Suni yollarla discus yavrusu büyütme


Ali Osman FelekÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 54
Ali Osman FelekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2009 19:33

Yem hazırlanışı:

 Gerekli malzemeler: Yumurta,Toz spirulina,jelatin(gıda jelatini)

 Yem hazırlarken oranımız bir adet çiğ yumurta sarısı ,bir adet pişmiş yumurta sarısı birbirine ufak bir saklama kabı içerisende karıştırılır. Pişmiş olan yumurta fazla pişirilmemelidir. Sarısının iç kısmı hafif yumuşak kalacak kıvamda pişirilmesi kafi gelir. Bu iki karışım  mix edildiğinde  cıvık ve akıcı bir kıvam oluşur. Yine bu karışıma çok az miktarda spirulina ilave ederek karışımın hafif açık yeşil kıvama gelmesi sağlanır. Spirulina çok fazla eklenmemelidir. Açık sarı açık yeşil arası kıvam yeterlidir. Daha sonra hazırladığımız bulamaç kıvamında ki karışımı dondurucuya koyarak 2 gün bekletiniz. Karışımın önemli noktası mutlaka dondurulmasıdır.  Taze olarak uygulandığında başarı oranı düşecek hatta başarısızlıkla sonuçlanacaktır.


 Yumurtların çatlatılması:

Çiftimizin üreme tankında yumurtlamasından 1-2 saat sonra yumurtalar yapışık olduğu huniyle beraber yavaşca alınarak küçük çatlatma tankına geçirilir.  Çatlatma tankı 50 litre ve  her 5 literye 2 damla metilen mavisi damlatılarak ve %10 çeşme,%90 reverse ozmoz suyu kullanılarak hazırlanmalıdır.  Önerdiğim su değerleri 60-120 ms 5.5 ph 28 derece sıcaklıktır. Suyun ph değeri 7.0  ve yukarı tırmanırsa ki tırmanacaktır ufak asit oynamalarıyla su istenilen ph değerine getirilmelidir.
  Hazırladığımız bu tanktaki su sadece hava hortumunun ucundan çıkan normal debideki hava ile bir hafta kadar havalandırılmış ve bekletilmiş su olmalıdır. İçersinde herhangi bir atık olmadığı için su  değerleri bozulmadan seyrini koruyacaktır.

 Yumurtlama hunisini  hava hortumundan çıkan kabarcığa paralel koyduğunuzda yumurtaların üzerinde mantar sporlarının yerleşmesini aza indirecektir. Ayrıca Yine küflenenler bir pipet yardımıyla sabırla temizlenmelidir.

 Yumurtalar 3. gün çatlar ve hunide sallanmaya başlar. Bu noktada yavrular aynı akvaryum içersinde hazırlamış olduğumuz yavruluğa geçirilir. Geçiş aşamasında yavrular pipetle yavaşca toplanarak yavruluğa nakil edilir.  Bu 50 litrelik üretim faliyetlerinin gerçekleştiği tankımıza su değişimi yapılmadan bu işlemler sürdürülür.

 Suni yem'e alternatif yem ne zaman verilmeli?

Doğru zaman yavruların hepsinin serbest yüzmeye başladığı zamandır. Yani 4 .günün sabahı yada öğlene doğru denebilir.  Ayrıca atladığım bir noktayı vurgulamak isterim. Yavrular yumurtadan çıktıktan hemen sonra ki gün su  yavaşca 29 derece sıcaklığa yükseltilmelidir.   Yine yumurtalar çatladıktan sonra 9 wattlık bir ışıkla yavrular sabahtan akşama kadar   aydınlatılmalıdır. Gece boyunca açık bırakılmamalıdır. 
  Yavruların birkısmı 3. günün akşamına  yüzme eğilimi içersinde olsa da  bu dikkate alınmayarak 4. gün yani sabah beklenmelidir. Sabah  ışığını açtığınızda yavruların hepsinin hızlı ve hareketli bir şekilde yüzdüğünü göreceksiniz. Doğru zaman tüm yavruların hareketli bir şekilde yüzdüğü andır. Bu noktada karışımımızı yavruluğun orta kısmındaki yavruluğu bölen kısma uygulayarak vermeye başlarız.  
  Burada karışımı uygularken en önemlisi olan jelatin unutulmamalıdır.  Karışımı önce ayrı bir kapta kıvama getirmek daha doğru olur. Dolaptan çıkan karışım tek başına stick ve uygulandığı yüzeyde kalıcı bir kıvamdadır, fakat bu karışım yetersizdir. Burada ayrı bir kabın içersinde  yumurta karışımına çok az miktarda 1/4 oranında jelatin tozu eklenerek ve bir damla pipetle su damlatılarak parmağımızla karıştırırız. Jelatin çok hızlı kıvam alır ve donar. Burada jelatin donup yüzeye tutunması için değildir. Besin değeri olduğu içindir. Jelatin, sade yumurta karışımından daha çabuk suda dağılır.

  Jelatin için bakınız: http://www.vankim.com/products/jelatin.htm

 Karışım resimdeki gibi sürülür ve yavruluğun orta kısmındaki oluk alana doğru yavaşca bırakılır. Yüzme eğilimi içersinde olan yavrular bu karışıma az da olsa gider fakat burada yavruların bazı komutları bizim yardımımızla alması gerekir.

   Yine bir sünger filitre borusu yardımıyla yavruluğun içine doğru ,fakat minimum debide su trasferi yapılmalıdır. Böylece hem yüzeyde dalgalanma olarak yavrulara komut verilmiş olur, hemde suyun ufak yavruluk alanda değişime gerek kalmadan sürküle edilmesi sağlanır. Burada yapmamız gerekenler karışım iyice dağıldıktan  3-4 saat sonra yenilememiz ve yavruluğun dibine çökenleri sifonlamamız gerekir.

  İlk gün yavrular karışıma gidip tırtıklar gibi davransada sonraki günler  daha fazla ilgiyle karışıma yönelirler. Karışıma gitmeleri için su üzerindeki sinyal verici dalgalanmaları unutmayalım. Bu dalgalanmalar çok olursa kabın içersindeki yem karışımı dağılır ve suyu bulandırır. Sabah 06:00'dan gece 12:00 aralığında yavruları beslememiz gerekecektir. .  Yavrular bu şekilde 3-4 gün beslenir ve sonra artemia ya geçilir. Besleme aralığı bu kadar uzun tutulamazsa yavruların artemia alması 5-6 günü bulabilir. Buda gelişim yavaşlığına işarettir. Bu süreçte ölen yavru sayısı fazlalaşır.
 
  Artemia yediklerini karınlarında ki turunculuktan anlarız. Artemia ya geçiş sürecinde jelatin eklemeden yumurta karışımını verebiliriz. Çoğunun artemia yemeye başladığı süreçten sonra karışımı kesebiliriz. Bu süreçte 50 litrelik tank yumurta içeren karışım neticesinde puslu bir görüntü alabilir. Yine 50 lt'lik tankın bir köşesine bir pipo filitre takılabilir böylece filitrasyona katkıda bulunulur. Sifonlama neticesinde eksilen suyun yerine %10 çeşme %90 ozmoz suyu metilen mavisi damlatılarak eklenmelidir. Su sıcaklıkları aynı olmalıdır ph yükselişleri azar azar yapılabilir. Yavrular 20 gün sanra temiz bir akvaryuma alınarak artemia ile beslenmesine devam edilir. Fikir verme açısından bazı resimleri veriyorum.





Beğenenler: [T]184302,imparatorhasan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasan öztamurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 954
hasan öztamurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2009 20:07
Ali Osman Bey elinize emeğenize sağlık bu günlerde bunlar cok güzel hareketler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnisÇevrim Dışı

Kayıt: 23/02/2007
İl: Trabzon
Mesaj: 26
EnisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2009 12:18
 Ali Osman Felek bey çok güzel bir paylaşım olmuş ama şunu belirteyimki bu yöntemi bir çok kereler denemiş birisi olarak bu yöntemle suni yavru büyütülemeyeceğini söyleyebilirim.Çünkü larvanın yaşamını devam ettirebilmesi için ilk 3 gün çok önemlidir aynı zamanda bu zaman zarfında larva hangi, gıdayı alırsa alsın sindirim enzimleri henüz gelişmediğinden gıdalar onun için öldürücü olur.Mucosanın yapısına bakıldığında içerdiği gıdalar kadar sindirimi sağlamak için sindirim enzimlerininde bulunduğu gözlenmektedir. Bu enzimler lipaz,bromelain,pankreas enzimleri vs dir.metamucil bir dereceye kadar bu sindirmi kolayştırma görevini üstlenebilir ama onu hiç denemedim.Bu  yöntemle çok şanslıysanız 100 yavrudan 5 tanesini yaşatırsınız yani bir şekilde yemin sindirilebilirliğini arttırmak lazım diye düşünüyorum. Enis2009-06-09 12:27:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cemookaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 472
cemookaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2009 17:04
 Paylaşım için teşekkürler Ali Osman Bey,
 
 Bir hususta kafama takılan birkaç soru var ;
 
*Anaçların yanından aldığımız yumurtalar çatlatma tankına gelenekadar havayla temas etmesinde bir problem yaşanır mı, su içinde mi direk çatlatma tankına almalıyız ? 
 
*Yükselip alçalan ph yumurtaları olumsuz etkiler mi nasıl önlem almalıyız? Hangi kimyasal oynamalarla phı sabitlemeliyiz?
 
*Alternatif yem konusunda melek yavrularının sindirmelerinde bi sorun olmuyordu yıllarca böyle yavru alınmıştı ama,,, discus yavrularına verebileceğimiz alternatif sıvı yemler var mıdır?
 
* Karışıma buladığımız parça siyah olsa yavrular için daha çekici olmaz mı?
 
*Bu yöntemle başarı oranımız ne olabilir ?
 
*İleride suni yolla alınan ve doğal yolla alınan yavrunun arasında farklar var mıdır?
 
*Yeme tetikleme yaparken yavruları, pipo filtrenin yavruluğa su damlatmasını ne ile sağlıyoruz?
 
Vakit ayırıp cevaplarsanız çok memlun olurum biraz uzun oldu kusurabakmayın, Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cemookaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 472
cemookaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2009 17:26
[QUOTE=Enis] Ali Osman Felek bey çok güzel bir paylaşım olmuş ama şunu belirteyimki bu yöntemi bir çok kereler denemiş birisi olarak bu yöntemle suni yavru büyütülemeyeceğini söyleyebilirim.Çünkü larvanın yaşamını devam ettirebilmesi için ilk 3 gün çok önemlidir aynı zamanda bu zaman zarfında larva hangi, gıdayı alırsa alsın sindirim enzimleri henüz gelişmediğinden gıdalar onun için öldürücü olur.Mucosanın yapısına bakıldığında içerdiği gıdalar kadar sindirimi sağlamak için sindirim enzimlerininde bulunduğu gözlenmektedir. Bu enzimler lipaz,bromelain,pankreas enzimleri vs dir.metamucil bir dereceye kadar bu sindirmi kolayştırma görevini üstlenebilir ama onu hiç denemedim.Bu  yöntemle çok şanslıysanız 100 yavrudan 5 tanesini yaşatırsınız yani bir şekilde yemin sindirilebilirliğini arttırmak lazım diye düşünüyorum. [/QUOTE]
 
 
 Enis Bey, paylaşım için teşekkürler.Alternatif yem-sıvı yem seçenekleriniz var mı? Ve ya elinizde olan bir makale varmı 'suni beslenme'ile dili önemli değil çevirisini yapıp bu başlığa ekleyebiliriz .Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnisÇevrim Dışı

Kayıt: 23/02/2007
İl: Trabzon
Mesaj: 26
EnisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2009 18:16
 Evet var yurt dışında satılan "Better than brine for egg layers "adlı ürün var ama maalesef ülkemizde satılmıyor.Sanırım bu ürünün içinde aynı zamanda sindirim enzimleride bulunduğundan sıkıntı olmuyor.Yemde çok önemli bir konuda suyun bozulmaması yumurta sarısı suyu kolaylıkla bozuyor buda larva için ölümcül bir ortam oluşturuyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ali Osman FelekÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 54
Ali Osman FelekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2009 18:42
[QUOTE=Enis] Ali Osman Felek bey çok güzel bir paylaşım olmuş ama şunu belirteyimki bu yöntemi bir çok kereler denemiş birisi olarak bu yöntemle suni yavru büyütülemeyeceğini söyleyebilirim.Çünkü larvanın yaşamını devam ettirebilmesi için ilk 3 gün çok önemlidir aynı zamanda bu zaman zarfında larva hangi, gıdayı alırsa alsın sindirim enzimleri henüz gelişmediğinden gıdalar onun için öldürücü olur.Mucosanın yapısına bakıldığında içerdiği gıdalar kadar sindirimi sağlamak için sindirim enzimlerininde bulunduğu gözlenmektedir. Bu enzimler lipaz,bromelain,pankreas enzimleri vs dir.metamucil bir dereceye kadar bu sindirmi kolayştırma görevini üstlenebilir ama onu hiç denemedim.Bu  yöntemle çok şanslıysanız 100 yavrudan 5 tanesini yaşatırsınız yani bir şekilde yemin sindirilebilirliğini arttırmak lazım diye düşünüyorum. [/QUOTE]
 
 Enis bey , Bu yöntemle yavru kayıpları yaşanıyor. Bende ciddi kayıplar yaşadım. Yanlız ben kayıplarımı yavruları aksam iş yerinde bıraktıktan sonra sabah geldiğimde yaşıyordum. Yavruları durmadan beslemeniz gerekiyor. Bu şu demek 3 saatte bir 5 gün boyunca emek harcamak gerek. Buda bizim için imkansız bir durum olunca yavrular beslenemedikleri dönem güçten düşüyor.  Yavruların bazıları dikkat ettiyseniz etrafında döne döne ölüyor. Yüzme kesesi enfeksiyonu gibi,yada başka bir enfeksiyon gibi. Dibe düşen ölen yavruların hemen mantarlandığını görmüşsünüzdür.Buda suyu tazeleyince yavruların tekrar dirildiğini görmüşsünüzdür. Bu etkenlerde yavruları öldürüyor. Nitekim benim bu yazım kendi tecrübelerimdendir. Ancak yem tarifi Jack wattley'in kitabındaki tariftir. Ben sadece jelatin ilavesi yaptım. Bu adamda sanırım tamamen aykırı bir yem karışımı vermemiştir değil mi ?  Ancak ana yem bu olupta yanında ek maddeler olabilir.

Beğenenler: [T]184726,Bdaryal[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ali Osman FelekÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 54
Ali Osman FelekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2009 19:02
[QUOTE=cemooka] Paylaşım için teşekkürler Ali Osman Bey,
 
 Bir hususta kafama takılan birkaç soru var ;
 
*Anaçların yanından aldığımız yumurtalar çatlatma tankına gelenekadar havayla temas etmesinde bir problem yaşanır mı, su içinde mi direk çatlatma tankına almalıyız ? 
 
*Yükselip alçalan ph yumurtaları olumsuz etkiler mi nasıl önlem almalıyız? Hangi kimyasal oynamalarla phı sabitlemeliyiz?
 
*Alternatif yem konusunda melek yavrularının sindirmelerinde bi sorun olmuyordu yıllarca böyle yavru alınmıştı ama,,, discus yavrularına verebileceğimiz alternatif sıvı yemler var mıdır?
 
* Karışıma buladığımız parça siyah olsa yavrular için daha çekici olmaz mı?
 
*Bu yöntemle başarı oranımız ne olabilir ?
 
*İleride suni yolla alınan ve doğal yolla alınan yavrunun arasında farklar var mıdır?
 
*Yeme tetikleme yaparken yavruları, pipo filtrenin yavruluğa su damlatmasını ne ile sağlıyoruz?
 
Vakit ayırıp cevaplarsanız çok memlun olurum biraz uzun oldu kusurabakmayın, Saygılar
[/QUOTE]
 
*Anaçların yanından aldığımız yumurtalar çatlatma tankına gelenekadar havayla temas etmesinde bir problem yaşanır mı, su içinde mi direk çatlatma tankına almalıyız ? 
 
Cevap: Suyun dışına direk çıkarsanızda bir problem yaşanmıyor. Her iki şekilde de denedim ve yumurta açılımında bir orantısızlık görmedim.
 
*Yükselip alçalan ph yumurtaları olumsuz etkiler mi nasıl önlem almalıyız? Hangi kimyasal oynamalarla phı sabitlemeliyiz?
 Cevap:Yükselip alçalan ph yumurtaları  ilk 6 saat belki birazdaha fazla süre etkilemiyor.  Tolerasyon aralığı denemelerim neticesinde (7.8 5.5 ph )
Suya humik,fosforik yada sulfurik asit atmak yeterlidir.  Sulfirik daha güçlü olduğu için ben su hazırlığını onunla yapmaktayım.
 
*Alternatif yem konusunda melek yavrularının sindirmelerinde bi sorun olmuyordu yıllarca böyle yavru alınmıştı ama,,, discus yavrularına verebileceğimiz alternatif sıvı yemler var mıdır?
  Cevap:
Normalde yavru yada ançları beslediğimiz yürekte sindirimine ters ancak besliyoruz sıkıntı oluyor yada olmuyor. Ama temiz kolay ve hesaplı olan yürek olduğu veriyoruz. Ben şahsım adına yürekle beslemeyi sevmiyordum eskiden discus beslerken ancak temiz yem bulmak adına mecburen yürekle besliyordum.
Aynı şekilde yine suni üretim yapsam da aynı gittiğim yolu izlerim çünki ben bu yöntemde başarı yollarını gördüm. Bir kere keklere kıvam tutsun d,iye yumurta atılır yada başka pek çok yemeğe. Karışımı yan yüzeyde nasıl neyle yapışık tutturacağız. Burada bazı üreticiler plankton,rotifer  vermiştir.
Bazısı akvaryum suyundaki canlıları yediğini belirtmiştir. Bunlar olabilir. Bu tip yöntemler denene bilir. Şu an için alternatif sıvı yada karışım yem bilmiyorum açıkçası ve denemedim. Ara vermeseydim discusa bulurdum. 
* Karışıma buladığımız parça siyah olsa yavrular için daha çekici olmaz mı?
 Cevap:
Evet siyah olsa elbette iyi olur ama ben o dönem onu buldum açıkçası :) O dönem aradım aklıma yatan siyah bir nesne bulamıyınca onu kullanmıştım.
 
*Bu yöntemle başarı oranımız ne olabilir ?
 
Cevap:
Uykusuzluk ile birlikte %50 nin altına düşmez. Ancak bu yöntemde zaman içinde yeni revizyonlar düşündüm. Su değişimini sürekli halde yapmak gibi. Yani 3 -4 saatte bir değiştirmeden. Tabi bu benim düşüncem hep uykusuz kalmama yoluna çıkıyor. Kabın içersinde yavru kirlenen sudan hemen yamuluyor. Kötü bir tabir  oldu ama hakikaten yamuluyor.
 
*İleride suni yolla alınan ve doğal yolla alınan yavrunun arasında farklar var mıdır?
 
 Cevap:Büyüme zamna dilimi farkı vardır. Bir zaman sonra fark kapanıyor. Bu gelecekte beslenmesine bağlı tabi.
*Yeme tetikleme yaparken yavruları, pipo filtrenin yavruluğa su damlatmasını ne ile sağlıyoruz?
 Cevap:
Pipo filitreyi kullandım ancak oradaki malzemeler o dönem mecburiyetten kullanılan şeylerdir. Normalde yavruluk yerine kaseler şimdi daha mantıklı geliyor. Şimdi olsa kase üzerinde revizyon yapardım. Tetikleme için yeni yöntem kasenin ortasına doğru uzanan hortumun su damlatması.
 
Ali Osman Felek2009-06-09 19:08:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Discus TrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 605
Discus TrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2009 14:01
Uygulamalı çalışmanızdan ötürü teşekkürler. Konuya arkadaşların daha fazla dikkatle inceleyebilmesi için iğneliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

daltonÇevrim Dışı

Kayıt: 05/08/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 591
daltonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2009 07:09
Ali osman bey verdiğiniz emek için çok teşekkür ederim özellikle dickus yavrusu büyütmek için çok önemli konulara değinmişsiniz yalnız ali osman bey bu jelatin takdir edersinizki çok pahalı onun yerine bulmasıda kolay olabilen biraz daha ucuz olanını tafsiye edermisiniz. bunlar bizim için çok önemli şeyler.
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ali Osman FelekÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 54
Ali Osman FelekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2009 12:58
 
Rica ederim . Pahalı olması da zaten ayrı bir engel.  Ben sirkecide aktarlarda açık satılandan da denedim. Oralara sorabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

coco90Çevrim Dışı

Kayıt: 30/11/2016
İl: Ankara
Mesaj: 59
coco90Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2017 21:40
Cama cam akvaryumda yavru buyutmeye calisiyorum suan. Discus konusunda acemiyim. Evde 3 Akvaryum daha olmasina ragmen bu türde yazilan cizilenler nedeniyle oldukca tedirginim herhangi bir yanlis uygulama yapacagim diye.

Şuan 15 adet 1-2 cm civarinda discus yavrularim var. Kendim artemia aciyorum, rotifishin acilmis artemiasi ve sera discus yemle beslemeye calisiyorum.

Baliklar artemiayi veya yemi attigimda yeme dogru yonelmiyorlar. Fakat akvaryum tabanindan surekli tirtiklamalar yapiyorlar. Hareketleri fena degil.

Bu boyutlardaki yavrular icin yemleme sirasinda ki bu hareketsizlikler normal mi? Veya bir yerde yanlislik mi yapiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir