Sumpumda eksiklik var mı ?


ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2012 14:04
[QUOTE=vishne]Ayhan Bey cevabınız için çok teşekkür ederim. Benim iniş borum 40lık.Dün sizin mesajınızı görmeden dediklerinizi yaptım.Yalnız ilk delik kum seviyesinde biraz da üzerin de var. Üzerine geçirdiğim boru olmadan önce bir poşet parçası koparıp etrafına paket lastiği ile tutturmuştum sesi öyle kesmiştim.Dün sesi kesmek için epey uğraştım hava almasını kesince elimle bastırarak denedim baktım ses kesildi ama bütün su sumpa gitmeye başladı çektim hemen :) Sonra gene bi poşet parçasını biraz hava alacak şekilde üzerine örttüm o düşmesin diye de geçici olarak bardak koymuştum.Fotoğraf makinamın şarjı bittiği için çekemedim bu halini.Bu sorunu nasıl aşabilirim diye sormak için açmıştım ki sizin değerli cevaplarınızı gördüm ve nasıl yapacağımı anladım hiç soru işareti bırakmamışsınız çok teşekkür ediyorum.[/QUOTE]
 
Ahmet bey,
Bence borunun üstten rahat hava almasını sağlayın, küçük bir delik sifonlamayı kesmeyebilir. Siz olmadığınız bir sırada sifonlama yaparsa sonuç vahim olur.
Tedbir olarak dışta kalan borunuzun üst tarafına su seviyesi civarlarından ve bir kaçtane de su seviyesi üstünden olmak kaydıyla birkaç delik açın.
Su seviyesi üstündeki delikler sifonlamayı önler. Su seviyesindekiler ise bir miktar da üstten su çekmenizi sağlar. Su yüzeyi daha pürüzsüz olur. Olaki bir şekilde kule sifonlama yapsa dahi su o deliklerin altına inince sifonlama durumuş olur. Kısacası daha güvenli bir sistem elde etmiş olursunuz.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vishneÇevrim Dışı

Kayıt: 02/03/2011
İl: Kütahya
Mesaj: 67
vishneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2012 15:56

İlginiz için teşekkür ederim ama bi sürü sorunum var :s ve ilgilenmeye vaktim yok hiç şu sıralar.içte kalan boru oynamaya başladı üzerine geçirdiğimle uğraşırken silikonu koparsa bütün su aşağı gider.Demin dediğiniz gibi su yüzeyinden delik açmak için baktığım da temiz su giren yerde bi sürü köpük birikmiş.Doğru düzgün çalışmıyor sistemim ve koku da var akvaryumda anlamıyorum neden oturtamadığımı :s Fotoğrafları ekliyorum.Yardımcı olursanız çok sevinirim.Eğer camdan kule kesin çözüm olacaksa boş vaktim de bütün suyu boşaltıp hem boruları sağlamlaştırırım hem onu yaparım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2012 17:28
Ahmet bey,
Akvaryumun oturması o kadar kolay değil. Biraz sabredin. Köpük veya kokunun cam kuleyle bir ilgisi yok.
Suyunuzda belli ki amonyak birikmeye başlamış, koku buna işaret ediyor. Akvaryum kurulumunda ve su oturana kadar suyunuzda köpürme vs olması beklenen birşeydir. Yani aslında herşey normal. Fakat siz akvaryum biyolojik döngüsü oturmadan balık vs eklemişsiniz herhalde. Bir süre sonra herşey normale dönecektir. Fakat bu süreç zarfında balıklarınızı kaybedebilirsiniz.
 
Öncelikle sumpınızda bulunan karbonu çıkartın ve bir daha çok özel bir durum olmadan kullanmayın.
Amonyağı biraz azaltmak için ilk hamlede %50 gibi bir su değiştirin ve belli bir süre günlük olarak %20 gibi oranlarda su değişimleri yapın taki döngü oluşuncaya kadar. Bu süreç bir iki hafta olabilir. Gittikçe su değişim miktarı ve sıklığını düşürürsünüz.  Bulabiliyorsanız oturmuş bir akvaryumdan ve filtresindeki süngeri de sıkarak su alıp akvaryumunuza aşılama yapın.
 
İçte kalan borunuz oynuyorsa, bu işin şakası olmaz bütün suyunuz aşağıya inebilir. Nasıl yaptığınızı siz biliyorsunuz. Güvenmiyorsanız akvaryumu boşaltıp yeniden yapın. Dediğiniz gibi sakatsa ileride odada bulunann parkelerle beraber yaptırmak zorunda kalırsınız.
Bir de o foto daki bardak olayı nedir öyle. Suyun giriş ağzı üsttten hava alamadığı zaman direk sifonlamaya geçer ve bütün suyunuz aşağı iner. Ama anladığım kadarıyla dış hortuma üssten delik açacaksınız. Öyleyse sorun yok tabi.
İç borunuza belli oranda güveniyorsanız. Dış borunuzu güzelce sabitleyerek o boruyu darbelerden koruyarak sistemi mevcut haliyle kullanabilirsiniz.
 
Sagılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vishneÇevrim Dışı

Kayıt: 02/03/2011
İl: Kütahya
Mesaj: 67
vishneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2012 00:11
İlyas bey sump yaptığım tankı kullanıyordum önceden.Büyük tankı alıp herşeyi kurduktan sonra küçük tankı boşalttıp bölmleerini yaptım ve sump olarak onu kullanıyorum.Kullandığım küçük tankı 2 kovaya boşalttım birine balıklarımı koydum ve hava motoru taktım,diğer kovaya da sadece kullandığım iç filtreyi koydum ve sürekli çalıştırdım. silikonların kurumasını bekledim.Ertesi gün tuzlu suda beklettim.Sonraki gün normal su ekledim ve ağır metalleri bağlayan su düzenleyicisi koydum.Akşam bakteri kültürü ekledim.Bir gün sonra da diğer kovada ki oturmuş suda kullandığım iç filtrenin süngerini alıp tankıma sıktım.Bir gün sonra balıklarımı ekledim.Hatta o sıra da kovadan bir balığım zıplamış fark etmedim ölüsünü buldum :( Tek kayıpla geçirdim o süreci.Diğer yandan suyum çok netti hiç bulanıklık yaşamadım.İlk tank kurduğumda çok zorlanmıştım :) Suyun oturmuş olacağını düşünüyorum çünkü epey zaman geçti :S

Karbonu suyu berraklaştırması için kullanıyordum çıkması gerekiyorsa çıkarayım başka malzeme dizimim de ne hatalar var ne ekleyip ne çıkartmalıyım?

İçte kalan boruyu yapacak hiç vaktim yok bu aralar çok fazla arazi çalışmam var ve finallerim geldi.Finallerden sonra sağlamlaştıracağım muhakkak.Bakıyorum sürekli herhangi bir problem çıkartmadı idare edeceğini düşünüyorum.
Bardak olayına gelince gece sesten uyuyamadım nasıl keserim diye düşünüyordum elimi kapattım hava kesilince ses gitti ama baktım dediğiniz gibi sifonladı.Sonra bi poşet geçirip küçük bi delik açayım dedim o biraz kesti sesi ama akıntıdan durmadı tekrar ses oldu.Onunda üzerine hava almayı kesmeden bi bardak koydum poşeti tutsun diye.Ertesi gün sizin cevabınızı gördüm ve  hemen boruya delik açtım yukarıdan bardak hem boruya destek oldu hemde poşeti tutup havayı kestiği için idareten kör tıpa yerine vazifeyi üstlendi :)

Köpürme olayı da sanırım 2 sebebi var.
1. Temiz suyun geldiği boruyu su yüzeyine çok yakın tutmuşum tazyikle havayı suya karıştıramıyor ve orada küçük küçük hava kabarcıkları oldu.
2.Tanka koydum kayanın birinden şüpheliyim salınım yapıyor sanki.

Kayayı çıkarttım ve boruyu yukarıya çektim şu an sadece iniş borusunun temas yüzeyinde açtığım deliğin orada az bir birikme var.

İlginiz için tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

Saygılarımla...




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vishneÇevrim Dışı

Kayıt: 02/03/2011
İl: Kütahya
Mesaj: 67
vishneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2012 17:10
Sanırım kafa moturunun debisi de yetersiz.Şimdi denedim 2,5 lt lik şişeyi 20 sn de doldurdu yani dk da 7,5 litre çevirse saatte 420 litre eder ki benim akvaryumum 300 litre 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vishneÇevrim Dışı

Kayıt: 02/03/2011
İl: Kütahya
Mesaj: 67
vishneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2012 20:01
Arkadaşlar acil yardımınıza ihtiyacım var.Kafa moturunu kapattığım da sumpa su gitmesi kesilmiyor.İçteki borunun gevşekliğinden mi bu yoksa bu sistem de mi böyle oluyor.Nerede hatam var.Bugün kısa bir süre elektrikler kesildi suyun büyük bir kısmını boşaltmak zorunda kaldım.Yarın da son sınavım var müsait olacağım sağlamca yapmak istiyorum.Sorun sizce nedir?Lütfen yorumlarınızı bekliyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Patriot AyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2010
İl: Çanakkale
Mesaj: 502
Patriot AyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2012 20:48
[QUOTE=vishne]Arkadaşlar acil yardımınıza ihtiyacım var.Kafa moturunu kapattığım da sumpa su gitmesi kesilmiyor.İçteki borunun gevşekliğinden mi bu yoksa bu sistem de mi böyle oluyor.Nerede hatam var.Bugün kısa bir süre elektrikler kesildi suyun büyük bir kısmını boşaltmak zorunda kaldım.Yarın da son sınavım var müsait olacağım sağlamca yapmak istiyorum.Sorun sizce nedir?Lütfen yorumlarınızı bekliyorum[/QUOTE]
İniş borusunun üzerine geçirdiğin borunun üzerine bardak koymayın.
En azından plastik bir kapak yada kap gibi benzeri birşeyi koyup ortasına 5-6 mm lik delik açın.
Bu işlemden sonra sistemi çalıştırın ve tekrar kapatıp gözlemleyin.
Delik açmazsanız tüm suyu sump'a sifonlar.
Allahtan evdeymişsin.

Patriot Ayhan2012-05-22 20:48:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vishneÇevrim Dışı

Kayıt: 02/03/2011
İl: Kütahya
Mesaj: 67
vishneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2012 04:07
Bardağı direk çektim zaten.Ama gene de durmuyor.O zaman içeri de kalan borunun sağlamlığını düzeltmeliyim.Teşekkür ederim ilginiz için

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir