Sump İçi Debi Hesaplama?


Ugur79Çevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 360
Ugur79Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2017 13:43
Anladım Refet Bey teşekkürler. O linkteki paylaşımınızı bir kaç defa okumuşluğum var :)

[QUOTE=bjkalley]Normalde o da nitrat gibi artıyor, yem ile ekliyorsunuz. Bazı yemler az fosfatlı oluyor, bazıları çok fosfatlı oluyor (özellikle balığın kemiği yemi yapmak için öğütülmüşse).

Basit olarak düzenli su değişimi + bakteri yemi yetecektir. Ancak detayları ve gidişatı merak ediyorsanız :

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/nitrati_ve_fosfati_yenme_oykusu_k715354.asp[/URL][/QUOTE]

Volkan bey Seachem ile konu hakkında irtibata geçtiğiniz için kendi adıma teşekkür ederim. Bu durumda anlıyoruz ki sump içerisinde filtre malzemesinden denitrifikasyon beklemek pek de anlamlı değil. Bunun için bir reaktör yapmak yada almak lazım. O kadar zahmete de girmeye değer mi bilmiyorum :)

[QUOTE=viscool]Seacheme konuyu yazdım. santimetrekare başına kaç lt/saat debi tavsiye ediyorsunuz diye sordum. laf karmaşası yapan ve geçiştiren bir açıklama verip tam rakam vermekten kaçındılar. hassas bir konuya temas ettiğimizi cevabı alınca fark ettim. aslında Seachem bu üründe bir kandırmaca yapıyor. 200 Lt/saat tavsiye etmelerinin sebebi anaerobic bakterilerin üreyebilmesi için. tüm canister filtrelerde su akış debisi 200 Lt/saat den büyüktür. yani canister filtrelerde bu ürün nitrata etki etmez. çünkü su akış hızının yüksekliği oksijensiz ortama izin vermeyecektir. buradan yola çıkarak de nitrate ürününün canister filtrelere ve sumpta direkt kullanıma uygun olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. ancak çok düşük debili bir medya reaktörü veya Refet beyin bahsettiğin gibi yağmurlama yapan bir düzenekte nitrata etki eder. zaten yurtdışı forumlarda da reaktör ile kullanılmasını tavsiye ediyorlar. seachem gibi kalitesine çok inandiğim bir firmanın bile böyle bir kandırmaca yapmasına fazlasıyla üzüldüğümü itiraf etmeliyim. selamlarımla. (cevaplarını aşağıda kopyaladım)


Hello Volkan,

Thank you for your email. If you are utilizing DeNitrate as recommended, in a "in a canister filter, chemical filtration module, or box filter", then a flow rate of 50 GPH or less going into this system will ensure healthy growth of anaerobic denitrifying bacteria. When used in a manner that is not as recommended (custom-built in-line filtration, under gravel filters, etc) that would allow for an unusually high volumetric flow rate to surface area ratio, it is possible that fewer beneficial bacteria colonies will be growing. We unfortunately cannot provide figures for uses outside of those recommended on the packaging.

Thank you,

Seachem Support[/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2017 15:21
Yuksek debi zor ancak lokal olarak debi dusurmek cok kolay, bir cdyi kesip denitratin onune engel yaratip debiyi istenen seviyeye cok kolay cekersiniz ama basta dedigim gibi gerek yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

livindeadÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 220
livindeadÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2017 17:21
Kafa motorların vermiş olduğu debiler tamamen yalan, bu firmaların verilerine göre iş yapılmaz, en iyisi kendin ölçmelisin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir