Taban Malzemesi


barisnetÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 192
barisnetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2010 00:23
Eklemiş olduğum taş çeşitleri hakkında yorumlarınız nelerdir. Taban malzemesi olarak kullanacagım ve neler ekleyebilirim başka bir bitkili akvaryum için.



Bu mesajımı başka bir forumdada yayınladım  sizdende tavsiye bekliyorum arkadaslar :
Akvaryum için zemin hazırlamam lazım diye bizim buradan geçen ırmağın kenarına gittim bir şeyler bulabilirim diye. Dönüşte ırmak kenarında briket fabrikası vardı toprak olur diyerek girdim içine. Baktım öbekler halinde topraklar var, görevliye sordum "Satıyor musunuz?" diye, ama adam "yok satmıyoruz" cevabını verdi . "Alacak olsak satmayacak mısınız?" diye bir soru sordum adamın cevabı yine hayır oldu, ne için kullanacağımı sordu, akvaryum dedim ben de. O zaman istediğim kadar alabileceğimi belirtti. Ben de birer parça aldım sırf denemek suda ki durumları nasıl diye aldım, biraz ileriye geçtim beyaz çok hafif taşlar var onlardan da aldım adama onlarıda sordum "briket" yapımında kullanıldığını söyledi. Neyse şimdi fotoğrafları paylaşacağım. Yorumlarınız nelerdir kullanılır mı, kullanılmaz mı akvaryumda? Bitkiler için yapacağım bu akvaryumu.ama
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2010 09:15
En klasik kontrol olan "Tuz Ruhu" testini de yapmanız yerinde olur. Köpürüyorsa salınım yapacak demektir. Bir şey olmazsa en azından bir kademe ilerisine geçilebilir. Elde imkan varsa salınım testinden sonra iyice yıkayıp, önce sadece suyun değerlerini ölçüp, sonra kumu ekleyip suyun değerini tekrar ölçerek değişip değişmediğine bakmak da gerekir. Son olarak da aquaclay gibi arasından geçişe izin verecek tarzda birini seçip kullanmak bitkili için en doğrusu olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

barisnetÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 192
barisnetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2010 09:30
Tuz ruhu diyorsunuz bunu akvaryuma koyduğunuz dere kumunda denediniz mi hiç? Dün bunların üzerine tuz ruhu döktüm beyaz ve siyah hariç, diğerleri köpürdü buna ek olarak aldığım dere kumuda köpürdü. Sizler akvaryuma koymuş olduğunuz Lav kırığını hiç Tuz Ruhu ile tesş ediyormusunuz? Torf ekliyorsunuz Tuz Ruhu ile test ediyormusunuz?????

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2010 14:43
Öncelikle köpürüyorsa salınım garanti demektir. Suyun sertleşmesi kaçınılmazdır. Hatta bir çok balık için çok da uygun olmayabilir.
Diğer maddelere gelince, mango kökü ve hindistan cevizi kabuğu gibi klasik örneklerin zaten salınım yaptığı bilinir. O yüzden baştan epeyce kaynatılır. Ama diğer yandan yaptıkları salınım aşırı olmadığından ve daha çok suyu yumuşattıklarından cichlidler hariç neredeyse hemen her türde özellikle aranırlar. Hindistan cevizi torfu esasen bitkili akvaryumda kullanılır. Bitkili akvaryumlarda çok az sayıda balık olur. Olanlar da yumuşak sulara alışıktır. Bilinçli şekilde torf kullananlar çoğunlukla balıktan çok bitkiye öncelik veren kişilerdir. Bitkiler de bunu ister.
Lav taşı özel bir taştır. Denenmiş ve bilinen bir türdür. Bu nedenle ekstra deneme gereksinimine ihtiyaç yok. Sizdekiler ise ne olduğu net belli olmayan taşlar ve kumlar...
Gerekli açıklamaları uygun bir dille yazdım. Forumda dediklerimi aratıp teyit edebilirsiniz. Cevaplarım sizi tatmin etmiyorsa ya arama yoluna gidebilirsiniz veya diğer kişilerin cevaplarını beklersiniz.
Son olarak karşınızdaki kişinin akvaryumuna ne koyduğunu ve bunu nasıl yaptığını bilmeden bu şekilde tepki vermeniz doğru olmaz.
Rica etsem profilinizdeki eksi bilgilerinizi, mesela yaşınızı, doldurabilir misiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

barisnetÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 192
barisnetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2010 17:47
Mesajlarımı lütfen üzerinize alınmayın, ben sadece genelleme yaparak denenip denenmediğini sordum bunda tepki göstermeye gerek bile yok lütfen yanlış anlamaşılmasın mesajım. Ama yinede sormak istiyorum şunun için soruyorum bu soruyu forumda bazı arkadaşlar surekli dere kumu ve lav kırığı kullanıyor bende dün test ettim sadece dere kumunu ama sonucta o bile köpürüyor. Lütfen mesajımı kişisel bir boyutta algılamayın ben sadece soru sordum, yanlış anlaşıldığım içinde özür dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MysteryÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 487
MysteryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2010 06:13
 Bu tür malzemelerle taban yapmak istemiştim bir ara uğraşamayacağıma karar verip ticari ürünlere yöneldim. 
 
  Su bitkilerinin uzayabilmek için yerçekimine karşı daha az sert gövdelerinin yeterli olduğunu kara bitkileri kadar kalsiyum ihtiyacı duymadıklarını düşünüyorum , tabiki kalsiyum temel element su bitkileri içinde gerekli fakat suyun içinde yer çekimi yok gibi . Dolayısıyla yüksek kalsiyumlu sert sularda bazı türler hariç çoğu su bitkisi yaşayamıyorlar.Bu yüzden kullanılacak malzemenin salınım yapmaması oldukça önemli.

 Eğer tuz ruhu ile köpürmeyen köklerin gelişimini engellemeyecek kadar büyük , kök tutacakları kadar küçük granüllere sahip bir malzeme bulursanız kullanabilirsiniz. Bu tür malzemelerle taban yapmak çok fazla araştırma gerektirsede çok daha zevkli ve güzel görünebilir. Aynı zamanda ekonomikte.

 Yabancı sitelerde kuvars , dolomit , vermikulit , laterit gibi malzemeleri kullanan akvaryumlar gördüm.Bunlar salınım yapmıyorlar .  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ADNADNANÇevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 280
ADNADNANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2010 16:26
[QUOTE=barisnet]Tuz ruhu diyorsunuz bunu akvaryuma koyduğunuz dere kumunda denediniz mi hiç? Dün bunların üzerine tuz ruhu döktüm beyaz ve siyah hariç, diğerleri köpürdü buna ek olarak aldığım dere kumuda köpürdü. Sizler akvaryuma koymuş olduğunuz Lav kırığını hiç Tuz Ruhu ile tesş ediyormusunuz? Torf ekliyorsunuz Tuz Ruhu ile test ediyormusunuz????? [/QUOTE]
 
[QUOTE=barisnet]Mesajlarımı lütfen üzerinize alınmayın, ben sadece genelleme yaparak denenip denenmediğini sordum bunda tepki göstermeye gerek bile yok lütfen yanlış anlamaşılmasın mesajım. Ama yinede sormak istiyorum şunun için soruyorum bu soruyu forumda bazı arkadaşlar surekli dere kumu ve lav kırığı kullanıyor bende dün test ettim sadece dere kumunu ama sonucta o bile köpürüyor. Lütfen mesajımı kişisel bir boyutta algılamayın ben sadece soru sordum, yanlış anlaşıldığım içinde özür dilerim. [/QUOTE]
 
 
Lavkırığını test ettim kesinlikle köpürme yapmıyor. Yine kullandığım quartz kumu da test ettim, o da kesinlikle köpürme yapmıyor. İlk mesajınızda bu testi küçümsüyormuşsunuz gibi bir hava var. Tuz ruhunun ucuz olması ve ya yapılan işin çok kolay olması bunun tamamen yanlış bir seçim olduğunu göstermez.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir