T5 Ve T8 Ayrımı


fateÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 919
fateÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2018 08:26
[QUOTE=Gaye2408]Yeni kuracağım bitkili akvaryum için t5 floresan tercih etmeye karar verdim. Ancak kullanacağım akvaryumda daha önce t8 takılıydı. sorum şu ki t5 ve t8 balastı arasında fark var mıdır? balastı da değiştirmem gerekir mi [/QUOTE]

iyi Günler,

T5 ve T8 balastlar farklıdır. Bunun temel mantığı T5 ve T8 fiziksel olarak farklıdır. ( Çap ve boy)
Bunu daha net anlamak adına kısaca floresan lambanın nasıl çalıştığını bilmek gerekir.
Floresan lambaların fiziki çalışması; floresan lamba flamandan(sağ ve solda bulunan metal kısımların içinde sivri uçlar vardır. Bunlara flaman denir.) salınan serbest elektronlarla düşük basınçta lamba içine doldurulmuş ultraviyole ışıma yapan bir gaz vardır. Atomların birbiriyle çarpışması ile photon salınır ve ultraviyole ışık üretir. Üretilen ultraviyole ışık; cam tüp üzerine kaplanan atomların elektronları tarafından absorbe edilir ve elektronlar kararlı/kararsız durum arasında salınım yapar. Bu döngü sırasında photon salarlar ve bu şekilde ışık üretirler.

Bu işlemi yapmak için Balast dediğimiz cihaz Flamanlara yüksek gerilim yollar ve elektron bombardımanı yapmasını sağlar.
T8 lambanın boyu, T5 e göre farklı olduğundan T5 balast ile T8 balastın ürettiği gerilim farklıdır.
İlk başta çalışıyor gibi gözüksede, uzun vadede yüksek elektrik tüketimine ve floresan lambanın yanması/patlamasına sebebiyet verecektir.

Balast / Floresan uyumu bu noktada oldukça elzemdir.


Burda bir nokta daha var. Balastlar manyetik ve elektronik olarak 2 türdür. Manyetik olanlar daha uygun fiyatlıdır, ancak elektronik olanlar daha güvenli ve daha az elektrik harcar. Giriş maliyeti düşük olmasına aldanıp manyetik almayın, uzun vade de elektronik cebinizi daha çok korur.

[EDIT]fate,2018-10-12 08:28:58[/EDIT]

Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T]
+1: [T]81103,Kınayu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir