Tanganyika Ve Çeşme Suyu


teknoartÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 708
teknoartÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2015 10:52
[QUOTE=ashiad]

Hakan bey tanganyika gölünü taklit ederek oluşturulan akvaryumlarda hangi taşı kullanmamız gerekiyor açıklar mısınız?

Eğer ki kumdan bahsediyorsanız hiçbir kum birebir buffer içinde bulunan elementleri doğru oranda suya salınım yaparak veremez ki öyle bir kum zaten yok. Burada ki konu sadece ph değil.

[URL]http://www.seachem.com/Products/product_pages/CichlidLakeSalt.html[/URL]
[URL]http://www.seachem.com/Products/product_pages/TanganyikaBuffer.html[/URL]

Türkiye'nin çoğu bölgesinde ph kesinlikle 8'in altında bunu sadece salınım yapan kum ile artırmak mümkün değil ayrıca bu salınım her geçen zaman azalmaya devam ediyor. Ben bu katkıları eklediğimde kumum bu ph değerlerini sabit tutmak gerekecek kadar salınım yapıyor.[/QUOTE]

Akvaryumlarda kullanılabilen birçok taş salınım yapmaktadır en başta dolamit taşları, mercan kırıkları gibi içinde beyaz olan taşların büyük kısmı salınım yapmaktadır, diğerlerini test etmedim, test ederek öğrenmek mümkün.
Türkiyede ph seviyesi 7-7,5 aralığındadır.
Kum olarak midye kırığı kumu, aragonit kum, mercan kırığından elde edilmiş kumlar tabanda 2-3 cm kalınlığında kullanılırsa ph ınız hiçbir zaman 8 in altına düşmeyecektir.
Ben buffer kullanımının riskli olduğunu düşünüyorum, kullanan arkadaşların test kitlerinin de mutlaka olması gerek, sürekli ph kh dalgalanmaları balıklara zarar verir düşüncesindeyim.
Su değerlerinde ani dalgalanmalar olmadığı sürece balıklar türkiyedeki su değerlerine bir şekilde alışmaktadır ve uyum sağlamaktadırlar, benim savunduğum şey budur.


Beğenenler: [T]162688,Va_sil[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2015 18:27
Hakan bey,
o taşların salınımı çok düşüktür, ve aslında salınım miktarı asidite ile ilgilidir.
Yani asidite artarsa çözünürlük fazlalaşır, taşa asit döktüğünüzde köpürüyor ya, salınım yaptığını oradan anlıyorsunuz, bir de baz dökün bakalım salınım yapacak mı.
Yani yüksek ph lı ortamda o taşlar çok çözünmez, hatta hiç çözünmez, mermer mercan kırıklarının veya ca-mg co3 içeren taşların (dolomit aragonit falan) çözünürlülükleri çok düşüktür, cami abdesthanelerine bakın 500 yılda ne kadar çözündüğünü görebilirsiniz.
Ancak akan su asidik olursa o mermerler kısa sürelerde yarılır veya delinir.
Yani o taşların çözünebilmesi için akvaryumunuzda ph ınızın çok düşmesi gerekir, 7 üstü bir ph da, yeterli hco3 ü sağlayacak kadar bir salınım olabilmesi mümkün olmadığı gibi, olsa bile aşırı kalsiyum balıklarınıza zarar verir.
Zaten mevcut musluk suyunuzda kalsiyum muhtemelen tanganika gölündekinden fazlacadır. (tanganikada 20mg/l kalsiyum varken, yumuşak denilebilecek İstanbul suyunda bu değer 40mg/l kadardır.) Yani kalsiyum karbonat içerikli bir taşı suda çözmeniz size yarardan ziyade zarar getirir denebilir.
Mesela bütün reef akvaryumlarında taban komple mercan kırığı olmasına rağmen, çözünürlük sınırlı olduğundan mercanları beslemek için kalsiyum eklenmek durumunda kalınır. Çünkü 8 gibi bir ph da bu kum neredeyse hiç çözünmez.

Kısacası bu tür kumlardan mucize beklemeyin. İlk kurulumlarda falan ph ı biraz artmış görseniz de bu birden çok sebeple biraz yanıltıcı olabilir. Organik yük arttığında ve özellikle fazlaca balığınız varken biraz fazla yem de kullanıyorsanız ve akvaryumunuzda belli ölçüde nitrat fosfat ve balıklar ve biyolojik döngü vasıtası ile biraz co2 birikmeye başladığında, kısacası akvaryumunuz ve filtreniz iyice oturduğunda, konuda sözü geçen içerikteki kum kaya ve taşlarla akvaryumu ağzına kadar doldurmuş olsanız dahi ph ı 6,5 civarında görmek mümkündür.

Yumuşak içerikli bir çeşme suyunuz varken ilgili bikarbonat formunu bu taşlardan yeterince sağlayabilmeniz imkansızdır. Yani kh ınız 4d iken bu taşı kullandım, kh ım 12-16d oldu diyene rastlayamazsınız. Ph üzerinden değerlendirme ise yapmayın, çünkü farklı etkileyicileri vardır. Önemli olan söz konusu tanganika ise gh ınızı 6-10d civarında kh ınızın da 16d civarında olmasıdır. Bunu da taşlarla sağlayamazsınız.

Mİneral dendiğinde genelde ca mg k gibi iyonlar kastedilir, ca musluk suyumuzda fazlaca bulunmasına rağmen, mağnezyum ve potasyum tanganikaya göre biraz az kalabilmektedir. Yumuşak içerikli çeşme sularınıza, ilgili şehir şebekesi değerlerinden bakmak kaydıyla bu iyonlar düşükse biraz potasyum veya mağnezyum tuzları eklenebilir. (potasyumsülfat ve mağnezyum sülfat olarak) Diğer taraftan yine mevcut su değerlerinizi bildiğiniz takdirde kh ı artırmak için nahco3 gibi bufferleri kullanabilirsiniz. Bufferlerin görevi kh artırmaktır, içerilerinde karbonat türevleri bulunur. Mesela bir firma sadece nahco3 kullanır, diğeri ph biraz hızlı artsın diye biraz na2co3 de ekler, çözünsün çözünmesin biraz toz formda caco3 ekler suyu biraz bulandırır vesair. Kısacası bunlar kh ı artırırlar, kh artarsa da ph zaten artar, ne kadar artacağı, hususu akvaryum şartları, sudaki diğer kimyasal içerik, co2 ve organik yükle direk alakalıdır.
[EDIT]ringo,2015-10-29 18:30:48[/EDIT]

Beğenenler: [T]27711,MustafaKaya[/T][T]99476,Cagdas OZDOGAN[/T]
+1: [T]127461,Foai[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Va_silÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2014
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3441
Va_silÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2015 01:51
Taslar PH ya fazla yardim etmezler.0,2=0,3 oraninda etkiler.Ama aragonit hem sabit,hemde 8+ tutar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2015 14:24
Vasil bey,

Mermerlerdeki minerallerin kristal yapısına göre kalsiyum karbonat kalsit adını alırken bazı mercan ve midye kırklarının iç yüzeylerinde kalsiyum karbonatın kristal yapısı argonit şeklindedir.
Yani kalsit de, aragonit de temelde kalsiyum karbonattır (caco3) ve sadece kristal yapıları farklıdır. Sudaki çözünürlükleri ise aynıdır.
Yani isterseniz Antalya taşı kullanın, ister midye kırığı, ister mercan kırığı, ister mermer kırığı, ister dolomit bütün bunların çözüneceği miktar aynı olduğu gibi yukarıda değindiğim gibi yumuşak suda çözünse de bir işe yaramazlar. Ya da çok az işlev görürler diyelim.

CaCo3 suda çözündüğünde ca ve co3 iyonları sağlar. Karbonat iyonları ph durumuna göre co3 veya hco3 forumunda suda yer alırlar. Kalsiyum iyonu gh ı artırırken, co3 iyonu kh ı artırır. Kh ın artması ise ph ı yükseltir. Ancak kh ı 4d olan bir suyun kh ını 16d ye getirecek kadar bir salınım, çözünme mümkün olmadığı gibi o kadar çözünürse bu sefer aşırı kalsiyum miktarınız olur. Kısacası aragonit 8 e sabitler gibi bir durum olmadığı gibi, kh biyolojik aktivite tarafından ve akvaryumdaki asidite tarafından harcanan yani eksilen birşeydir de. Biyolojik aktivite sırasında üreyen birtakım organik asitler ve co2 gibi gazlar kısacası asidite sudaki kh tarafından karşılanır ve ph ın düşüşü engellenir, kh asiditeye karşı tampon görevi görür ve ancak bu süreçte kh ın bir kısmı harcanır.
Tanganika Malawi gibi göllerin yüksek kh ları yani co3 ve hco3 miktarları, yüksek oranda kalsiyumkarbonat çözülmesinden değilde, nahco3 (sodyumbikarbonat) çözünmüş olmasından ileri gelir. Onun için kalsiyumkarbonat taşla bu içeriği sağlayamayacağınız gibi, ph hususu ise daha da karışık ve çokça etkileyicileri olan bir husustur. Yani o kumu koy 8 olsun bunu koy 7 olsun gibi bir şey mümkün değildir. Kısacası aragonit kumla da 6,5ph görmeniz bazı durumlarda mümkündür.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Va_silÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2014
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3441
Va_silÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2015 16:31
Ilyas bey,dediklerinizin tumune katiliyorum.aragonit haricinde.Denedinizmi bilmiyorum ,ama inanin yalniz aragonitle,suyun hem Kh hem Gh hemde Phayi daima sabit bir sekilde yuksek tutar.Dediginiz gibi ,aragonite veya bunu koy ,7,8,9 olur demek yalnistir ama aragonite emin olun 8 den asagiya Phayi senelerce dusurmez.Kimyager degilim ,ama hem ben ,hemde cok arkadasim,ozellikle afrika ,veya tuzlu su akvaryumlarimizda ,yalniz aragonit kullaniriz.

Lav veya granit mermerlerin disinda,tum taslar 95% karbonat iyonlari vardirBazilarinda az,bazilarinda cok.Ama taslar Ph yi fazla etkilemezler.
Bence mermer tozu koymak cok buyuk hata dir,ama o baska konu.

Benim onerim,bufer kullanacagimiza,kaliteli olu (canlisi da var) aragonit kullanirsak,tum sertlikleri hem yuksek,hemde sabit tutariz derim

Aragonit pahalli oldugundan,sertlikleri yukseltmek icin,deniz kumu da is yapar.Tabiki aragonit gibi degildir.

Saygilar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BOĞAZIN YARGICIÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 871
BOĞAZIN YARGICIÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2015 13:53
Şebeke suları ortalama 7.5 7.7 orandadır eğer oturduğunuz yerde dağ suyu varsa bu suların ph oranları yüksektir. mesela ben istanbul beykozda oturuyorum burada dağdan gelen su var ve ph oranı 8.3 8.5 arası ve su boşa akıyor. Vakit buldukça bol bol dip çekimi yapıyorum ilangilerimde çok mutlu [:3]

Beğenenler: [T]162688,Va_sil[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FoaeÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14812,2[/B] [B]15262,3[/B]
Kayıt: 06/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1666
FoaeÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2015 14:50
Amaç ph yükseltmekse, suyu dinlendirdiğiniz tanklarda sodium bi carbonat ve bol havalandırma ile ph'ı 8 civarında turabilirsiniz. Taş veya kum ile sertliği arttırabilirsiniz, bunun ph ile pek ilgisi yoktur. Forumda heralde 100 konu vardır bununla ilgili olarak ama malesef basit bir arama yapmak bile zor geliyor.
Bunun dışında ph'ı 8'de sabitlemenin yanında şebeke suyunu ön filtreden geçirip su hazırlayıcı da kullanmak gerekir ama bunları yapan da oldukça az kişi var diye tahmin ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Va_silÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2014
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3441
Va_silÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2015 15:02
Karbonatin tesiri,2 gunde duser,aragonit yillarsca sabit yuksek PH verir.

Eski konular oldugu icin yeni konu acmamiz kotu bir sey oldugunu sanmiyorum.
Bakin 980 kisi bu konuyu okumus,alakadar olan arkadas, aramada bulup okusa idi,yalniz bir kisiye yardimi olurdu.Ama simdi 980 kisi ,hic olmazsa,tekrar bir goz atti.[EDIT]Cagdas OZDOGAN,2015-11-20 15:32:01[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2015 16:42
Vasil bey,
aragonitin ph ı iki sene veya senelerce 8 in üzerinde saklayacağını gözlemsel bir sonuç olarak mı yazıyorsunuz, yoksa bu konuda bir yerde bir bilgi okudunuz mu?
Kum, hem kh hem gh, hem de ph ı nasıl sabit şekilde tutuyor. İlk ikisi sabit kalıyorsa ph nasıl sabit kalabiliyor. İlk ikisi sabitse bahsettiğiniz kum çözülmüyor anlamına gelmez mi?
Niye iki sene veya senelerce sabit tutuyor da sonra ph ı neden sabit tutamıyor, eriyip bitiyor mu kum.
Bunca ph/kh katkısı neden üretiliyor sizce, dediğiniz gibi olsa herkes bir defaya mahsus aragonite kum temin etmez mi. Kh katkılarını neticede bedava vermiyorlar. Hobiciler o paraya aragonite kumu da alabilir.
Yukarıda gözünüzden kaçmış olabilir, midye kırıklarının iç yüzeyi ile mercan kırıklarının yapısında önemli oranda aragonit minerali bulunur.

Caner bey,
Taş ve kum ile hem genel sertliği yani gh ı (ca ve mg) , hem karbonat sertliğinie yani kh ı (co3, hco3) , hem ph ı artırmak mümkündür. Ancak diğer taraftan "ancak sertliği arttırabilirsiniz" şeklindeki cümleniz de esasen pratik nedenlerle doğrudur. Çünkü caco3 suda çözündüğünde bunun %40 ı kalsiyum, %60 ı karbonattır. Sudaki kalsiyum ve karbonat iyonlarının oranları bu şekilde olsa idi bu taş çok işe yarayacaktı ancak öyle değil. Sodalı sularda karbonat ve bikarbonat iyonlarının mutlak hakimiyeti olur. Yani mesela kalsiyum 20ppm iken hco3 200ppm gibi olur. Kısacası ilk kullanım suyunun kh ı düşükse buraya ciddi bir kh katkısı gelmez ancak ciddi bir kalsiyum katkısı gelir. Bu da neticede aslında sadece genel sertliği artırır.

+1: [T]99476,Cagdas OZDOGAN[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Va_silÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2014
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3441
Va_silÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2015 17:06
[QUOTE=ringo]Vasil bey,
aragonitin ph ı iki sene veya senelerce 8 in üzerinde saklayacağını gözlemsel[K] bir sonuç olarak mı yazıyorsunuz[/K], yoksa bu konuda bir yerde bir bilgi okudunuz mu?
Kum, hem kh hem gh, hem de ph ı nasıl sabit şekilde tutuyor. İlk ikisi sabit kalıyorsa ph nasıl sabit kalabiliyor. İlk ikisi sabitse bahsettiğiniz kum çözülmüyor anlamına gelmez mi?
Niye iki sene veya senelerce sabit tutuyor da sonra ph ı neden sabit tutamıyor, eriyip bitiyor mu kum.
Bunca ph/kh katkısı neden üretiliyor sizce, dediğiniz gibi olsa [K]herkes bir defaya mahsus aragonite kum temin etmez m[/K]i. Kh katkılarını neticede bedava vermiyorlar. Hobiciler o paraya aragonite kumu da alabilir.
Yukarıda gözünüzden kaçmış olabilir, midye kırıklarının iç yüzeyi ile mercan kırıklarının yapısında önemli oranda aragonit minerali bulunur.

Midye kirintilari,aragonit ile alakasi yok.
Aragoniti bir defa koydukmu,hic bir bufere ,carbona ihtiyacimiz olmaz.
Evet sonuc olarak yaziyorum,aragoniti denemediyseniz,deneyin,o zaman suyun sertliklerine ne kadar faydali ve en onemlisi,sabit oldugugunu anliyacaksiniz.
Iki sene demedim,senelerce dedim.
Aragonit basit kum degil kum gibi,ozel denizlerden toplanan ozel mercan kirigi (binlerce senede olusan) oldugundan,o kadar pahali olur.

Kimseye aragonit koymasini onermiyorum,ama butcesi dayanan ,buffer veya carbon la ugrasacagina ,argonit koymasi,cok daha dogru oldugunu derim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MustafaKayaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 307
MustafaKayaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2015 21:03
[QUOTE=Foai]Amaç ph yükseltmekse, suyu dinlendirdiğiniz tanklarda sodium bi carbonat ve bol havalandırma ile ph'ı 8 civarında turabilirsiniz. Taş veya kum ile sertliği arttırabilirsiniz, bunun ph ile pek ilgisi yoktur. Forumda heralde 100 konu vardır bununla ilgili olarak ama malesef basit bir arama yapmak bile zor geliyor.
Bunun dışında ph'ı 8'de sabitlemenin yanında şebeke suyunu ön filtreden geçirip su hazırlayıcı da kullanmak gerekir ama bunları yapan da oldukça az kişi var diye tahmin ediyorum.
[/QUOTE]

Uzun yıllardır bu forumun bir üyesiyim mesajlarıma göz atarsanız "basit bir arama yapmanın" bana zor gelmediğini görebilirsiniz.

Asıl amacım buffer bulabilmek ve kullanımı konusunda cesaretlendirilmekti fakat konunun seyri beni hiç bir katkı kullanmamaya itti.

Dediğiniz gibi arama yapsaydım şu anda belki de farklı bir yol izliyordum.

Gereksiz konu açmak demek kimseye yararı olmayan konu demektir ki bu konuya bu yaftayı vuramayız çünkü en azından bana faydası oldu.

Ayrıca devamında konuya katkıda bulunan, deneyimlerini paylaşan herkese tekrar teşekkür ediyorum.

Beğenenler: [T]162688,Va_sil[/T]
Teşekkür Edenler: [T]162688,Va_sil[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FoaeÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14812,2[/B] [B]15262,3[/B]
Kayıt: 06/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1666
FoaeÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2015 07:14
Mustafa Bey, herhangibir kişiye yönelik yazmadım, benim bu tespiti yapmam için emin olun yeterli forum tecrübem var.

Burada evde buffer yapımından, genel olarak ph yükseltme tekniklerine kadar birçok bilgi bulunmakta olduğunu hatırlatmaya çalıştım.

Siz de malesef hem alınganlık yapmışsınız hem de yanlış sonuca ulaşmışsınız.

Özetle, su hazırlarken ön filtre,su hazırlayıcı(aqua safe vs) ,sodium bikarbonat,magnezyum sulfat gibi katkıları kullandığınızda ve kullanmadığınızda aradaki farklar çok net olacaktır.





[EDIT]Foai,2015-11-04 07:16:36[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Va_silÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2014
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3441
Va_silÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2015 10:21
Bence en iyi buferler bunlar,ama aragonit kullanirsak,bu tip tuzlaraihtiyacimiz yok,hemde devamli para harcamayiz.

http://www.seachem.com/Products/product_pages/CichlidLakeSalt.html

http://www.amazon.com/Seachem-289-Tanganyika-Buffer-8-8/dp/B0002JEI8Y

http://www.seachem.com/Products/product_pages/CichlidTrace.html

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

1111Çevrim Dışı

Kayıt: 10/03/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 51
1111Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2015 22:25
Değerli dostum..Mesele sadece pH ile ilgili değil bunda gh var nitrat ve nitrit değerleri var su sıcaklığı kullanılan yemlerde ki protein değerli bir çok sebebi değerlendirebiliriz.Ancak uzun suredir Tanganyika türleri besleyen biri olarak iki önemli husus çok önemli. Bunlardan birincisi iyi bir filtrasyon ikinci önemli husus ise taze su.Akvaryum boyutuna göre gerek sump gerekse filtre kullanıyorsak kesinlikle en az akvaryumun sahip olduğu su hacmini 4/5 defa çevirmelidir.Akabinde özellikle evlerimizde kullandığımız akvaryumlarda dipte kumu tercih eden hobicileriz. Bu kumda atmış olduğumuz yemlerden oluşacak nitrit ve nitrat birikimini önlemek için dip çekimini asla ihmal etmemeli dip çekiminden sonra tanklarımıza ekleyeceğimiz suyun muhakkak dinlendirilmiş olması ,dinlenen suyun klor ve ağır metallerden arındırmak için düzenleyici kullanılmalı ,aynı zaman'da hava takviyesi yapılarak oksijen desteği bile yapılmalıdır. Buna ek olarak akvaryumdaki su sıcaklığına getirerek eklemenin böyle yapılması balıkların Neşe'sini her zaman yerinde tutar. Gelelim kimyasal pH buffer kullanımına ,bende 3 litrelik iki bidon var ancak inan bana hiç kullanmadım desem yeridir .Çünkü standartta bulunduğum şehrin şebeke suyunun pH seviyesi 7.5 .Oturmuş bir döngüyü bozmak riskine girmeyi tercih etmedim.Bu sebeble lazım olur diye aldığım ancak akvaryum dolabımda duran malzemeden öteye gitmedi .[EDIT]Cagdas OZDOGAN,2015-11-20 15:41:57[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]27711,MustafaKaya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir