Suyun toplam sertliği (GH) sorunu.


ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2014 01:28
Ali bey,
Elma sirkesinin kalsiyumunun yüksek olduğunu okumuştum, ph zaten düşük olur tabii organik bir ürün olması bakımından testiniz çok doğru da çalışmayabilir neticede su için üretilmiş bir ürün diyebiliriz ama gh yüksek ph düşük çıktığına göre test çalışmış gibi duruyor ancak bundan çok doğru ölçüm yapıyor sonucu da çıkmaz.

Kh ın karbonat sertliği olduğunu yukarıda yazmıştım. Suya karbonat eklerseniz kh artmış olur. Yani sudan karbonat çıkarmanız gerekiyor. Nasıl çıkarırsınızın cevabı yukarıda eklediğim konuda mevcut. Suya bişey eklemek kolay ancak çıkarmak biraz zordur. Çayınızın şekeri biraz fazla kaçınca içine biraz tuz atarak bunu düzeltemezsiniz .
Aslında karbonat için biraz farklı bir yol vardır ancak bu yol çok sağlıklı olmayacağı ve tehlikeli olabilecek asit kullanımı gerektireceği için ve suyunuzda asidin kökünü bırakacağı içinbahsetmiyorum.

Bunlar bir anda gerçek anlamda anlayarak öğrenebileceğiniz hususlar olmadığından vaktiniz oldukça formu bol bol hatta bazı konuları dönem dönem defalarca okumanızı tavsiye ederim. Nitrat seviyeniz uygundur. Diğer mineral gübresi dediğiniz şeyin çok uygun olmadığını yazmıştım. Ğübreler hakkında biraz bilgi edinin makro gübre nedir mikro gübre nedir mikro dense bile neler neler suda gerçeken mikro düzeydedir bazıları ise onlara göre makro düzeydedir öğrenin, ondan sonra bilgilerinizle çelişmiyorsa ürünü kullanırsınız.

Saygılar .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Sajica59Çevrim Dışı

Kayıt: 17/07/2014
İl: Tekirdag
Mesaj: 74
Sajica59Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2014 06:05
Merhaba İlyas bey, testimin doğru çalıştığını bende düşünmüştüm dün akşam ki ölçümde ama yinede net sonuç diyemeyiz evet.

Akvaryuma makro ve mikro gübre katıyorum zaten mineral gübresini kullanmıyordum kurulumum ilk zamanları bulamadığım için onu alayım şimdilik deyip almış ve 1 kere kullanmıştım. Gh için kalsiyum magnezyum gerektiği için bir şansımı deneyip bu sabah kullandım.Üzerinde yazan dozun yarısı ölçeğinde.Çünkü su değişimi ardından suya katma işlemi yapmadığım için yarım doz kullanıp denemek istedim ve 1 saat önce de testimi yaptım.Aradan 1 gün bile geçmedi ama suda ki değerler şöyle. GH 5 civarına yükselmiş. KH 7 civarına düşmüş(bu neden düştü anlamadım ama düşmesi gerekiyordu iyi oldu.) PH değerim de 6-7 arası bir değere düşmüş.Nitrat seviyem 10 bile değildi bu sefer tahminimce 5 gibi bir değerde ama canlı sayısının azlığından ve nitrat gübresi eklemememden kaynaklanıyor sanırım bu.Yani kısaca GH değerini yükseltmek için kullandığım katkı diğer düşürmek istediğim KH a ve PH a da yaradı diyebiliriz.Bu stabil olacak mı tekrar yükselme olacak mı ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

Karbonat için bahsettiğiniz asit tuz ruhu mudur acaba? Bir yerlerde okumuştum sanırım ama hangisine yarıyordu hatırlamıyorum sanırım PH dı.Zaten riskli iş bu ani değişimlere yol açar kullanmakta istemem ki zaten PH a etki ediyorsa sadece KH seviyesinden vs tekrar yükselme gösterecektir kalıcı olmayacaktır gibime geliyor.Her ne ise bunu öğrenmesek te olur riski severim ama yeterli derecede bu konulara bilgim olmadığı için denemek istemem.

Sizinde dediğiniz gibi bu işler çok karışık okuya okuya deneye deneye tecrübe kazanıyoruz ve daha bitkili de ve su değerlerinde acemi sayılırım bunca zaman akvaryumla uğraşmama rağmen.Zaten şu anda akvaryumun tam işleri bitmedi armatür vs yapıyorum herşey bitsin aynı suyumla iç dizaynı komple değiştirip bitki çıkarma  ve yeni bitki ekleme yapacağım şimdilik geçici süre bu kurulumda. Bakteri döngüsü içinde önce salyangoz daha sonra lepistes aldım lepistes 1 hafta sonra doğurup 9 yavru bırakıp kendileri bu diyarlardan gitti anlamadığım sebeple.Şimdi yavrular bana emanet hiçbir sıkıntıları yok.Kurulum tamamlandıktan sonra vermek istiyorum ama verebilcem mi bilemiyorum :).Akvaryumum da kribensis, ramirezi ve neon tetra bakmak istiyorum tabi ki bir kaçta omurgasız.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler gerçekten sayenizde birçok bilgi aldım ne nedir diye bu sayede azda olsa birşeyler yapabildik ama tabi yolun başındayız bir halledebilsek herşeyi marttan beri bitmek bilmedi akvaryum işleri odamı görseniz atölye sanarsınız resmen evden kovacaklar yakında :)

Sağlıklı balıklar dilerim.
Sajica592014-09-05 06:11:59

Teşekkür Edenler: [T]191468,celikcem[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2014 19:18
Ali bey son bir mesaj daha yazayım.

Akvaryuma ilişkin bir durum olduğunda her zaman ilk tahmin ettiğiniz şeyler genellikle hatalı olur. Bunu bir kenara yazın.

Birincisi kurulum aşamasına bir akvaryumunuz olduğundan şu anda, sudaki parametre değişimleri sizi yanıltmaktan başka bir işe yaramaz çünkü oturma sürecinde birçok parametre değişimi geçici olarak mümkündür. İkincisi filtrenizde torf olduğunu yazmıştınız bu kh ı ve dolayısıyla ph ı aşağı çeker çünkü bir takım asitler salgılar. Üçüncüsü filtrenizde gözenekli malzemeleriniz var, yanlış hatırlamıyorsam matrix no3 tutabiliyordu yani nitrat düşüşü buna bağlı olabilir. Mineral dediğiniz şey aslında mikro element gübresi olup mineral ile gübreyi başka şeyler zannetmeyin ve bu konuda yazdıklarımı hatırlamanızı tavsiye ederim. Neyin ne olduğunu anlamadan nasılsa para verdim o zaman kullanılması lazım gibi bir düşünce ile kullanımda bulunursanız sonra kimi arkadaşlar gibi herşeyi yaptım bitki yetiştiremedim diye mesaj yazmak durumunda kalabilirsiniz. (düşünün akvaryumcu suyunda 10ppm kalsiyum bulunan arkadaşa da 100ppm kalsiyum bulunan arkadaşa da  kaysiyum içeren aynı ürünü satıyor, zaten kendi de bilmiyor).   Daha önce yazmıştım genelde aslında hiçbir şey yapmaya pek gerek  olmadığı gibi çok basit bir iki işlem gereklidir. Sebepleri yazmak çok uzun sürer şimdilik okumaya devam ederseniz iyi olur. 
Siz şimdilik c, h , o  yu verin, yani, suyunuzda hidrojen ve oksijen var , karbonuda co2 den verin bir de bol ışık verin biraz da araştırın fazla birşey yapmasanız da başarılı olursunuz. Ancak yukarıda değinmiştim balık besler gibi bitki beslediğinizi düşünürseniz suyun kimyasını bozmaktan başka bir şey yapmazsınız ve sonuç iyi olmaz. 

Torfunuzun salgıladığı hümik veya diğer asitler veya herhangi güçlü bir asit öncelikle sudaki kh ı yer onun için zaten adına tampon deniyor ve hemen ph ın düşmesini engellemiş oluyor ancak asit kullandığınızda mesela nitrik asit kuvvetli bir asittir (HNO3) bu co3 ün bir kısmını co2 ye dönüştürür ancak no3 kısmı suyunuzda kalır yani co3 azalırken suyunuza nitrat eklemiş olursunuz, hcl kullanırsanız suyunuzda cl (klorür) iyonları kalır. Bu bakımdan torf vesaire ile de kh ve dolayısıla ph düşürmek pek doğru değildir zaten zayıf asittir çok fazla da düşürmez. Zaten onun için size bir link vermiştim doğru uygulama nasıl yapılabiliniyor orada yazıyor. 

Bütün bu yazdıklarımdan çıkarmanız gereken sonuçlar
Filtrenizden torf dahil diğer malzemeleri çıkarın, biraz seramik sünger ve elyaf yeterli ve güvenlidir.
Kh ve gh değerleri aşağı yukarı 4d olan bir su kullanın. Gh biraz daha yüksek de olabilir.
co2 ve bol ışık verin. Hiç gübre vermeseniz ve sadece su değişseniz bile yeterli olur. Bazı durumlarda potasyum vesaire gibi gübrelerin azıcık kullanımı ile de gelişim hızını biraz artırabilirsiniz (diğer makro gübrelerin olduğunu varsayıyorum) . Baktığınız şeyin bir canlı olduğunu da bilip ona biraz zaman vermeniz kendini toplayıp gelişime hazır olana kadar sabretmeniz de önemlidir. Ancak bunun olabilmesi için oturmuş ve stabil su şartları olan bir akvaryum da önemlidir. 

Saygılar.

ringo2014-09-05 20:05:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

floranilÇevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2014
İl: Aydin
Mesaj: 233
floranilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2014 10:16
Ali bey bence bu kadar detaya girmeyin derim.Bu güne kadar ne gh ne kh baktım sadece ph bakıyordum onuda bıraktım gözlemleri bitkiler ve yosunlar üzerinden yapıyorum. benim akvaryumum işyerinde, işyerim ise bir arıtma tesisi bizde gelişmiş hach lange cihazları ve özel nitrat demir fosfat bakır ve bir çok elementi bakabileceğim sistemler var bir ara bunlarla sürekli su değerlerini kontrol ediyordum artık bıraktım çünkü işin içinden çıkamıyorum bizim doğayı anlayabilmemiz mümkün değil tamamen bitkileri takip ediyorum düzenli olarak 4 günde bir %30 su değişimi yapıyorum özel gübre kullanıyordum onuda bıraktım kendim yapıyorum şu anda fotoğraflarıma bakabilirsiniz sistem tıkır tıkır işliyor her su değişiminde nitrat ve potasyum ve kendi yaptığım micro element gübre kullanıyorum bunların miktarlarını yavaş yavaş arttırarak buldum zaten bazı bitkilerden besin eksikliği belli oluyor mesela sagittaria platyphlla demir ve besin eksikliğinde hemen göbekten çıkan yapraklar açık renkli oluyor bazı bitkilerin yapraklarında delinme oluyor potasyum eksikliği.Siz önce uygun ışık co2 ve uygun sıcaklığı(25-26C) sağlayın bitkileri besin almaya hazır hale getirin ondan sonra yavaş yavaş besin vermeye başlayın ve su değişimlerini aksatmayın sistem düzene girecektir.Bitkileriniz hemen hemen benim bitkilerimden ,uzayan bitkilerinizi budayıp tekrar dikin.Boşu boşuna testlere para vermeyin derim.Herkes farklı düşünebilir belki ben bu şekilde başarıya ulaştığımı düşünüyorum ve sürekli yeni şeyler deniyorum bu şekilde bu hobi daha zevkli oluyor bana göre... Saygılar

Ölçümlerimi bunlarla yapıyordum

gkagan2014-09-06 10:21:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesagacÇevrim Dışı

Kayıt: 03/02/2007
İl: Izmir
Mesaj: 117
mesagacÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2014 10:58
gkagan arkadaşımıza katıyorum. 

İnanın bana üretim yapmıyorsanız bu değerlere çok takılmayın. Aksi halde bu iş hobi olmaktan çıkıp iş haline ve de sizin için eziyete dönüşür. Ve bir süre sonra da bıkkınlık verir insana. 

Uygun ışık, CO² ve sıcaklık ile haftada ya da birkaç hafta da bir su değişimi ve gözleme dayalı bir gübreleme sistemi yeterli bence. Test işi ancak ve ancak akvaryumda gözlem ile çözemediğiniz ciddi bir sorun olduğunda başvurulması gereken bir şey. 

Bakın 7 sene kadar önce kurduğum ve cam silme, dip çekimi ve bir kaç haftada bir su değişimi yaptığım akvaryumumun resmini koyuyorum buraya. Araştırın ve gözlemleyin derim size kısaca.





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Sajica59Çevrim Dışı

Kayıt: 17/07/2014
İl: Tekirdag
Mesaj: 74
Sajica59Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2014 21:11
Dediğiniz gibi test olayını bıraktım kendi haline saldım akvaryumu.Sadece akşam filtreden matrix ve purigeni çıkardım.Matrix nitrat emiyormuş dikkat etmemiştim.Filtre de sadece mavi-siyah biyo sünger, seramik yüzük, biyo seramik ve torf bıraktım.Akvaryumum bozulmadık halde haftalık bakımları haricinde hiç bozulmadı 4 aya yakındır kurulu su dolu çalışır halde ve değerlerim bunlardı.Beslemek istediğim türler için düzenli olsun istiyordum ancak dediğiniz gibi sıkmaya başladı hem yorucu bir iş hem uğraştıkça istenilen değerlerde olmuyor en iyisi kendi haline bırakıp kendi kendine oturması. 

Ayrıca akvaryumum için Reeflowersin all inclusive gübresini ve potasyum gübresini almıştım. Potasyum gübresini 1 ay kadar daha sonra almıştım.İlk 1 2 aya yakın gübre hiç eklememiştim zaten.Ancak all inclusive gübresini üzerindeki yazan miktarda kullandım ve yosun sorunu başladı.Akvaryumda staghorn yosun çıkmaya başladı red moor kökünde ve bitki üstlerinde.Sakal yosunuda bitki yapraklarında mevcut ayrıca red moor un ışığa en yakın olan kısmında yeşil nokta yosunuda var.Bu gübreyi kullanmaya başladıktan sonra bunlar belirdi.Gübreyi 2 dk durmadan çalkalamama rağmen suya döktüğümde içinde tanecikler var sanki demir parçası gibi direk dibe çöküyor katı birşeyler var yani içinde acaba ürün mü bozuk? Üstünde bir tarih mevcut ve şöyle yazıyor MFD 06.2013 bu üretim mi son kullanım tarihi mi oluyor? Üretimden itibaren 3 yıl içinde tüketilmelidir yazıyor şişede. Potasyum gübresindede aynı tarih mevcut ama onun içindeki sıvıda bir sıkıntı yok. Seachemin demir gübreside mevcut ancak kullanmıyorum all inclusive ninde içinde olduğu için. Bitkilerde potasyum eksikliği mevcut yapraklarda iğne ucu kadar delinmeler var gerisi sağlıklı bu yüzden extra potasyum gübreside ekliyorum ancak oda üzerindeki dozda.Kafamı karıştıran birşey daha var potasyum gübresinde 5 ml si 100 lt suya 2ppm arttırmaktadır yazıyor buna göre akvaryumda ki uygun potasyum düzeyini arttırmam için 70 ml kadar eklemem gerekiyor ve bu bana çok saçma geliyor öyle olursa ayda 250 ml den fazla gübre almam gerekecek ki ben bu kadar katmıyorum katmakta istemiyorum gözlemle yavaş yavaş arttırarak devam ediyorum potasyum eksikliği tedavi olana kadar.

Yosun sorunu en çok gül bitkisinde olmasına rağmen en çok fotosentez de yapan o bitki. Akvaryum 100x40x50 ölçülerinde su hacmi 160 litre kadar ışık 4x39 watt 1 slyvania grolux 2 slyvania aquastar 1 osram 830(hepsi t5).Sıcaklık 26-27 derece. Co2 2 saniyede 1 kabarcık.Difüzör olarak ista 3 in 1 seramik difüzör kullanıyorum difizörü filtre akıntı kısmının altına yerleştirdim kaçan kabarcık sayısı 0 sayılabilir akvaryumda ortaya gelince kabarcıklar direk tabana doğru gönderiliyor.İsta co2 testim co2 oranımı normal seviyede gösteriyor.Bitkiler fazlasıyla hızlı büyüyor hatta yukarı uzamayı bırakıp yanlamasına bile budak atmaya başladılar.

Akvaryumu kendi haline bıraktık artık sadece bakım ve gözlemle birşeyler yapacağım ama bu yosun sorunlarını nasıl halledebiliriz.Helede staghorn yosununla ilk kez karşılaştım lanet birşey makasla kesmeden çıkmıyor kökünle bitkiyi çekiyor ağaç gibi. Sanırsın yaprak içine kök atmışta tutunmuş :)

Herkese bilgilerinden dolayı teşekkür ederim yardımcı olmaya çalıştınız ve tavsiyelerinizi uygulayaraktan yola devam edeceğim teşekkürler.

Unutmadan tabanda da jbl kugeln misket gübre mevcut 25 adet.

Birde şöyle bir sorunum var dış filtremi dün temizleyecekken farkettim filtrem yeni olmasına rağmen %70 debi düşmesi mevcut elyaflar tıkanmıştır diyerekten değiştirdim yine aynı sorun var.Dış filtre çıkış şelale aparatının içinide temizledim sorun aynı. Bi muslukların hortum takılan yerlerine bakmadım acaba oralarda tıkanma olabilir mi? Filtrenin kafasını çıkarınca musluk takılan yerlerinden hava üfledim çektim oralarda da tıkanma yok gayet açık.Acaba motor da mı sıkıntı var ki ilk günkü gibi ses vs yoksa dediğim yerler tıkanma yapabiliyor mu? Oralarıda söküp bakacaktım ancak hem sabah 7 olmuş hala uğraşıyordum işten gelmiş halde hem de oraları kontrol etmek için skimmerı fln sökmem gerekiyordu akvaryum içinden çünkü kış için hazırladığım buhar sürgü kızaklarım mevcut önce hortumu oturtup altından skimmerı bağlıyorum bu yüzden onu sökmeden hortumu çıkaramıyorum ancak pazartesi son çare söküp bakıcam olmadı.Sudaki temizlikte sıkıntı yokta canımı sıkıyor böyle olması oralardada sorun yoksa doğru petshopa şikayete ve garantiye :)
Sajica592014-09-06 21:31:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Sajica59Çevrim Dışı

Kayıt: 17/07/2014
İl: Tekirdag
Mesaj: 74
Sajica59Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2014 20:44
Tekrardan merhaba arkadaşlar.Sorunum aynı şekilde devam ediyor.GH değerim 3-4 arası KH 12 civarı PH 7.5 8 civarı değerde. Hala araştırma içerisindeyim.Akvaryumu kendi haline bıraktım filtreden purigeni matrixi herşeyi çıkardım sadece seramik yüzük elyaf ve biyolojik sünger bıraktım hiç bir değişme yok kendi haline bıraksamda.Akvaryumda tüplü co2 kullanıyorum co2 testimde normal değerde de yüksek değerdede co2 versem kh ve ph da değişiklik olmuyor.Bitkilerimde kalsiyum eksikliği başladı(bazılarında).Büyüme göstermiyorlar hiç olduğu yerde sayıyorlar bazı bitkilerim.Bazıları ise çok aşırı olmasada gelişim gösteriyorlar.Gelişim gösteren bitkiler fotosentez yapıyor ama kalsiyum eksikliği belirtileri gösterenlerde fotosentez yok büyüme yok öyle duruyorlar tek tuk yaprak döküyorlar.

Bir yerde okuduğum kadarıyla kalsiyum ve magnezyumun düşük olması KH ın yani karbonat sertliğinin artmasına neden oluyor muş doğal olarakta PH ın düşmemesine.Böyle birşey mevcut mudur?Bir arkadaş kalsiyum ve magnezyum takviyesi yaparak KH ve PH ı düşürüp dengelemiş ondada GH düşükmüş.Sorum şudur eğer böyle birşey mümkünse akvaryuma en kolay zararlı olmayacak şekilde bu elementleri nasıl ekleyebilirim yani KH PH düşürücü kullanmak istemiyorum dahada bozulmasını istemiyorum ki su değişimlerinde sürekli eklemek durumunda kalacağım böyle ürünlerde.En kolay ekleme yolu nedir bilen var mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

corail79Çevrim Dışı

Kayıt: 09/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 52
corail79Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2015 21:21
Merhaba Ali bey. Düşük GH sorununu ben de yaşıyorum. Evimizdeki suda arıtma tertibatı mevcut. Suyumuzun GH'ı 1 değerinde. Akvaryumdaki suda ise test değeri 3 çıkmıştı. Geçen gün Reeflowers GH+ ürününü aldım. Karides ve salyangozların kabuk oluşumlarına katkısı olacağı için ve de bitki akvaryumu için Gh değerini yükseltmem gerektiğinden ürünün üzerinde yazan miktarda akvaryuma ekledim. Biraz önce tekrar akvaryumun suyunu test ettim. Test değeri 2 çıktı. :)) Bu arada GH testim Jbl marka. Durum şu ki GH+ şimdilik işe yaramamış gibi görünüyor. Aslında bulabilseydim Seachem Equilibrium alıp kullanacaktım ama bulamadım maalesef.

Karidesevi.com sitesinde Mineraller başlığı altında GH+ ürünleri gördüm. Belki elimdeki Reeflowers'ı bitirdikten sonra bu ürünlerden alıp kullanabilirim. Siz de belki denemek istersiniz diye paylaşayım dedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Sajica59Çevrim Dışı

Kayıt: 17/07/2014
İl: Tekirdag
Mesaj: 74
Sajica59Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2015 00:41
Reeflowers gh+ mineralini bende kullanmıştım ancak yanlış hatırlamıyorsam 100 lt suya 30 ml si 1 gh yükseltme yapıyordu yani fazla kullanmak demekti buda. Denemek için o miktarlarda eklemiştim gh ı çok az da olsa yükseltiyordu evet ancak kısa süre sonra tekrar düşüyordu yani kalıcı bir çözüm gibi gelmedi ve fazla miktarda kullanacağımız için parada çıkacaktı hep cepten. Ben sorunu aştım ama birşey yaparak değil en sonunda kafam attı bıraktım su değerlerinle uğraşmayı akvaryumu kendi haline bıraktım yani sadece gübrelerini ekledim ve haftalık bakımlarını yaptım.Şu anda gh ım 6 sabit kh 7-8 ne zaman ölçsem hep aynı değerler çıkıyor.En iyisi kendi haline bırakıp oturmasını beklemek diye düşünüyorum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

corail79Çevrim Dışı

Kayıt: 09/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 52
corail79Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2015 08:49
Ali bey ben uzun süredir test yapmayı bıraktım. Su değişimlerinden sonra belirtilen miktarda GH+ ekliyorum. Onun dışında bitki gübrelerini ekleyip, su değişimlerini yapıyorum. Bakalım, umarım tanklarımdaki Gh değeri sizin ki gibi değerlere çıkar. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir