Suda Domates ve Sogan Yetistirmek


kvrymÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 572
kvrymÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2010 22:55
'Bu domatesler toprakta yetişen domateslere göre daha sağlıklı, en az köy domatesi kadar lezzetli. Üstelik fiyatı da uygun.' Bu iddialar, Dizayn Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mirmahmutoğulları'na ait.


Mart ayında marketlerde satılmaya başlayacak Miracle marka domatesleri üreten Dizayn Grup, yeni ürünler yetiştirmek için çoktan çalışmalara başlamış.

Tohum suya değdi, filizlendi ve köy domatesi olarak hayat buldu. Dizayn Grup'un uzun süredir Ar-Ge çalışmasını yürüttüğü, özel bir yöntemle suda domates üretimi ilk meyvelerini vermeye başladı. 4 yıldır üzerinde çalışılan projenin ilk hasadı mart ayında Miracle (Mucize) markasıyla marketlerde görücüye çıkacak. Miracle'ın hikâyesi şirketin 'Beyin Göçüne Karşı Beyin Gücü' projesiyle başladı. İki Türk akademisyenin hazırladığı projeyi uygulayan firma, damla su yöntemi ile üretim yapan diğer firmalardan farklı bir yöntemle suda domates yetiştirmeye başladı.

Önce bilgisayar ortamında başlayan üretim sonra sera ortamına geçirildi. Dizayn Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mirmahmutoğulları suyu platform olarak kullandıklarını, tohumun suyun içinde durduğunu, bu yüzden de bu üretim şekline 'yüksek vasıflı tarım' adını verdiklerini söylüyor. Mirmahmutoğulları, yüksek vasıflı tarım yöntemi ile domates yetiştirmenin, damla su yöntemine göre on kat daha avantajlı olduğunu söylüyor. Bu yöntemle 10 dönümlük seradan bir TIR dolusu domates almak mümkün. Diğer taraftan damla su yönteminde 1 kg domates için 60 litre su tüketilirken yüksek vasıflı tarım yönteminde 6 litre su kullanılıyor. İlaca, hiç yok denilecek kadar az ölçüde başvurulduğu yöntemde gübre tüketimi de 2-3 kat daha az. Diğer seraların yerküreye en büyük kötülüğü olan çevre atığı da bu sistemde hiç yok.

Son dönemin en çok konuşulan ve tartışılan konularının başında şüphesiz tohum ve GDO'lu ürünler geliyor. Gıda ile ilgili bir kere içimize kuşku düştü, zihinlerimiz bulandı bu yüzden de yabancısı olduğumuz her şeye şüpheyle yaklaşıyoruz. Fakat Miracle güvenilirlik noktasında tüketiciyi ikna etmekte çok zorlanmayacak gibi görünüyor. Topraktakine göre suda yetişen domateslerin çok daha lezzetli ve sağlıklı olduğunu söyleyen Mirmahmutoğulları, domatesleri tadan herkesin bunu kısa sürede anlayacağını ifade ediyor. Topraktan geçen faydasız ve zararlı malzemeler, abartılmış gübre ve yoğun ilaç kullanımı da bu domateslerde yok.

Sistem kurulup üreticiye veriliyor

'Suda domates' yetiştiriciliği şimdilik Osmaniye'de kurulan 10 dönümlük serada el değmeden gerçekleştiriliyor. Firma, ülkenin dört bir yanında sera kurarak oradaki insanlara iş imkanı sağlamayı da amaçlıyor. Kısa bir süre sonra bu yöntemle Türkiye'nin dört bir yanında domates yetiştirilecek. Firma suda domates yetiştirmek için gerekli olan tüm teknolojiyi A'dan Z'ye kurup yatırımcıya verecek. Daha sonra yatırımcıların ürettiği domatesleri en yakın 'hal'in o günkü aldığı fiyattan satın alacak ve tüm dünyaya satacak.

Raflarda daha uzun süre çürümeden bekleyebilen Miracle, marketlerde ambalajla satılacak. Mirmahmutoğulları, lezzetinin köy domatesini aratmayacağının garantisini veriyor ve eskiden tıpkı köylerde olduğu gibi herkesin ekmekle bu domatesi severek yiyeceğini söylüyor. Lezzet garantisi olan domatesler daha fazla verim alabilme özelliğinden dolayı muadillerinden daha uygun fiyata satılacak. Dizayn'ın domates ile başladığı bu çalışma, şu anda başka ürünler üzerinde de test ediliyor. Testler olumlu sonuç verirse yakında, suda yetişmiş marul ve muz yeme imkanı bulacağız. 

Dizayn grup üniversite gibi çalışıyor

Dizayn Grup, 50'nin üzerinde Ar-Ge mühendisi ile çalışıyor. Doktora öğrencilerine tez konularını verip onlara finansal ve teknik açıdan destek sağlıyor. Bu mühendisler saygın dergilerde makaleler yayınlıyor bir anlamda küçük bir üniversite gibi çalışıyorlar.

Tüketiciye taahhütname sunuyoruz

"Son yüzyılda tarım arazilerine çok hoyrat davranıldı ve birçoğu fabrikaya dönüştürüldü. Hem tarımla uğraşanlar hem de tarımı hafife alanlar çok iyi imtihan vermedi. Tarımı hafife alanlar belki farklı sektörlerde başarılı oldular ama bugün bunların yenilemeyeceğini anladılar. Dünya şimdi bu hatasının bedelini ödüyor. Tarımla uğraşıp kaliteyi bozanlar şimdi suçluluk duygusuyla başlarını yere eğmeli. Biz yüzde yüz güvenli olmayan hiçbir şeyi halka sunmayız. Tüm insanlığa "İlkeli ve mazbut olacağız." diye samimi bir taahhütname sunuyoruz."

Kaynak

Ayrica Bakiniz (Suda Sogan Yeistirmek)  : http://www.akvaryum.com/forum/suda_bitki_%28_sogan_%29yetistirme_k408835.asp





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir