Tanganyıka grupları kısa bilgiler!


yalin07Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/04/2005
İl: Antalya
Mesaj: 504
yalin07Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2006 18:50

 Selamlar!

Arkadaşlar,elimde bulunan bazı dergi ve kitaplardan alıntı yaparak bazı bilgiler vermeye çalışıcam sırayla,inşallah bilmeyen bazı arkadaşlarımız için faydalı olur.

ALINTI: Pet dünyası dergileri ve CICHLIDS (Afrika cichlidleri) Kitabı Yazari ayhan CÖREK
--------------------
İyi çalışmalar diliyorum!

tanganyıka Gölü:

Baykal gölünden sonra dünyanın ikinci derin gölü olan Tanganyıka,yaklaşık 1.470 m-dört ülkenin sınırlarıyla çevrilidir. Güneyinde Zambiya,Doğusunda Tanzanya,batısında Zaire ve en kuzeyinde Burindi yer alır. Uzunluğu 650 km,en geniş yeri ise 80 km'dir. Son derece berrak ve temiz olduğundan 6-8 m,derinlikte 25 m kadar net bir görüş mesafesi vardır. Yaklaşık 200 m den sonra oksijen azdır. Su özelliği bakımından oldukca sert ve alkali olup pH 8-9,gH 13-15 dereceleri arasındadır.
Gölde bu güne kadar yapılan çalışmalarda 225  cichlid türü tespit edilmiştir,henüz keşfedilmemiş 200 tür daha olduğu belirtilmektedir.

Tanganyıka gölünün cichlidleri 3 ekolojik gruba ayrılırlar.

a) Kayalık sahil cıchlidleri
b) Kumlık ve kayalık bölgede yaşayan cichlidler
c) Derin su cichlidleri

Tangayıka cichlidlerinin üremeleri cinslere göre farklılık gösterir.

a) Yalnızca dişi balık tarafından ağızda kuluçka yapanlar.
b) Düz yumurta dökerek, dişi ve erkek balığın yavru bakımı.
c) Koloni teşkil ederek aile fertlerinin beraberce yavru bakımı olan cinsler.
d) Yavrularını boş salyangoz kabuklarının içinde saklayarak büyüten türler.
e) Dişi balığın 12 gün ağızda kuluçka yaptıktan sonra erkek balıkla yavruların yarısını paylaşarak yavru bakımı yapan türler.

AULONACARUS GRUPLARI:

Aulonacarus dewindti   max 12cm
Ctenochromis borei     max 15cm
Gnathochromis pfefferi max 14cm
Ağızda kuluçka yapan türlerdir.Yaygın olarak gölün sığlık ve bulanık sularında gruplar halinde yaşarlar.A.Dewindti iğerlerine göre sakin bir cinstir.Erkekleri yarım ay şeklinde kratere benzeyen yuvalar hazırlayarak dişileri yumurtlatmaya çalışır,birçok cichlid türüyle rahatlıkla bir arada tutulabili.G.pfefferi ve Ct. boreiler ise biraz daha kavgacı ve küçük balıklar için tehlikelidirler.Bu balıklar 350 litrelik bir akvaryuma ihtiyac duyarlar.Dewindtiler,kayalık ve mağaralardan holler dekore edilmiş akvaryumlarda kolaylıkla üretilebilir.Doğada omurgasızlar ve küçük böceklerle beslenmelerine rağmen akvaryumda her türlü yemi severek tüketirler.G.pfefferiler doğada cichlid yavrularını avlayarak karınlarını doyururlar.

CYPRICHROMİS GRUPLARI:

Tanganyıka gölünün bu sevimli balıklarını hiç tanımayan bir hobici değişik yapılalarından dolayı bir cichlid değilde,başka bir tropik balık sanabilirler.Gerçekten de klasik ciclid formunda değillerdir.Vücutları uzun ve ince olup torpedo içimindedir.Dişiler ve erkekler kalabalık sürüler halinde gezerler gıdalarını planktonlar oluşturur,arada sırada küçük kabuklularıda yerler.Üremeleri açık sularda olur.Dişiler 15-20 yumurtayla sürü halinde kuluçkada dururlar.Akvaryumlarda en az  4 adet olmalıdır.Kayalaran mağara ve hollerle dekore edilmiş en az 250 litrelik akvaryuma ihtiyaç duyarlar. Akvaryumun yüksekliği 50 cm olmalı,ayrıca içinde cryptocoryne ve uzun saz bitkileriyle dekor yapılmalıdır. Aşşa yukarı 12-15 cm boya kadar büyüyebilirler.
Bilinen 4 türü vardır. Yaklaşık 30 kadar da varyasyonu bilinmektedir.

C.leptosama 
C.brieni
C.microlepidotus
Paracyprichromis nihripinnis

DİP CİCHLİDLERİ:

Bu gruna eskiden de Benthochromis tricotilerde dahil edilirdi.Günümüzde ise yalnızca bir cins balık bu gruba girmiştir.Trematocaralar çok nadir olarak doğadan toplanırlar.Oldukca derin biotoplarda yaşadoklarından gözleri çok gelişmiştir.Güneş battıktan sonra kıyılara sokularak yem araştırması yaparlar. T.nigrifnos türünden akvaryumlarda uzun süre bakımı yapılmamıştır. Genelde sakin karakterde olduklarından birkaç erkek ve dişiyi aynı yerde barındırmak mümkün olmaktadır.250 litrelik koyu mataryellerle dekora edilmiş akvaryumlarda rahatca gelişirler.Işıklandırma mümkün olduğunca loş olmalıdır.Boyları 12cm kadar olabilir.Doğada çamurlu diplerde böcek larvalarını tüketirler.Akvaryumlarda ise artemia,su pireleri ve kaliteli kuru yemlere de hayır demezler.

FEATHERFIN(Tül yüzgeçliler)GRUBU:

Tanganyıka gölünün bu gösterili türleri,tül yüzgeçliler adıyla bilinir.
Bu türlere dahil olanlar:
Cyathopharynx furcifer      -20 cm
Cyathopharynx sp.         &am p;am p;am p;nb sp; -20 cm
Cyathopharynx sp.Foae       -20 cm
Ophthalmotilapia boops      -16 cm
Ophthalmotilapia beterodonta-14 cm
Ophthalmotilapia ventalis   -16 cm
Ohbthalmotilapia nasuta     -18 cm
Benthochromis tricoti       -20 cm

Cyathopharynx furcifer:

(Karilani kelebeği) Paratilapia furcifer,Ectodus foae,Ophthalmatilalapia Foae,Cyathoparynx grandoculis.

Yaşadığı yer: Tanganyıka gölü,Bakır renginde olan bir versiyonu gölün Karilani bölgesinde diğer mavi tür ise Tanzanya kesiminde yaygın olarak bulunur.

Cinsiyet ayrımı: Olgunlaşan erkeklerin gövdeleri metalik altın veya koyubakır rengin de olur.(Karilani tipi) Diğeri ise fosforik pırıltılı gökyüzü mavisi bir renge bezenmiştir. Ayrıca erkeklerin ventral yüzgeçleri(ön-karın yüzgeçi) dişiere göre aşırı gelişmiştir.Dişilerin renkleri ise tamamen parlak gümüşidir.

Sosyal hayatı: cinsel olgunluğa ulaştıkları zaman,erkekler diğer kardeşlerden ayrılarak bölge seçimine başlarlar. Bunlar aha çok kayaların üst bölgelerinde veya iki büyük kayanın arasında kumluk bölgeleri üreme bölgesi olarak seçerler.Bazen erkekler kum kazma yarışına girerek yaklaşık 50-60 cm.lik bir çukur kazarlar. Bu inşaat ve harfiyatta diyebileceğimiz yuvanın en büyüğü ve en gösterişlisine sahip erkek bütün parlak renklerini göstererek karnı yumurta ile dolu olan dişinin ilgisini çeker.Bunlar kendi aralarında tehlikesizce kavga yapmalarına rağmen sakin balıklardır.

Üremesi: pH7,8,5 arası dGH-10-20 suyun ısısı ise 26-28 C olmalıdır.Ağızda kuluçka yaparlar,dişi balık yaklaşık 3 hafta kadar  yavrularını ağızda saklar.Yavru anneden ayrıldığu vakit artemia ile beslenmelidir,yavrular oldukca hassastırlar. Yaklaşık 8 aylık olana kadar iyi bakım isterler,canlı yem verirken temiz olmalarına dikket ve özen göstermelisiniz. Çünkü mede ve bağırsak kurtlarına parazitlerine çok çabuk yakalanıp bir iki gün içnde tüm yavrular ölebilir.

Beslenme: Doğada,fitop lanktonlar ve kayaların üzerindeki diatomik algleri kazıyarak beslenirler. Akvaryumlarda ise bitkisel ağırlıklı besinler verilmelidir.

Boy: Akvaryumda 20 cm olabilirler. Bulunduğu akvarum 400 lt den az olmamalıdır.

OPHTHALMOTILAPIA

Tanganyıka gölünün bu gösterişli balığı 5 türle tanınır.Fakat son yıllarda 4 yni alt tür daha ortaya çıkmıştır.Bunlar sırasıyla,

O.ventralis
O.boobs
O.nasuta
O.beterodonta

Yaklaşık 15-18 cm lık bir boya erişirler.Erkeklerin inanılmaz metalik mavı renkleriyle kelebekleri andırırlar. Göğüs yüzgeçleri oldukça gelişmiştr. Bölge tutan erkekler kayalık ve kumluk alanlarda  yalnız başlaına yaşarlar. Dişiler ve ergin olmayan erkekler ise açıklarda sürüler halinde plankton toplarlar. Dişiler 20-25 yumurtayı ağızlarına alarak sürü halinde tam bir aya kadar kuluçkada dururlar. Akvaryumlar 400 litrenin altında olmamalı ve kullanılan kum çok ince taneli olmalıdır. Isı 24-26 C,pH7,5-8

ALINTI: Pet dünyasi dergisi ve CICHLIDS Kitabi

 DEVAM EDİCEK

 

yalin072006-7-9 0:5:2

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yalin07Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/04/2005
İl: Antalya
Mesaj: 504
yalin07Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2006 18:56

BENTHHOCHHROMİS TRİCOTİ:

Sinonim ismi: Limnochromini-Tül yüzgeç

Yaşadığı yer: Tanganyıka gölü,gölün her yerine dağılmışlardır. Gölün açıklarında sürüler halinde yaşarlar,derin su cıchlidleridir.Yaklaşık 60 metre derinliklerin yabancıları değildirler. Üreme zamanların da 20 metrelik derinlere kadar sahile sokulurlar.

Boy: 20-22 cm

Akvaryumdaki bakımı: Bulundukları akvaryumlar 400-500 altında olmamalı. Derin su cichlidleri olduklarından loş ışıklandırma  bunlar için uygundur. Yüksek ve az kayalıklar ve saz tipi bitkiler ile dekor yapmalısınız.Suları son derece temiz ve ısısı 26 C geçmemelidir.

Beslenmesi: Bu balıklara cichlidler için hazırlanmış kaliteli yemler vermelisiniz,Proteini mümkün olduğunca bol olabilir.Doğada tamamen zooplanktonlar ile beslendiğinden artemia, su piresi gibi yemlere bayılırlar.

Üremesi: Büyük boyutlu akvaryumlarda 2 erkeğe 6 dişi balık olarak tutulmalıdır. Anne balıklar çok az sayıda yavruyu ağızda kuluçka yaparak tutarlar. Yavrular 16 günden sonra serbest halde yüzmeye başlarlar.Anne balıklar yavrular ile bir süre daha ilgilenirler. Gebe de üretilmesi zordur.

GONY CİCHLİDLER GRUBU:

Genel olarak sığ sularda kayalık bölgelerde gruplar halinde yaşarlar.Olgun türleri kayaların üst kısımlarında bulunurken,yavrular ise sığ ve kayalık bölgelerin alt kısımlarında yaşamlarını sürdürürler.Diğer türlere göre aşırı oksijene ihtiyaç duyarlar. Son derece temiz ve güçlü filtrelere donatılmış akvaryumlarda rahatca barındırılabilir. Yumurtaları anne ve baba balık ağızlarına alarak beraberce bakarlar.

Bu gruba dahil olan türler:

Erotmodus cyanostictus  -10 cm
Spathodus marlileri      -12 cm
Spadhodus erythrodon     - 8 cm
Tanganicodus irsacae     - 7 cm

Erotmodus  cyanostictus:

Yaşadığı yer: Tanganyıka gölünün birçok bölgesine dağılmışlardır. Yaklaşık 1,52 metrelik kayalık bölgerler onların yaşam alanlarını oluşturur.

Boy: 8-10 cm kadar. Dişiler 6 cm bir boyda kalırlar.

Habibatı: Kayalık bölgelerde, 10-12'lik gruplar halinde yaşarlar.Akvaryumlarda ise en çok 6-8 tanesini bir arada tutmakta fayda vardır.Akvaryumları 100 litrenin altında olmamalıdır.

Beslenmesi: Gıdalarını tamamen bitkisel besinlerden oluşturmalısınız.Akvaryumlarında yosulu kayalar bulunmalı,ara sıra artemia gibi canlı yem verilebilir.Ama gene de en iyisi içeriğinde spirulina bulunan yemlerle beslenmelidir.

Üremesi: yavrularına anne baba balık beraber bakarlar. Dişiler yumurtalarını ilk önce 11 gün kadar kuluçkada tutarlar.Bu süre zarfında anne ağızda gelişen embiryoların bir kısmı baba balığın ağzına trabsfer eder.Yavrular tamamen serbest yüzmeye başlayana kadar,ebeveynler yavrularla ilgilenirler.Yavrular anne babanın ağzına sığmıyacak olgunluğa gelene kadar yanlarında kalabilir,daha sonra onları bir başka akvaryuma aktarmalısınız.

JULİDOCHROMİS GRUBU:

Yılan cichlidler Tanganyıka gölünün oldukca popüler ciclidleri olan Julidochromisler,5 türle tanınırlar,

J.ornatus
J.regani
J.marlileri
J.dıckfeldi
J.transcriptus

J.mairlileri veJ.regani 15cm. kadar bir boya ulaşırlar. Diğerleri ise 8-10 cm. kadar olurlar.Oldukca sakin karakterde olan bu balıklar düz yumura dökerek ürerler..Yumurtaları kayaların dip kısımlarına dökerler.Dişi ve erkek yumurtalarına ve yavrulara bereberce akarlar. Bazen 60 kadar yumurta yapabilirler,yavrulara 20 gün baktıktan sonra yeniden yumurtlama işlemine başlarlar.Doğada küçük omurgasızlar ve böcek larvaları ile beslenirler.Akvaryumda ise her türlü yemi severek tüketirler.80-100 litrelik akvaryumlarda rahatca gelişirler.Ama gene de büyümeleri epey zaman almaktadır.

Bu gruba dahil olanlar

Chalinochromis brichardi           -14 cm
Chalinochromis sp.Bifrenatus      -14 cm
Julidochromis dickfeldi        &nb sp;    -11 cm
Julidochromis marlileri        &nb sp;      -15 cm
Julidochromis ornatus          ;       - 9 cm
Julidochromis regani                   -15 cm
Julidochromis transciptus            - 7 cm
Telmatochromis bifrenatus        &n bsp;- 7 cm
Telmatochromis brıchardi burgeoni - 8 cm
Telmatochromis dhonthi          ;      -15 cm
Telmatochromis temporalis        &n bsp;    -10 cm
Triglara chromis otostigma        &nb sp;  -12 cm

DEVAM EDİCEK
 

yalin072006-7-8 19:2:4

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2006 18:58
Paylaşım için teşekkür ederim.Gayet gerekli bilgiler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

arzuÇevrim Dışı

Kayıt: 10/08/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 380
arzuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2006 19:00

Konuyu makaleler bölümüne taşıyorum. Çalışmanızdan dolayı teşekkür ederiz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tanganyika_fishÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 1279
tanganyika_fishÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2006 19:04
Mustafa abi tesekkur ederiz bilgiler icin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yalin07Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/04/2005
İl: Antalya
Mesaj: 504
yalin07Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2006 19:06

Selamlar!

Arkadaşlar ben teşekkür ediyorum.

Ali kardeşim tricoti ile bilgiler umarım işine yaramıştır,sırada kum kelebekleri var.

iyi çalışmalar diliyorum!


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egemixÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2005
İl: Ankara
Mesaj: 3391
egemixÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2006 19:49
Alıntı yaptığınız dergi ve kitapları yazılarınızın altına ekleyiniz.egemix2006-7-8 19:49:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yalin07Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/04/2005
İl: Antalya
Mesaj: 504
yalin07Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2006 19:53

KUM KELEBEKLERİ:

Gölün kumluk sahil kesimlerinde gruplar meydana getirerek yaşamlarını sürdürürler. Çok hassa ve narin olan bu türleri kavgacı ve balıkcıl türlerle bir arda bulundurmak oldukca sakıncalıdır. Üreme zamanları erkekler kumların üzerinde krater şeklinde derin çukurlar kazarak dişileri yumurtlatmaya çalışırlar.Bu nedenle akvaryumlarda kullanacğınız kumlarda ince tenelı olmalıdır.Akvaryumun dekorunda fazla kayaya gerek yoktur.

Bu türlere dahil olanlar:

Enantiopus melanogenys        & amp; nbsp; -15cm
Callochromis macrops          ; ;   -12cm
Callochromis melanostigma       -12cm
Callochromis Pleurospillus      -10cm
Cardiopharnx schoutedeni        -12cm
Lestradea percipax        & ;nbs p;     -12cm
Microdontochromis tenvidentatus - 7cm
Xenotilapia bathyphilus         -10cm
Xenotilapia ochrogenys        &a mp;n bsp; -10cm
Xenotilapia onatipinnis         -12cm
Xenotilapia sima         &a mp;n bsp;      -17cm

Callochromis,

Yaşadığı yer: Tanganyika gölü, en çok gölün kuzey bölgesinde görülür. Üç türle tanınırlar,

C.Macrops
C.Melanostig
C.Pleurospilus

Boyu: En çok 15 cm

Habibatı: Kumlık ve sazlık bölgelerde yaşar. Bazen 35-40 metrelik derinliklerde kabukluları toplarlar.

Beslenmesi: Kumların içindeki minik omurgasızlar ve küçük salyongozlarla beslenir. Aç kaldıklarında saz bitkilerinin uçlarını koprarıp yerler.

Üremesi: Erkekler krater şeklinde kumdan yuva yaparlar,dişiler yaklaşık 20 kadar yumurtayı 3 hafta ağızlarında taşırlar.Bulunduğu akvaryumlar 250 litrenin altında olmamalıdır.Isı 24-46 C,pH'ı 7,5-8

Akraba türleri: Callachromis macrops melanostigma,Callachromis pleurospilus

Enantiopus melanogenys sp. kilesa

Yaşadığı yer: Tanganyıka gölü derin dularda kumlık alanlardır.

Boyu: Erkekler 15 cm dişiler 10-12 cm kadar olurlar.

Habitatı: Bu balıklar tipik kum cichlidlerindendir.30-35 metrelik derinlerde gruplar halinde yaşarlar.

Beslenmeleri: Kumkarın içinde bulunan küçük karidesler ve diğer omurgasızlarla beslenirler.Akvaryumlarda ise her türlü yemi severek tüketirler.

Üremeleri: Erkekler üreme zamanın da kumları kazarak 40-50cm çevresi olan krater şeklinde yumurtlama siteleri meysana getirirler.Dişiler 15-20 kadar yumurtayı yaklaşık 20 gün kadar kuluçkada tutarlar.Bulundukları akvaryumlar 200 litrenin altında olmamalıdır. Isı 26 C,pH 8-8,5

İYİ ÇALIŞMALAR DİLİYORUM!

yalin072006-7-10 16:42:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ahmet KonukÇevrim Dışı

Kayıt: 15/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 504
Ahmet KonukÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2006 21:33

Frontosalarla ilgili kısımı çok merak ettim ama yaben yada siz atlamışsınız mustafa bey,güzel çalışma devamını bekleriz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yalin07Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/04/2005
İl: Antalya
Mesaj: 504
yalin07Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2006 22:18
Selamlar!

Kandemir bey, Frontasa ile bilgiler de var, özellikle atladim. Bilgiler African Cichlids (Ayhan Cörek) kitabindan, artik basilmiyor ama bazi arkadaslar sakincali olabilcegini ima eder gibi oldu ben de vazgectim

iyi calismalar diliyorum!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fleshjellyÇevrim Dışı

Kayıt: 13/08/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 360
fleshjellyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2007 13:49
Calvus yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir