Sünger Deyip Geçme


EdgeÇevrim Dışı

Kayıt: 31/07/2009
İl: Bursa
Mesaj: 85
EdgeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2023 16:35
[url=https://www.hizliresim.com/m702plp][img]https://i.hizliresim.com/m702plp.png[/img][/url]

Beğenenler: [T]232811,lgaquatic[/T][T]240275,Laterthanbefore[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArifhbsAquaticsÇevrimiçi

Yönetici
Kayıt: 25/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 3595
ArifhbsAquaticsÇevrimiçi
Yönetici
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2023 16:40
Sorun şu; biyofiltre tanımı.. Evet sünger filtreler biyofiltrasyon yaparlar; iyi de yaparlar. Düşük amonyak/amonyum konsantrasyonuna sahip tatlı su akvaryumlarında amonyak oksitleyen arkelerin ince gözenekli sünger yüzeyler sayıca daha fazla olmaları bu örnek makale ile sınırlı. Sadece 4 ay boyunca 6 tank ile incelenen bir deneyden ibaret! Diğer medyanın da sinterlenmiş cam olduğunu söylüyor üstelik. Buna bakarak karar vermek ve net bir kanıya varmak mümkün değil! İddia ettiğiniz gibi, sünger ile ilgili onlarca makale yok! Makalenin ana amacı zaten AOA ve AOB varlığının ne oranda olduğunu bulmak! Süngerin su geçişine müsade eden bir yapıda olması AOA ların genellikle koloni oluşturmayı tercih ettikleri bölge olması açısından önemli. Daha önce sebebini söyledim! Doğada da alg ve fungus yığınlarında daha fazla koloni kuruyorlar; tamamen bununla alakalı. AOA kolonileri için farklı makaleler de var, üstelik 2 yıl boyunca örnek alınan 30 tank ile yapılan deneyler de mevcut. Fakat hangi biyomedyada ne kadar olduklarına değinmiyor! Bu arke topluluğunun adı üstünde amonyak oksitleyen arke! Nitrit ve nitratlar ne olacak? Süngere mi güvenelim? Üretimhaneleri olan, onlarca tankı olan kişilerin sünger filtreleri tercih etme nedenleri sizce bu makalenin sonucu mu? Ekonomik gerekçeler ucuz ve nispeten iş görür ekipmanlara elbette yönlendirecektir; bu çok doğal bir durum. Aynı soruyu, yüzbinlerce insanın dış filtre veya substrat medya kullanmasına da yöneltebiliriz! Yanlış mı yapıyorlar? Sünger filtre ile ortaya çıkan nitratları da sürekli su sarfiyatı ile mi çözelim? Suyu harcamak, nitrat eksiltmeye yarayan ürünlere para harcamaktan daha mı yeğdir? Üstelik o site ve benzer görüşü savunan nadir bir kaç site şunu söylüyor (bilimsel bir ispatları olmadan) ‘nitratları hiç bir ürün yok edemez, ancak su ile seyreltiriz ve nitratlar da öyle ahım şahım toksiditeye sebebiyet vermez 100 mg olmadıkça’. Bu iddianın bilimsel temeli var mı? Aksine 30-40 mg nitratların bile tatlısu canlılarına ne gibi etki ettiklerine dair onlarca yayın varken! Bunları bilip yeni hobicileri bu sitelere karşı uyarmak ve site reklamına müsade etmemenin nesi yanlış?

Seachemin laboratuvar sonuçlarını jbl ve sera da kullanıyor; buna neden şüphe ile yaklaşalım? Bilimsel bir analiz ve sonuçları da paylaşılmış! Dileyen aratıp rahatlıkla bulabilir. Sonuç ortada iken, kimsenin reklamından ya da ürün üzerinden kar sağlamadığı bu medyaları ne diye ölesiye savunalım? Bırakın süngeri, herkes eheim, jbl, sera ve seachem medyalarını alsın diyen de yok!

[QUOTE=Edge][:lol:][:lol:][:)))]Yüzlerce akvaryumda nadir türlerin üretimini yapanlar yanlış biliyor, bunlar doğrusunu biliyor.

Hadi yüzlerce akvaryuma dış filtre ve 7 çeşit malzeme önerelim! Ne kadar çok çeşit ürün o kadar kaliteli filtrasyon! 40 yıldır nadir tür üreten insanların doğrusunu bildiğine inanacak değiliz. [:)))][/QUOTE]

Hobiden anladığınız bu kadar işte! Varsa bilimsel deliliniz buyurun yazın. Anlaşılan yok ki laf kalabalığı üretip duruyorsunuz. Bahsettiğiniz ‘forum kirliliği’ bu oluyor tam olarak.

Beğenenler: [T]213398,ternapi[/T][T]236270,HOPPALA[/T][T]238946,Akif Fatih[/T][T]240229,alpburakozbayy[/T][T]137418,MertSoyumert[/T][T]130330,bilentungul[/T][T]71002,The Last Samurai[/T]
Teşekkür Edenler: [T]130330,bilentungul[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bilentungulÇevrim Dışı

Yönetici
[B]11883,3[/B]
Kayıt: 04/06/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1405
bilentungulÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2023 18:07
Merhabalar,

Tahminim bundan 23 yil evvel filandi, ilk defa parami biriktirmis ve kendime Eheim 2213 dis filtre almistim. Eminonunden aldigim bu filtre icerisinde ne musluk ne de herhangi bir filtre malzemesi vardi ancak satan adamin 'bunlar isini gorur' demesine de inanip mutlu bir sekilde eve donmustum.
Dogal olarak filtreyi actigimda icerisinde bir malzeme olmadigini gorunce(iki adet mavi sunger vardi sanirim) arastirma yapmaya baslamistim. O zaman istanbul Akvaryum Kulubu (ISAK) adinda bir olusum vardi ve o forumda yanlis hatirlamiyorsam Ilyas Aydemir adinda birisinin acmis oldugu akvaryum filtre malzemelerinin nasil ekonomik yollarla saglanabilecegine iliskin bilgiler veriyordu. Kendisinin dedigine gore, yazmis oldugu malzemeler en az buyuk firmalarin urunleri kadar iyi ve hatta daha iyi calismaktaydi.

Cebinde parasi olmayan benim icin bu bilgiler pek tabi ki altin gibiydi. Koltukcuya gidip eski cikma sunger almaktan tutun da, elektrikciye gidip elektrik kablosu borularini alip onlari tek tek kesip sanki seramik boncuk yapilacak gibi kullanmaya kadar her yazan yontemi denemistim. Ilac gibi gelmisti.

Gunumu kurtardi mi? diye soracak olursaniz : kesinlikle evet ancak simdi urunler arasinda kalite farki vb sebeplerden dolayi bunu yapmam. Uzgunum ayni sonuclari alamiyorum, elyaf gibi basit bir sey bile ayni sonucu vermeyebiliyor.

Sizin konunuza donecek olursam: yeni urunleri denemekten hic bir zaman zarar gelmez. Seachem Matrix'in aynisini Turkiyede de bulursunuz ama Seachem'e gore onlar daha kaliteli kayaclari secmekteler. Ben su anda Oase Biomaster Thermo 600 filtre icerisinde Seachem Matrix kullaniyorum ama yakinda cikaracagim. Bildiginiz gibi Seachem'e gore filtreleme yuzeyi 700m2 dir.
Yeni denemek istedigim urunun ise 'Aquario' firmasina ait (Koreli firma) ve NEO MEDIA adini verdigi urun ve bunun pure/soft/hard su secenekleri var. ilgili urunun filtreleme yuzeyi ise tam 3.200m2/lt. Yani kagit uzerinde hatiri sayilir bir fark var ancak gercekte ben bir fark gorecek miyim - pek sanmiyorum ama- bakalim...

Nacizane dusuncem her seyi ve herkesi dinleyip kendiniz tecrube etmesidir. Yoksa kagit uzerinde bakacak olursaniz size 600lt akvaryumu hava motoru ile calisan filtre ile de cevirebileceginizi anlatabilirler. Paylastiginiz kisinin sayfasini biraz gezip okudum, okumaktan zaten zarar gelmez ancak durust olmam gerekirse vermis oldugu bilgilerin dogrulugundan emin degilim.

Not, Malawi akvaryumunun resmini koyup icine Frontosa koymak da nedir oyle ?! [:geek:]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/130330/240820231806451.jpg[/IMG]



[B]Ilgili konuyu lutfen kisisellestirmeden devam edelim.[/B]

Beğenenler: [T]236270,HOPPALA[/T][T]240229,alpburakozbayy[/T][T]205902,ArifhbsAquatics[/T][T]71002,The Last Samurai[/T]
+1: [T]71002,The Last Samurai[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir