SUYUMUN BERRAKLIĞI İÇİN İÇERİ GELEBİLİRMİSİNİZ?


Muhammed İlkarÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 111
Muhammed İlkarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2014 14:02
Merhaba değerli ve sayın hobiciler, aranıza yeni katıldım ve katılana kadar siz tecrübeli üstadlarımdan alabildiğimce bilgi almaya çalıştım ve yüzlerce makale okudum, yardım başlıklarında okumadığım başlık kalmamıştır öyle diyebilirim.

Benim sorunum akvaryum suyumun berrak olmaması, akvaryumu cam gibi olanlara özeniyorum, içim gidiyor. Diyorum acaba ben nerede hata yapıyorum. Ama hiç hata yaptığımıda düşünmüyorum, sizler için bir kaç adet resim vereyim akvaryumumdan; 

1) http://i.hizliresim.com/4R6oJL.jpg
2) http://i.hizliresim.com/voM2Bv.jpg
3) http://i.hizliresim.com/Y5zLoZ.jpg
4) http://i.hizliresim.com/5RWlBL.jpg
5) http://i.hizliresim.com/aBkQ6Q.jpg

Mevcut resimler bunlar. Akvaryumum hakkında bilgi verecek olursam;
150 ve daha fazla litre su alabilecek kapasiteye sahip 100x40x40 bombeli akvaryum kullanıyorum, ki resimlerdende anlaşılabilir.

• Jebo 835 dış filtrem var. 3 sepetli ve su yukardan giriyor. Sepet sıralamam ise;
1. Sepet : Üste elyaf, Ortaya mavi sünger, Alta elyaf (Konuyu açarken altta elyaf yoktu)
2. Sepet : Üste elyaf, Ortaya seramik halkalar, Alta elyaf (Konuyu açarken altta elyaf yoktu)
3. Sepet : Üste 2 adet elyaf, Alta aktif karbon (Konuyu açarken üstte 1 adet elyaf vardı)

Alta elyaf eklememin sebebi ise konuyu açtıktan sonra dış filtreyi temizledim bi güzel. Elyafın halini gördüğümde içim acıdı yani sanki siyaha boyanmış gibiydi. Bende destek olsun diye bütün sepetlerin en altlarına birer elyaf daha koydum. Bilmiyorum doğrumu yaptım ama mantıklı geldi. Yanlış ise, bilgilerinize açığım.

• AT-700 200W ısıtıcı kullanıyorum.

• 10 adet japon ve 2 adet teleskop besliyorum.
• 2 adet yapay bitki var.
• Diplerde japonların oynaması için çok az kum serptim (bulandırmasından korktuğum için miktarı az tuttum) ve hoş dursun diye 15-20 tane renkli taş attım.

Dip Not : Akvaryum yaklaşık 20 günlük. 5 gün su dinlendirmeyide göz önüne alırsak, 15 günün ilk 3 günü çok berraktı ve geri kalan 12 gündür bu bulanıklıkla savaşıyorum.

Tek isteğim, suyumun berraklaşması için kaydadeğer bilgiler, eğer berraklaştırabilirsem siz değerli abilerime, kardeşlerime etmeyecek duam kalmayacak. 

Yardımlarınıza muhtacım, teşekkür ederim şimdiden. İyi balıklar, iyi forumlar.
Muhammed İlkar2014-11-22 21:07:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

deryaemre16Çevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2014
İl: Bursa
Mesaj: 79
deryaemre16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2014 14:04
dış filtrenin katmanlarını yıka yeniden tak 1 saat çalıştır filtre çekim borusu ile geri verim borusu  birbirine en uzak yerlerde olsun

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AHMET BULUTÇevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 87
AHMET BULUTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2014 15:59
Suyunu haftada bir yüzden 30 değiştir. dış filtreni de 3-4 haftada bir temizle. yapay bitkileri çıkar derim ben çünkü salınım yaparlar. japon balığı zaten doğası, oburluğu, davranış biçimi yüzünden suyu kirletmeye meyillidir. inşallah yardımcı olmuşumdur. kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Conqueror__Çevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2012
İl: Adana
Mesaj: 323
Conqueror__Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2014 17:12
Dış filtre sepetlerini uygun malzemelerle doldurabilirsiniz..

Üst sepet seramik halkalar
Orta sepet mavi sünger altına biraz daha sık gözenekli süngerve elyaf
Alt sepete kkarbon yerine zeolit diatomit ve elyaf olabilir..

Yemlerden kaynaklı bulaniklik da olabilir ayni filtreye sahibim ben de asiri yemliyorum ona bagli hafif yeşilimsi su o da yandan bakilinca belirgin..bu arada filtreyi çok sık temizlemeyinConqueror__2014-11-22 17:13:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Muhammed İlkarÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 111
Muhammed İlkarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2014 19:04
Öncelikle çok teşekkür ediyorum kâle alıp değerli bilgilerinizi benimle paylaştığınız için.

Ahmet Bulut, 2 saat evvel %30 su değişimi yaptım ve dış filtremi komple temizledim. Elyafları yenileriyle değiştirdim. Her sepetin bi altına bi üstüne olmak üzere sepet başı toplam 2 elyaf. Yani 3 sepette toplam 6 elyaf barındırıyorum. Çünki sepetleri yıkarken ki elyafların halini gördüğümde sesli bi şekilde afedersiniz "oha,çüş" gibi kelimeler kullandım. Kapkaraydı, sanırsınız boya dökülmüş üzerine. Benimde elyafa destek olsun diye sepet başı fazladan birer elyaf daha ekleme sebebim de buydu. Umarım mantıklı bir harekette bulunmuşumdur.

Conqueror (imzanda adını belirtmeni isterim bu arada), İlk sepete seramik koyma mantığından yana değilim. Çünki suyum yukardan girdiği için pisliğin girer girmez direk elyaflardan geçerek daha ferah bi suyun alta indiği düşüncesindeyim.

Sepetlerin yeni hali
1) Üste elyaf, ortaya biyolojik sünger, alta elyaf
2) Üste elyaf, ortaya seramik halkalar, alta elyaf
3) Üste 2 adet elyaf, alta fileli karbon.

Tekrardan teşekkür ediyorum, yardımlarınızı bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Conqueror__Çevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2012
İl: Adana
Mesaj: 323
Conqueror__Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2014 19:33
Debi kaybı yaşamanız kesin o zaman...elyaflar direkt dolacak...kademeli temizlikten yanayım ben de :)...geniş gozenekten sıka doğru..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

prmprmÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2007
İl: Denizli
Mesaj: 124
prmprmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2014 19:49
Akvaryumunuzun ne zaman kurduğunuzu bilmiyorum ama biyolojik filtrasyonun tam anlamı ile oturması icin, filtrenize biraz zaman tanıyın. Bu süre zarfinda yemlemeye dikkat edin. Su değişimlerini aksatmayın ve aşırıya da kaçmayın... Bir miktar bakteri kültürü de ekleyebilirsiniz... Birde filtrenize zeolit ekleyebilirsiniz. Bence cok fazla elyaf kullanıyorsunuz. Benim filtremde hiç elyaf yok... Azalan debi kaybi biyolojik filtrasyonun azalmasına sebep olacaktir. Bu da berraklığı etkileyecektir.prmprm2014-11-22 19:51:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

maske1212Çevrim Dışı

Kayıt: 14/07/2012
İl: Eskisehir
Mesaj: 130
maske1212Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2014 23:50
Dış motor sanırım benimkine benziyor iç filtre yada extra onun yanında hava motoru kullanırsanız 2 gün berraklık geliceğini tahmin ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baytokyoÇevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2014
İl: Antalya
Mesaj: 17
baytokyoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2014 00:13
Sanki içindeki bir şeyler bulandırmış gibi sepetleri çok doldurduğun için yerlerine oturmamış olabilir su süzülmeden geri gelebilir ayrıca su seviyesini arttırın ısıtıcı biraz daha içeri alın en ufak eksilme de sıcaktan çatlayabilir 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

theolymposÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 308
theolymposÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2014 00:31
Bence ilk işiniz koymuş oldugunuz butun elyafları cıkarmak olsun cunku o kadar elyaf dıs fıltrenızı ınanılmaz yoracak ve hıcbır faydası olmayacak hatta fıltrenızde arıza vermesıne neden olacaktır. Tek bır ince kat elyafı bıyolojık sungerın ustune koymanız yeterlıdır. daha sonrasında da yapay bitkileri akvaryumun içinden cıkarmanız gereklı cunku yapay bitki plastıktır ve plastık suyu bozabılecek potansıyele sahiptir. Kuruluma peyzajcılardan kılosu 25 30 kurusa doğal taş alıp onları ıyıce yıkayıp koyabılırsınız. butun bunları yaptıktan sonra sabırla beklemek olacaktır. filtre kurulumunu fatıh bey zaten detaylı anlatmış. Her yeni kurulum yaklaşık 2 hafta bulanık gecebılır gayet normal cunku bakterı kulturu yenı olusmaktadır.  Haftada 1 yuzde 20 dıp cekımı yapıp taze dınlenmıs su eklemenız yeterlıdır. Filtreleri cok sık kesınlıkle yıkamayın ayda 1 kere dış filtreden karbonu değiştirirsiniz akvaryumdan cektıgınız su ilede iç filtreyi temizlersiniz yeterlidir. Yeni karbonu koymadan once mutlaka karbonu suda yıkayınız tozları gıtsın buyuk ıhtımalle o sıyahlıklar karbondan dokulen komur tozudur. Eger 3 hafta sonunda halen duzelme olmaz ıse su berraklastırıcı ekleyebilirsiniz ve cok başarılı urunler var nette bulabılırsınız onlardan eklersenız sorununuz kalmayacaktır. Birde akvaryum ölçüleriniz ve kaç adet balık bulunmakta içinde onuda soylersenız daha bılgılendırıcı olabılır. Bitki olarak japonlarda anubias bıtkısı koyabılırsınız diğer butun bıtkılerı japonlar yıgecektır. Yalnız bıtkıyı aldıgınız yer guvenılır değil ise kesınlıkle dezenfekte edip akvaryuma koyun aksı taktırde adı salyangoz istilasına ugraya bilirsiniz. Eğer başka merak ettiğiniz konu olursa özelden yazarsanız elimden geldiğince yardımcı olmaya calısırım. Yeni balık almak için sakın acele etmeyin çokıyı arastırın cunku cok ucuk fiyatlara kaliteli balık diye gereksiz para odenmıs balık alma riskini azaltmıs olursunuz. Hobiciyim diyip satıcı olan arkadaşlara dikkat edin mutlaka. Tecrübeli arkadaslara danısın veya bana danısın ama zaten akvaryumunuz gayet kalabalık. ıyı hobiler. theolympos2014-11-23 01:51:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FatihYildizÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,156083[/C]
Kayıt: 04/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 437
FatihYildizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2014 00:47
Merhaba
Aslında yazılacak o kadar çok şey var ki. Nerden başlasam bilemedim. 

İlk olarak bakteri oluşumu için zaman ve zemin hazırlamanız önemli. Elyaflarda gördüğünüz o kara dediğiniz şeyler faydalı bakterileriniz. Siz her temizlikte onları kaybediyorsunuz dolayısı ile her temizlik sonrası suyunuz bulanık oluyor. Motorunuzun emiş ve verişi ne şekilde bilmiyorum ama dizilim şu şekilde olursa dış filtreniz de bakteri oluşumuna izin verecektir.
Emiş yukarıdan olduğunu var sayar isek;

------Emiş----- (Akvaryumdan gelen su)
-Bolca seramik halka
-İnce kat elyaf
-Biyolojik sünger
-Substrat
-İki kat elyaf
----Veriş------(Akvaryuma giden su)

Filtrenin temizliği haşır huşur musluğun altında malzemeleri yıkamak şeklinde olmamalı. Debinin düştüğünü anladığınız zaman filtrenin temizleneceği anlaşılmalıdır. Bunun dışında filtreyi temizlememenizi öneririm. Tabi ilaç ile tedavi dönemleri hariç. Temizlerken akvaryumdan alacağınız (haftalık su değişim suyu oranında) su ile sadece süngerleri sıkıp tekrar kullanmak olmalıdır. Elyafları değiştirebilirsiniz.

Birde akvaryum tabanına yerleşmesi elzem olan bakteriler sizin akvaryumunuzda maalesef yok. Çünkü tabada barınabilecekleri bir ortam yok. 3cm dahi olsa kum (balıklarınıza uygun) veya doğal çakıl taşı gibi taban malzemeleri kullanmalısınız. Aksi halde bu bulanıklık asla gitmeyecektir.

Akvaryumunuz gün ışığı görüyor mu? Hafif sararma ve buna bağlı bulanıklık bundan olabilir.

Yapay bitkileriniz mevcut. Bunları tamamen dışarı çıkarın. Bunların yerine bakımı kolay rizomlu kolay bitkiler seçebilirsiniz tabi balıklarınıza uygun olmalıları önemli. Belki bir kaç tane irili ufaklı doğal taş koyabilirsiniz. 

Özetle bakteri candır. Yaşatmak lazım.
Kolay gelsin. Mutlu hobiler.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Muhammed İlkarÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 111
Muhammed İlkarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2014 16:00
Cenk Bey, çok teşekkür ederim yorumlarınız için. İlk işim elyafları çıkarmak olacak o zaman. Peki karbon salınım yapıyor da suyu karartıyor ise, karbonsuz kullanmayı seçtim diyelim. Karbon yerine ne koymalıyım? 150 litre su var yaklaşık olarak ve 12 japona göre gayet uygun olduğunu düşünüyorum. Yani kalabalık olduğu düşüncesine katiyen katılmıyorum.

Fatih Bey, akvaryumum antrede, hiç ışık görmüyor. Yani siz diyorsunuzki
1. sepete seramik halka + alta elyaf
2. sepete biyolojik sünger (sadece bu mu, yoksa yanlışmı anladım?)
3. sepete 2 kat elyaf

Anladıklarım bunlar, doğrumudur? Eğer doğru ise, işleme koyulacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

prmprmÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2007
İl: Denizli
Mesaj: 124
prmprmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2014 17:38
[QUOTE=Muhammed İlkar]Cenk Bey, çok teşekkür ederim yorumlarınız için. İlk işim elyafları çıkarmak olacak o zaman. Peki karbon salınım yapıyor da suyu karartıyor ise, karbonsuz kullanmayı seçtim diyelim. Karbon yerine ne koymalıyım? 150 litre su var yaklaşık olarak ve 12 japona göre gayet uygun olduğunu düşünüyorum. Yani kalabalık olduğu düşüncesine katiyen katılmıyorum.

Fatih Bey, akvaryumum antrede, hiç ışık görmüyor. Yani siz diyorsunuzki
1. sepete seramik halka + alta elyaf
2. sepete biyolojik sünger (sadece bu mu, yoksa yanlışmı anladım?)
3. sepete 2 kat elyaf

Anladıklarım bunlar, doğrumudur? Eğer doğru ise, işleme koyulacağım.[/QUOTE] 

Zeolit koymayı düşünebilirsiniz, hem suyunuzu berraklaştıracak Hemde biyolojik filtrasyona katkıda bulunacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Muhammed İlkarÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 111
Muhammed İlkarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2014 18:34
Zeolit konusunda kararsız kaldım bir çok forumda biyolojik filtrasyona iyi geldiği söyleniyor, fakat su berraklığında hiç kimse net bişey söylemiyor. Memnun olmayanlar bile var. Yani zeolite pek kanım ısınmadı. Karbonu komple çıkaracağım galiba.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir