Suyun Oturması


SelayazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/11/2008
İl: Samsun
Mesaj: 162
SelayazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2010 19:35
Merhaba arkadaşlar. 

Sizlerinde dikkatinizden kaçmıyordur. Son bir kaç aydır, yeni kurulan akvaryumlarda, yapılan en büyük ihmal ya da hata suyun oturma meselesidir. 

Zannediyorum ki, yeni başlayan arkadaşlar suyun oturmasından kasdettikleri, sudaki kirin, pisliğin yere-zemine çökelmesi gibi algılanıyor. Yani kum yeni olduğundan ne kadar yıkarsan yıka toz kalacaktır. Bunun çökmesi demek suyun oturması demek değildir

Konunun çok uzmanı değilim. Uzman arkadaşlar aydınlatırsa bizleri pek makbule geçer. Bir akvaryumda suyun oturması 45-90 günlük bir olaydır. Ya da su hazırlayıcılar kullanılır ancak bu tür katkılara verilen paraya kıyamayız çoğu zaman. 

Hasılı su öyle 3-5 günde oturmaz. Canlılara yaşama ortamı sunacak isek her şeyi kuralına göre yapmak gerekir. Saygılar-Sevgiler.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dodomixxÇevrim Dışı

Kayıt: 17/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 524
dodomixxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2010 22:41
Zaten o 45-90 günlük sürede oturma dediğiniz olay biyolojik ortamın oluşması oluyor.yararlı bakteriler vs.deniz akvaryumlarında çok daha fazla bir süre bu.

Bu arada sera'nın bilgilendirici kitapçıklarında,su hazırlayıcısı kullandıktan 24 saat sonra balık ekleyebilirsiniz yazıyordu.su hazırlayıcıları biyolojik ortamı sağlamaz,zararlı elementleri bağlar.kloru vs. uçurur sanırım.onun yerine su dinlendirdiğimizde aynı işlevi görüyoruz,birkaç kaşıkda kaya tuzuyla...bakteri kültürü eklemek biyolojik ortam oluşmasını hızlandırabilir.ortam oturmuş bir akvaryumdan 1 litre su alınırsa hızlanabilir vs.biyolojik ortamın oluşması 100 litrelik akvaryumlara kadar 45 günü geçmez sanırım.bu konuda çok fazla bilgim yok gerçi.ama deniz akvaryumlarında 2 ayı rahatlıkla geçtiği söyleniyor.
saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selimtaşanÇevrim Dışı

Kayıt: 02/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 153
selimtaşanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2010 23:17
Diğer türleri bilemem ama canlı doğaran tür beslemekteyim lepistes ve moli, akvaryumu değişirken suyu tabanı tümden  değiştim ,seranın su hazırlayıcısını ve bakteri kültürünü ekledikten 24 saat sonra balıklarıda ekledim 100 adeti aşkın balıktan hiçbir kaybım olmadı bu işlemi değişik araklıklarda iki kez yaptım sonuç yine aynı başarılıdır .Kısaca öyle uzun süreleri beklemenize gerek yoktur .Maliyeti ise 150 litre için 25 tl civarıdır acil durumlarda kısa sürede çözümdür .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2010 23:26
Deniz akvaryumu tamamen ayrı bir konudur. Onu ilgili bölümde tartışmak gerekir.
Sadece tatlı su için yorum yazacağım.

Suyun oturması iki anlamda alınabilir. Birisi içinde yüzen parçacıkların çökmesi ve berraklaşması, diğeri ise bunlarla birlikte yararlı bakterilerin oluşmasının ardından su döngüsünün kurulmuş olmasıdır.
Aslında birincisi olmadan ikincisi olmadığından ikisini birlikte ele almak doğru olacaktır.
Yeni bir suyun "oturması" için sıkı bir filtreleme yapılmalı ve içerisinde varolan en ufak parçacıklar bile temizlenmelidir. Ayrıca su havalandırılarak klor gibi gazlardan kurtulmak gerekir. Mümkün olan ve kullanılmasına karar verilen durumlarda taban malzemesi, dekor malzemeleri ve bitkiler başta eklenmelidir. Sonradan eklenirse gereksiz şekilde süreç başa döner ve süre uzar.

Su düzenleyiciler temel olarak suda varolan gazlarla ağır metallerin bağlanması ve kaybolmasını sağlar. Bu da süreci hızlandırır. Yararlı bakteri kültürleri ise nitrit/nitrat döngüsü kurulumunun süresini kısalttığı için etkilidir. Bu yüzden ya beklenilerek sürecin kendini bulması, oturmasına izin verilmeli ya da su düzenleyici be yararlı bakteri kültürleri ile süreç kısaltılmalıdır. İkisi de olmazsa ya balıklar ölür ya da hayatta kalsa bile sudan kaynaklı durumlar nedeniyle gelişimlerinde sorun olur.

Beğenenler: [T]170368,burakcel12[/T][T]189537,Onrylcu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IsakrgzÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2017
İl: Kocaeli
Mesaj: 5
IsakrgzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2017 23:12
6 aylık herşeyi oturmuş akvaryumu bozdum yer değiştirmek için sonra tekrar kurdum fakat bozmadan akvaryumdan 1 teneke su aldm ve akvaryumu kurduktan sonra ekledim dış iç tüm filtreleri. Çalıştırdım 3 saat sonra balıkları ekledim ve hiç kaybm yok bitkilerde şoktan çıktı...su duzenleyiciyede gerek yok bakteri kültürü olsun kafi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir