Taban Hakkında...


EngingÇevrim Dışı

Kayıt: 23/08/2015
İl: Izmir
Mesaj: 31
EngingÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2015 00:31
Arkadaşlar merhaba
uzun süreli araştırmalarıma göre gerek forumda gerek diğer kaynaklarda taban seçimi ile ilgili birçok makale ve soru cevaplar var fakat hiç birinde net bir sonuç görünmüyor örnek vermek gerekirse,
Taban için;
Torf, aquaclay, hagen, jbl, aquabasis, lav kumu, gübreler derken birçok seçenek bulunuyor,
Bir çok arkadaş çeşitli kombinasyonlarla sonuç aldığını birçok arkadaşta sonuç alanların yapmış olduğu kombinasyonlarla sonuç alamadığını bir diğer konu ise yetiştiriciler de sadece lav kumu ve sıvı gübre takviyesi ile en iyi sonucu aldığını başka hiç bir şeye gerek olmadığını söylemekte çok kararsız kalmakla beraber seçimi nasıl yapacağım konusunda tamamen duraksamış durumdayım forumda akvaryumlarını paylaşan arkadaşların resim linkleri ölü olduğundan tanklardaki sonuçları tam olarak göremedim aramızda x marka kum x marka sıvı gübre kullandım haftada şu kadar su değişimi şu kadar sıvı gübre diyebilecek ve gerçekten basit bir çorba tarifi gibi herkese faydalı olabilecek hem bütçesi etkilenmeden çeşit çeşit kum taş vb. ürünlere para verip te sonuç alamadan parasını boşa harcatmayacak bir tarif yok mu ? akvaryumum da tabanı 4 keredir değiştiriyorum sonuç sıfır….
Torf kullanmayı öneren var kesinlikle akvaryuma sokmayın diyende var aquaclay iyi diyende var hiçbir işe yaramıyor diyende var hagen demir içeriyor içermiyor diyende var sadece süs diyende var bunun gibi çok örnek var hangi birini almak kullanmak akıl işi yok mu bunun net şekilde doğrusu yanlışı ?
Arkadaşlar bu konu daha öncede mutlaka tartışılmıştır fakat ciddi anlamda damgasını vuracak gerçekten sonuç almış ve tüm arkadaşların bütçelerine zarar vermeyecek fikir ve önerilerinize ihtiyaç var gereksiz harcamalar yapıp evde 3 akvaryumu dolduracak malzemenin kenarda yatması hiç hoş değil mutlaka bu durumda olan birçok arkadaş ta vardır.. Konu ile ilgili bizleri aydınlatırsanız çok seviniriz yorumlarınız bizler için çok değerli
Teşekkürler saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rockvaristÇevrim Dışı

Kayıt: 24/02/2011
İl: Antalya
Mesaj: 164
rockvaristÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2015 00:51
Merhaba. Öncelikle sonuç almaktan bahsetmişsin fakat ne hakkında sonuç almak istiyorsun? Yapmak istediğin kurulum nasıl bir şeydir? Ne tür canlılar besleyeceksin? anladığım kadarıyla bitkili akvaryum kurma düşüncesindesin fakat hangi bitkileri yetiştirmeyi düşünüyorsun? Bunları belirtirsen soruna daha net bir cevap alabilirsin. Senin de yazdığın gibi forumda bir çok farklı düşünce ve bilgi var çünkü herkes doğal olarak kendi deneyimlerinden yola çıkarak bilgi veriyor fakat bu deneyimler de bazı hatalar yapılmış da olabilir. Örneğin Hagen kum hakkında "Sadece süs" diyen bir kişi orjinal Hagen satın almamış olabilir. Başka bir konu ise ucuz yollu bir formül istemişsin fakat maalesef bu hobi ucuza gelince sonu hüsran olabiliyor. Benim sana tavsiyem, Dere kumu diye tabir edilen bitki kumu ya da hagen kum alman. Fakat bu kumları mutlaka kaliteli ürün satan, kendini kanıtlamış petshoplardan ya da ilanlar kısmında hobici abilerimizden alman. Sonrasında ise bakımı kolay bitkiler ile başlaman. Örneğin, jawa moss ya da elodea. Sistemi oturmuş bir akvaryum ve başlangıç olarak 250ml sıvı gübre alarak bitkilerin gelişimini izleyebilirsin.[EDIT]rockvarist,2015-10-07 01:04:34[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EngingÇevrim Dışı

Kayıt: 23/08/2015
İl: Izmir
Mesaj: 31
EngingÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2015 03:58
Merhaba
size katılıyorum evet ama aslında bahsettiğim durum şu, tabi ki bu hobi emek istiyor yatırım istiyor disiplin ve düzen istiyor fakat ucuza kaçma kısmında yanlış anlaşıldım sanırım anlatmak istediğim işe yaramayan bir çok şeyi işe yarayacakmış gibi satın alıp kenara atmak.Sorun burada, şimdi hagen kum demir içeriyor mu içermiyor mu 20 kişinin içeriyor 20 kişinin içermiyor tezinden kaynaklanıyor bunun tecrübe ile ilgisi yok diye düşünüyorum ya içeriyordur ya içermiyor dur tabi ki orjinal üründen bahsediyorum.

kullanmakta olduğum ekipman
*65 x 30 x 40 ölçülerde
*macroaqua 2 lt Co2 tüp
*aquaclay bitki kumu
*lav taşı
*2 x 24 watt t5 armatür beyaz + kırmızı
*400 lt kapasiteli dış filtre
*ısıtıcı

Bitkiler
*Flame moss
*christmas moss
*elodea
*tilki kuyruğu
*gül

bakım olarak;
günde 8 saat co2 ve aydınlatma gece ışık Co2 kapatılıyor su sıcaklığı sabit 27 derece canlılar 8 adet neon 14 adet lepistes haftada 1 %25 su değişimi 15 günde 1 sera florena sıvı bitki gübresi kullanmaktayım sonuç olarak;
Yapraklar kahverengi kenarları çürümüş gibi üzerleri yosunlu gibi mangrow kökü üzeri tamamen şeffaf bir tabaka nerede yanlış yapıyor olabilirim Co2 kestim ışıklandırmayı dahada düşürdüm sonra tekrar yükselttim bitkiler gelişmiyor ilerleme yok gibi mosslarda da kahverengileşme var aquaclay bitki kumunun bitkileri beslemediği kanaatindeyim başka bir şey aklıma gelmiyor tabanda lav kırığı ve bitki kumu mevcutken kaldırıp en alt tabakaya tüm elementlerin olduğu bilgisiyle cocopeat torf kullandım üzerine sineklik lav kırığı ve bitki kumu şuan filtre olmasına rağmen su sarı ve çok ağır koku var taban konusunda ne yapacağımı şaşırdım acil olarak tekrar bitkileri çıkarıp akvaryum temizliği ile torfu içerisinden çıkarmam gerekiyor tekrar bu işlemleri yapmamak adına ne yapabilirim daha yeni olan konu başlıklarından bir arkadaşımız ada bitki kumunun çok ta iyi bir kum olmadığını bu kadar paralar verilmese de olur muadili mutlaka var demişti mesela hangisinden verim alabilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rockvaristÇevrim Dışı

Kayıt: 24/02/2011
İl: Antalya
Mesaj: 164
rockvaristÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2015 17:38
Elindeki malzemeler bahsettiğin bitkilerin gelişimi için gayet yeterli hatta co2 tüpüne gerek bile kalmayabilir. Fakat kırmızı lambanın bitki gelişimine faydalı olacağını sanmıyorum. Bu arada Hagen demir içerir mi bunun bilimsel araştırmasını yapmadan kimse bir şey söylemez doğal olarak fakat ben yine kendi deneyimlerime dayanarak bir örnek vereyim. Hagen kumun henüz tam oturmamış şebeke suyunun ph değerini düşürdüğüne şahit olmuştum. Kuvars kristallerinin içinde demir olduğu bilinir ve demirin ph değerini düşürdüğü de bilinen bir gerçek olduğuna göre bu denklemden Hagen'in içerisinde demir olduğu sonucu çıkarılabilir diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

leitzcellÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/05/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 871
leitzcellÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2015 18:23
kurulumdan sonraki sorunların yaşanmaması için '' Bitkili Akvaryum Kurulumu 90 Günde Başarı Rehberi '' yazıp google'da aratın.
kum konusunda aquaclay kullanıyorum gayet memnunum tavsiye ederim
ışıklandırma 4 acık-2 kapalı -4 acık şeklinde 8 saat yada 10 saat yapabilirsiniz.
Aydınlatma:
Sylvania Aquastar 1x
Sylvania Grolüx 1x
yada
865 kodlu floresanın yanına 840 / 830 / 827 grubundan dahil etmemiz daha iyi olacaktır. örnegin; 1x865 1x830
hagen kum içeriğinde demir var, lakin salınımı yok. genel anlamda görünüşü ve agırlıgından dolayı bitki dikimi kolay oldugundan tercih ediliyor.

aquaclay kum tank hazırlanmadan önce 1 hafta kadar suda bekletilip arada karıştırılarak suya doyması saglanırsa,
kumun hafifl olmasından dolayı zor olan bitki dikimi kolaylaşıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EngingÇevrim Dışı

Kayıt: 23/08/2015
İl: Izmir
Mesaj: 31
EngingÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2015 22:27
Ömer bey peki siz taban için sadece aquaclaymi kullanıyorsunuz yoksa katman katman başka bir şey kullanıyormusunuz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir