taban kurulum hk.


tacoÇevrim Dışı

Kayıt: 18/07/2009
İl: Izmir
Mesaj: 12
tacoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2009 18:16
Akvaryumum için 8 cm yüksekliğinde taban yapmam için 20 litre kuma ihtiyacım var.
 
taban kurulumu için düşündüğüm altan yukarı doğru sıralama
 
1) sera torf
2) prodac fondo vivo
3) azo misket gübre
4) aquaclay bitki kumu
 
ilk defa bitki kurulumu yapacak biri olarak hem uygun maliyetli hemde akıllıca bir sıralama olduğunu düşünüyorum.bunları söylerken tamamıyle forumlardan aldığım bilgiler doğrultusunda söylediğimide hatırlatmak isterim.
bunların arkasındanda mustafa beyin kurulum sonrası tavsiyelerine devam edicem.şimdi sizden ricam doğru yoldamıyım,birde nasıl bitkiler tercih etmeliyim.daha önce balık yetiştirirken hayranı olduğum bir bitki olan Crinum thaianum olumu mesela.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

katmerogluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 884
katmerogluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2009 18:23
[QUOTE=mustafaerdogar] Taban

Tabanımda hangi gübreler olmalı? Çok katmanlı nedir? Hangi ürünleri kullanmalıyım? Torf kullanmalı mıyım?

Başlangıç için yine gübre içeren ama çok basit, akıl karıştırmayan bir taban öneririm. Bu şekilde de oldukça başarılı olmanız mümkün.Bu taban sadece misket gübre ve kumdan oluşuyor.

Gübre olarak sadece genel anlamda “misket gübre” olarak tabir edilen makro ve mikro besinleri içeren gübrelerden kullanın (örneğin “Redsea flora root”, “Tetra initial sticks”, “Azoo condensed basic fertilizer”, DIY –Tunç sönmezoğlu imalatı- misket gübre). Kullanım miktarı genelde firmalar tarafından (DIY olanlar için yapan kişiler tarafından) verilmiştir. Bu miktarı minimum miktar olarak düşünerek hareket edebilirsiniz.

Kumum nasıl olmalı?

Kum seçerken özellikle dikkat etmeniz gereken iki konu var:

1- Kumun ortalama tane çapı 1-5 mm aralığının dışında olmamalı.
2- Suya salınım yapmamalı (suyu sertleştirip pH’ ını arttırmamalı)*

Tane çapına dikkat ettiğiniz sürece kuvars kum veya hem tane çapı hemde salınım durumuna bakarak dere kumu kullanabilirsiniz. Veya markalı, bitki akvaryumlarında bilinen kumlardan alabilirsiniz (örneğin “hagen siyah kum”).

* Kumunuzun (veya alacağınız kumun) salınım yapıp yapmadığını az bir miktar alarak üzerine tuz ruhu dökmek suretiyle anlayabilirsiniz. Kumda köpürme varsa uygun değil demektir.

Ne kadar kum kullanmalıyım?

Genellikle bitki akvaryumlarında tabanın en az 8 cm kalınlığında kumla kaplı olması uygun olur (eğimleri saymazsak ortalamada). Dolayısıyla kumunuzun hacmini (litre olarak) aşağıdaki fomülden hesaplayabilirsiniz:

(Boy*en*8)/1000                      (boy ve en “cm” cinsindendir)

Çoğu yerde kumlar litre ile değil, kg olarak satılmaktadır. Burada kumun yoğunluğu işin içine gireceğinden litre ve kg hesabı birbirini tutmayacağı gibi kumun cinsine ve tane boyutuna bağlı olarak ağırlığı çok değişkenlik gösterebilir. (Örneğin Hagen siyah kumun 1 litresi kuru halde yaklaşık 1,37 kg ağırlığa sahiptir.) Dolayısıyla kumu her zaman fazla almak iyi olur. Bunun için hesaplamayı 10 cm kalınlığa göre yapmak özellikle büyük tanklar için iyi olabilir:

(Boy*en*10)/1000


[/QUOTE]
 
Kısacası taban için en altta Misket gübre üstte Hagen siyah kum veya Fish-101 bitki destekliyici kum kullanabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir