Taban Kurulumu Aklıma Takılanlar


erpachotoeÇevrim Dışı

Kayıt: 28/05/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 265
erpachotoeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2017 16:53
Değerli hobiciler merhaba,

İlk kez bir bitkili tank kuracağım. Taban ile ilgili aklıma takılan birkaç soru var onları sizlere yöneltmek istiyorum.

Akvaryum ölçülerim : 100x50x45(h)
Co2 desteği olmayacaktır.
Bitkilerin gelişimi için her türlü gübreleme desteği yapılıp, aydınlatma sistemi litre başına yeterli seviyede kurulacaktır.

1-) Tabanda Jbl Aquabasis Plus ve Jbl Manado kullanmaya karar verdim. Ancak bunların miktarları ne olmalı ? Jbl Manado 25 L kullanmak aklıma yattı fakat Aquabasis Plus kaç L olmalı zeminde ?

2-) Bu 2 taban malzemesi arasına sineklik yada herhangi bir materyal sermeli miyim ? Sermezsem ne tür dezavantajları olur ?

3-) Bu şekilde oluşturulan tabana bitki dikerken, akvaryumda biraz su olmalı mıdır (3-5cm) yoksa su olmadan bitkileri dikip en son suyu full doldurmalı mıyım ?

Şimdiden teşekkür ederim.
İyi hobiler dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliekinciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2016
İl: Izmir
Mesaj: 256
aliekinciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2017 01:29
Aquabasis ve manado hesaplayıcı:

[URL]https://www.jbl.de/tr/calculator/proscape_substrate/proscape-zemin-topra-hesaplayc[/URL]

aquabasis ve manado uygulaması:

[URL]https://www.youtube.com/watch?v=9iMTOlDXH9c[/URL][EDIT]aliekinci,2017-02-18 01:32:41[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2017 09:15
1 - Aquabasis iz elementleri iceren bir malzeme. Iz elementlerin kullanimi cok fazla degil ve low-tech bir tank yapacaginizi dusunursek ince bir katman yeterli olur uzun sure. Belki 0,5-1cm. Manado 5cm kadar yeterli olur, bakacaginiz bitki turune gore zemine ulasabilmesi onemli. Yani koklerin aquabasis`e ulasmasi lazim. Ona gore zemin kalinligini ayarlayabilirsiniz. Normalde 1cm manado kullansanizda olur bu sefer bitkilerin tutunmasi problem. Genelde 5-8cm dolaylari bir cok bitki icin yeterli. 8cm zemin bitkileri gibi kisa kokleri olan bitkiler icin problem olabilir aquabasis`e ulasma konusunda.
2 - Sineklik yerien manadoyu tekrar kullanmak icin ince elekten gecirseniz daha mantikli olur (tanki bozdugunuzda). Sineklik koyarsaniz, koklerin besini almasin icin aquabasis`e ulasmasi gerekir. Buna ulasacak kok haliyle sinekliktende gecer. Yani bir bitki soktugunuzde komple tabani kaldirma gibi bir durum soz konusu olur daha fazla sorun yasarsiniz.
3 - Manado cok hafif bir malzeme. Tanka su doldurmadan once bitki ekerseniz su doldurduktan sonra hareket ediyor. Kimisi su ile yuzeye cikiyor, kimisi bosluklari doldurmak icin daha dibe iniyor. Kum yuzeyine veyahu kumun yuzeyinden 0,5cm civarlarinda altina kadar su doldurup bitki ekerseniz sizin icin daha rahat olur. Ama suyu doldurduktan sonrada, doldurmadanda, hafif islatipta nasil istiyorsaniz normalde oylede ekebilirsiniz size kalmis.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erpachotoeÇevrim Dışı

Kayıt: 28/05/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 265
erpachotoeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2017 12:11
Bilgiler için çok teşekkür ederim. Hesaplamalara göre 1cm taban için 5L aquabasis, üstüne de 25L (5cm) manado uygun oluyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir