Tabanda bu karma nasıl olur?


MeisteRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 781
MeisteRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2014 02:58
55*30*35 ölçüleri 57 litre. 15w x2 T8 Florasan (Aquarelle + Osaka 865) Işıklandırma. (Taban konusunda pek bilgi sahibi değilim öncelikle bunu belirtmek isterim)

En alttan en üste

JBL Manado bitki kumu 1,5 LT
JBL Florapol Bitki Gübresi 350Gr
Hagen (Aquadeco) Siyah Kum 4-5 KG

Sizce verimli bir taban olur mu? Extrem bitkiler olmayacak akvaryumda ancak gübreleme adına verimli bir taban istiyorum. Eğer bu olmaz derseniz tamamen Hagen girip içine JBL Kugeln misket gübreleri yerleştirmeyi düşünüyorum şu anki akvaryumumda çok verimli olmayan bir ikili olsa da.

Yada sizin tavsiyeniz nedir? Tavsiyeleri bugün alabilirsem cuma sabahı akvaryumu tamamlamak için taban malzemelerinin ve filtresinin (Hydor Crystal K20 Duo I) siparişini vericem. 

Rotala Red, Saz, Zenkeri, elodea gibi sıradan gübrelemeyle ve güzel ışıklandırmayla büyüyen bitkiler tercih edilecek. Co2 desteği olmayacak. Bir ihtimal zemin bitkisi olabilir, eğer olursa bir de kütüğe moss sarabilirim ancak bu ikisi pek de aklımda olmayan şeyler.

Bu taban varken sıvı gübrelemeye ne derece ihtiyaç olacaktır aynı dozajlama ile sıvı gübreye de yada ihtiyaç halinde excel de kullanılabilir mi? 
MeisteR2014-08-14 03:08:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2014 08:50
Hageni hiç kullanma, JBL Manado tek başına yeter de artar bile.

Sıvı gübre konusuna gelecek olursak.
Bitkiler iki türlü besin çekerler. Birincisi Köklerden ikincisi de yapraklardan. Tabana uyguladığın gübre genellikle bakır, magnezyum, fosfor, demir gibi içerikleri emer, yaparaklardan ise azotlu bileşikler, karbon ve oksijen emilir. Bazı sııvı gübrelerde bu iki tür karışık olarak bulunabildiği gibi, sadece metal guruplarından oluşan sıvı gübreler de olabilir. Tabana uygulanan gübreler genellikle bitkilerin daha çabuk kök sarması için uygulanır. Gübre toz halde de olsa sıvı halde de olsa bir şey fark etmez ne de olsa suda çözüneceklerinden sıvı formda olacaklardır. Bitki konusunda akvaryumda beslemeyi düşündüğün canlı türlerinin orijinlerine göre bitkiler seçmeni öneririm. Mesela Güney amerikadan tetra gruparı veya cüce chiclid türleri düşünürsen , Echinodorus bitki gurubundan bir sürü seçeneğin olacaktır, asyaya has balıklar besleyeceksen de rotala türleri, microsorum türlleri valisnera gibi saz türleri düşünebilirsin. Gerçi akvaryumun çok da büyük olmadığından bence rotala türlerinden bir iki farklı türü kullanman mantıklı olacaktır.
Moss'u ben tavsiye etmiyorum. Çünkü zamanla suya dağılabiliyor ve budamalarda sorun yaratabiliyor. Bir de ışıklandırmada dengesizlikler olur ise yosunlanmaya (saç yosunu) sebebiyet verebilir.

Benim önerilerim bunlar.

Diğer önerileri de bir görelim bakalım neler gelecek?

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MeisteRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 781
MeisteRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2014 11:13
Az sayida tetra dusunuyorum canli olarak neon degil de daha ozel turler tercihim olacak bulursam. Elimde bosta kum oldugundan Hagen dusunmustum. Manado kumu ve diger gubreyi ek olarak alicam. Tek manado diyorsunuz ancak okudugum kadariyla hafif bir malzemeymis ve bitki dikimini zorlastiran yanlari varmis. Kendim 117 litrede sadece hagen ve kugeln kullaniyorum oyle bayilacagim bir performans alamadim o yuzden karma taban dusunmustum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2014 18:38
Ben 6 yıla yakın bir süredir hagen +lav kırığı karışımını kullanıyorum 450 litrelik Amazon biotopumda ve her hangi bir katkı kullanmadan Amazon nehri bitkilerinden Echinodoruslar, sagitari subulata gibi bitkileri sorunsuz büyüttüm ve hatta tankta çok kısa sürede sagitaria subulata istilası oldu diyebilirim. Hem de co2 takviyesi ve sıvı gübre kullanmadan :)

Manadoyu önermemin nedeni bitkiler için çok etkili bir toprak. Ben onu kendi nano tanklarımda kulanıyorum, gayet de memnunum. Evet biraz hafif bir malzeme ve dipte yaşayan balıklar için oyun malzemesi bile diyebiliriz. Akvaryumun bitkisiz kısımlarında yer şekilleri her gün değişiyor :D Bitkilerin yoğun olduğu bölümlerde bir sıkıntı yaşanmıyor.

Şimdi size 2 önerim var.
Birincisi hagen ile lav kırığı karışımı kullanmanız.
İkincisi yalnızca Manado kullanmanız.
Manado ile hageni karıştırırsanız ortaya çok sevimsiz çirkin bir karışım çıkacak ve sıkılacaksınız. Daha sonra da iki kumu bir birinden ayırt edemeyeceğiniz için o kumu atacaksınız.

Ben farklı kumların karıştırılması taraftarı değilim.

Son önerim de şu eğer bulabilirseniz, ADA Amazonia bitki kumundan bulursanız tek başına onu da kullanabilirsiniz. Ya da Oliver Knott. Fakat bu iki kum da fiyat olarak faiş rakamlara satılıyorlar :)
NOT: Balık olarak Ember Tetra sürüsünü tek başına öneririm, yanına da Otocinclus cat koyarsınız seyrine doyum olmaz tankınızın.

Tank sizin Zevk sizin. Başka bir şey demeyeceğim. Tankı kurduktan sonra resmini paylaşırsanız sevinirim.

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MeisteRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 781
MeisteRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2014 21:59
Eray Bey yardımlarınız için öncelikle çok teşekkür ederim bunu söylemeden cümleme başlayamayacağım :)
Dediğiniz gibi zevk benim ancak bende bu zevki doğru kullanacak bilgi olmadığı için bir noktada söz burada yorum yapacak kişilere ve tek yorum yapan siz olduğunuza göre sizde.

ADA yada Oliver Knott'u düzgün fiyatlarda bulsam gözüm kapalı alıp tüm akvaryumlarımda kullanıcam ancak ADA zaten bulamıyoruz Oliver Knott'da faiş fiyatlara satılıyor, hani o fiyata satarken utanmıyorlar mı acaba diye düşünüyorum.

Lav Kırığı düşündüm ancak sonradan nedense vazgeçtim, sanırım yıkarken başıma açacağı dertler bir noktada gözümde büyüdü, bir de daha önce hiç düşünmediğim ve kullanmadığım bir malzeme.

Bir noktayı sanırım yanlış anlattım ben Manado kullanırken en alta katman yapıcam siyah kum ile karıştırmıcam yani düşüncem bu yöndeydi. Akvaryum çerçevesi kalın çerçeve denen türden yani altta 1,5 kg manado (yada açık paketten bölerek satanlardan 2KG alsam daha mantıklı fiyat açısından) üstünde 350gr florapol koyduktan sonra 4 KG hageni üstüne sersem en dip karıştırılmadıkça asla su üstüne çıkamazlar diye düşünüyorum. Manado hakkındaki yorumlar nedense onu tek başına kullandığımda can sıkacak diye korku salıyor içime yoksa 6-7 KG manado ile tüm zemini çok rahat kaplayabilirim istediğim yükseklikte. Yada JBL AquaBasis Plus da kullanabilirim eğer tavsiye ederseniz her ne kadar onun da fiyatı yüksek olsa da. İhtiyacımdan fazla KG alacağım için biraz yanaşmıyordum ona.

Akvaryumun tanıtımını açıcam ancak ben sadece ilk kurulum zamanlarını paylaşabilirim devamı daha sonra gelecektir çünkü bu akvaryum kız arkadaşıma hediye edilecek bir noktada özenmem bu yüzden. Kendisi benim nacizhane akvaryumumu görerek epey bir sevdi bu hobiyi ben de ona doğum gününde başlaması için güzel bir sürpriz yapmaya çalışıcam. 

Kendi akvaryumumun tanıtım konusu yok çünkü neredeyse 1 yıl olacak ve büyük hacimdeki acemiliğim bitmediğinden bir türlü tam düzene geçemedim son günlerde her şey yerine yavaş yavaş oturuyor ama muhakkak onun da konusunu açıcam. Eskiden 30Litrede elodea ve Bleheri beslerken her şey çok daha kolaydı :D 

Ben de Echinodorus Bleheri besliyorum şu anki akvaryumumda ve çürümüş tohum haline dönüşünden kurtardım o bitkiyi büyük tanka geçince. Bakmaya doyamıyorum kılıç gibi yaprakları çok güzel oluyor :) Son 2 gündür 1-2 yaprağında hafif bir dalgalı görüntü şeklinde eğilme var besin eksikliği mi diye düşünüyorum ama onunla da muhakkak ilgilenicem elimdeki şu iş bittikten sonra.
MeisteR2014-08-14 22:01:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir