Taban Önerisi


ÖmerEyüplüÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 110
ÖmerEyüplüÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2014 17:07
Herkese kolay gelsin. 90x40x45 ebatlarında bitkili akvaryum kurmayı planlıyorum. Elimde 40 litreye yakın hagen kum var ama ben sağlam bir taban kurmak istiyorum. Sizce iyi bir taban nasıl olmalı. Neler kullanmalıyım ? Çok maliyetli olmamak kaydıyla :) Yeni bebeğimiz oldu masraf çok olmamalı :) Herkese teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RhayaderÇevrim Dışı

Kayıt: 31/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 254
RhayaderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2014 17:26
Öncelikle yeni doğan bebeğinizi tebrik ederim, Allah bağışlasın. Benim de 1 yaşında bir oğlum var, masraf deyince kendi akvaryumumu kurmam aklıma geldi, maalesef masraftan kaçınmak kolay olmuyor, tavsiyem bazı ekipmanları internette ucuza ve taksitle alın.

Akvaryumda canlı doğuranlar mı besleyeceksiniz? Buna göre yorum yapacağım, ancak tetra, barb gibi türler için de uygun olacaktır. Cichlid türleri ise beslemedim ama yanlış bilmiyorsam pek bitki dostu değiller zaten.

Ben akvaryumumda en alt katman olarak lav kırığı kullandım, yanlış hatırlamıyorsam kilosu 2-3 TL idi. Benim akvaryumum 100 litre, o yüzden siz ona göre hesabınızı yapın. Sanırım 1-2 kilo size yeterli olacaktır. Bu katman besleyici özelliğinin yanı sıra, bitki köklerinin tutunmasını da sağlıyor, ayrıca bakteri gelişimi için de uygun. Orta katmanda JPL Manado bitki kumu kullandım, kahverengi bir kum, bitkiler için gerekli besinleri içeriyor, benim için 3 kilo yeterli oldu, ama daha fazla da olurdu, siz en az 5-10 kg kullanın derim, en pahalı kum bu yalnız. 5 kilosu 30 TL civarındaydı. Üste de Hagen kum koydum, en yüksek miktar oydu, ben 10 kilo kullanmıştım, sizdeki miktar rahat yetecektir, hatta bence hepsini kullanmayın, saklayın. Kumların hepsini internetten uygun fiyata aldım, yaklaşık 5-6 cm kalınlıkta bir taban oluşturdum, gayet yeterli, hatta bazen bitki ekerken biraz daha az olabilirmiş gibi geliyor. Eğim vermek istedim, ancak beceremedim, daha sonra gördüm ki eğim vermek için suyu doldururken dibe bir tasa koyup oradan taşırma yoluyla suyu eklemek lazım, nerden verirseniz verin suyu mutlaka zemin kayıyor aksi halde. Bu arada katmanlar birbiri içine geçiyor, bunu dert etmeyin.

Işığım olması gerekenden epey az olmasına rağmen (18 watt sylvania grolüx), maalesef akvaryumun kapağı tam plastik kapaklardan olduğu için yeni bir floresan yeri pek yok, bitkilerim gayet iyi durumda. Amazon sword fide verdi, sararanları budayıp onları ektim büyüyorlar. Elodealr aldı başını gitti, bir miktar arkadaşıma verdim, bacobalar keza öyle, hatta anubias bile yeni sürgünler verdi. Java fernde biraz sıkıntı oldu, o da kırmızı renkli bir yosun yüzünden, daha az ışık alan bir yere koydum, yosunu da temizledim ama bitki biraz yıprandı. Bir de anubias nana petite bitkimi kılıçkuyruklarım yedi. Tabii bu ışıkla zemin bitkileri zor, o yüzden ışığınızı da buna göre ayarlamanızda fayda var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir