Suyun Havalanması Hakkında Soru


brigantesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/11/2014
İl: Bursa
Mesaj: 3586
brigantesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2017 19:55
Merhaba arkadaşlar, 250 litre bitkili tankım var. Jbl e901 dış filtre ve eheim bio iç filtre sahibiyim. Normalde şelale aparatını suyun yüzeyini dalgalandıracak şekilde takıp hava motoru vs çalıştırmıyordum. Şimdiye kadar sıkıntı olmadı ama o şekilde çok akıntı olduğundan uzayan bitkiler eğik bir hal aldı. Ben şimdi şelale aparatını çıkardım. İç filtre de hava üflemiyor ve dalgalanma yapmıyor sadece mekanik temizlik için kullanıyorum. Suyun yüzeyi dalgalanma olmazsa oksijen alımı olur mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KÇetintaşÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 122
KÇetintaşÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2017 21:41
Akvaryumlarda ve aslen tüm sularda suya oksijenin alınmasının en kolay yolu su ile havanın temasıdır. Su yüzeyindeki dalgalanma su yüzeyinin arttırılması gibi düşünün. Aslen su içine verilen hava kabarcıklarının da esas işlevi suyun yüzeyinin hareketlendirilmesidir. Yoksa aşağıdan yukarıya giderken suya vereceği oksijen sembolik kalır.

Şimdi sizin durumunuzda eğer ki su yüzeyinin dalgalanmadan dahi alacağı oksijen ve yanı sıra bitkilerinizin fotosentez sırasında çıkartacakları oksijen kabarcıkları ( olduğunu var sayarsak !) tankınızdaki balıklarınıza yetiyorsa sorun olmaz elbette. Bu elbette balık adetinize, cinslerine, tankın boyutuna göre değişir. Kimi türler labirentli olup zaten su içindeki erimiş oksijene çok gerek duymazlarken, k,m, türler az hareketli olup az oksijen tüketirken, kimi türler yüzeyde yüzüp oksijeni gerektiğinde en fazla olduyğu yerden, yani yüzeyden alıp idare ederlerken kimi türlerse sudaki oksijen miktarı yetmediğinde size bunu sürekli su yüzeyine yakın yüzerek ve hatta suyu yüzeyden ağızlarına alıp solungaçtan geçirerek solumaya çalışırken belli ederler.

Yani bu biraz sizin tank ve balık kriterlerine bağlıdır. Ama yanı sıra suya birde karbondioksit veriyorsanız o zaman sıkıntı daha çabuk ortaya çıkacaktır. Bence yüzey hareketini kesmeyin, eğer bitkilerinizin eğilmesinden şikayetçiyseniz, aşağıdan yukarıya hareket verip suyu kabartacak şekilde minik kafa motorlarından edinebilirsiniz. O da güzel yüzey hareketi yapar.

Ayrıca su içinde ve yüzeyinde hareket olmaması bitki tankları için de çok iyi değildir. Hem su içinde ölü bölgeler oluşmasına ve nitratın dipte aşırı yoğunlaşmasına ve hemde yosunların en sevdiği şey olan hareketsiz ortama davetiye çıkartır. [:cool:]

Kolay gelsin, keyifli hobiler. [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir