kesiniz.

Oksijen ihtiyacının artması sebebiyle protein skimmer kapatılmamalıdır, aşırı toplama olabileceği için ayarı kısılmalıdır.

Bulanıklık  ortalama 48 saat içerisinde tamamen kaybolacaktır. Su normale döndükten sonra uygulamaya devam edebilirsiniz.

Aşırı bakteri artışı tekrar ederse dozu yarıya indiriniz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EchoeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2005
İl: Bursa
Mesaj: 1829
EchoeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2013 17:50
Bahsedilen ürün bende de var, bir-iki defa kullandım. Ben orada bahsedilenin bakteri patlaması diye tabir ettiğimiz durum olduğunu düşündüm. Suda yüzen minik partiküller, sudaki bulanıklık...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GETz READYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/10/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 1371
GETz READYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2013 11:58
Aynı dertten bende muzdaripim ve bir çözüm bulamadım şu anda çalışır durumda 10 tane tank var fakat sadece 2 tanganyika tankıda bu tabaka sorununu yaşıyorum.Su yüzeyini hareketlendiren 12000 l/h bir dalga motoru yüzeyi hareketlendirmesine rağmen bir gelişme yok.Her akşam düzenli olarak bu tabakayı temizliyorum fakat sabaha aynen devam.Büyük tank salonda duruyor ve ilk göze çarpanda bu tabaka oluyor.Sistem daha yeni olduğu için olabilir diyorum ancak eski tanktada var.Uv kullanımı bir çözüm olabilirmi sizce?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KnoxTNÇevrim Dışı

Kayıt: 05/08/2013
İl: Yurtdisi
Mesaj: 11
KnoxTNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2013 02:32
Bende de ayni dert bas gosterdi son bir iki haftadir. Enson bugun soyle bir care buldum. 2.5 litrelik bos kola sisesi kullanarak yuzeydeki beyazliklari aldim. Kola sisesinin alt kismini akvaryuma bastirim, agiz kisminin yarisini akvaryum suyunun icine sokun. Dikkat edin tamamini sokmuyorsunuz ki sise doldukca sisedeki hava cikabilsin. Hatta akvaryumun disindan su yuzeyinin altina dogru bakip, gorebildiginiz beyazliklara dogru siseyi goturebilirsiniz. Boylelikle yuzeydeki butun yagimsi tabakayi toplayabilirsiniz. Bakalim tekrar olusacakmi tabaka, bekleyip gorecegiz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir