Sump bir kabusa dönüşe bilirmi ?


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2007 20:13

 

         

 http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=117768&KW=

        

        Eeeee Benim kafam çok karıştı bu formda sump ile ilgili ne kadar konu varsa tamamını okudum.

 

        Bir çok kişi %90 diyelim hep şu ifadeyi kullanıyor "KESİNLİKLE SUMP"  bende bu sitedeki bütün sump sistemiyke ilgili konuları defalarca okudum ve biraz önce arzu hanımın başından geçenleri okuyuncaya kadar kesinlikle sumplı bir akavaryum diyordum.

 

Şimdi gelelim niçin "KESİNLİKLE SUMP" nedenlerine.

 

1-) Su kapasitesini artırdığı için SUMP

 

2-) Dış veya iç filitreye göre daha iyi bir fitrasyon olduğu (hem mekanik,hem biyolojik) için SUMP

    Açıklama: Sump sistemde filitreleme malzemelerinin miktarsal olarak fazla olması kule samplarda hava ile temas bulunması.Bu temasın su kimyası ve bakteriler için yaşam alanı oluşturması.

 

3-) Kule sumplarda özellikle damlalar halinde kuleden geçirilen suyun   ısısının düşümesi, yaz aylarında su sıcaklığını düşürdüğü için SUMP

 

4-) Görünti kirliliğini(Isıtıcı,motor, vb malzemelerin sump içine yerleştirile bilmesi) önlediği için SUMP

 

    Evet size detaylarına fazla girmeden saydığım bu dört madde ve akvaryum sevdası, bana kule sump sistemli bir akvaryum alma kararı verdirdi. Tabi bu kararı vere bilmem için 6-7 aylık ikna çabalarım pisikolojik hazırlıklar,"evli arkadaşlar ne demek istediğimi çok iyi anlıyordur" ve ekonomik  planlama.

  

    Bu ayın sonunda da kule samplı aşagıda fotografını koyduğum akvaryumu almak için üretici firmayla konuştum.Şimdi yalaşık 25 gün sonra bu akvaryumu alacam 500 lt lik bir akvaryum ve parke kaplı salonda duracak bu akvaryum. 

 

    Biraz önce arzu hanımın yazılarını okuyuncaya kadar herşey çok güzeldi. Fakat arzu hanımın yazdıklarını okuduktan sonra  gözümün önünden geçen film şeridini paylaşmak istiyorum sizinle;

 

    -Uzun bekleyiş sonunda bitiyor 500 lt lik tankıma kavuşuyorum. Büyük bir hevesle akvaryumu ve sump sistemini kurup çalıştımaya başlıyorum. İçine güzel balıklar alıyor ve hoş bir ışıklandırma yapıyorum. ilk ay sump çok güzel çalışıyor balıklar sanki boşlukta yüzer gibi vede çok sağlıklılar. Mutlu ve mesut bir şekilde akşamları akvaryum ışığında hanımla çayımızı yudumlayarak geçiriyoruz.

 

    - Birinci ayın sonu Nuke 

       Sump koku yapıyor misafir odasındaki mobilylar ve duvarların köşesi nemden  yeşermeye başlıyor. İmdaaaaat kabus olmalı sabah uyanıyoruz  sump taşmış 600 lt den fazla su misafir odasını, parkeleri ve bütün mobilyaları mahfetmiş. Alt komşu çıldırmış birşekilde pijamalarını bile çıkartmadan soluğu benim kapıda almış;

     - Komşuuuuu aç kapıyı benim salonda ördekler yüzüyor ve senin balıkları yutmaya çalışıyorAngryAngryAngryAngryAngry.

     - Sinirli komşunun ve hanımın sakinleşmesi için yeni mobilyalar alınır yerlerin parkeleri tekrar yapılır, boya badana ve kapının önüne konmuş canım akvaryumum.

      

     - Hayır hayır kabus olmalı lütfen bu işi yapan arkadaşlar(özellikle sump kullanan) yeni başlayanlara yardımcı olun. Burda bu konu tartışılsın, konuşulsun ve çözüme kavuşsun. Denenmiş tecrübeleri tekerrür etmeyelim.

 

recepkezik2007-09-06 20:17:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

abestilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1300
abestilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2007 20:58
Bence o yazılarda Ömer Atak beyin yorumu çoğu şeyi açıklıyor. Doğrudur Arzu hanım böyle bir sorun yaşamış olabilir ancak bu konunun derinine inmek lazım. Sorun neden kaynaklanıyor. Hesap hatasımı, denildiği gibi tıkanıklık mı bunu öğrenmeye çalışmak lazım. Ben şu ana kadar sump kullanmadım ancak birçok kişiden sumptan çok memnun olduğunu duydum. Hatta sumpu bayaa sessizleştirmeyi başardıklarını felan yazıyorlardı.
 
Buharlaşma konusuna gelince bir arkadaş deniz akvaryumu için kapaklı sump sistemi yapmıştı.Dıy bölümüne bakabilirsiniz. Yazın buharlaşma zaten istenen birşeydir(soğutma için.). Kışın da o arkadaş gibi veya daha basit bir şekilde kapaqılabilir sumpun üstü diye düşünüyorum.
 
Yani uzun lafın kısası: İyi bir hesaplama, doğru işçilik, düzenli temizlikle sumpunda kullanılabileceği çok açıktır.
 
Eğer yanlış düşündüğüm yerler varsa düzeltiniz.
 
Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cazirtiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 452
cazirtiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2007 12:35
Recep bey selamlar.Ben kendi sumpumu kendim yaptım sadece forumda edindiğim bilgilerle.Doğru bir hesaplama yaparsanız ve bütün eksi yönleri düşünerek tasarlarsanız sorun olmayacaktır.Yaklaşık 3 aydır sump kullanıyorum.Bazen temizliğini geçirdiğim günler oluyor.Fakat buna rağman tek bir damla bile kaçmadı.Ancak sumpun tek kötü tarafı fazla nem ve buhardır.Bunuda sumpun üzerini kapatarak aşabilirsiniz.Önemli olan akvaryumunuzun taşırma sistemi nasıl olacak ve sumpun ölçüleri ne olacak.Ve sump içi su geçişleri nasıl olacak.Size kendi sumpumun resmini ekliyorum fikir edinmeniz açısından.Saygılar.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2007 14:52
      Ömer bey benim ev çevre yol üzerinde bir apartman dairesi ve biz sabah saat 08:00 da evden çıkan akşam 19:00 da eve gelen insanlarız gün içerisinde evde kimse olmuyor. Ev yol üzerinde olduğu için akvaryumun duracağı odalanın penceresinide açamıyoruz. Bu yüzden nem ve koku bizim için tolere edilemez bir durum. Taşma ve diger risklerden bahsetmek bile istemiyorum.
      Sizin yukarda koyduğunuz resmi daha önce formda defalarca inceledimSmile. Bende sizin sump'ınızın aynısından yapmaya karar vermiştim. Fakat şimdi cam yapımı kule sump yapmamayı düşünüyorum. Bununla birlikte dış filitreye okadar para vermeyi de düşünmüyorum. Aklımdan geçen alternatif bir proje taslağı var, hafta sonu kayserili akvaris arkadaşlarımımla bulşumada projeyi bir kendi aramızda kritik edelim. Eğer yapılabilir ve mantıklı bir sonuç çıkarsa burdan diğer bütün akvaris arkadaşlar ile paylaşırız.
     Evet, arkadaşlar  bu sump sisteminin negagatifyönleri ve riskleri  nasıl tolere edilebilir. Veya negagatifyönleri ve riskleri tolere edilmiş sump'a muadil ne yapıla bilir. Deneyimi çalışması olan arkadaşlar varsa lütfen burası vasıtası ile bütün akvarislerle paylaşsın. Benim durumumda olan arkadaşlara yardımcı olalım.
     Değerli vaktinizi ve deneyimlerinizi bizimle paylaştığınız için  şimdiden tüm akvaris arkadaşlarımıza teşekür ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SaNsÇevrim Dışı

[B]2316,2[/B]
Kayıt: 16/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 100
SaNsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2007 15:37
Recep Bey merhabalar,
Abdullah Bey güzel bir tesbitte bulunmuş "Yani uzun lafın kısası: İyi bir hesaplama, doğru işçilik, düzenli temizlikle sumpunda kullanılabileceği çok açıktır." Sump lu bir sistem yaptırırken herşeyi akvaryumcunun bileceğini hesap ederek hareket etmeyin, zira birçoğu bu konu hakkında pek bilgili olmayabilir. Uzun süredir sump kullanıyorum hiç taşma yaşamadım. Taşmanın iki sebebi olur akış yolundaki tıkanıklık ve geri basma borusunun hesapsız akvaryumun içine sokulması. Akış yolundaki tıkanıklık düzenli temizlikle önlenebilir. Ölebilecek yada dipten kopabilecek bir canlının akış deliklerini tıkamasına karşı emniyet taşma noktaları yapılabilir. Sistem durduğunda ,eğer geri dönüş borusu akvaryumun içine giriyorsa , geri basılacak su hesap edilerek sump taki taşma hesap edilmeli. Sağlıkla kalın...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2007 18:31
Arkadaşlar sump yapmamaya kesin karar verdim. Ya tetratek 1200 alıcam yada aşagıda resmini koyduğum formda birkaç arkadaşın yaptığı dış filitreden esinlendiğim dış filitreyi yapacam.
 
pek güzel çizemedim ama böyle bir filitre yapım masrafı en fazla 60 YTL
 
Malzemeler:
 
1-) 35 lt lik jel deterjan bidonu ( deterjancıdan bedavaya aldım para istemedi)
2-) Deterjan kapagının su sızdırmaması için conta yapım malzemesi olarak kamyon iç lastiği parçası ( Lastik Tamircisinden aldım 1 YTL istedi)
3-) 3 adet tahliyeler için su tesisatçısından maşon daha almadım fiyat sordum ölçülere karar vermedim çün ki (6-7 milyon kadar)
4-) 1 tane kafa motoru 30 ytl civarı 2000/s lik
5-) Tahliyeler için musluk ve hortum yaklaşık 10 ytl
6-) Sünger ve elyaf koltuk tamircisinden 2 ytl
7-) Mavi temizlik bezi 3 YTL
8-) Filitre malzemelerini yerleştirmek için raflı plastik kap 5 ytl
9-) Erciyes dağından lav kayası (Smile Bağ evinin yakınlarından bedavaya )
 
 Evet arkadaşlar  bu malzemelerden planını çizdiğim dış filitreyi yapmayı düşünüyorum arkadaşlardan birçoğu boşuna uğraşma al bir tetratek 1200 kafan rahat etsin dedi. Elle yapılan cihazlardan hiç bir randıman alamazsındediler. Ama ben birde size danışayım dedim. Formda benzeri şeyleri yapan arkadaşlar var sanırım çoğunu inceledim. Benim yaptığım çizimin hemen hemen aynısını yapan akadaşlar olmuş. Sorum şu saglıklı bir şekilde çalışıyormu?
 
   - Kapaga ve maşonlara silikon degdirmeden lastik conta ile sızdırmazlığını sağlarım çok büyük ihtimalle.
   - 500 lt lik bir tank ı filitre edecek bu sistem altaki tahliye çıkışından biriken pislikleri 2 haftada bir çeksek. akvaryumumun dip çekimini haftada bir yapsak.Yaptığımız filitrede üst kapagı açıp  içindeki bütün malzemeleri çıkartmadan 1-2 ay iş görürmü mü sizce. Yada nekadar sürede üskapagı açıp içindeki malzemeleri temizlemek gerekir ?
  
   Arkadaşlar yapayım istiyorum ama birileri ben yaptım güzelde çalışıyor dese bende gaza gelsem. Smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre ÇakınÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1371
Emre ÇakınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2007 19:07

Kirli suyu ayrı bir musluk yardımıyla tahliye mantığıyla çalışan dış filtre hiç görmedim de duymadım da , dış filtrede mantık kirli suyun çeşitli filtrasyon malzemelerinden doğru sırayla geçip temizlenmesi olduğu kadar gerekli nitrifikasyon bakterilerinin de oluşmasını sağlamaktır , kirli suyu bu şekilde tahliye etmeye çalıştığınız sürece biyolojik bir denge kurmanız çok zor. . Üst kapak açılacak şekilde tasarladığınız sürece de sistem hava alır ve çalışmaz .

Yani boşuna masraf etmeyin derim . Sağlıklı çalışan DIY dış filtre örnekleri forumda var , onlardan birini kullanabilirsiniz , yalnız bahsettiğiniz hacimde (500lt , balık popülasyonuna da bağlı olarak) bir adet Tetra tec 1200'ün yeteceğini sanmıyorum . Bu filtreler her halükarda akvaryumdan aşağı konduğu için üzerinde yazan debiye ulaşamıyorlar , hatta forumdan bir arkadaşımız çok kullanılan bazı dış filtrelerin gerçek debisini ölçmüştü.
 
Onun yerine büyük hacimlerde daha sağlıklı sonuç veren Eheim 2217 modelini tercih edebilirsiniz. Aralarında 50 YTL gibi bir fark var .
 
Ve 500 litre için DIY dış filtreye kesin karar verirseniz şunu da düşünün ; 500 litre hiç de küçümsenecek bir hacim değil , siz evde yokken bunun 1/5'inin bile salonunuza boşaldığını gözünüzde canlandırırsanız ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız .
 
Saygılarımla..
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ysn.tufekciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 230
ysn.tufekciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 19:02
Merhabalar Recep Bey konuya daha sonradan dahil olduğum için kaçırmış olabileceğim noktalar olabilir yanlış yorumlarsam kusura bakmayın.Sump ile Dış filtre arasında kararsızdınız.Sumpun taşmasından endişe ediyordunuz iyi de şimdi kendi imalatınız bi dış filtreye nasıl güveneceksiniz?Sumpta taşma ancak emiş borusu seviyesine kadar olabir ki bunu sampı su ile  doldururken hesaplayarak koyarsanız hiç bişey olmaz.Ama sizin yaptığınız filtrede muhtemelen dipten emiş yaptıracaksınız daha iyi temizlesin diye bu yüzdende akvaryumun dibine kadar suyun boşalma riski var.Allah Korusun.Yanlış anlamayın yapamazsınız demiyorum asla ama daha riskli olduğunu düşünüyorum.İyi günler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir